محبوبترینها
سررسید تبلیغاتی 1404 چگونه میتواند برندینگ کسبوکارتان را تقویت کند؟
چگونه با ثبت آگهی رایگان در سایت های نیازمندیها، کسب و کارتان را به دیگران معرفی کنید؟
بهترین لوله برای لوله کشی آب ساختمان
دانلود آهنگ های برتر ایرانی و خارجی 2024
ماندگاری بیشتر محصولات باغ شما با این روش ساده!
بارشهای سیلآسا در راه است! آیا خانه شما آماده است؟
بارشهای سیلآسا در راه است! آیا خانه شما آماده است؟
قیمت انواع دستگاه تصفیه آب خانگی در ایران
نمایش جنگ دینامیت شو در تهران [از بیوگرافی میلاد صالح پور تا خرید بلیط]
9 روش جرم گیری ماشین لباسشویی سامسونگ برای از بین بردن بوی بد
ساندویچ پانل: بهترین گزینه برای ساخت و ساز سریع
صفحه اول
آرشیو مطالب
ورود/عضویت
هواشناسی
قیمت طلا سکه و ارز
قیمت خودرو
مطالب در سایت شما
تبادل لینک
ارتباط با ما
مطالب سایت سرگرمی سبک زندگی سینما و تلویزیون فرهنگ و هنر پزشکی و سلامت اجتماع و خانواده تصویری دین و اندیشه ورزش اقتصادی سیاسی حوادث علم و فناوری سایتهای دانلود گوناگون
مطالب سایت سرگرمی سبک زندگی سینما و تلویزیون فرهنگ و هنر پزشکی و سلامت اجتماع و خانواده تصویری دین و اندیشه ورزش اقتصادی سیاسی حوادث علم و فناوری سایتهای دانلود گوناگون
آمار وبسایت
تعداد کل بازدیدها :
1852404786
سازمانهای غیر دولتی چشم انتظار اقدام متفاوت دولت تدبیر و امید
واضح آرشیو وب فارسی:تابناک: سازمانهای غیر دولتی چشم انتظار اقدام متفاوت دولت تدبیر و امید
سید مالک حسینی*
کد خبر: ۳۹۲۹۷۰
تاریخ انتشار: ۲۵ فروردين ۱۳۹۳ - ۱۴:۳۷ - 14 April 2014
«باید به مردم بیاموزیم، افراد داوطلب را پیدا کنید، از دانشجویان، معلمین، فرهنگیان و اساتید تا به مردم آموزش دهند، علما، روحانیون، ائمه جمعه و جماعات به مردم آموزش دهند. مردم باید از حقوق خودشان مطلع باشند؛ چه میخواهیم در جمهوری اسلامی ایران؟ ما که افتخار خدمت به مردم را پیدا کردیم چه میخواهیم؟ اینکه مردم به حقوقشان برسند. مردم باید از حقوق مسلم خودشان مطلع باشند، بدانند و مطالبه کنند و نقد کنند و انتقاد. انتقاد به نفع ماست بگذاریم جامعه باز باشد و آزاد باشد».
جملات بالا، بخشی از سخنان حسن روحانی، یازدهمین رئیس جمهور منتخب ایران در جمع استانداران دولتش در دی ماه سال پیش است. این جملات در کنار سخنان دیگری از ایشان و همچنین برخی اعضای کابینه به ویژه وزیر کشور و رئیس سازمان محیط زیست برای فعالین غیردولتی بسیار امیدوارکننده بود.
