تور لحظه آخری
امروز : پنجشنبه ، 22 آذر 1403    احادیث و روایات:  امام موسی کاظم (ع):دعایی که بیشتر امید اجابت آن می رود و زودتر به اجابت می رسد،‌ دعا ب...
سرگرمی سبک زندگی سینما و تلویزیون فرهنگ و هنر پزشکی و سلامت اجتماع و خانواده تصویری دین و اندیشه ورزش اقتصادی سیاسی حوادث علم و فناوری سایتهای دانلود گوناگون شرکت ها

تبلیغات

تبلیغات متنی

صرافی ارکی چنج

صرافی rkchange

سایبان ماشین

دزدگیر منزل

اجاره سند در شیراز

قیمت فنس

armanekasbokar

armanetejarat

صندوق تضمین

Future Innovate Tech

پی جو مشاغل برتر شیراز

خرید یخچال خارجی

موسسه خیریه

واردات از چین

حمية السكري النوع الثاني

ناب مووی

دانلود فیلم

بانک کتاب

دریافت دیه موتورسیکلت از بیمه

طراحی سایت تهران سایت

irspeedy

درج اگهی ویژه

تعمیرات مک بوک

دانلود فیلم هندی

قیمت فرش

درب فریم لس

زانوبند زاپیامکس

روغن بهران بردبار ۳۲۰

قیمت سرور اچ پی

خرید بلیط هواپیما

بلیط اتوبوس پایانه

تعمیرات پکیج کرج

لیست قیمت گوشی شیائومی

خرید فالوور

پوستر آنلاین

بهترین وکیل کرج

بهترین وکیل تهران

خرید اکانت تریدینگ ویو

خرید از چین

خرید از چین

تجهیزات کافی شاپ

ساختمان پزشکان

کاشت ابرو طبیعی و‌ سریع

خرید سرور مجازی

قیمت بالابر هیدرولیکی

قیمت بالابر هیدرولیکی

قیمت بالابر هیدرولیکی

لوله و اتصالات آذین

قرص گلوریا

نمایندگی دوو در کرج

خرید نهال سیب

وکیل ایرانی در استانبول

وکیل ایرانی در استانبول

وکیل ایرانی در استانبول

رفع تاری و تشخیص پلاک

پرگابالین

دوره آموزش باریستا

مهاجرت به آلمان

بهترین قالیشویی تهران

بورس کارتریج پرینتر در تهران

تشریفات روناک

نوار اخطار زرد رنگ

ثبت شرکت فوری

تابلو برق

خودارزیابی چیست

فروشگاه مخازن پلی اتیلن

قیمت و خرید تخت برقی پزشکی

کلینیک زخم تهران

خرید بیت کوین

خرید شب یلدا

پرچم تشریفات با کیفیت بالا و قیمت ارزان

کاشت ابرو طبیعی

پرواز از نگاه دکتر ماکان آریا پارسا

پارتیشن شیشه ای

اقامت یونان

 






آمار وبسایت

 تعداد کل بازدیدها : 1840593033




هواشناسی

نرخ طلا سکه و  ارز

قیمت خودرو

فال حافظ

تعبیر خواب

فال انبیاء

متن قرآن



اضافه به علاقمنديها ارسال اين مطلب به دوستان آرشيو تمام مطالب
 refresh

زلزله خاموش و دشت های استان سمنان


واضح آرشیو وب فارسی:ایرنا:

زلزله خاموش و دشت های استان سمنان سمنان - ایرنا - برداشت های بی رویه از سفره های زیر زمینی و کاهش سطح این منابع دشت های استان سمنان را در معرض خطرات شدید فرونشست که از آن به عنوان زلزله خاموش نیز یاد می شود قرار داده است.


