واضح آرشیو وب فارسی:ایرنا:
پرورش کرم ابریشم در مینودشت یک سنت دیرینه ای که نیاز به توجه دارد مینودشت - ایرنا- با آغاز رویش برگ درختان توت ، نوغانداران شهرستان مینودشت نیز کار تفریغ تخم کرم ابریشم را شروع کردند.
به گزارش خبرنگار ایرنا، براساس یک سنت دیرینه ، تعداد زیادی از ساکنان روستاهای این شهرستان همه ساله به پرورش کرم ابریشم روی می آورند تا با درآمد حاصله بخشی از هزینه های زندگی را پوشش دهند، ضمن اینکه این شغل نیاکان خود را نیز همچنان ادامه داده باشند.
پرورش کرم ابریشم در روستاهای مینودشت و دیگر شهرهای شرق استان گلستان ، از تاریخی طولانی برخوردار است که دست بافته های قدیمی حاصل از نخ ابریشم گواهی بر آن است.
در سالیان نه چندان دور که هنوز منسوجات مصنوعی به فراوانی الان نبود، دست بافته های زنان این خطه علاوه بر اینکه در پوشش افراد کاربرد داشت ، از چنان ارزشی برخوردار بود که برخی از آنها برای پوشش مناسبت های خاصی به کار گرفته می شد.
پرورش کرم ابریشم در این خطه در دهه اخیر با فراز و نشیب هایی روبرو شد بطوریکه در برخی سالها نوغانداران متضرر می شدند اما با این همه این پیشه قدیمی و با ارزش را حفظ کردند.
بنابه گفته مدیر جهادکشاورزی مینودشت ، این شهرستان حدود 60 درصد پیله تر استان گلستان را تولید می کند.
ˈ محمود پسرکلوˈ در گفت وگو با ایرنا ، تولید پیله تر سال قبل مینودشت را 58تن اعلام کرده و افزود: این میزان تولید توسط 1250 خانوار زحمتکش روستایی و با استفاده از یک هزارو 598 جعبه تخم نوغان حاصل شده است.
پرورش کرم ابریشم علاوه بر زحمت بسیار ، از حساسیت فراوانی نیز برخوردار است ، زیرا با کمترین اشتباه ممکن است خسارت سنگینی ببار آورد.
معمولا آغاز تا پایان پروش کرم ابریشم و جمع آوری پیله تر شامل دوره هایی است که به ˈ تفریغˈ ، کرم جوان و کرم بالغ نامگذاری شده و جمعا حدود40تا 45 روز می باشد.
ˈتفریغˈ به زمینه سازی شرایط برای خروج کرم از تخم گفته می شود که در صورت وجود شرایط مطلوب سه روزه از تخم بیرون می آیند که به خاطر ظرافت آنها ، نوغانداران از برگ های تازه درخت توت بصورت خرد شده آنها را تغذیه می کنند.
کرم های ابریشم در طول زندگی خود مراحلی را سپری می کنند که نوغانداران سنتی مینودشت آنها را ˈ خواب ˈ می گویند ، یعنی به ازای هر خواب که کلا 4تا5 مرحله است ، می توان گفت کرم از یک مرحله به مرحله دیگر وارد شده است.
کرم های ابریشم پس از طی این خوابها ، معمولا اشتهای کمی به غذا پیدا کرده و رنگ بدن آنها رو به زردی می رود که اینها نشانه هایی برای آماده شدن کرم برای تنیدن پیله است.
پس از آنکه کرم ابریشم کار ریسیدن پیله را آغاز می کند، برای مدتی که حدود 10 روز خواهد بود ، نوغاندار از کارفراغت می یابد و خود را آماده جمع آوری پیله های کرم ابریشم می کند.
جمع آوری پیله کرم ابریشم نیز یکی از مراحل حساس در این چرخه است زیرا باهرگونه دیرکرد در کار ممکن است ، کرم ابریشم درون پیله تبدیل به پروانه شده و اقدام به سوراخ کردن پیله کند که در آن صورت این پیله از هیچ ارزشی برخوردار نخواهد بود.
در سال های اخیر که ایجاد اشتغال و درآمد برای روستاییان به یکی از دغدغه های اصلی مسوولان کشور مبدل شده ، توجه ویژه ای به نوغانداری مینودشت شده که برگزاری همایش ملی کرم ابریشم در سال گذشته در مینودشت، موید آن است.
ˈکیومرث ناظمی ˈ مسوول دفتر نمایندگی شرکت سهامی ابریشم ایران در گلستان که در مینودشت مستقر است در این خصوص می گوید: تعیین قیمت خرید تضمینی پیله تر توسط دولت در راستای حمایت از انان است.
وی افزود: پارسال قیمت خرید تضمینی هرکیلو پیله تر 110هزار ریال بود اما با اقداماتی که در کوتاه کردن دست دلالان شد، قیمت خرید هر کیلو پیله تر تا 250 هزار ریال نیز در بازار افزایش یافت.
اکنون دست بافته های ابریشمی زنان استان گلستان بخصوص مینودشت و رامیان یکی از منابع درآمدی این خانواده هاست.
از نخ ابریشم دست بافته هایی مانند ،ˈ چادرشب ˈ دستمال ابریشمی ˈ عرق چین ˈ که کلاهی مردانه است و پیشانی بند تهیه می شود که در بین مردم طرفداران زیادی دارند.
تهیه کیف پول ، دامن شلواری ، شال ابریشمی ، روسری ، کلاه زنانه ای به نام ˈ شاری سر ˈ که اطراف آن را با منجوق و سکه تزئین می کنند ، جلیقه آستین کوتاه ، بلوزی که بلندی آن تا بالای زانو است و سفره غذا ، سفره قند و جا مهری از دیگر کاربردهای ابریشم در فرهنگ سنتی مردم این خطه است.
توسعه پرورش پیله که مدت زمان کوتاهی را به خود اختصاص می دهد، می تواند اشتغال زایی و درآمد زیادی برای مردم این منطقه داشته باشد که فراهم کردن شرایط آن الزامی است.
تاسیس کارخانجات رنگرزی، نساجی و پیله خشک کنی در این منطقه باعث خواهد شد تا بسیاری از نوغانداران که ایام زیادی را در طول سال با بیکاری سپری می کنند، از اشتغال مولد و پایدار برخوردار شوند.
ناظمی نماینده شرکت ابریشم ایران در گلستان در مورد توزیع تخم نوغان گفت: امسال هر جعبه تخم نوغان بدون افزایش قیمت 75هزار ریال توزیع می شود.
وی قیمت خرید تضمینی امسال پیله تر ابریشم را به ازای هرکیلو 160هزارریال اعلام کرد و گفت: قیمت واقعی این محصول پس از تولید در مبادلات عرضه و تقاضا تعیین خواهد شد که تا دو برابر این قیمت افزایش خواهد یافت.
وی تولید پیله استان گلستان در سال گذشته را 120 تن اعلام کرد و گفت:به خاطر مناسب بودن قیمت پیله ، امید است امسال تولید استان تا 150 تن نیز افزایش یابد.
مدیر جهاد کشاورزی مینودشت نیز از نوغانداران خواست، برای جلوگیری از هر گونه ضرر وزیان بهتر است، پس از گرفتن جعبه های تخم نوغان به دفاتر صندوق بیمه محصولات کشاورزی مراجعه و محصول خود را با پرداخت مبالغ کمی بیمه کنند.
600/622/506
انتهای پیام /*
: ارتباط با سردبير
[email protected]
این صفحه را در گوگل محبوب کنید
[ارسال شده از: ایرنا]
[تعداد بازديد از اين مطلب: 32]