واضح آرشیو وب فارسی:باشگاه خبرنگاران: دانشنامه اقتصادی110/
بيماري فلاشري چيست؟
يكي از مسري ترين و فاجعه بارترين بيماري ها بيماري فلاشري عفوني است كه در مناطق پرورش كرم ابريشم جهان مشاهده شده است .
به گزارش خبرنگار اقتصادي باشگاه خبرنگاران؛ يكي از مسري ترين و فاجعه بارترين بيماري ها بيماري فلاشري عفوني است كه در مناطق پرورش كرم ابريم جهان مشاهده شده است .
علل بيماري :
اين بيماري به وسيله Mortar virus از خانواده Picornaviridae ايجاد مي شود .اين ويروس كروي شكل و اندازه آن nm 28-24است.
اعتقاد بر اين است كه اين ويروس در بافت ها آزاد است و مانند پلي هيدراها در يك كريستال محبوس نمي باشد .آلودگي معمولاً از طريق دهان صورت مي گيرد .ضمن حمله به روده مياني، ويروس ترجيحاً سلول هاي تخريب شده را آلوده مي كند .همانطور كه آلودگي گسترش مي يابد ويروس در دستگاه گوارش پراكنده شده و سپس همراه مدفوع دفع مي شود .
برخلاف پلي هيدروسيس سيتوپلاسمايي عفونت از ناحيه قدامي روده مياني شروع و به طرف ناحيه خلفي گسترش مي يابد و ظاهر آن به رنگ سفيد گچي مي باشد . دروه كمون بيماري 12-7 روز است .
نشانه هاي بيماري :
از دست دادن اشتها، سرشفاف، چروك شدن بدن، رشد ناقص و روده خالي به علت تهوع و اسهال در روده مياني مقدار كمي برگ توت و مقدار زيادي مايع قهوه اي رنگ و زرد رنگ مشاهده مي گردد . تشخيص اين بيماري از علائم ظاهري كلنيكي و همچنين از طريق آزمايشات ريزبيني معمولي امكان پذير نيست، بلكه با استفاده از روش فلورسانت آنتي بادي با رنگ آميزي سلول هاي آلوده با پرونين متيل سبز مي توان آن را تشخيص داد .در حال حاضر از آزمايشات سرمي و ديگر تست هاي سرولوژيكي براي تشخيص اين بيماري استفاده مي شود .
پيشگيري و كنترل
از آنجاكه ويروس اين بيماري، بيماريزايي خود را تا 3-2 سال در بدن كرمهاي مرده، سالن هاي پرورش، وسايل و محيط حفظ مي نمايد، بنابراين بايد به طور مرتب توسط فرمالين 2%، هيدروكسيد كلسيم 5% يا پودر بليچينگ حاوي 1% كليرني فعال ضد عفوني صورت گيرد.پرورش كرم ابريشم در شرايط آب و هوايي و بهداشتي مطلوب و تغذيه مناسب ازانتشار اين بيماري جلوگيري مي كند .چون انتشار بيماري از طريق مدفوع صورت مي گيرد، لاروهاي آلوده و فضولات بستر بايد سوزانده شوند يا براي انهدام كامل در حفره هايآهك دفع گردند .در حال حاضر تنها اقدام موثر و صحيح انجام آزمايشات فلورسانت آنتي بادي، پخش آگارژل، ايمونو الكتروفورسيس و سروآگلوتيناسيون به منظور شناسايي سريع و به موقع بيماري و دفع توده ها آلوده به بيماري در سالنهاي پرورش است.
نشانه های بیماری در کرم
اشتهای ضعیف، کم شدن رشد و چروکیدگی پوست بدن، از دست رفتن قابلیت ارتجاعی و کشیدگی پوست ، اسهال و استفراغ، مشاهده حالت زنجیری در مدفوع، سفت شدن قسمت سر و سینه کرم ها، سیاه شدن کرم های مرده.
راه های شیوع بیماری
ضدعفونی ناقص، تفریخ نادرست تخم نوغان، نوسان درجه حرارت، استفاده از برگ های نامناسب مانند برگ های خیس یا گرمازده و پلاسیده و خاک آلود، نداشتن تهویه مناسب در محیط پرورش ، تعداد بیش از حد کرم ها و برگدهی خیلی کم یا خیلی زیاد، انباشته شدن فضولات در بستر پرورش، ضربه و صدمه دیدن کرم ها در طول عملیات پرورش.
راه های کنترل وپیشگیری
ضدعفونی درست، جا به جایی مناسب تخم نوغان از محل خرید تا محل تفریخ و انجام عملیات درست و استاندارد در تفریخ، فراهم اوردن و حفظ حرارت و رطوبت مناسب در تمام مدت پرورش،تغذیه با برگ های خوب، رعایت بهداشت در هنگام پرورش، جلوگیری از آسیب و ایجاد زخم در بدن کرم، جمع آوری و از بین بردن کرم های بیمار و نگهداری درست برگ توت.
انتهای پیام/
تاریخ انتشار: ۰۸ فروردين ۱۳۹۳ - ۰۳:۳۰
این صفحه را در گوگل محبوب کنید
[ارسال شده از: باشگاه خبرنگاران]
[تعداد بازديد از اين مطلب: 81]