فارغ از بحثهای بسیاری که درباره نقش، جایگاه، موانع و ظرفیتهای فعالیت بخش غیر دولتی کشورمان میتوان مطرح کرد، در این نوشتار تلاش بر آن است تا به این پرسش پاسخ داده شود که دلایل انفعال بخش غیردولتی چه بوده و راه برونرفت از آن چیست؟ و دولت و سازمانهای غیردولتی برای ازسرگیری یک همکاری پایدار چه باید بکنند؟
پیش از هر چیز، باید این واقعیت را پذیرفت که چه دولت و چه غیردولتیها در دو دهه گذشته نتوانستهاند اهمیت و کارکرد غیردولتیها را به مثابه یک فرهنگ مشارکتجویی در جامعه به خوبی نهادینه کنند. جامعه ما هنوز تعریف و شناخت درستی از یک فعالیت سازمان یافته غیردولتی ندارد. البته فعالیتهای غیردولتی غیرسازمان یافته و مقطعی مانند برپایی تکیههای عزاداری و یا برگزاری اعیاد مذهبی و یا حتی ملی به خوبی در ایران جا افتاده و شاید بتوان گفت، در این زمینه در دنیا نیز در جرگه برترینها باشیم؛ اما اینکه مجموعهای از افراد منظم در طول سال بخشی از زمان یا درآمد خود را برای رفع مشکل یا بسط علاقهای مشترک ـ که بتواند به بخشی یا همه جامعه سود برساند ـ اختصاص دهند، نتوانسته است یک فرهنگ شود و این ریشه بیشتر مشکلات غیردولتی هاست.
از آنجا که جامعه ما به معنای واقعی «دولتی» مدیریت میشود، هنوز نتوانسته بپذیرد که باید برای رفع برخی معضلات و مشکلاتش، خود آستینها را بالا بزند و حل مشکل کند و همواره بر این باور بوده که «وظیفه دولت» است، زیرا «نهاد دولت» از زمان شکلگیری دولت مرکزی منسجم در ایران تلاش کرده همه چیز در اختیارش باشد و به همین سبب، مردم برایشان به یک باور و عادت تبدیل شده که همه چیز را از دولت بخواهند و نتیجه این رویکرد سبب شده وقتی صحبت از هر هزینهکردی برای حل مشکلات عمومی به میان میآید، چشم و دستشان به سوی دولت برود.
اما این وضعیت روی دیگری نیز دارد و آن اینکه دولت همواره به نهادسازیهایی که بیرون از چهارچوب نظارت تام و قدرتش صورت میگیرد، بدبین بوده و بیش از آنکه آن را فرصت بداند، یک تهدید بالقوه دانسته است. این دو نگاه در دهههای اخیر دست به دست هم داده تا هیچ گاه «غیردولتی»ها نتوانند «قد بکشند».
باید گفت در فرهنگ امروز جامعه ما، بخش غیر دولتی هنوز از سوی دولتمردان باور نشده است و نهاد دولت و کارگزاران آن ـ حتی دولتهای مدعی حمایت از نهادهای مدنی ـ فارغ از شعارهایی که در دوران زمامداری خود میدهند، به این اندیشه آنچنان که باید مؤمن نیستند؛ برای نمونه و ارائه دلیلی بر اثبات مدعای بحث میتوان این موضوع را مطرح کرد که در دهههای اخیر چند دولتمرد و یا صاحب منصب پس از بازنشستگی و یا خارج شدن از چرخه قدرت، آستین بالا زده و اقدام به تأسیس نهادی غیردولتی و غیرسیاسی کردهاند که نگاهش حل معضل و یا مشکلی از جامعه بوده باشد؛ موضوعی که در دنیای مدرن مرسوم و به عبارتی یک فرهنگ شده است.
بنابراین، با جستجویی ساده، میتوان رؤسای جمهور، وزرا و صاحبمنصبان بسیاری را در دنیا یافت که پس از خروج از دنیای سیاست یا بازنشستگی از مناصب حاکمیتی در موضوع تخصصی خود، سازمانی غیردولتی راهاندازی کرده و بیش از دیگران در آن موضوع خاص و بدون دریافت بودجههای دولتی توانستهاند منشأ اثر باشند.
