واضح آرشیو وب فارسی:ایرنا:
حقابه بختگان فارس درگیر امروز و فردا شیراز - بر اساس مصوبه شورای برنامه ریزی استان فارس در سال زراعی 92- 93 حدود 50 میلیون متر مکعب حقابه برای احیای تالاب و دریاچه بختگان تعیین شده است ، در حالی که این سال از نیمه گذشته است هنوز حقابه بختگان در بستر این دریاچه رها سازی نشده است.
به گزارش خبرنگار ایرنا ، هر چند مدیر عامل سازمان آب فارس میزان این حقابه را در ابتدای سال جاری 30 میلیون متر مکعب اعلام کرد اما همین میزان هم تا کنون رها سازی نشده است.
حقابه دریاچه بختگان از محل سد درود زن در بالادست این دریاچه رها سازی می شود و هر چند مسیر طولانی بین دریاچه و سد مقادیر فراوانی از این آب را هدر می دهد یا توسط کشتزارهای بین مسیر مصرف می شود اما به هر حال بخشی از آن به بختگان می رسید و کام تشنه این تالاب را تـَـر می کرد.
مدیر کل حفاظت محیط زیست استان فارس با ابراز گله مندی از عدم رها سازی حقابه بختگان در سال جاری گفت: حقابه 50 میلیون متر مکعبی حق بختگان است و نباید تحت هیچ شرایطی به فراموشی سپرده شود.
حسینعلی ابراهیمی کارنامی ادامه داد : متاسفانه این حقابه از سوی مسوولان سازمان آب فارس تا کنون رها نشده و ظاهرا اهتمام جدی برای در اولویت قرار دادن رها سازی حقابه بختگان در بین مدیران و مسوولان استان فارس شکل نگرفته است .
وی همچنین با ابراز تاسف از افزایش سطح زیرکشت در پاین دست سد درودزن گفت : سد درود زن در ابتدا برای آبیاری 65 هزار هکتار مزرعه احداث شده بود در حالیکه اکنون 130 هزار هکتار کشتزار در پایین دست این سد وجود دارد .
وی افزود: متاسفانه چیزی که ما را رنج می دهد این است که مسوولان رها سازی حقابه را بعد از تخصیص آب برای شرب، صنعت و کشاورزی قرار داده اند در حالیکه احیای محیط زیست بسیار با اهمیت تر از کاشت محصولاتی است که در تابستان بیشترین مصرف آب را دارند.
ابراهیمی کارنامی افزود: بخش بزرگی از آب فارس از منابع زیرزمینی تامین می شود و آورده دریاچه های طشک و بختگان برای تامین آب مصرفی کفایت نمی کند و از زیر زمین خالی می شود که فرونشست ها و مسائل دیگر را رقم می زند.
وی با بیان این که تهدید به شدت جدی است افزود: اگر مدیریت آب صورت نگیرد، تهدید جدی زیست محیطی منتظر فارس است.
این در حالی است که معاون حفاظت و بهره برداری سازمان آب منطقه ای فارس پیشتر بیان داشت : در ابتدای سال زراعی جاری اعلام شد که سد درود زن برای کمتر از 45 هزار هکتار از کشتزار های زیر دست آب تامین می کند اما متاسفانه کشاورزان حدود دو برابر این میزان امسال کشت کرده اند.
حسین صالح جهرمی بررها سازی آب در فصل بهار و همراه با بارش های بهاری تاکید کرد و گفت : قطعا سد درود زن برای همه کشت های انجام شده در زیر دست امسال آب ندارد و بر اساس برنامه از قبل تعیین شده و اولویت های موجود آب را رها خواهد کرد.
وی ادامه داد : این اطلاع رسانی به همه مسوولان شهرستان ها و کشاورزان انجام شده و ما بارها از آنها خواسته ایم که کشاورزی زیر دست سد درود زن را توسعه ندهند در حالیکه حدود 70 هزار هکتار امسال در این مناطق کشت شده است .
مدیر عامل سازمان آب منطقه ای استان فارس نیز پیشتر گفته بود : خشکسالی پدیده ای بلند مدت است ، سدها تاثیر چندانی در خشک شدن تالابها ندارند ، بیشتر دلایل افزایش صدمات ناشی از خشکسالی عدم مدیریت مصرف بهینه آب و برداشت های بی رویه است.
حمید رضا دهقانی اظهار داشت : بسیاری از مناطق استان فارس از جمله دریاچه های کافتر ، ارژن و پریشان به خشکی گرایید در حالیکه در اطراف این تالابها و دریاچه ها هیچ سدی احداث نشده است .
وی نیز بر لزوم رها سازی حقابه بختگان تاکید و در این زمینه قول مساعد داد و گفت : من نمی گویم سدها تاثیر کلی در خشکی تالابها و دریاچه ها ندارند اما سهمی که برای سدها در نظر گرفته شده سهم واقعی نیست ، اثرات خشکی تالابها را باید در عدم مدیریت بهینه مصرف و برداشت بی رویه آب جست و جو کرد.
وی با اشاره به اینکه فارس جزو استان های پیشرو در اطلاع رسانی به مردم درباره استفاده بهینه از آب است، ادامه داد: امیدواریم که با برنامه ریزی درست بتوانیم آب های زیرزمینی را بهنیه مدیریت کنیم.
وی در باره حقابه بختگان گفت : حقابه بختگان برای سال زراعی جاری 30 میلیون متر مکعب است که همراه با سیلابهای بهاری رها سازی خواهد شد ، اما این میزان آب قطعا برای جلوگیری از خشکی دریاچه بختگان کافی نخواهد بود.
مدیرعامل آب منطقه ای فارس اضافه کرد : حقابه بختگان بر اساس معیارهای اندازه گیری ما که سوابق آن موجود است در سال گذشته به طور کامل رها سازی شده است.
دریاچه و تالاب بَختِگان ، به مساحت سه هزار و 500 کیلومتر مربع از دریاچه های ایران در استان فارس است که هم اکنون کاملا خشک شده است.
ین دریاچه زیستگاه زمستانه پرندگانی است که از روسیه و دشتهای سیبری به ایران مهاجرت می کردند ، فلامینگو، درنا، کبوتر دریایی، آب چلیک، مرغابی و غاز در سالهای پر باران در این دریاچه زیست می کنند که همگی در حفظ بوم ساختار و محیط زیست آن نقش بسیار ارزنده ای دارند.
دریاچه بختگان، همچنین باعث افزایش رطوبت هوا می شد و بعلت بلند بودن ارتفاع کوه های پیرامون نی ریز، رطوبت حاصله در هوای همان منطقه باقی مانده و باعث ثمردهی درختان انجیر، بادام، رز و زیتون در کوه های نی ریز و استهبان می گردید که می توان به نوعی آن را آبیاری مصنوعی کوه ها نامید.ک/4
677/ 667 /675
انتهای پیام /*
Contact the editor:
[email protected]
02/02/1393
این صفحه را در گوگل محبوب کنید
[ارسال شده از: ایرنا]
[تعداد بازديد از اين مطلب: 30]