تبلیغات
تبلیغات متنی
محبوبترینها
ماندگاری بیشتر محصولات باغ شما با این روش ساده!
بارشهای سیلآسا در راه است! آیا خانه شما آماده است؟
بارشهای سیلآسا در راه است! آیا خانه شما آماده است؟
قیمت انواع دستگاه تصفیه آب خانگی در ایران
نمایش جنگ دینامیت شو در تهران [از بیوگرافی میلاد صالح پور تا خرید بلیط]
9 روش جرم گیری ماشین لباسشویی سامسونگ برای از بین بردن بوی بد
ساندویچ پانل: بهترین گزینه برای ساخت و ساز سریع
خرید بیمه، استعلام و مقایسه انواع بیمه درمان ✅?
پروازهای مشهد به دبی چه زمانی ارزان میشوند؟
تجربه غذاهای فرانسوی در قلب پاریس بهترین رستورانها و کافهها
دلایل زنگ زدن فلزات و روش های جلوگیری از آن
صفحه اول
آرشیو مطالب
ورود/عضویت
هواشناسی
قیمت طلا سکه و ارز
قیمت خودرو
مطالب در سایت شما
تبادل لینک
ارتباط با ما
مطالب سایت سرگرمی سبک زندگی سینما و تلویزیون فرهنگ و هنر پزشکی و سلامت اجتماع و خانواده تصویری دین و اندیشه ورزش اقتصادی سیاسی حوادث علم و فناوری سایتهای دانلود گوناگون
مطالب سایت سرگرمی سبک زندگی سینما و تلویزیون فرهنگ و هنر پزشکی و سلامت اجتماع و خانواده تصویری دین و اندیشه ورزش اقتصادی سیاسی حوادث علم و فناوری سایتهای دانلود گوناگون
آمار وبسایت
تعداد کل بازدیدها :
1837530698
اقلیم آب و هوایی استان خوزستان
واضح آرشیو وب فارسی:باشگاه خبرنگاران: دانشنامه اقتصادی157/
اقلیم آب و هوایی "استان خوزستان"
آب و هوایی نیمهبیابانی که شهرهای آبادان، خرمشهر، ماهشهر، هندیجان، دشت آزادگان و نواحی دزفول، بهبهان، رامهرمز، شوشتر و نواحی شمال اهواز را در بر میگیرد. آب و هوای استپ گرم که نواحی شمال دزفول، بهبهان، رامهرمز، شوشتر و شمال اهواز را در بر میگیرد.
به گزارش خبرنگار اقتصادی باشگاه خبرنگاران از سازمان هواشناسی کشور، شمال و شرق خوزستان را سلسله جبال زاگرس فرا گرفته است که ارتفاعات آن در جهت جنوب غربی کاهش مییابد، به طوری که در نواحی جنوبیتر به صورت تپه ماهورهائی نمایان میشود.
استان خوزستان را از نظر پستی و بلندی میتوان به دو منطقه کوهستانی و جلگهای تقسیم کرد. منطقه کوهستانی در شمال و شرق استان قرار گرفته و منطقه جلگهای آن از جنوب دزفول، مسجد سلیمان، رامهرمز و بهبهان آغاز شده و تا کرانههای خلیجفارس و اروند رود ادامه مییابد. استان خوزستان دارای آب و هوای مختلف است:
آب و هوایی نیمهبیابانی که شهرهای آبادان، خرمشهر، ماهشهر، هندیجان، دشت آزادگان و نواحی دزفول، بهبهان، رامهرمز، شوشتر و نواحی شمال اهواز را در بر میگیرد. آب و هوای استپ گرم که نواحی شمال دزفول، بهبهان، رامهرمز، شوشتر و شمال اهواز را در بر میگیرد.
استان خوزستان تحت تأثیر سه نوع باد قرار دارد: اولین باد، جریان سرد نواحی کوهستانی و دومین باد (شرجی)، جریان گرم و رطوبی از خلیجفارس است که به سوی جلگه میوزد. سومین باد یا باد سموم از عربستان میوزد و همیشه مقداری شن و خاک و رطوبت همراه دارد. براساس دادههای ایستگاههای سینوپتیک استان خوزستان در سال ۱۳۷۵، حداقل مطلق درجه حرارت ۰/۲- درجه سانتیگراد و حداکثر مطلق درجه حرارت با ۵۰/۴۰ درجه سانتیگراد در اهواز گزارش شده است.
