واضح آرشیو وب فارسی:نامه نیوز:
گزارش هافینگتن پست از چالشهای پیش روی مذاکرات ایران و 1+5 برای دستیابی به توافق نهایی/ ایران مجبور به مذاکره بر سر موشکهای بالستیک خود خواهد شد؟
روزنامه هافینگتن پست در گزارشی به سپری شدن سه ماه از زمان توافقنامه ژنو و چالش های پیش روی ایران و 1+5 برای دستیابی به توافق نهایی پرداخته است.
به گزارش نامه نیوز، این روزنامه می نویسد: پیشرفت برنامه هستهای ایران بر اساس برنامه «طرح مشترک» که در 24 توافق نوامبر سال 2013 میان ایران و گروه 1+5 به امضا رسید به مدت سه ماه تعلیق شد و در مقابل برخی از تحریمها علیه ایران نیز کاهش پیدا کرد.
با گذشته سه ماه از اجرای توافق نامه ژنو، همهی طرفها عنوان داشتند که این توافقنامه به طور منصفانهای به اجرا درآمده است. آژانس بینالمللی انرژی اتمی همچنین گزارش داد که ذخایر اورانیوم 20 درصد غنی شده ایران کاهش پیدا کرده است و همه طرفها اذعان کردند که مذاکرات هستهای پنج عضو دائم شورای امنیت سازمان ملل متحد به همراه آلمان و اتحادیه اروپا با ایران موجب پیشرفت در روند پرونده هستهای ایران شده است.
همچنان اما روشن نیست که ایران و گروه 1+5 چگونه میتوانند همزمان که به ایران حق غنیسازی اورانیوم می دهند از عدم دستیابی ایران به سلاح هستهای نیز اطمینان پیدا کنند، این سوال است که قرار است در توافق نهایی به آن پاسخ داده شود.
با این حال، حقیقت این است که رهبران در ایران و آمریکا بر این باورند که اجرای موفقیت آمیز توافقنامه ژنو، می تواند این امید را به همراه داشته باشد که دستیابی به توافق نهایی میان ایران و 1+5 نیز قابل مذاکره خواهد بود. با این حال، چند موضوع وجود دارد که تحلیلگران باید به آن بپردازند، موضوعاتی که بسیار در میز مذاکرات هسته ای غرب با ایران نیز به آن پرداخته می شود.
آینده برنامه غنی سازی هسته ای در ایران
طرفهای مذاکره کننده با ایران در موضوع هستهای همچنین تایید کردند که توانایی ایران برای غنیسازی اورانیوم همچنان در توافق نهایی با این کشور قرار دارد. مقامات ایرانی نیز تاکید کرده اند که حق غنی سازی اورانیوم خود را واگذار نخواهند کرد و به اعمال فشار برای کسب حق غنی سازی و اعمال آن در توافق نامه نهایی تلاش خواهد کرد.
بر همین اساس یکی از نکات کلیدی برای دست یابی به توافق نهایی غرب با ایران این است که این کشور حق غنی سازی اورانیوم را دریافت کند و اینکه در چه سطحی این موضوع ادامه داشته باشد. اگر طرف های مذاکره کننده بتوانند به این سوال های اساسی پاسخ دهند در آن زمان آنها کار سخت تری برای کسب حمایت داخلی و قانع کردن طرف های خارجی در این باره که دستیابی به چنین توافقی بهتر از دست نیافتن به توافق است در راه دارند.
در آمریکا و ایران، منتقدان سرسختی مذاکرات هستهای را به چالش می کشند. اسرائیل نیز از نفوذ سیاسی خود در آمریکا برای تشویق مردان کنگره این کشور برای مخالف با اقدامات کاخ سفید در قبال ایران استفاده می کنند.
گذشته برنامه هستهای ایران
شواهد بسیاری مبنی بر اینکه ایران در سال 2003 به دنبال دستیبابی به سلاح هستهای بود وجود دارد، هرچند دلایل قطعی و اطلاعات قابل اعتمادی برای اثبات این ادعا وجود ندارد. اما همچنان روشن نیست که مذاکرات 1+5 با ایران در صورت آنکه تهران نتواند اعتماد آژانس بین المللی انرژی اتمی در خصوص اتهاماتی که در گذشته درباره فعالیت های هسته ای متوجه ایران بود را کسب کند، نتیجهای دربرخواهد داشت.
برنامه موشک های بالستیک در ایران
آمریکا و قدرتهای بزرگ اروپایی خواستار محدود شدن برنامه موشکهای بالستیکی به موازات اطمینان یافتن از برنامه هستهای ایران و صلح آمیز بودن آن هستند. ایران همچنان که تاکید میکند هیچ نفعی در تلاش برای دستیابی به سلاح هستهای ندارد اما برنامههای گستردهای در زمینه گسترش موشکهای بالستیک دارد.
مقامات غربی خواستار بحث درباره برنامه موشکهای بالستیک تهران در مذاکرات 1+5 با ایران هستند، ایران اما بارها هرگونه مطرح کردن کردن بحث موشکی در خلال مباحثات هستهای را رد کرده است. هنوز روشن نیست که گروه 1+5 با عدم طرح برنامه موشکی ایران در مذاکرات هسته ای با تهران و یا موافقت تهران با بحث بر سر این موضوع موافقت خواهند کرد یا نه.
1393/2/2
این صفحه را در گوگل محبوب کنید
[ارسال شده از: نامه نیوز]
[تعداد بازديد از اين مطلب: 111]