واضح آرشیو وب فارسی:ایرنا:
بوکان با اماکن تاریخی، مذهبی و گردشگری خود پذیرای مسافران نوروزی است بوکان، مهاباد - ایرنا - شهرستان بوکان در جنوب آذربایجان غربی با اماکن متعدد تاریخی، گردشگری و مذهبی خود این روزها پذیرای شمار زیادی از مسافران و مهمانان نوروزی است.
در مورد وجه تسمیه شهر بوکان بعضی ها بر این باورند که ˈبوˈ به معنی سرزمین و ˈکانˈ به معنی معدن است و بوکان به معنی سرزمین معدن است.
اما باور غالب در باره نام این شهر این است که واژه بوکان از دو کلمه ˈبوکˈ در زبان محلی به معنی عروس و ˈآنˈ علامت جمع تشکیل شده و بوکان در معنایˈ عروسانˈ معنی می دهد.
شهرستان بوکان دارای آثار و ابنیه های باستانی و تاریخی و مذهبی از جمله قلعه سردار، مسجد جامع، گنبد سردار، مسجد حمامیان، زندان آغجیوان، تپه سماقان، تپه قلاچی و قراوه حاج شیخ گل، پیرمحمد، پیر اسماعیل و خانقاه زنبیل است.
** مسجد جامع بوکان
این ابنیه تاریخی در بخش مرکزی و قدیمی شهر و در کنار تپه قدیمی، مشهور به تپه قلعه سردار و در ضلع شرقی سرآب که از کوه نعل شکینه سرچشمه می گیرد قرار گرفته است.
این اثر با طول و عرض 25 در 30 متر دارای 16 گنبد است که بر روی 9 ستون قرار گرفته که شش عدد از این ستونها از سنگهای آهکی تراشدار مربوط به بنای اولیه اثر می باشد، ولی چهار گنبد آجری و سه عدد از ستون ها با تیرآهن و روکش سیمانی در گسترش بعدی مسجد در سال 1345 ساخته شده اند.
تاریخ تاسیس مسجد جامع 1310 هجری است و معمار این بنا مرحوم ˈعلی اصفهانیˈ از معماران ماهر و چیره دست آن زمان در دوره قاجاریه بوده است.
این بنا هم اکنون به عنوان محل برگزاری نماز جمعه بوکان مورد استفاده اهالی شهر قرار می گیرد.
** مقبره سردار بوکان
این بنا در شهر بوکان در داخل بوستان ملت و در قلب شهر بوکان قرار گرفته و مربوط به دوره قاجاریه است.
زیربنای مقبره در سطح 198 مترمربع بوده است و دارای یک گنبد مرکزی، ایوان و دو دهلیز در طرفین می باشد و مصالح بکار رفته در بنای آن در قسمت پی از سنگ لاشه به صورت تفلیسی و دیوارها و گنبد و طلقها از آجر چهارگوش می باشد.
در ضلع جنوبی که ورودی بنا را تشکیل می دهد، ایوانی با دو ستون سنگی قرار گرفته است که زیبایی خاص به مجموعه داده است، مقبره مذکور مدفن خانواده سردار ˈعزیز خان مکریˈ داماد امیرکبیر و فرمانده کل قشون ناصرالدین شاه قاجار می باشد که مورد توجه امیرکبیر بوده است.
بنای مذکور با معماری سنتی یکی از آثار قدیمی ارزشمند بوکان می باشد که به علت احترام خاص مردم به این مکان معمولاً مورد بازدید اهالی بوکان قرار می گیرد.
وجود این مقبره و پارک ملت جلوه خاصی به شهر بوکان بخشیده است.
** تپه عباس آباد (قلعه)
قلعه تاریخی عباس آباد در بررسی باستان شناسی که در سال 1367 هجری شمسی بر محور تپه تاریخی قالایچی در بوکان به انجام رسید در مجاورت جنوب شرقی روستایی به همین نام و بر روی تک ارتفاع آهکی که در محلی که به ˈگردی تپهˈ مشهور است مورد شناسایی قرار گرفت.