جغرافیای تاریخی استان
استان خوزستان یکی از کهنترین سرزمینهای تمدن بشری است. این تمدن در ۶۰۰۰ سال پیش در شوش پدید آمد، هزار سال بعد دولت مقتدر عیلام در شوش پایهگذاری شد و ۳۰۰۰ سال پیش از میلاد، دولت عیلام توسط آشوریان منقرص گردید. در سال ۶۴۰ ق.م شوش به دست آشوریها تسخیر و به دو بخش تقسیم شد. قسمت شمالی یعنی انزان به دست پارسها افتاد و قسمت جنوبی آن به تصرف آشور درآمد. در تابستان سال ۵۳۸ ق.م کوروش هخامنشی به بابل لشکر کشید و با شکست بابل کلیه خاک عیلام جزو متصرفات هخامنشی گردید و شهر شوش به عنوان یکی از پایتختهای هخامنشی برگزیده شد. داریوش هخامنشی در حدود سال ۵۲۱ ق.م شوش را به مرکز شاهنشاهی خود تبدیل کرد و در آن کاخ باشکوهی از سنگ به نام «هدیش» احداث کرد. در زمان خشایار شاه پایتختهای ایران از جمله شوش به اوج عظمت و رونق رسیدند. با حمله اسکندر دوران اوج و شکوه سلطنت خیرهکننده هخامنشیان به پایان رسید. در سال ۳۳۳ ق.م اسکندر بر هخامنشیان پیروز شد و شهر بابل و شوش را با ذخایر بسیار ارزشمند طلا و نقره تصرف کرد.
پس از فوت اسکندر در بابل جانشینان او در ایران دولت سلوکیان را تشکیل دادند. در سال ۱۸۷ قبل از میلاد در اثر ضعف دولت سلوکی پارس و خوزستان متحد شدند و از دولت سلوکی جدا شدند.
مهرداد اول اشکانی ۱۷۱-۱۳۷ ق.م نیز «دقریوس» شاه سلوکی را در جنگی شکست داد و شخصی به نام کامثاسکیر را که از خاندان اشکانی بود به حکومت خوزستان منصوب کرد. با قدرت گرفتن ساسانیان این ناحیه رو به عمران و آبادی گذاشت. شهر جندی شاهپور با دانشکده بسیار معروف نیز از شهرهایی است که در این دوران از رونق و شکوفایی چشمگیری برخوردار بوده است.
پس از شکست یزدگرد سوم در جنگ معروف نهاوند، ایرانیان به مرور به دین اسلام گرویدند. از سال ۱۷ هـ.ق در عهد خلافت عمر که کشورگشایی مسلمانان به پیروزی تازهای دست یافته بود، بصره به عنوان یکی از حاکمنشینها و نایبالحکومه انتخاب شد. مهمترین و خونینترین واقعه نخستین قرن اسلام در خوزستان، قیام تودههای بدوی و روستائیان عرب و ایرانی بود که زیر لوای خوارج یا ارزقیان سر به شورش برداشتند. حجاج بن یوسف در سال ۷۸ هـ.ق این قیام را با بیرحمی و سنگدلی سرکوب کرد. قیام دیگری نیز در سالهای ۲۴۹ هـ.ق به رهبری صاحبالزنج خوستان را فرا گرفت.
در اواسط سده سوم هـ.ق دولت عباسیان رو به انحطاط گذاشت و زمینه رشد قیام ایرانیان به رهبری یعقوب لیث صفاری فراهم شد. یعقوب لیث از سیستان علم استقلال برافراشت و در شوال سال ۲۶۱ هـ.ق فارس را تسخیر و به سرعت حمله به بغداد را (مقر خلافت عباسیان) آغاز کرد، ولی بلافاصله به شوش و شوشتر عقبنشینی کرد.