با این مقدمه، گویا موضوع وضعیت بسیار روشنی دارد؛ یعنی برون رفت از وضع کنونی پیش از هر چیز، نیاز به تغییر این نگاه و اصلاح آن در متن جامعه دارد. ارزیابی وضعیت دولت نشان میدهد که به رغم تأکید آقای رئیس جمهور و باور عمیق او به نقش و کارکرد سازمانهای غیر دولتی، بدنه دولت یازدهم در بخشهایی که جلب مشارکتهای مردمی پررنگتر است و بحث نقشآفرینی غیردولتیها موضوعیت پیدا میکند، توان و آمادگی لازم را ندارد. به طور دقیقتر باید گفت که بهکارگیری و جلب مشارکت فعال و هدفمند بخش غیردولتی، نیازمند مدیرانی است که فراتر از الزام رئیس دولت و یا تکلیف سازمانی خود فهم دقیق و باور عمیقی نسبت به اهمیت و اثرگذاری سازمانهای غیردولتی داشته باشند؛ به تعبیر دیگر، نمیتوان با مدیرانی که شناخت کافی از فلسفه وجودی و کارکردها و توانمندیهای سازمانهای غیردولتی ندارند، در بهکارگرفتن این بخش به عنوان همکار و همیار دولت تحول گستردهای ایجاد کرد.
دولت به موازات توجه به این امر مهم، نیاز دارد تا با ایجاد تغییرات مبنایی، یک بار برای همیشه متولی مشخصی برای ارتباط غیردولتیها با خود ـ فراتر از واحدهای بخشی و جزایر متعدد تصمیم ساز و برنامهریزی ـ تعیین کند؛ البته هر چند گفته میشود مرکز فرهنگی، اجتماعی وزارت کشور اکنون این مأموریت را بر عهده دارد، در عمل تشتت، انفعال و ناهماهنگی در این حوزه به خوبی دیده میشود.
باید گفت با نگرشی راهبردی به موضوع، میتوان مدعی شد در صورت اقدام جدی دولت در موضوعاتی که در بالا اشاره شد (بهکارگیری مدیران «غیردولتی باور» در حوزههای مرتبط با این بخش و تعیین متولی واحد برای ارتباط و تعریف همکاری با بخش غیردولتی) دیگر مشکلات کنونی غیردولتیها اعم از مشکلات برخورداری از شخصیت حقوقی و ثبت، زدودن نگاه امنیتی به غیردولتیها، پذیرفتن سازمانهای غیردولتی به عنوان یکی از مصادیق بخش غیردولتی اصل ۴۴ قانون اساسی و ملحقات آن و مواردی از این دست به اندازه بسیاری حل خواهد شد.
از سوی دیگر، سازمانهای غیر دولتی نیز نیازمند بازتعریف نقش و جایگاه خود هستند که این مهم با احیای شبکههای تخصصی و همچنین تشکلهای صنفی مانند خانه سازمانهای غیردولتی با سرعت بیشتری محقق خواهد شد. غیردولتیها نیز باید بپذیرند که تا کنون بیش از اندازه نگاهشان به دست دولت بوده و نتوانستهاند آن گونه که باید در بسیج عمومی نسبت به اهداف و مأموریتهایشان موفق باشند؛ هر چند بنا بر آخرین آمار ارائه شده از سوی معاون مرکز فرهنگی اجتماعی وزارت کشور در دی ماه سال گذشته، ادعا شده که بیش از هفده هزار سازمان غیردولتی در ایران فعالند؛ اما واقعیت غیر آماری به ما میگوید که سازمانهای غیردولتی فعال، اعم از سنتی و مدرن در ایران، بسیار کمتر از این و حدود ۲ هزار تشکل هستند که سرانه حدود ۶۵ تشکل برای هر استان و به ازای حدود هر ۳۵ هزار ایرانی یک تشکل را شامل میشود که نشان میدهد، فعالین غیردولتی نتوانستهاند سهم شایستهای در جلب و سازماندهی مشارکتهای مردمی داشته باشند.
البته گفتنی است، در اینجا منظور از تشکلهای فعال آن دست از تشکلهایی است که دارای اعضای فعال بوده و در سال و همواره بنا بر مأموریت و اهداف سازمانی تعریف شده در حال فعالیتاند.
