تور لحظه آخری
امروز : یکشنبه ، 27 آبان 1403    احادیث و روایات:  امام صادق (ع):صله رحم، اعمال را پاكيزه، اموال را بسيار، بلا را برطرف و حساب (قيامت) را آسان مى‏...
سرگرمی سبک زندگی سینما و تلویزیون فرهنگ و هنر پزشکی و سلامت اجتماع و خانواده تصویری دین و اندیشه ورزش اقتصادی سیاسی حوادث علم و فناوری سایتهای دانلود گوناگون شرکت ها

تبلیغات

تبلیغات متنی

صرافی ارکی چنج

صرافی rkchange

سایبان ماشین

دزدگیر منزل

تشریفات روناک

اجاره سند در شیراز

قیمت فنس

armanekasbokar

armanetejarat

صندوق تضمین

Future Innovate Tech

پی جو مشاغل برتر شیراز

لوله بازکنی تهران

آراد برندینگ

خرید یخچال خارجی

موسسه خیریه

واردات از چین

حمية السكري النوع الثاني

ناب مووی

دانلود فیلم

بانک کتاب

دریافت دیه موتورسیکلت از بیمه

طراحی سایت تهران سایت

irspeedy

درج اگهی ویژه

تعمیرات مک بوک

دانلود فیلم هندی

قیمت فرش

درب فریم لس

زانوبند زاپیامکس

روغن بهران بردبار ۳۲۰

قیمت سرور اچ پی

خرید بلیط هواپیما

بلیط اتوبوس پایانه

قیمت سرور dl380 g10

تعمیرات پکیج کرج

لیست قیمت گوشی شیائومی

خرید فالوور

بهترین وکیل کرج

بهترین وکیل تهران

خرید اکانت تریدینگ ویو

خرید از چین

خرید از چین

تجهیزات کافی شاپ

نگهداری از سالمند شبانه روزی در منزل

بی متال زیمنس

ساختمان پزشکان

ویزای چک

محصولات فوراور

خرید سرور اچ پی ماهان شبکه

دوربین سیمکارتی چرخشی

همکاری آی نو و گزینه دو

کاشت ابرو طبیعی و‌ سریع

الک آزمایشگاهی

الک آزمایشگاهی

خرید سرور مجازی

قیمت بالابر هیدرولیکی

قیمت بالابر هیدرولیکی

قیمت بالابر هیدرولیکی

لوله و اتصالات آذین

قرص گلوریا

نمایندگی دوو در کرج

 






آمار وبسایت

 تعداد کل بازدیدها : 1830384444




هواشناسی

نرخ طلا سکه و  ارز

قیمت خودرو

فال حافظ

تعبیر خواب

فال انبیاء

متن قرآن



اضافه به علاقمنديها ارسال اين مطلب به دوستان آرشيو تمام مطالب
 refresh

ˈتکم چیˈ ها و ˈسایاچیˈ های آذربایجان - سعید زارع کندجانی


واضح آرشیو وب فارسی:ایرنا:

ˈتکم چیˈ ها و ˈسایاچیˈ های آذربایجان - سعید زارع کندجانی تبریز - برخی از آیین های قدیمی که رو به فراموشی رفته اند بار دیگر جان تازه ای می گیرند و زینت بخش زندگی مردم می شوند و در این بین ˈتکم چیˈ ها و ˈسایاچیˈ ها به عنوان خنیاگران نوروز آذربایجان و بازتابی از ادبیات فولکلوریک این خطه نقش آفرینی می کنند.