در سال ۲۸۸ هـ.ق عمرولیث جانشین یعقوب در خوزستان به قتل رسید. در سال ۳۲۶ هـ.ق معزالدوله دیلمی، کرمان و خوزستان را تصرف کرد. با روی کار آمدن سلجوقیان ابوکالیجاد دیلمی به حکومت خوزستان منصوب شد و در سال ۴۳۴ هـ.ق با همین سمت درگذشت. از این سال تا سال ۸۴۵ هـ.ق به ترتیب خوارزمشاهیان، خاندان شلمه افشار، اتابکان فارس، آلمظفر، آل جلایر و تیموریان بر تمام یا قسمتی از خوزستان حکم راندند. در سال ۸۴۵ هـ.ق جنبش مذهبی دیگری به عنوان شعشعیان در این نواحی شکل گرفت. رهبر این جنبش سید محمد مشعشع ادعای مهدویت داشت و از این زمان خوزستان به دو ناحیه عربنشین و غیر عربنشین تقسیم شد. در سال ۸۷۲ هـ.ق سلسله ایلخانان به دست آققویونلوها منقرض شد و سید محسن فرزند سید محمد مشعشع از اوضاع آشفته ناشی از آن استفاده کرد و بر سراسر خوزستان مسلط شد. پادشاهان صفوی چندین بار برای سرکوب مشعشیان و افشار به خوزستان لشگر کشیدند و هر بار پس از سرکوب آنها مشعشعیان را بر حکومت نواحی تحت تسلط آنها ابقا کردند. با انقراض صفویان به دست محمود افغان خوزستان همچنان به تهماسب میرزا جانشین پادشاه شکست خورده صفوی وابسته باقی ماند و محمد افغان برای دست یافتن به این ناحیه در سال ۱۱۳۶ هـ.ق لشگری به این ناحیه گسیل داشت ولی نتیجهای نگرفت. نادرشاه، افغانها را از اصفهان بیرون راند و در بهار سال ۱۱۴۲ هـ.ق از راه فارس و کهگیلویه روانه خوزستان شد.
پس از قتل نادر، خاندان مشعشعی بار دیگر به ریاست موسی مطلب هویزه را به تصرف در آوردند. مشعشعها پس از استقرار در هویزه به سوی شوشتر، دزفول و شوش روی آوردند و با طایفه آل کثیر جنگیدند و نواحی مزبور را تصرف کردند. در همین دوران کریمخان زند پس از ده سال کشمکش و جدال قدرت را به دست گرفت. پس از درگذشت کریمخان زند بار دیگر خوزستان دچار هرج و مرج شد. در زمان فتحعلیشاه قاجار خوزستان به دو بخش تقسیم شد. بخش شمالی، شامل شوشتر، دزفول و هویزه جزء کرمانشاهان، به محمدعلی میرزای دولت شاه سپرده شد و بخش جنوبی آن شامل رامهرمز، فلاحیه و هندیجان جزء فارس به حسینعلی میرزا پسر دیگر فتحعلی شاه واگذار شد و محمّد علی میرزای دولت شاه شاهزاده مقتدر قاجاری دوباره برای سرکوب مخالفین به خوزستان لشگر کشید. در زمان همین شاهزاده بند معروف میزان در شوشتر بازسازی شد و آب به شاخه شطیط و نهرداران جریان یافت.
در سال ۱۲۶۷ هجری قمری قوای انگلیس از طریق خرمشهر وارد خوزستان شد و تا اهواز پیش آمد و به آن شهر دست یافت. پس از سال ۱۲۷۳ هـ.ق که جنگ انگلیس با ایران روی داد تا پایان حکومت ناصرالدینشاه که چهل سال طول کشید در خوزستان جنگی روی نداد. در این زمان عشایر عرب به چند بخش تقسیم شده و هر بخش شیخی جداگانه داشت که حاج جبار خان نامآورتر از دیگران بود و چون پس از جنگ انگلیس فداکاریهایی از خود نشان داده بود توسط ناصرالدینشاه به رتبه سرتیپ اولی ارتقاء یافت. پس از او پسرش شیخ خزعل جانشین پدر شد و با کشتن برادر زمام امور را به دست گرفت. این مرد که با حمایت انگلیس سراسر استان خوزستان را به چنگ آورده بود، در سال ۱۳۳۲ هجری قمری علیرغم بیطرفی ایران در جنگ جهانی اول جانب انگلستان را گرفت.
انگلیسها عثمانیها را از خوزستان بیرون کردند و رشتهٔ اختیار سراسر خوزستان را به دست گرفتند. در خرمشهر، اهواز و شوش سپاه مستقر ساختند و در هر یک از شهرهای شوشتر و دزفول ادارهٔ سیاسی یا کنسولگری و عدلیه دایر کردند و در همه جا ادارههای پست و تلگراف را به دست گرفته و سرپرستی آنها را به مأموران خود واگذار کردند.
از سال ۱۳۲۳ تا ۱۳۳۹ هجری قمری این وضع پایدار بود و شیخ خزعل نیز خود را امیر خوزستان (عربستان) میخواند. در دوران رئیس الوزرایی رضاشاه سپاهی از شیراز به بهبهان، سپاهی از اصفهان و سپاه سومی از بروجرد عازم سرکوب شیخ خزعل در خوزستان شد. پس از جنگی کوتاه شیخ خزعل شکست خورد و با فرستادن پیامی به رئیس الوزرا امان خواست و در سال ۱۳۱۵ هـ.ق به روایت مرحوم محمدخان قزوینی این مرد را در سن ۷۵ سالگی به دستور رضاشاه در منزلش خفه کردند و بدین وسیله عمر یکی دیگر از حکام محلی به سود قدرت یافتن دولت مرکزی به پایان رسید. سرانجام در ۲۲ بهمن سال ۱۳۵۷ شمسی به عمر بیش از نیم قرن حکومت پهلویها نیز خاتمه داده شد.
