تور لحظه آخری
امروز : چهارشنبه ، 28 آذر 1403    احادیث و روایات:  امام موسی کاظم (ع):افطارى دادن به برادر روزه دارت از گرفتن روزه (مستحبى) بهتر است.
سرگرمی سبک زندگی سینما و تلویزیون فرهنگ و هنر پزشکی و سلامت اجتماع و خانواده تصویری دین و اندیشه ورزش اقتصادی سیاسی حوادث علم و فناوری سایتهای دانلود گوناگون شرکت ها

تبلیغات

تبلیغات متنی

صرافی ارکی چنج

صرافی rkchange

سایبان ماشین

دزدگیر منزل

اجاره سند در شیراز

قیمت فنس

armanekasbokar

armanetejarat

صندوق تضمین

Future Innovate Tech

پی جو مشاغل برتر شیراز

خرید یخچال خارجی

موسسه خیریه

واردات از چین

حمية السكري النوع الثاني

ناب مووی

دانلود فیلم

بانک کتاب

دریافت دیه موتورسیکلت از بیمه

طراحی سایت تهران سایت

irspeedy

درج اگهی ویژه

تعمیرات مک بوک

دانلود فیلم هندی

قیمت فرش

درب فریم لس

خرید بلیط هواپیما

بلیط اتوبوس پایانه

تعمیرات پکیج کرج

لیست قیمت گوشی شیائومی

خرید فالوور

پوستر آنلاین

بهترین وکیل کرج

بهترین وکیل تهران

خرید اکانت تریدینگ ویو

خرید از چین

خرید از چین

تجهیزات کافی شاپ

ساختمان پزشکان

کاشت ابرو طبیعی و‌ سریع

قیمت بالابر هیدرولیکی

قیمت بالابر هیدرولیکی

قیمت بالابر هیدرولیکی

لوله و اتصالات آذین

قرص گلوریا

نمایندگی دوو در کرج

خرید نهال سیب

وکیل ایرانی در استانبول

وکیل ایرانی در استانبول

وکیل ایرانی در استانبول

رفع تاری و تشخیص پلاک

پرگابالین

دوره آموزش باریستا

مهاجرت به آلمان

بهترین قالیشویی تهران

بورس کارتریج پرینتر در تهران

تشریفات روناک

نوار اخطار زرد رنگ

ثبت شرکت فوری

تابلو برق

خودارزیابی چیست

فروشگاه مخازن پلی اتیلن

قیمت و خرید تخت برقی پزشکی

کلینیک زخم تهران

خرید بیت کوین

خرید شب یلدا

پرچم تشریفات با کیفیت بالا و قیمت ارزان

کاشت ابرو طبیعی

پرواز از نگاه دکتر ماکان آریا پارسا

پارتیشن شیشه ای

اقامت یونان

خرید غذای گربه

 






آمار وبسایت

 تعداد کل بازدیدها : 1841969924




هواشناسی

نرخ طلا سکه و  ارز

قیمت خودرو

فال حافظ

تعبیر خواب

فال انبیاء

متن قرآن



اضافه به علاقمنديها ارسال اين مطلب به دوستان آرشيو تمام مطالب
 refresh

گردشگری؛ درآمدزایی یا پرکردن سیاهه ها؟


واضح آرشیو وب فارسی:ایرنا:

گردشگری؛ نقطه تلاقی تلاش های فرهنگی و اقتصادی گردشگری؛ درآمدزایی یا پرکردن سیاهه ها؟ تهران- ایرنا- اعلان آمارهای غیر دقیق و کمتر واقعی مربوط به شمار گردشگران داخلی و خارجی از موانع بهبود وضع صنعت گردشگری کشور در سال های گذشته بوده است.