انواع فرونشست نقطه ای و ناحیه ای می توانند تاثیر مستقیمی بر شریان های حیاتی نظیر خطوط انتقال سوخت و نیرو، راههای ارتباطی مانند جاده ها، راه آهن، پلها، تونلها و ... بگذارد و این تاثیر اگر با زیرساخت نامناسب این سازه ها همراه باشد می تواند باعث تشدید تاثیرات این پدیده شود.
سفره های آب زیرزمینی آبرفتی از جمله مهمترین منابع تامین آب به ویژه در نواحی خشک و حاشیه کویر به شمار می روند و این آبخوانها در اثرنفوذ آبهای فرو رو سطحی به داخل رسوبات سخت نشده حاصل از انباشت رسوبی حوضه های آبریز منتهی به آن ایجاد می شوند.
در طبیعت حجم آب ورودی و خروجی از آبخوان در حال تعادل است و در فصول پرآبی باعث بالا آمدن سطح آب و در ماههای خشک باعث پایین رفتن سطح آب می شود.
در صورتی که حجم آب خروجی از آبخوانها از طریق چاههای عمیق و نیمه عمیق و یا خروجی های طبیعی بیشتر از حجم ورودی آن شود سطح آب سفره پایین می افتد و اگر در فصول غیر زراعی آبهای ورودی ناشی از نفوذ روان آبهای سطحی و تغذیه های طبیعی افت بوجود آمده در سفره را جبران ننماید سفره با کسری حجم مخزن روبرو و در صورت تکرار این روند در سالهای بعد آبخوان با خطر نابودی مواجه می شود.
مدیرعامل شرکت آب منطقه ای سمنان با تاکید بر لزوم بهره برداری مطلوب و اصولی از سفره های زیرزمینی به اثرات بهره برداری بی رویه از این سفره ها اشاره و کاهش آبدهی چاهها، افزایش هزینه ها، فرونشست زمین، هجوم آبهای شور و خشک شده زهکش ها را از آثار ناشی از استمرار افت سفره آب زیرزمینی برشمرد.
ˈاتابک جعفریˈ افزود: افزایش عمق سطح آب زیرزمینی با کاهش ارتفاع آبخوان همراه است و علاوه بر کاهش حجم ذخیره آبخوان موجب نقصان آبدهی چاهها می شود و در حال حاضر به دلیل افت سفره آب زیرزمینی در بیشتر آبخوانهای اصلی استان سمنان روز به روز بر میزان تعمیق و جابجایی چاهها افزوده می شود.
وی افزایش هزینه های استحصال آب از جمله هزینه حفاری و لوله گذاری با کف شکنی و جابجایی و یا تعمیق چاهها و از طرفی مصرف انرژی را از دیگر آثار این امر دانست و به خطرات زیست محیطی اشاره کرد و گفت: نشست زمین مهمترین آثار این امر است.
وی خاطرنشان کرد: افت سطح سفره آب زیرزمینی آبرفت مجاور سفره را از حالت اشباع به حالت غیر اشباع در آورده که این امر بر اساس قوانین طبیعی باعث کاهش فشار منفذی و در نهایت نشست زمین می شود.
وی ایجاد شکاف در سطح زمین بویژه در زمینهای رسی را از علایم نشست زمین دانست و افزود: نمونه این پدیده در جنوب شرقی دشت سمنان منطقه اعلاء و جنوب غربی دشت دامغان در سطح زمین قابل مشاهده است.
کارشناسان نشست زمین در ابعاد وسیع را باعث خسارت به تأسیسات زیربنایی دانستند و گفتند: این امر به جاده ها، خطوط راه آهن، ساختمانها و سایر تأسیسات خسارت وارد کرده نشست زمین حاصل از افت سطح آب سفره های زیرزمینی تا ابد قابل جبران نیست.
افت سطح باعث هجوم آب شور از سفره های شور مجاور به سفره های آب شیرین شده و آبخوانها حاشیه کویر، دریاچه نمک و یا سفره ها آب شور بیشترین صدمه را در اثر این پدیده خواهند دید.