هر چند این روزها غیر دولتیها به دلیل مشکلات عدیده اقتصادی در جلب افراد داوطلبی که حاضر باشند بخشی از وقت و در مواردی درآمد خود را برای حل معضلی فرهنگی یا اجتماعی و یا بسط اندیشهای هزینه کنند دچار مشکل شدهاند، واقعیت آن است که با دقیقتر کردن اهداف و مأموریتهایشان هنوز میتوانند در جامعه افرادی را که فشارهای اقتصادی نیز نتوانسته است نگرش خیرخواهانه و تلاش آنها برای داشتن جامعه بهتر را تحت تاثیر خود قرار دهد، بسیج کنند؛ اما این مهم نیازمند یک خانه تکانی اساسی و تعامل بیشتر غیردولتیها با یکدیگر است.
با نگاهی بیطرفانه باید گفت که اکنون ظرفیت بزرگی به نام سازمانها و تشکلهای غیر دولتی در کشور به عنوان یک واقعیت وجود دارد؛ ظرفیتی که در گذر زمان بخشهایی از آن هنوز فعالانه در حال انجام مأموریتهای سازمانی خویشند.
اما بخش عمدهای از آنها به نوعی در انجماد به سر میبرند و شاید هرچند گاهگاهی فعالیت موردی داشته باشند، به دلیل نوع نگاه خاص دولت نهم و دهم انسجام سازمانی خود را از دست دادهاند و یا به انفعال کامل کشیده شدهاند. این تشکلها همانند بذرهایی آماده نیازمند جرعهای آبند تا جوانه زده و بار دیگر رشد کرده و بارور شوند.
از نگاهی دیگر و با تحلیل آماری که در بالا بدان اشاره شد، جامعه ما هنوز ظرفیتهای دست نخورده و فعال نشده عظیمی دارد که نیازمند سازماندهی ـ البته از جنس غیردولتی ـ هستند. موضوع مهمی که هم نیازمند ارادهای جدی و البته کارشناسانه از سوی دولت یازدهم در تسهیل سازی و حمایت منطقی و هم نیازمند بسط و ترویج مفهوم فعالیتهای داوطلبانه غیردولتی از سوی فعالین این حوزه است تا در نهایت بتواند منجر به شکلدهی جامعهای شود که مطالبات و کمبودهایش را خارج از اقدامات دولتی در بسیج منابع مردمی دنبال کند.
* دبیر سابق شبکه ملی سازمانهای غیردولتی جوانان ایران
این صفحه را در گوگل محبوب کنید
[ارسال شده از: تابناک]
[مشاهده در: www.tabnak.ir]
[تعداد بازديد از اين مطلب: 85]
صفحات پیشنهادی
یا سازمانهای غیر دولتی چشم انتظار اقدام متفاوت دولت تدبیر و امید
یا سازمانهای غیر دولتی چشم انتظار اقدام متفاوت دولت تدبیر و امید سید مالک حسینی کد خبر ۳۹۲۹۷۰ تاریخ انتشار ۲۵ فروردين ۱۳۹۳ - ۱۴ ۳۷ - 14 April 2014 باید به مردم بیاموزیم افراد داوطلب را پیدا کنید از دانشجویان معلمین فرهنگیان و اساتید تا به مردم آموزش دهند علما روحانیونجوانفکر: به غیر از کُرکُری شش تاییها، احمدینژاد کمتر از 6 سال رئیسجمهور بود/ قالیباف شکست خورده سیاسی است و
جوانفکر به غیر از کُرکُری شش تاییها احمدینژاد کمتر از 6 سال رئیسجمهور بود قالیباف شکست خورده سیاسی است و خاتمی بازیچه هاشمی رفسنجانی دولت تدبیر و امید کو کجا چی علی اکبر جوانفکر می گوید پولهای بسیاری در سیاست خارجی هزینه میشود و باید گزارشی از آنجا تهیه شود به گزارش نوزیر دولت تدبیر، روشنایی را به چشمان و امید را به دل شوخان بازگرداند