روزهای پایانی هر سال برای بسیاری رنگ و بوی خرید نوروز و خانه تکانی دارد، اما برای برخی، رسیدگی به حساب و کتاب های آخر سال، ارایه خدمات ویژه نوروزی همچون تدارک مسافرت و گردشگری های موسمی مایه تکاپو و جنب و جوش می شود.
نقطه پیوند حساب و کتاب های آخر سال و گردشگری نوروزی، آمار و ارقامی است که همزمان با رخت بربستن سال کهنه و رخ نمایی سال نو از سوی مسوولان اعلام می شود و رشد میزان گردشگری در سال گذشته و چشم اندازهای آن در سال آینده را به تصویر می کشد.
آمارهای اعلام شده در سال های گذشته حکایتگر افزایش چشمگیر گردشگری داخلی و نیز ورود گردشگران خارجی به ایران بوده است؛ این در حالی است که بسیاری از ناظران و نیز مقام های مسوول در این زمینه، شمار اعلانی گردشگران داخلی و خارجی را دور از واقعیت قلمداد می کنند.
به گزارش خبرگزاری جمهوری اسلامی در هفدهم اسفندماه 1392، مسعود سلطانی فر معاون رییس جمهوری و رییس سازمان میراث فرهنگی، صنایع دستی و گردشگری، آمار اعلام شده از سوی مدیران پیشین این سازمان را «غیر واقعی» برشمرد که به جای کمک به برنامه ریزی درست در زمینه صنعت گردشگری، در این برنامه ریزی ها خلل ایجاد می کند.
در آغاز اردیبهشت ماه سال 1391، تارنمای روزنامه جام جم به گفته منوچهر جهانیان معاون گردشگری سازمان میراث فرهنگی، شمار گردشگران نوروزی کشور در این سال را 153 میلیون نفر اعلام کرده بود.
از سوی دیگر، به گزارش بیست و چهارم اسفندماه 1392 تارنمای همشهری آنلاین، سلطانی فر شمار گردشگران خارجی ایران در سال گذشته میلادی را بسیار پایین تر از آمار اعلانی دانست. رییس سازمان میراث فرهنگی تصریح کرد از شمار اعلانی چهار میلیون و 300 هزار گردشگر خارجی، کمتر از یک میلیون نفر گردشگر واقعی بوده اند.
بنابراین به نظر می رسد افزون بر آمار گردشگران داخلی، شمار گردشگران خارجی که در سال های گذشته وارد ایران شده اند نیز در هاله ای از ابهام قرار دارد.
**ایران و آمار گردشگری که با وجود بزرگنمایی، باز هم ناچیز و نگران کننده است
روزنامه انگلیسی گاردین در روزهای پایانی مهرماه گذشته با اشاره به مزیت های ایران در صنعت جهانگردی، به تلاش های تازه مسوولان دولتی برای گسترش این صنعت اشاره کرد.
به نوشته این روزنامه، ثبت 16 نقطه از نظر جاذبه های گردشگری در ایران به عنوان پایگاه های رسمی میراث جهانی سازمان آموزشی، علمی و فرهنگی ملل متحد (یونسکو)، جایگاهی ویژه به این کشور بخشیده است.
پیش از این در تابستان گذشته، سازمان جهانی گردشگری (UNWTO) وابسته به سازمان ملل متحد، ایران را در زمره 10 کشور نخست جهان از نظر جاذبه های جهانگردی معرفی کرده بود. این سازمان در رده بندی کشورها از لحاظ اکوتوریسم (طبیعت گردی) نیز ایران را در جایگاه پنجم قرار داده بود. با این همه، سهم ایران از درآمدهای سرشار گردشگری در جهان بسیار ناچیز و کمتر از یک دهم درصد است.
بر پایه اعلان سازمان جهانی گردشگری در سال 2012 میلادی (دی ماه 1390 تا 1391 خورشیدی)، نزدیک به یک میلیارد نفر در سراسر جهان جابجا شده اند که این شمار نسبت به سال پیش از آن افزایش چهار درصدی داشته است.
