واضح آرشیو وب فارسی:ایرنا:
نگاهی به نقش قرآن در پایه گذاری علوم ادبی تهران - ایرنا - سازمان مطالعه و تدوین کتب علوم انسانی دانشگاه ها (سمت)، کتاب نقش قرآن در پایه گذاری و تطور علوم ادبی را منتشر کرد.
به گزارش روز سه شنبه خبرنگار معارف ایرنا این کتاب که به قلم علیرضا دل افکار است به بررسی تحول و تطور معانی و اسلوب ادبیات عرب با ظهور اسلام و نزول آیات الهی می پردازد.
نویسنده که خلاصه ای از رساله دکترای خود را در قالب این کتاب به رشته تحریر درآورده، می نویسد: با ظهور اسلام، در زبان عربی تغییرات بسیار گسترده ای در زمینه واژگان و معناشناسی پدیدار شد. این تغییرات گسترده در زبان عربی موجب پیدایش علومی همچون علم لغت، نحو و علوم بلاغت گردید و این دانش ها در طول یکی دو سده آن چنان رشد کرد و به کمال رسید که پس از گذشت نزدیک به هزار و 300 سال، هنوز همان قواعد اولیه مبنای آموزش این علوم بوده و تغییر و دگرگونی اساسی در آنها رخ نداده است.
وی افزود: عرب ها و غیر عرب های تازه مسلمان شده از همان آغاز به مطالعه زبان عربی همت گماشتند و با دقتی تمام، قواعد آن را وضع کردند و واژگانش را گرد آوردند. در این میان چهره های تابناکی از نحوی، لغوی و ادیب درخشیدند که آثار آنها هنوز هم کسانی را که به تحقیق در زبان عربی می پردازند غرق اعجاب می کند.
این پژوهشگر قرآنی تاکید کرد: این شگفتی وقتی روشن تر می شود که بدانیم در میان اعراب عصر جاهلی هیچ گونه اطلاعی از قواعد نحو و اصول اشتقاق و تدوین لغت وجود نداشته و برای مردمی که در محیط قومی و اجتماعی آن عصر به زبان بومی و مادری خود سخن می گفتند به طرح این گونه مسائل نیازی نبوده است.
وی همچنین معتقد است: این موضوعات بدون داشتن کمترین سابقه و نمونه پیشین در میان اعراب، با ظهور اسلام به شدت مورد توجه قرار می گیرد و به چنین درجه ای از کمال و جامعیت می رسد. از این رو، چگونگی پیدایش این مطالعات همواره از مهم ترین مسائل تاریخ زبان و ادب عربی بوده است و پژوهشگران بسیاری را از کشورهای اسلامی و مغرب زمین واداشته است تا در این باب به تحقیق و تفحص بپردازند و آراء و نظریات مختلفی عرضه نمایند.
به گفته دل افکار نظریه مشهور این است که مایه همه این مطالعات در زبان عربی بی تردید قرآن است و ادبیات عرب با ظهور اسلام و نزول آیات قرآن به شدت دچار تحول و تطور در اغراض، معانی و اسلوب شد. اثر قرآن در الفاظ، اسالیب، معانی و صور زیبای ادبی زبان عربی تجلی یافت و عامل اساسی در پیدایش علم لغت، نحو و علوم مرتبط با محسنات سخن و کلام شد.
وی در پایان می گوید: بنابراین چگونگی پیدایش شاخه های علوم ادبی در زبان عربی پس از نزول قرآن، آن هم در میان قومی که پیشینه هیچ گونه آگاهی از قواعد نحو و اصول اشتقاق و تدوین لغت نداشتند، از سؤالات اساسی است که باید به آن پاسخ داده شود تا نقش قرآن در پدید آمدن این علوم آشکار شود.
کتاب نقش قرآن در پایه گذاری و تطور علوم ادبی در 211 صفحه و به مبلغ 55000 هزار ریال در هزار نسخه منتشر شده است.
فراهنگ(2)**1003**1588
انتهای پیام /*
Contact the editor:
[email protected]
02/02/1393
این صفحه را در گوگل محبوب کنید
[ارسال شده از: ایرنا]
[تعداد بازديد از اين مطلب: 144]