وزیر دولت تدبیر روشنایی را به چشمان و امید را به دل شوخان بازگرداند سنندج -ایرنا- دکتر سیدحسن قاضی زاده هاشمی وزیر بهداشت درمان و آموزش پزشکی و متخصص چشم براساس وعده ای که به شوخان دختربچه دیواندره ای داد روز پنجشنبه چشمانش را زیر تیغ جراحی برد به گزارش خبرنگار ایرنا شوخانفرجام متفاوت دو گروگانگیری/ از کشته شدن همه 16 گروگان جندالله در سال 87 تا آزادی 4 مرزبان ایرانی در دولت تدبی
فرجام متفاوت دو گروگانگیری از کشته شدن همه 16 گروگان جندالله در سال 87 تا آزادی 4 مرزبان ایرانی در دولت تدبیر و امید حسن روحانی رییسجمهوری کشورمان تروریسم و اختلافات فرقهای و مذهبی را از مهمترین چالشهای پیشروی امنیت کشور میداند او که در انتخابات ریاستجمهوری گذشته رایاستاندار آذربایجان غربی: اعتدال و شایستگی مبنای انتخاب مدیران در دولت تدبیر و امید است
استاندار آذربایجان غربی اعتدال و شایستگی مبنای انتخاب مدیران در دولت تدبیر و امید است نقده مهاباد - ایرنا - استاندار آذربایجان غربی گفت توجه به عدالت اعتدال شایستگی و صلاحیت مبنای انتخاب مدیران در دولت تدبیر و امید است است به گزارش ایرنا قربانعلی سعادت روز شنبه در آیین مآغاز استخدام در دولت تدبیر و امید
آغاز استخدام در دولت تدبیر و امیدجانشین معاونت توسعه مدیریت و منابع انسانی رئیس جمهور با اعلام اینکه استخدام پذیرفته شدگان آزمونهای دولتی آغاز شده است گفت افزایش 20 درصدی حقوق کارکنان دولت در فیش حقوقی فروردینماه اعمال میشود محمود عسکری آزاد امروز در جمع خبرنگاران با اعلامدولت تدبیر وامید خدمت به خانواده شاهد و ایثارگر را وظیفه خود می داند
دولت تدبیر وامید خدمت به خانواده شاهد و ایثارگر را وظیفه خود می داند سنندج - ایرنا- استاندار کردستان گفت دولت تدبیر و امید وظیفه خود می داند که در خدمت خانواده های شهدا و ایثارگران باشد به گزارش خبرنگار ایرنا عبدالمحمد زاهدی روز شنبه در نشست صمیمی با فرزندان شهدای شاغل در مجموفضای کسب و کار در دولت تدبیر و امید بهتر میشود
جمعه ۲۲ فروردین ۱۳۹۳ - ۱۳ ۵۰ استاندار تهران گفت با آینده ای که در دولت تدبیر و امید برای کار و اشتغال پیش بینی شده فضای کسب و کار بهتر شده و اقتصاد کشور از حالت رکود تورمی خارج می شود به گزارش خبرنگار شهری خبرگزاری دانشجویان ایران ایسنا در تبریز سید حسین هاشمی استاندار تهربا تشکیل دولت تدبیر و امید وحدت درجامعه حاکم شده است
استاندار قم با تشکیل دولت تدبیر و امید وحدت درجامعه حاکم شده است قم- ایرنا - استاندارقم گفت انتخابات ریاست جمهوری سال گذشته وحدت درکشور را محقق کرد و با تشکیل دولت تدبیر و امید با رهنمودهای رهبر معظم انقلاب درجامعه وحدت کامل حاکم شده است به گزارش ایرنا حجت الاسلام والمسلمینبرگزاری چهارمین جلسه شورای عالی اشتغال در دولت تدبیر و امید به ریاست روحانی
شنبه ۹ فروردین ۱۳۹۳ - ۲۳ ۱۸ رئیسجمهور در چهارمین جلسه شورای عالی اشتغال که بعدازظهر شنبه برگزار شد برطرف شدن ریشهای مشکل اشتغال را در گرو رونق واقعی در عرصه اقتصاد عنوان کرد به گزارش گروه دریافت خبر خبرگزاری دانشجویان ایران ایسنا حجتالاسلام والمسلمین حسن روحانی با بیان اینخوابگاه های غیر دولتی درجه بندی شدند/ 14 خوابگاه اخطار دریافت کردند