این قلعه که به عنوان یک دژ عمل می کرده بر تمام ارتفاعات مجاور و نیز دشت وسیع در اطراف رودخانه سیمینه رود که از جنوب به شمال در جریان است کاملاً مسلط می باشد.
قلعه بیضی شکل نزدیک به دایره است و برج های آن نیم دایره و توپر است که سنگهای بکار رفته در جبهه بیرونی آن همه بزرگ و تراشدار است اما سنگهای جبهه درونی حصار دژ از سنگ لاشه است و سنگ های کوچک از جنس آهکی یا ملاتی احتمالاً از ماسه و آهک که در داخل حصار بکار رفته در استحکام بدنه دیوار بسیار موثر بوده است.
در داخل دژ بقایایی از ساختمان های سنگی است که حتی فرم خود را نیز حفظ کرده اند، این بقایا که به عنوان تاسیسات داخل دژ منظور شده از حیث زمانی با ساختمان دژ هم دوره نیست و به یکی از استقرارهای دوره اسلامی تعلق دارد.
** کل تپه
تپه ای باستانی است که در ضلع جنوبی شهر بوکان واقع شده و در حال حاضر به وسیله واحدهای ساختمانی احاطه شده است این تپه در روستای کل تپه قرار گفته و هم اکنون این روستا با شهر بوکان ادغام شده و به خاطر وجود چشمه های متعددی در کنار این تپه باستانی بنا شده است که نام روستا هم برگرفته از نام تپه است.
ارتفاع نسبی این تپه از 30 تا 40 متر بیشتر نمی شود شامل بقایایی از فرهنگ انسانهای دوران ماد می شود و علت اصلی انتخاب این انسانها برای سکونت به احتمال قوی مسائل امنیتی و تدافعی بوده است.
از آنجا که آذربایجان غربی بویژه کناره های دریاچه ارومیه مرکز آتشکده ها و آیین های ایران کهن بوده است قدمت کل تپه هم به زمانی بر می گردد که در آن جا آتشکده هایی بوده است و نشانی از آتش را در خود پنهان دارد.
دیگر آثار باستانی و قدیمی بوکان شامل بناها و آثاری چون قلعه داش کند، آسیاب کهنه، قلعه قره کند، کور خانه، قبرستان قدیمی قاجر (هزاره اول و دوم قبل از میلاد)، قلعه عباس آباد (ساسانی)، قلعه اوغلام، قلعه سماقان، قلعه چاورچین، سد قدیمی (قورمیش)، دخمه علی کند (صفویه)، قلعه بوغه، قلعه امیرآباد، قبرستان کانی شیشه، گنبد سردار، قبرستان خراسانه، قبرستان شیخلو، قبرستان داش و قبرستان کافی موزه است.
این شهرستان همچنین دارای تپه های تاریخی بیشماری همچون تپه باستانی ساری قامیش، تپه عربلو، تپه اسکی بغداد، تپه قلای سمبه، تپه قلای درویشان، تپه تابانی، تپه کلک آبی، تپه شیخان کوچک، تپه شیخان بزرگ، تپه موجه، کول تپه، تپه قلای تپه، تپه قلعه کهنه آل بلاغ، تپه روژبیاتی، تپه داربسر، قلعه تپه یا قره تپه، تپه خلیکه تپه آسیاب کهنه، گردمالان و تپه قالایچی است.
شهرستان بوکان از عهد زرتشتیان قبل از ظهور اسلام وجود داشته و وجود تپه های تشکیل شده از خاکستر در منطقه حاکی از آتشکده های پیروان آیین زرتشتی است.
گزارش از: محمد ادیب
7510/584/581
انتهای پیام /*
: ارتباط با سردبير
[email protected]
این صفحه را در گوگل محبوب کنید
[ارسال شده از: ایرنا]
[تعداد بازديد از اين مطلب: 49]