از دیرباز رفتارهای پسندیده ای از نیاکان ما ایرانیان سینه به سینه و نسل به نسل انتقال یافته که امروز بخش اعظمی از حلقه های فرهنگی مردم کشور را تشکیل می دهد و شناسایی ریشه ها و خاستگاه هر کدام قصه ای شیرین و شنیدنی دارد.
آیین های سنتی نوروز از جایگاه ویژه ای در بین مردمان فرهنگ دوست ایران برخوردار بوده اند و چه بسا در مواردی آیین هایی که دست روزگار غبار فراموشی روی آنها ریخته با اندک تلنگری جان تازه ای گرفته و بار دیگر در میان دیگر آیین ها خودنمایی می کنند.
ناگفته پیداست که موسیقی و شعر به عنوان محمل و حافظ اصلی بخش اعظمی از پیشینه فرهنگ دیرین ایرانیان به شمار می رود و بسیاری از اعتقادها و آیین های مردم این کشور در میان کلمات و اشعار شاعران و خنیاگران به نسل های بعدی انتقال می یابد.
در این بین بیراهه نیست اگر بگوییم بسیاری از آداب، آیین ها، ادبیات تاریخی، ترانه های شفاهی و فولکلورها کشور از طریق نغمات و الحان موسیقایی، خود را از گزند دگرگونی اعصار مصون ساخته و به واسطه ذهن پرشور و حافظه سیال راویان در اختیار نسل های کنونی قرار گرفته است.‏
تکم چی ها و سایاچی ها نیز به عنوان خنیاگران خطه آذربایجان راویان و آوازخوانان دوره گردی بوده اند که در آخرین روزهای زمستان با آوازهای خود نوید بهاری تازه را می دادند.
این آیین ها را می توان از آیین های مشترک مردم آذری زبان کشور دانست که در استان هایی مانند آذربایجان شرقی، آذربایجان غربی، اردبیل و زنجان در روزهای پایانی سال و نوروز برگزار می شود.
تکم، عروسکی چوبی و سنتی است که روی آن را اغلب با مخمل، پارچه های رنگی، پولک و زنگوله می پوشاندند و در زبان آذری نام این عروسک از دو بخش ˈتکˈ (به فتح تا و کاف) به معنی بز نر قوی هیکل و ˈمˈ ضمیر ملکی دوم شخص مفرد تشکیل شده است.
نکته جالب توجه در این آیین استفاده از عروسک بز است که رابطه تنگاتنگی با مفهوم شروع فصل بهار دارد و این حیوان در فرهنگ باستانی ایران نماد باروری و زایش است.
بر این اساس ˈتکم چیˈ نیز به کسانی اطلاق می شود که تکم را می رقصاند و اشعار مخصوص این آیین را با آهنگی خاص در کوچه و بازار سر می دهد.
به عقیده کارشناسان هر یک از تزیینات تکم نیز فلسفه ای دارد که برای نمونه می توان به زنگوله و سکه های نصب شده روی این عروسک اشاره کرد که برای ایجاد سر و صدای و جلب توجه مردم و کشاندن آنها به کوچه ها و خیابان ها به کار می رفت.
نصب آیینه در دو طرف عروسک تکم هم به این دلیل بود که تکم خبر فرا رسیدن سال نو را به مردم می داد و با خود آیینه ای به رسم روشنایی و صفا داشت.
اینکه در ساخت تکم همیشه از رنگ قرمز برای پوشاندن بدنه اصلی عروسک استفاده می شود شاید به این دلیل است در منطقه آذربایجان قدیم، لباس و توری عروس به رنگ قرمز بوده و خواسته اند تکم نیز همچون هر عروسی مظهر شادی و خوشی باشد.
بر اساس نظر کارشناسان تکم گردانی جزو حرفه های گوسانی و به صورت هنری بوده که نسل به نسل و از پدر به پسر می رسیده و اشعار تکم نیز سینه به سینه منتقل می شده است و زیبایی آیین نمایشی تکم منوط به بازی فردی و مهارت و شگردهای شخص تکم گردان با تکیه بر حرکات موزون و آواز است.
نکته جالب در اشعار تکم چی ها این است که اشعار به کار رفته در آواز آنها تنها به موضوع فرا رسیدن نوروز و تبریک سال نو محدود نشده و در مواردی در زمینه های مذهبی، اجتماعی و انتقادی نیز اشاراتی می شود.
در فرهنگ فولکلور آذربایجان سایاچی ها همچون تکم چی ها افراد هنرمند، شوخ طبع و بذله گویی هستند که با نغمه ها، آواز و سخنان شوخ و شیرین خود مردم را شاد می کردند و در حقیقت طلیعه داران آغار بهار و جشن های مربوط به آن بوده اند.
سایاچی در زبان ترکی به معنی حرمت و حرمت کننده است و با توجه به اینکه سایاچی ها هنرمندان دوره گردی بودند که با لباس هایی برگرفته از رنگ طبیعت و گاه با لباس های چوپان های محلی از چند هفته مانده به نوروز، ده به ده و خانه به خانه با دو چوب در دست می گشتند و با خواندن شعرهای مخصوص و زدن چوب های دستی به هم ریتم خاصی را در آورده و شعر و آواز در وصف طبیعت می خواندند و برای مردم آرزوی روزهای خوش، خیر و برکت در سال نو از درگاه خداوند بخشنده طلب می کردند.
با توجه به اینکه سایاچی ها از چند هفته مانده به عید، روزهای مانده به آغاز سال نو را شمارش می کردند، می توان احتمال داد واژه سایا از مصدر ترکی ˈسایماقˈ به معنای شمردن گرفته شده است.‏
نوروز خوانان آذربایجان علاوه براینکه پیام آور شادی و بشارت دهنده آغاز سال نو و بهار طبیعت بوده اند، در اصل به نوعی راوی نقل های حماسی و راوی حکمت و پند و اندرزهای میهنی و مذهبی نیز بوده اند.‏
در اشعار این افراد احترام به اهالی خانه، دعای خیر برای آنان، آرزوی خیر و برکت برای محصول کشاورزی و همچنین اظهار محبت به حیوانات مشهود است.
گاهی این احترام و دعای خیر در صورت به گرمی پذیرفته نشدن از طرف صاحبخانه از چهارچوب معمول خارج و به طنز و هجو می گرایید.
هرچند امروزه در برخی روستاها و مناطق کشور این خنیاگران نوروز آذربایجان همچون قاصدانی از دل تاریخ کهن این خطه سر بیرون آورده و نغمه های دل نشین سر می دهند اما توجه به این آیین ها و شناساندن آن به نسل های جوان وظیفه خطیری است که بر عهده مسوولان و اهل رسانه است.
در این میان کانون پرورش فکری کودکان و نوجوانان آذربایجان شرقی در کاری پسندیده به تهیه و تولید عروسک تکم اقدام کرده که می توان آن را سازشی میان آیین های کهن و نسل های آتی ارزیابی کرد.
باشد که این تاریخ و فرهنگ هر روز بالنده تر از گذشته جلوه نمایی کند.
7240/587
انتهای پیام /*
Contact the editor:

[email protected]




23/01/1393





این صفحه را در گوگل محبوب کنید

[ارسال شده از: ایرنا]
[مشاهده در: www.irna.ir]
[تعداد بازديد از اين مطلب: 52]

bt

اضافه شدن مطلب/حذف مطلب







-


فرهنگ و هنر

پربازدیدترینها
طراحی وب>


صفحه اول | تمام مطالب | RSS | ارتباط با ما
1390© تمامی حقوق این سایت متعلق به سایت واضح می باشد.
این سایت در ستاد ساماندهی وزارت فرهنگ و ارشاد اسلامی ثبت شده است و پیرو قوانین جمهوری اسلامی ایران می باشد. لطفا در صورت برخورد با مطالب و صفحات خلاف قوانین در سایت آن را به ما اطلاع دهید
پایگاه خبری واضح کاری از شرکت طراحی سایت اینتن