انتهای پیام/
تاریخ انتشار: ۱۳ فروردين ۱۳۹۳ - ۰۱:۴۰
این صفحه را در گوگل محبوب کنید
[ارسال شده از: باشگاه خبرنگاران]
[مشاهده در: www.yjc.ir]
[تعداد بازديد از اين مطلب: 148]
صفحات پیشنهادی
اقلیم آب و هوایی استان مازندران
دانشنامه اقتصادی135 اقلیم آب و هوایی استان مازندران طبیعت استان مازندران تحت تأثیر عرض جغرافیایی ارتفاعات البرز دوری و نزدیکی به دریا وزش بادهای محلی و ناحیهای جابهجایی تودههای هوای شمالی و غربی و حتی پوشش متراکم جنگلی قرار دارد به گزارش خبرنگار اقتصادی باشگاه خبرنگارااقلیم آب و هوایی استان ایلام
دانشنامه اقتصادی107 اقلیم آب و هوایی استان ایلام بارندگی سالانه فراوان ازیکسوونقش استان بعنوان زهکش آبهای سطحی سلسله جبال زاگرس ازسوی دیگر موجب پیدایش رودخانه های زیادی شده که مهمترین آنها سیمره - میمه - دویرج - کنجانچم - گدارخوش - چنگوله - گاوی - کنگیر - تلخاب است به گزارش خباقلیم آب و هوایی استان گلستان
دانشنامه اقتصادی118 اقلیم آب و هوایی استان گلستان شکل ناهمواریهای استان گلستان به گونهای است که به روشنی میتوان آنها را به دو قسمت جلگهای و کوهستانی تقسیم کرد امتداد و جهت رشته کوههای البرز به صورت دیواری مرتفع در مسافتی طولانی خط ساحلی و جلگههای کنارهای دریای خزر رااقلیم آب و هوایی استان سمنان
دانشنامه اقتصادی 31 اقلیم آب و هوایی استان سمنان استان سمنان در دامنههای جنوبی سلسله جبال البرز قرار گرفته است ارتفاع آن از شمال به جنوب کاهش مییابد و به دشت کویر ختم میشود به گزارش خبرنگار اقتصادی باشگاه خبرنگاران از سازمان هواشناسی کشور استان سمنان در دامنههای جنوبی سلاقلیم آب و هوایی استان مرکزی
دانشنامه اقتصادی106 اقلیم آب و هوایی استان مرکزی اقلیم شهر اراک بر اساس طبقه بندی دومارتن نیمه خشک و بر اساس طبقه بندی آمبرژه خشک و سرد است به گزارش خبرنگار اقتصادی باشگاه خبرنگاران از سازمان هواشناسی کشور استان مرکزی بین عرض جغرافیایی 33 درجه و 30 دقیقه تا 35 درجه و 35 دقیقهاقلیم آب و هوایی استان قم
دانشنامه اقتصادی16 اقلیم آب و هوایی استان قم آب و هوای قم در طبقه بندی اقلیمی کشور در زمره آب و هوای نیمه بیابانی جزو اقلیم کویری و خشک محسوب میشود چون نزدیک به منطقه بیابانی مرکز ایران است تابستانهای آن گرم و خشک و زمستانهای آن کم و بیش سرد است اختلاف دمای سالانه نسبتاً زیااقلیم آب و هوایی استان خراسان شمالی
دانشنامه اقتصادی95 اقلیم آب و هوایی استان خراسان شمالی آب و هوای این استان متنوع ولی در مجموع معتدل کوهستانی است که رشته کوه کپه داغ در قسمت شمالی و کوه های آلاداغ و شاه جهان در جنوب استان دشت های مرکزی را احاطه نموده اند که زمینه بسیار مناسبی برای کشاورزی و دامپروری تولید میواقلیم آب و هوایی استان آذربایجان غربی
دانشنامه اقتصادی15 اقلیم آب و هوایی استان آذربایجان غربی استان آذربایجان غربی یکی از مناطق کوهستانی کشور است و توپوگرافی متنوع و گستردهای دارد در سراسر ناحیه هم مرز استان با ترکیه و عراق کوههای مرتفع برفگیر از شمال به جنوب کشیده شده است و آبهای حاصل از ذوب آنها که در درههاقلیم آب و هوایی استان کرمانشاه