در این میان، فرانسه، آمریکا و چین به ترتیب با میزبانی از 83 میلیون، 67 میلیون و 58 میلیون نفر سه مقصد مهم گردشگری در جهان بوده اند. بین کشورهای همسایه ایران، ترکیه با پذیرایی از 36 میلیون نفر، در رده بندی مهمترین مقاصد جهانگردی پس از اسپانیا و ایتالیا در رده ششم جای گرفت. همچنین بین کشورهای آسیایی، مالزی در این سال با میزبانی از 25 میلیون نفر در جایگاه دهم جهانی قرار گرفت.
افزایش شمار گردشگران خارجی، به معنای رشد درآمدهای صنعت گردشگری کشورها بوده است. برای نمونه آمریکا در سال 2012 میلادی، نزدیک به 126 میلیارد و ترکیه افزون بر 5/25 میلیارد دلار از این صنعت درآمد داشتند.
سازمان جهانی گردشگری در رده بندی کشورهای خاورمیانه (البته بجز ترکیه) از نظر شمار گردشگران خارجی وارد شده به این کشورها در سال 2011 میلادی، ایران را پایین تر از عربستان سعودی، مصر، امارت متحده عربی و اردن قرار داد.
بر پایه گزارش سازمان یاد شده، در این سال سه میلیون و 300 هزار گردشگر خارجی به ایران سفر کردند که این شمار گردشگر برای ایران فقط نزدیک به 2 میلیارد دلار درآمدزایی داشت. در سال های گذشته نیز ایران در رده شصت و هشتم صنعت گردشگری جهان قرار گرفت.
قابل تامل اینکه گزارش های سازمان جهانی گردشگری بر پایه داده ها و اطلاعاتی است که از سوی منابع داخلی و مقام های مسوول گردشگری کشورها اعلام می شود. تردیدهای موجود درباره آمار واقعی گردشگری داخلی و خارجی، وضع نه چندان مطلوب صنعت گردشگری در ایران را نمایان تر می کند.
در این زمینه، خبرگزاری مهر بیست و نهم اردیبهشت ماه 1392 در گزارشی با استناد به سخنان مسوولان وقت سازمان میراث فرهنگی، صنایع دستی و گردشگری آمار و ارقام هشت سال گذشته در صنعت گردشگری را بررسی کرد.
بر این پایه، شمار گردشگران خارجی در نخستین سال فعالیت دولت نهم یعنی سال 1384، یک میلیون و 162 هزار نفر اعلام شد. در اسفندماه سال 1389 مسوولان وقت سازمان میراث فرهنگی، صنایع دستی و گردشگری شمار گردشگران خارجی در سال پیش از آن را 2 میلیون و 590 هزار نفر اعلام کردند.
در همایش نوروز 1392 هم محمد شریف ملک زاده رییس وقت سازمان میراث فرهنگی، شمار گردشگران خارجی در سال پیش از آن را سه میلیون و 800 هزار نفر اعلام کرد که این رقم به معنای رشد بیش از سه برابری شمار جهانگردان خارجی در بازه زمانی 1384 تا 1391 بود.
این در حالی است که از دید بسیاری از ناظران و کارشناسان افزایش اختلاف های تهران با کشورهای غربی بر سر برنامه های صلح آمیز هسته ای دراین سال ها، گسترش تحریم ها، اوج گیری تبلیغات سیاسی و رسانه ای ضد ایرانی و حتی پررنگ تر شدن تهدیدهای نظامی علیه کشورمان تاثیر قابل توجهی بر صنعت گردشگری ایران بر جای نهاد.
به گزارش مهر، از میزان رضایت هتلداران و دفترهای مسافرتی از وضع ورود مسافران خارجی به کشور گرفته تا شمار بازدیدکنندگان غیر ایرانی از جاذبه های گردشگری کشور، تناقض آمارها و اطلاعات ارایه شده در این سال ها خود را به تصویر می کشد.
