واضح آرشیو وب فارسی:ایرنا:
شیرینی چهارشنبه سوری را با تلخی تخلیه چشم ها همراه نکنیم تهران-ایرنا- چهارشنبه سوری از رسوم شادی بخش ما ایرانیان در استقبال از سال نو شمسی است که متاسفانه اکنون با انواع آسیب های جسمی برای جوانان همچون آسیب های چشمی و لطمات روحی روانی برای بزرگسالان و میانسالان همراه شده است.
چهارشنبه سوری از گذشته دیرین در بین ما ایرانیان با آداب خاصی همچون قاشق زنی، پریدن از روی آتش و طلب سرخی و شادابی و دورکردن غم ها و زردی های زندگی همراه بوده است.
علاوه بر این دیرینیان ما در این روز به شب نشینی دور کرسی و گفت و شنود و با خبرشدن از حال یکدیگر و خوردن تنقلات خانگی می پرداختند و این شب را با شادی و کم کردن بار خستگی های ناشی از پشت سرگذاشتن زمستانی سرد و سخت و خانه تکانی های نوروزی به صبح می رساندند.
اما متاسفانه چند سالی است که این رسوم زیبای ایرانی جای خود را با آتش بازی های خطرناک و صدای مهیب انفجار مواد محترقه عوض کرده است.
در این روز برخی کودکان، نوجوانان و جوانان دست به انجام کارهایی می زنند که نه تنها برای آنها بلکه برای دیگران همچون میانسالان، بیماران قلبی، افراد بستری در بیمارستان ها و رهگذران کوچه ها و خیابان ها ایجاد مزاحمت و ناراحتی روحی روانی و حتی مشکلات و آسیب های جبران ناپذیر جسمی می کند.
آسیب های وارده به افراد گاها تاحدی عمیق و شدید است که حتی ممکن است به از دست دادن اعضای مختلف بدن همچون دست ها و یا گاهی چشم ها و معلولیت و پشیمانی تا آخر عمر منجر شود.
دکتر مهدی خداپرست یکی از پزشکان بیمارستان فارابی در این مورد به خبرنگار علمی ایرنا اظهار داشت: آسیب های ناشی از رفتارهای خطرناک در شب چهارشنبه سوری به نسبت شدت و وسعت حادثه و ورود جسم خارجی به داخل چشم آسیب هایی شامل پارگی سطح قرنیه و تاری و افت دید دائمی تا آسیب به شبکیه و تخلیه چشم و از بین رفتن بینایی را ایجاد می کند.
وی در مورد آمار مراجعه کنندگان به بیمارستان فارابی در چهارشنبه آخر سال گذشته گفت: با توجه به افزایش سطح آگاهی مردم و تمهیدات نیروی انتظامی آمار مراجعه کنندگان در سال 91 نسبت به سال گذشته به بخش اورژانس بیمارستان فارابی کاهش یافته است .
خداپرست افزود: با این حال تعداد 120 نفر بین سنین 2 تا 75 سال که بیشتر آنها یا عابر پیاده و یا تماشاگر ترقه بازی ها و انفجارها بودند به این بیمارستان مراجعه کردند که 11 مورد از آنها تحت عمل جراحی قرار گرفتند.
وی ادامه داد: در بین این افراد موردی برای تخلیه چشم نداشتیم اما افرادی که تحت عمل جراحی قرار می گیرند با افت شدید بینایی مواجه می شوند.
این پزشک اظهار داشت: افرادی که به هر دلیل با آسیب های چشمی مواجه می شوند باید بلافاصله خود را به مراکز درمانی برسانند و از دست کاری کردن چشم ها پرهیز کنند.
خداپرست افزود: اگر ضربه، احتراق و یا انفجاری در مقابل چشم ها رخ داده باشد، ممکن است سبب پاره شدن چشم شده باشد، بنابراین باید از شستن چشم ها و مالیدن آنها پرهیز شود چراکه اگر چشم باز شده باشد این اقدامات سبب تخلیه چشم می شود.
وی اظهار داشت: اما در مواردی که مایعات شیمیایی وارد چشم شده باشد، باید آن را شست و شو دهند و سپس به پزشک مراجعه کنند.
به طور کلی نمی توان هیجان و شور و نشاط جوانان و نوجوانان را نادیده گرفت؛ آنها از نظر روانی نیاز به تخلیه انرژی خود و محلی برای شادی کردن دارند، بنابراین به جای نفی کلی این مراسم بهتر است با ارایه توصیه های بهداشتی و ایمنی و بیان مخاطرات اعمال خطرناک آنها را برای گذراندن یک شب شاد و به یاد ماندنی هدایت کرد.
** توصیه های ایمنی
- میانسالان و کودکان که قدرت محافظت از خود را به قدر کافی ندارند، بهتر است از مکان هایی که جوانان در آن به آتش بازی می پردازند، دوری کنند.
- از افرادی که اقدام به انجام رفتارهای خطرناک می کنند، دوری شود.
- تماشاگران این حوادث یکی از مجروحان اصلی این حوادث هستند، بنابراین بهتر است از ایستادن در پیاده روها و تماشای آتش بازی ها دوری شود.
- از خرید و استفاده از مواد محترقه دست ساز دوری شود و به جای آن از فشفشه ها و ترقه های کوچک، کم صدا و استاندارد استفاده شود.
- فشفشه ها و ترقه ها در مکان های باز مورد استفاده قرار گیرد.
- از آتش بازی در کنار مواد محترقه مانند نفت، الکل، بنزین، گازوئیل و کپسول های گاز پرهیز شود.
- از روشن کردن همزمان چند فشفشه و ترقه پرهیز شود.
- از نگه داشتن آنها در دست ها و یا داخل جیب لباس ها دوری شود چراکه حرارت دست ها می تواند منجر به احتراق آنها و بروز حادثه شود.
- مواد محترقه در مکان های خشک و خنک و دور از حرارت و گرما نگهداری شود.
- هنگام روشن کردن مواد محترقه تا آنجایی که امکان دارد آنها را دور از چشمانتان قرار دهید.
- از انداختن موادی مانند کپسول، اسپری ها، بطری های شیشه ای، آمپول و قوطی های فلزی مانند قوطی های کنسرو به درون آتش پرهیز شود چراکه سبب بروز انفجار و پرتاب ذرات به داخل چشم ها و پوست صورت می شود.
- در صورت امکان یک کپسول آتش نشانی پودری در نزدیکی محل آتش بازی نگهداری شود تا در صورت بروز حادثه در دسترس باشد.
- پس از اتمام آتش بازی، حتما باقی مانده آن خاموش و از خاموش شدن آن اطمینان حاصل شود.
علمی(5)1834**1581
انتهای پیام /*
این صفحه را در گوگل محبوب کنید
[ارسال شده از: ایرنا]
[تعداد بازديد از اين مطلب: 80]