دانشنامه اقتصادی 95 اقلیم آب و هوایی استان کرمانشاه استان کرمانشاه در معرض جبهههای مرطوب مدیترانهای قرار دارد که در برخورد با ارتفاعات زاگرس موجبات ریزش برف و باران را فراهم میسازد به گزارش خبرنگار اقتصادی باشگاه خبرنگاران از سازمان هواشناسی کشور استان کرمانشاه ناحیهای کواقلیم آب و هوایی استان لرستان
دانشنامه اقتصادی119 اقلیم آب و هوایی استان لرستان استان لرستان دارای آب و هوای متنوع است و در زمستان هنگامی که در شمال لرستان برف و کولاک و سرمای شدید جریان دارد قسمتهای جنوبی آن از هوای مطبوع و بارانی برخوردار است به گزارش خبرنگار اقتصادی باشگاه خبرنگاران از سازمان هواشناسیاقلیم آب و هوایی استان خراسان جنوبی
دانشنامه اقتصادی 3 اقلیم آب و هوایی استان خراسان جنوبی آب و هوای استان خراسان جنوبی خشک و بیابانی است ولی با توجه به نحوه قرار گرفتن مناطق پست یا مرتع به دو دسته آب و هوای خشک و گرم و آب و هوای خشک و ملایم تقسیم می شود به گزارش خبرنگار اقتصادی باشگاه خبرنگاران از ساقلیم آب و هوایی استان همدان
دانشنامه اقتصادی149 اقلیم آب و هوایی استان همدان از دیگر عوامل مؤثر در شرایط جوی این استان یکی دوری آن از دریا و دیگری جریانهای پرفشار هوای سرد شمالی و غربی است به طورکلی مناطق مرتفع استان آب و هوای سرد کوهستانی دارد و مناطق جنوبی آن - ملایر و نهاوند - دارای آب و هوای معتدل کواقلیم آب و هوایی استان چهار محال بختیاری
دانشنامه اقتصادی148 اقلیم آب و هوایی استان چهار محال بختیاری ریزشهای جوی و برف و باران منشاء سرشاخههای رودخانه کارون و زاینده رود هستند وآبخیزهای این دو رودخانه را به ترتیب ۱۳۸۰۰ و ۲۷۲۰ کیلومتر مربع شامل می شود به گزارش خبرنگار اقتصادی باشگاه خبرنگاران از سازمان هواشناسی کشوراقلیم آب و هواییاستان یزد
دانشنامه اقتصادی158 اقلیم آب و هوایی استان یزد خشکی اقلیمی استان یزد دو علت اساسی و عمده دارد یکی این که روی کمربند خشک جهانی قرار دارد و دیگر آنکه از دریاهای آزاد عمان و خلیجفارس و دریاچههای داخلی و بادهای رطوبتزای دریایی دور است به گزارش خبرنگار اقتصادی باشگاه خبرنگااقلیم آب و هوایی استان کهگیلویه و بویراحمد
دانشنامه اقتصادی138 اقلیم آب و هوایی استان کهگیلویه و بویراحمد در مناطق سردسیر ارتفاعات بلندتر و تپه ماهورها بیشتر و در مناطق گرمسیر ارتفاعات کوتاهتر و تپه ماهورها نیز کمتر است و دشتها نیز حدود یک پنجم از مساحت استان را تشکیل میدهند و معمولاً عمدهٔ اراضی کشاورزی در دشتها واقلیم استان تهران
دانشنامه اقتصادی137 اقلیم استان تهران استان تهران در جنوب رشته کوه های البرز که در شمال ایران از آذربایجان تا خراسان با جهت غربی – شرقی کشیده شده قرار دارد به گزارش خبرنگار اقتصادی باشگاه خبرنگاران از سازمان هواشناسی کشور استان تهران در جنوب رشته کوه های البرز که در شمامازندران، خوزستان، خراسان رضوی در صدر استان های مسافر پذیر
رحمانی موحد عنوان کرد مازندران خوزستان خراسان رضوی در صدر استان های مسافر پذیر رئیس ستاد مرکزی هماهنگی خدمات سفر استان های مازندران خوزستان هرمزگان گیلان و فارس اصفهان و خراسان رضوی را به عنوان برترین استان های کشور از نظر تعداد نفر شب تا پایان دهم فرودین ماه معرفی کرد ب-
اقتصادی
پربازدیدترینها