این گزارش در تبیین چرایی تناقض آمارها با واقعیت های آشکار وضع گردشگری، ترکیب آمار گردشگران با مسافران خارجی وارد شده یا عبوری از مرزهای ایران را از جمله مهمترین دلایل این تناقض ها دانست. از سوی دیگر، سازمان هایی چون گمرک، نیروی انتظامی، امور اتباع و... که از منابع گردآوری آمار سازمان میراث فرهنگی هستند، هر یک تعریف های جداگانه ای برای گردشگر دارند و بسیاری از آنها مسافر را همان گردشگر می دانند.
**گردشگری داخلی و تکرار داستان آمارهای نه چندان واقعی
همچنان که گفته شد، تهیه و اعلان آمار غیر دقیق از جمله موانع گسترش صنعت جهانگردی در کشورمان به شمار می رود؛ مشکلی که طی سال های گذشته در صنعت گردشگری داخلی نیز آشکارا به چشم می خورد.
به باور برخی کارشناسان، در سال های گذشته بهره گیری از شاخص های غیر استاندارد برای شمارش گردشگران خارجی از جمله دلایل غیر دقیق بودن آمارها بوده است.
در این پیوند، آمار نزدیک به 160 میلیون نفری گردشگران در سال های گذشته بر پایه شاخص های شمارش مسافران و نه شاخص های گردشگران داخلی تهیه شده است. این در حالی است که مسافر و گردشگر 2 تعریف جداگانه دارند و بهره جویی از شاخص های یکسان برای آمارگیری این 2، از دید بسیاری از صاحبنظران اقدامی غیر حرفه ای است که بیشتر با اهداف تبلیغاتی صورت می گیرد تا مقاصد کاربردی.
از دید کارشناسان، گردشگر بر پایه استانداردهای بین المللی کسی است که دستکم 24 ساعت تا کمتر از یک سال در یک منطقه گردشگری اقامت گزیند و از امکانات مقصد از جمله محل اقامتگاه، هتل، پذیرایی و... استفاده کند و سبب درآمدزایی و اشتغال در آن منطقه شود.
این در حالی است که در سال های گذشته شمار کسانی که از یک شهر به شهر دیگر مسافرت کرده اند، در زمره گردشگران ثبت شده است. برای نمونه کسی که در نوروز 1391 از تهران به یزد مسافرت کرده با ورود به شهرهای قم، کاشان، اردستان، نایین، اردکان و یزد و خروج از این شهرها، 6 بار به عنوان گردشگر به حساب آمده است.
همین شاخص های نادرست که آمارهای غیر واقعی را می سازد، معاونت گردشگری سازمان میراث فرهنگی، صنایع دستی و گردشگری را به سوی تشکیل ستاد آمار برای بهره جویی از ابزارهای علمی استخراج آمار و شمارش گردشگران داخلی و خارجی سوق داده است.
به گزارش هفدهم اسفندماه خبرگزاری جمهوری اسلامی، مرتضی رحمانی موحد معاون گردشگری این سازمان وعده داد با توجه به غیر علمی و غیر استاندارد بودن روش های آمارگیری پیشین، در نوروز 1393 شیوه ارایه آمار و اطلاع رسانی درباره میزان مسافرت های انجام شده در کشور بر پایه سازوکارهای تازه، به طور محسوسی تغییر خواهد کرد.
** جمع بندی
روشن است که ایران با توجه به ظرفیت های بالای جذب گردشگر از جایگاه واقعی خود در صنعت جهانگردی و گردشگری به دور مانده است. نکته قابل تامل تر در این زمینه، شمار بالای گردشگران ایرانی است که سالانه با سفر به خارج از کشور، میلیاردها دلار ارز از کشور خارج می کنند.
به گفته رییس سازمان میراث فرهنگی، صنایع دستی و گردشگری، در برابر یک میلیون گردشگر خارجی واقعی در سال 1391، هفت میلیون و 800 هزار گردشگر خروجی داشتیم.
