واضح آرشیو وب فارسی:ایرنا:
چهارشنبه سوری را روسیاه نکنیم انزلی - ایرنا - یادش به خیر روزگارانی که چهارشنبه سوری زمانی بود برای پریدن از روی بوته های روشن، امید سپردن زردی ها و کسالت های سال کهنه به آتش و گرفتن سرخی ، گرما ، نشاط و شادابی سالی نو از آن .
روزهای قاشق زنی با بچه های هم سن و سال و گرفتن شیرینی و آجیل از همسایگان ،مهربان ، صمیمی و خوشرو . رفتن به بازار و خرید شانه و آینه نو همراه با مادر ، تهیه آجیل مشکل گشا و مزه کردن طعم شور و شیرین آن با دوستان و خواهر برادرها .
شکستن ظرف های ترک خورده و دور ریختن آن به همراه کدورت ها و خاطرات تلخ ، خوردن ترش تره و ماهی شکم پر یا کوکو سبزی لذیذ دست پخت مادر در جمع گرم و صمیمی خانواده .
فال گوش ایستادن دختران دم بخت بر سر گذر برای شنیدن پیامی خوش از آینده، روشن کردن فانوس های کاغذی دست ساز و سپردن آن به دل تیره شب .
تماشای نوروزی خوان ها این قاصدان بهار و گوش سپردن به ترانه هایی که نوید آمدن آفتاب و رویش سبزه و شکوفایی گل ها را می داد و حاجی فیروز که دنیایی از شادی را با پول سیاهی عوض می کرد و غم را از دل ها می زدود .
محمد تقی بارور شاعر گیلکی سرا به یاد می آورد: غروب شب چهارشنبه سوری که می رسید در پنج نقطه ساقه های برنج (کلوش) را با فاصله کنار هم می چیدند ، سپس آنها را آتش می زدند و برای دفع چشم زخم، اسپند در آتش می ریختند و افراد هرخانواده از بزرگ به کوچک، سه مرتبه از روی آن می پریدند و می خواندند:«گل گل چهارشنبه/به حق پنجشنبه/ نکبت بی شه/دولت بی یه/زردی بی شه/سرخی بی یه» یعنی آتش سرخ چهارشنبه! به حق پنجشنبه نکبت برود، دولت بیاید، زردی برود، سرخی بیاید.
زرین سرانجام بانوی گیلانی می گوید: کدبانوها سعی می کردند قبل از رسیدن چهارشنبه سوری خانه تکانی خود را تمام کنند .
وی از سفید کردن در و دیوارهای خانه با آب آهک و جارو برای زیبایی و نظافت خانه بعنوان یکی از رسوم قدیم خانمهای خانه دار گیلانی یاد کرد .
به گفته وی در گذشته به جای خرید شیرینی ها و آجیل های آماده از بازار ، خانم ها خودشان آستین بالا می زدند حلوا دو رنگ می پختند و برنج و عدس و بذرهای خشک کرده خربزه و هندوانه را تفت می دادند و با آن از خانواده و مهمان ها پذیرایی می کردند.
اما زمان گذشت و سودجویان و آتش بیاران معرکه بر آن شدند که شبهای گرم و صمیمی چهارشنبه سوری های ما را با حرکات جنون آمیز ، صداهای گوش خراش و انفجارهای خطرساز رو سیاه کنند .
و گل های سرخ چهارشنبه سوری در غم کودکی که بینایی اش را با اصابت ترقه ای به چشمهایش از دست داد ، پژمرد و دلهره آسیب های احتمالی این شب جای خود را به شادی و سرور روزگاران گذشته داد.
مریم ساحلی بانوی داستان نویس گیلان زمین در خصوص رسوم چهارشنبه سوری گفت : چهارشنبه سوری از سنت های ریشه دار در فرهنگ ما ایرانیان است و باید به درستی حفظ شود .
وی افزود : این سنتها موجب گردهم آمدن دوباره خانواده ها می شود و بعنوان یکی از توصیه های دینی نیز پسندیده است .
این روزنامه نگار خاطرنشان کرد: کودکان ، نوجوانان و جوانان دوست دارند انرژی خود را تخلیه کنند، ما موظفیم با ایجاد زمینه هایی برای مراسمی شاد و به دور از خطر نیازهای عاطفی هیجانی انان را نیز پاسخگو باشیم .
ساحلی ادامه داد : چه خوب است که نویسنده ها ، شاعران و اهالی فیلم و نمایش این اداب و رسوم را چه در سطح خرده فرهنگها و چه در سطح ملی زنده نگه دارند.
وی اضافه کرد: چهارشنبه سوری امسال مصادف با ایام سوگواری بانو فاطمه زهرا(س)و حفظ حرمت این ایام بر ما واجب است .
چهارشنبه سوری فرصتی برای شادمانی و زنده نگه داشتن سنتها است، آن را رو سیاه نکنیم .ک/4
620/695
انتهای پیام /*
: ارتباط با سردبير
[email protected]
این صفحه را در گوگل محبوب کنید
[ارسال شده از: ایرنا]
[تعداد بازديد از اين مطلب: 40]