واضح آرشیو وب فارسی:ایرنا:
دوم فروردین 1342 مدرسه فیضیه؛ میزبان شهدای انقلاب تهران - ایرنا- پنجاه سال پیش در چنین روزی، حکومت پهلوی با هدف خاموش ساختن صدای مخالفان و قدرت نمایی در برابر مردم، به مدرسه فیضیه یورش برد و تعدادی از هموطنان را شهید و این مکان را میزبان شهدای انقلاب کرد، غافل از اینکه این کشتار و سرکوب ها، نمی تواند در عزم و اراده ی ملت بپاخاسته ایران خللی وارد سازد.
رژیم پهلوی در 16 مهر 1341 هجری خورشیدی لایحه ای با عنوان انجمن های ایالتی و ولایتی را در هیات دولت به تصویب رساند که در آن شرط اسلام و سوگند به قرآن از شرایط انتخاب شوندگان حذف می شد.
محمدرضا پهلوی در 19 دی 1341 هجری خورشیدی و چند ماه پس از تصویب لایحه انجمن های ایالتی و ولایتی، مرحله سوم اصلاحات اجتماعی در ایران را با عنوان «اصول ششگانه انقلاب سفید» اعلام کرد و گفت که آن را مستقیم به رفراندوم خواهد گذاشت.
اصول ششگانه انقلاب سفید شامل الغای رژیم ارباب و رعیتی، ملی کردن جنگل ها در سراسر کشور، فروش سهام کارخانه های دولتی به عنوان پشتوانه ی اصلاحات ارضی، سهیم کردن کارگران در منافع کارگاه های تولیدی و صنعتی، اصلاح قانون انتخابات و ایجاد سپاه دانش به منظور اجرای تعلیمات عمومی و اجباری می شد.
هدف محمدرضا پهلوی از اعلام انقلاب سفید تحکیم سلطه آمریکا، از بین بردن کشاورزی ایران و رواج زندگی مصرفی و ایجاد صنایع وابسته در ایران بود.
تصویب لوایح ششگانه انقلاب و لایحه انجمن ها ایالتی و ولایتی بیش از پیش چهره ضد دینی حکومت پهلوی را برای مردم آشکار کرد و علما و روحانیت و به ویژه امام خمینی قاطعانه در مقابل حرکت جدید رژیم ایستادگی و مخالفت کردند.
امام خمینی به عنوان رهبر نهضت اسلامی، بعد از اقدام های ضد ملی و اسلامی محمدرضا پهلوی، عید نوروز سال 1342 هجری خورشیدی را عزای عمومی اعلام کرد و نخستین اعلامیه ی خود را بصورت محرمانه برای علمای شهرها فرستاد.
متن این اعلامیه به این شرح است:«... چنانچه اطلاع دارید دستگاه حاکمه میخواهد با تمام کوشش به هدم احکام ضروریه اسلام قیام و به دنبال آن مطالبی است که اسلام را به خطر میاندازد لذا اینجانب عید نوروز را به عنوان عزا و تسلیت به امام عصر(عج) جلوس میکنم و به مردم اعلام خطر مینمایم، مقتضی است حضرات آقایان نیز همین رویه را اتخاذ فرمایند تا ملت مسلمان از مصیبتهای وارده بر اسلام و مسلمین اطلاع حاصل نمایند.»
روحانیون و طلبه ها با آگاهی یافتن از متن این اعلامیه، حرکت های اعتراضی خود را علیه رژیم پهلوی آغاز کردند؛ ماموران رژیم پهلوی با هدف سرکوب منتقدان، در دوم فروردین 1342 هجری خورشیدی به مراسمی که به مناسبت شهادت امام صادق(ع) در مدرسه فیضیه قم برگزار شده بود، یورش بردند و شرکت کنندگان در این مراسم را به خاک و خون کشیدند.
کماندوهای مسلح با انجام غیر انسانی ترین اعمال در این هجوم، عده ای از طلاب را از بالای پشت بام این مدرسه به پایین انداختند و با تاراج، تخریب و سوزاندن کتاب ها و وسایل آنها، جنایت های زیادی را در این روز انجام دادند.
یونس رودباری نخستین شهید مدرسه فیضیه بود که پس از مقاومت در برابر نیروهای حکومتی از طبقه دوم حیاط مدرسه به پایین پرتاب و به فیض شهادت نایل آمد.
ماموران انتظامی پس از این حادثه در شهر قم حکومت نظامی برقرار و برخی از روحانیان را دستگیر کردند، روزهای بعد منزل مراجع محاصره شد و افرادی که به خانه ی امام خمینی رفت و آمد داشتند، تفتیش بدنی شدند.
مراجع و مدرسان حوزه ی علمیه ی قم و نجف، در اعتراض به این سرکوب 20 روز کلاس های درس را تعطیل کردند.
امام خمینی در واکنش به کشتار بیرحمانه ی طلاب حوزه علمیه قم در پیامی فرمود: «...دستگاه حاکمه با این جنایت، خود را رسوا و مفتضح ساخت و ماهیت چنگیزی خود را به خوبی نشان داد دستگاه جبار با دستزدن به این فاجعه شکست و نابودی خود را حتمی ساخت. ما پیروزشدیم ما از خدا میخواستیم که این دستگاه ماهیت خود را بروز دهد و خود را رسوا کند...»
رژیم پهلوی قصد داشت با این کشتار قدرت خود را به مردم و روحانیون مبارز نشان دهد و آنها را وادار به سکوت نماید؛ اما ایستادگی و رشادت های ملت انقلابی ایران و رهبری هوشمندانه امام خمینی سبب شد تا قدرت و کاخ پوشالی رژیم پهلوی سرانجام پس از سال ها مقاومت در 22 بهمن 1357 هجری خورشیدی فرو بریزد و شمیم دل انگیز آزادی در سراسر ایران به مشام برسد.
برگرفته از: تاریخ شفاهی انقلاب اسلامی
گروه اطلاع رسانی
پژوهش**2059**9131
انتهای پیام /*
: ارتباط با سردبير
[email protected]
این صفحه را در گوگل محبوب کنید
[ارسال شده از: ایرنا]
[تعداد بازديد از اين مطلب: 73]