به گزارش بیست و چهارم اسفندماه همشهری آنلاین، سلطانی فر تصریح کرد اگر هر کدام از گردشگران ایرانی خارج شده از کشور به طور میانگین 1200 دلار هزینه کرده باشد، 10 میلیارد دلار خروج ارز و در برابر فقط 2میلیارد دلار ارزآوری داشته ایم.
به باور ناظران، تراز منفی ایران در صنعت گردشگری در شرایطی تثبیت شده است که بسیاری از گردشگران خارج شده از کشور، گرایش زیادی به ایرانگردی از خود نشان نمی دهند و بسیاری از جاذبه های گردشگری داخل ایران را ندیده اند. این در حالی است که در بسیاری از کشورها، بازدید از جاذبه های گردشگری داخلی در اولویت قرار می گیرد.
کارشناسان ضعف زیرساخت های گردشگری و جهانگردی در ایران را مهمترین دلیل تراز منفی و وضع نابسامان صنعت گردشگری کشور می دانند.
در این پیوند، محمدعلی نجفی رییس وقت سازمان میراث فرهنگی، صنایع دستی و گردشگری در یادداشت نهم مهرماه سال گذشته با عنوان «دیپلماسی گردشگری» در روزنامه ایران، نبود شناخت عمیق و درست از صنعت گردشگری نزد مدیران و برنامه ریزان و دست اندرکاران این صنعت را عاملی اساسی در نابسامانی های این عرصه در سال های پیشین عنوان کرد.
نجفی تصریح کرد در حالی که در سال های گذشته دست اندرکاران و تصمیم گیرندگان صنعت گردشگری آن را سودآور اما تهدیدآمیز و مفسده زا دانسته و حتی از اصطلاح هایی چون «گوشت مردار» برای توصیف درآمدهای ناشی از این صنعت استفاده کرده اند، چگونه می توان انتظار داشت اهدافی مانند نمایاندن چهره حقیقی ایران به جهان محقق شود.
افزون بر کارکردهایی چون افزایش انسجام ملی، نمایش سیمای واقعی ایران و بی اثر ساختن طرح هایی چون ایران هراسی و هماوردی با تبلیغات ضد ایرانی در جهان، توجه ویژه به صنعت گردشگری و زیرساخت های آن در درازمدت پیامدهای اقتصادی بسیار مثبتی را بر جای خواهد گذاشت.
نگاهی به درآمدهای گردشگری کشورهایی که در زمینه داشته های تاریخی، طبیعی و تفریحی به مراتب در جایگاه پایین تری نسبت به ایران قرار دارند، تاییدکننده این سخن است.
به هر ترتیب در سال 1393 که نقطه اشتراک تلاش مردم و مسوولان برای پیشرفت های چشمگیر در عرصه های فرهنگ و اقتصاد به شمار می رود، گسترش صنعت گردشگری می تواند مصداق واقعی و نمایان به ثمر نشستن این تلاش ها باشد.
گروه تحقیق و تفسیر خبر
تحقیق**9279**1961
انتهای پیام /*
: ارتباط با سردبير


[email protected]










این صفحه را در گوگل محبوب کنید

[ارسال شده از: ایرنا]
[مشاهده در: www.irna.ir]
[تعداد بازديد از اين مطلب: 38]

bt

اضافه شدن مطلب/حذف مطلب







-


اجتماع و خانواده

پربازدیدترینها
طراحی وب>


صفحه اول | تمام مطالب | RSS | ارتباط با ما
1390© تمامی حقوق این سایت متعلق به سایت واضح می باشد.
این سایت در ستاد ساماندهی وزارت فرهنگ و ارشاد اسلامی ثبت شده است و پیرو قوانین جمهوری اسلامی ایران می باشد. لطفا در صورت برخورد با مطالب و صفحات خلاف قوانین در سایت آن را به ما اطلاع دهید
پایگاه خبری واضح کاری از شرکت طراحی سایت اینتن