حوزه و دانشگاه خوابگاه های غیر دولتی درجه بندی شدند 14 خوابگاه اخطار دریافت کردند عضو هیات مدیره تعاونی خوابگاه داران غیردولتی از درجه بندی خوابگاه های خودگردان عضو تعاونی خوابگاه داران غیر دولتی خبر داد علیرضا شوکتی در گفتگو با خبرنگار مهر گفت تمام 140 خوابگاه غیردولتی که عضتعیین تکلیف تعرفه های پزشکی غیردولتی تا پایان فروردین/ اجرای همزمان تعرفه های دولتی و خصوصی
اجتماعی بهداشت و سلامت در گفتگو با مهر عنوان شد تعیین تکلیف تعرفه های پزشکی غیردولتی تا پایان فروردین اجرای همزمان تعرفه های دولتی و خصوصی معاون برنامهریزی و نظارت سازمان نظام پزشکی ایران از تعیین تکلیف تعرفه های بخش خصوصی تا پایان فروردین ماه جاری خبر داد و گفت قرار است تدولتیها با مداخله غیرقانونی بورس را از مسیر خود خارج نکنند
دولتیها با مداخله غیرقانونی بورس را از مسیر خود خارج نکنند کد خبر ۳۸۸۹۲۷ تاریخ انتشار ۰۶ فروردين ۱۳۹۳ - ۱۸ ۳۴ - 26 March 2014 عضو هیات رئیسه کمیسیون اقتصادی مجلس گفت رشد بورس تا زمانی ادامه خواهد یافت که دولتی ها با مداخله و ورود های غیر قانونی آن را از مسیر خود خارج نکنند بدولت تدبیر و امید دلسوزانه به وظیفه خود عمل می کند
دولت تدبیر و امید دلسوزانه به وظیفه خود عمل می کند شیراز - ایرنا- عضو هیات رییسه مجلس شورای اسلامی گفت دولت تدبیر و امید به دور از نگاه افراط و تفریط و با اقتدار راه شهیدان عزت بسیجیان و رزمندگان را می پیماید و دلسوزانه به وظیفه خود عمل می کند به گزارش ایرنا شاهین محمد صادقخاتمی: امیدوارم با آمدن دولت تدبیر و امید در همه نقاط مملکت شاهد پیشرفت باشیم
دوشنبه ۱۱ فروردین ۱۳۹۳ - ۱۵ ۰۹ حجتالاسلام والمسلمین سید محمد خاتمی که به استان یزد سفر کرده است اظهار امیدواری کرد با وجود کمبود آب در فلات مرکزی ایران با حضور دولت تدبیر و امید در همه نقاط مملکت شاهد پیشرفت باشیم به گزارش گروه دریافت خبر خبرگزاری دانشجویان ایران ایسنا حجتتوجه وافي به حفظ و تقويت بنيان خانواده در دولت تدبير و اميد
۱۸ فروردين ۱۳۹۳ ۱۱ ۲۳ق ظ توجه وافي به حفظ و تقويت بنيان خانواده در دولت تدبير و اميد معاون توسعه مديريت و منابع انساني استاندار آذربايجان غربي گفت حفظ و تقويت بنيان خانواده يكي از اصلي ترين رويكردهاي دولت تدبير و اميد است و در استان آذربايجان غربي نيز براي تحقق اين هدف برنامهامیدواریم مدیریت یکپارچه شهری محقق شود/ شوراها وابستگی دولتی ندارند
استانها مرکز قم چمران امیدواریم مدیریت یکپارچه شهری محقق شود شوراها وابستگی دولتی ندارند قم - خبرگزاری مهر رئیس شورای عالی استانها ابراز امیدواری کرد که با تحقق مدیریت یکپارچه شهری پیشرفتهای زیادی در کشور ایجاد شود به گزارش خبرنگار مهر مهدی چمران عصر پنجشنبه در دیدار-
اجتماع و خانواده
پربازدیدترینها