جعفری گفت: این پدیده در چاههای مجاور مسیل شور آبگرم در دشت سمنان و جنوب دشت گرمسار و جنوب ˈکالˈ میامی در دشت میامی جنوبی و سایر نقاط استان سمنان باعث کاهش کیفیت آب چاهها شده است.
وی خشک شدن زهکش ها را نیز خاطرنشان کرد و اظهار داشت: زهکش ها در واقع نقش فیلتر خاک را ایفا می کنند. وجود زهکش ها باعث شستشوی خاک می شود. خشک شدن زهکشها در انتهای دشتها باعث تجمع آبهای آلوده در سفره و افزایش شوری آن می شود و این پدیده در جنوب دشت گرمسار به صورت کامل آشکار است.
در حالی که در جهان نشست بیش از چهار میلی متر در سال ˈزمین بحرانˈنامیده می شود در دشت سمنان بطور میانگین سالانه 10 تا 12سانتیمتر ، در دشت گرمسار بطور میانگین سالانه هشت سانتیمتر، در دشت ایوانکی بطور میانگین سالانه 12 سانتیمتر نشست زمین اتفاق می افتد.
کارشناسان معتقدند به ازای هر 10 سانتیمتر فرونشست حدود یک تا دو متر آبخوان از دست می رود.
صاحبنظران امور آب تغییر الگوی کشت و آبیاری، کاهش بهره برداری از منابع آب زیرزمینی،اعمال مدیریت صحیح منابع آب، اجرای آئین نامه مصرف بهینه آب و جلوگیری از برداشت های غیر مجاز از طریق نصب کنتورهای هوشمند آب و برق را از مهمترین راهکارها برای مقابله با تشدید این پدیده و فرونشست زمین بیان می کنند.
استان سمنان امسال به دلیل کاهش بیش از 50 درصدی باران با کمبود شدید منابع آبی مواجه است و از استانهای خشک کشور محسوب می شود.
بروز خشکسالی ناشی از کاهش بارندگی و کمبود منابع آب از مهمترین تهدیدهایی است که مسوولان استان سمنان بر آن تاکید دارند و مردم را به صرفه جوئی بیشتر در مصرف اب فرا خواندند.
حجم برداشت آب از سفره های زیرزمینی در حالیکه در جهان 70 درصد است در استان سمنان به 87 درصد رسیده است.
989 میلیون متر مکعب از یک میلیارد و 200 میلیون متر مکعب آب استحصالی استان سمنان از سفره های زیر زمینی تامین می شود.
در این استان چهار هزار و 800 حلقه چاه عمیق و نیمه عمیق وجود دارد.
استان سمنان بیش از 97 هزار کیلومتر مربع وسعت دارد که از این مقدار بیش از 193 هزار هکتار اراضی کشاورزی قابل کشت ، بیش از 352 هزار هکتار جنگل ، سه میلیون و 741 هزار هکتار مرتع و پنج میلیون و 274 هزار هکتار بیابان است.ک/4
599/608/506
انتهای پیام /*
Contact the editor:

[email protected]




03/02/1393





این صفحه را در گوگل محبوب کنید

[ارسال شده از: ایرنا]
[مشاهده در: www.irna.ir]
[تعداد بازديد از اين مطلب: 68]

bt

اضافه شدن مطلب/حذف مطلب







-


اقتصادی

پربازدیدترینها
طراحی وب>


صفحه اول | تمام مطالب | RSS | ارتباط با ما
1390© تمامی حقوق این سایت متعلق به سایت واضح می باشد.
این سایت در ستاد ساماندهی وزارت فرهنگ و ارشاد اسلامی ثبت شده است و پیرو قوانین جمهوری اسلامی ایران می باشد. لطفا در صورت برخورد با مطالب و صفحات خلاف قوانین در سایت آن را به ما اطلاع دهید
پایگاه خبری واضح کاری از شرکت طراحی سایت اینتن