واضح آرشیو وب فارسی:ایرنا:
چهارشنبه آخر سال، فرصت با هم بودن را از دست ندهیم ... تبریز - ایرنا - باز هم چهارشنبه آخر سال در راه است، چهارشنبه ای که ایرانیان باستان آن را بهانه ای برای رسیدن به آرامش قرار داده و برای شروع سالی جدید همراه با شادی و نشاط به دور از هرگونه پلیدی و خستگی جشن می گرفتند و فرصتی برای با هم بودن بود، بیایم با اعمال سنجیده خود و خانواده ها آن را از دست نداده و به عزا تبدیلش نکنیم.
چهارشنبه آخر سال یکی از جشن های ایرانیان است که در شب آخرین چهارشنبه سال (سه شنبه شب) برای پیشباز نوروز برگزار می شود، این آیین کهن و میراث گذشتگان و ایرانیان باستان که همواره در پی صلح و آرامش و دوری از هرگونه تنش و خشونت بودند، اکنون با تحریف و خشونت برخی ازافراد سودجو و ناآگاه که ازفرهنگ خشن غربی ناشی می شود، شادی آخر سال را از بین برده و چیزی جز تنش های روانی و عصبی از خود برجای نمی گذارد.
چهارشنبه آخر سال امروز ما رنگ و بوی دیگر به خود گرفته و مردم به ندرت در شب چهارشنبه آخر سال دور هم جمع می شوند، جوانان و نوجوانان به دور از خانواده ها دنبال آتش بازی و ترقه بازی می روند و به این ترتیب فاصله ها آغاز می شود ...
واژه ˈ سوری ˈ که به معنی ˈسرخˈ می باشد، اشاره به سرخی آتش دارد، آتشی که در بعد از ظهر سه شنبه آخرسال مردم روشن می کنند و از روی آن می پرند و هنگام پریدن زمزمه می کنند ˈ زردی من از تو، سرخی تو از منˈ که نشانگر مراسمی برای تطهیر و پاک سازی است.
در گذشته پس از پایان آتش افروزی، اهل خانه به همراه خویشاوندان در منزل بزرگ خاندان دور هم جمع می شدند و آخرین دانه های نباتی مانند تخم هندوانه، تخم کدو، پسته، فندق، بادام، نخود، تخم خربزه، گندم و شاهدانه را که از ذخیره زمستان باقی مانده بود، روی آتش بو داده و می خوردند.
کتاب های تاریخی را که ورق می زنی و اشعاری که در خصوص این آیین می خوانی نامی از ترقه بازی در هیچ یک از آنها دیده نمی شود و مردم فقط از روی آتش می پریدند و به همراه آن کوزه های سفالین را می شکستند تا رنج ها و تلخ کامی های سال را به آتش و به ظروف شکسته بسپارند.
اما در سال های اخیر متاسفانه چهارشنبه آخر سال با حرکت به سوی خشونت از اصالت خود فاصله گرفته است و امروزه شاهد استفاده از مواد محترقه غیر استاندارد و آتش زا که بسیار نیز خطرناک هستند رواج یافته و جایگزین آیین های کهن شده است.
این ترقه هایی و صداهای مهیب که روزها پیش از چهارشنبه آخر سال در هر کوی و برزن به صدا در آمده و تا روزها بعد از چهارشنبه سوری ادامه پیدا می کند، با افزایش آلودگی های صوتی، تنش های عصبی زندگی صنعتی را بیشتر می کند.
به گفته محققان با انتشار این پدیده نامطلوب ترقه بازی در گروه کودکان و نوجوانان، کم شنوایی به طور فزاینده ای در جامعه ما رو به گسترش است امروزه مواد آتش زا، از فشفشه و سیگارت و ترقه به مواد محترقه بسیار خطرناکی به شکل نارنجک تبدیل شده که آثار وحشتناکی در پی دارد.
به هر حال متاسفانه مواد محترقه عضو برخی از خانواده ها در چهارشنبه آخر سال شده و کاری که ما می توانیم بکنیم این است که نگذاریم شیرینی ناچیزی که برایمان باقی مانده است، به تلخی تبدیل شود.
رییس مرکز مدیریت حوادث و فوریت های پزشکی آذربایجان شرقی در این خصوص به خبرنگار ایرنا می گوید: در حوادث چهارشنبه آخر سال سال گذشته حدود 19 مورد تماس به دلیل آسیب دیدن به اورژانس 115 استان داشتیم که یک مورد منجر به فوت و 12 مورد انتقال به بیمارستان و 6 نفر درمان سرپایی بوده است.
روزبه رجایی غفوری افزود: متاسفانه بیشترین آسیب دیدگی ها بین سنین 18 تا 25 سال بوده و در مرحله دوم سنین 10 الی 13 سال را شامل می شود.
وی گفت: با فرهنگی که اکنون در جامعه حاکم شده نمی توان ترقه بازی را منع کرد، ولی والدین نقش بسزایی در مدیریت و طرز استفاده صحیح از این وسایل را برعهده دارند.
وی اظهار کرد: نحوه حمل و نگهداری این مواد بسیار مهم است و باید توجه کرد که هرگز مواد محترقه را در جیب و ظروف دربسته و ظروف شیشه ای و فلزی حمل و نگهداری نشود چرا که تغییرات دما موجب انفجار شده و ترکش های آن خطرات جبران ناپذیری را به همراه خواهد داشت.
رجایی از مردم و به خصوص نوجوانان و جوانان درخواست کرد از برپایی آتش های غیرقابل مهار خودداری و آتش زا دور از منازل مسکونی و پست های فشار قوی برق و گاز برپا کنند.
وی از زنان باردار و افرادی که دچار بیماری های قلبی و عروقی هستند نیز درخواست کرد در این روز حدالامکان از منزل خارج نشوند، چرا که صداهای ناهنجار موجب آسیب رسانی به این گروه می شود.
وی با بیان اینکه اغلب سوختگی ها در این روز در ناحیه دست و صورت اتفاق می افتد، به مردم توصیه کرد: در اولین لحظات اطرافیان با حفظ خونسردی تا رسیدن تکنسین های اورژانس قسمت آسیب دیده فرد مصدوم را زیر آب سرد شیر قرار دهند تا شدت آسیب دیدگی و عمق سوختگی کمتر شود.
رییس مرکز مدیریت حوادث و فوریت های پزشکی آذربایجان شرقی افزود: از مالش قسمت سوختگی و کندن چیزهایی که به این قسمت چسبیده جدا خودداری شود.
وی با بیان اینکه در جراحت هایی که منجر به خونریزی شده محل را با آب شسته و گاز استریل را بر روی آن گذاشته و به مراکز درمانی انتقال داده شود، تاکید کرد: از ریختن بتادین به داخل زخم جدا خودداری شود.
آنچه که پر واضح است در انتقال درست آداب و رسوم فرهنگی به نسل جوان ضعیف عمل شده و ضروری است متولیان دستگاه های فرهنگی و آموزشی فکری به حال رسوخ خرده فرهنگ های غلط و مخرب به آیین های ملی و سنتی کنند تا پیش از این دچار اختلال فرهنگی نشویم.
گزارش از : مینا بازگشا
6120/587/245
انتهای پیام /*
این صفحه را در گوگل محبوب کنید
[ارسال شده از: ایرنا]
[تعداد بازديد از اين مطلب: 45]