واضح آرشیو وب فارسی:جام نیوز:
تحمیل امیال و هوس ها بر عالم هنر؛ تصاویر
بحران اقتصادی سالهای اخیر و افزایش قیمت آثار هنری باعث شده که بار دیگر اشراف و صاحبان قدرت اقتصادی امیال و آرزوهای خود را بر عالم هنر تحمیل کنند.
به گزارش سرویس فرهنگی جام نیوز، با توجه به حراج تعدادی از آثار هنری به بهایی بسیار گزاف و باورنکردنی طی سال ۲۰۱۳، برای دست اندرکاران و گردانندگان این بازار تقریبا تردیدی باقی نمانده بود که سال ۲۰۱۳ پردرآمدترین سال بازار آثار هنری می شود. طبق آمارهایی که اخیرا یک موسسه مشاوره بازار آثار هنری به نام آرت پرایس منتشر کرده است حجم معاملات این بازار در سال ۲۰۱۳ به نسبت سال قبل حدود ۱۳ درصد افزایش یافته و از مرز ۱۲ میلیارد دلار عبور کرده است. در سال ۲۰۱۳ این رقم حدود ۱۰ میلیارد و پانصد ملیون دلار بود.
لوسین فروید در سه نگاه؛ اثر فرانسس بیکن، گران ترین اثر هنری ۲۰۱۳ هنوز هم آثار نقاشی در صدر پرفروش ترین و گران قیمت ترین آثار هنری قرار دارند. طی سال ۲۰۱۳ در بیش از ۸۷۰ مورد آثار نقاشی به بهایی بالاتر از یک میلیون دلار به فروش رفته اند. در حالی که ده سال پیش یعنی در سال ۲۰۰۳ تعداد آثار بالای یک میلیون دلار حدود ۲۰۰ مورد بود. گران قیمت ترین معامله آثار هنری تاریخ در سال ۲۰۱۳ روی داد و آن حراج اثر معروف فرانسیس بیکن با عنوان "لوسین فروید" بود که الیان پاسکان وین همسر سابق یکی از صاحبان بزرگ کازینو های آمریکا آن را به مبلغ ۱۴۲ میلیون دلار خریداری کرد. به این فهرست می توان حراج اثری از اندی وارهال به نام "فاجعه مضاعف" به بهای ۱۰۵ میلیون دلار و اثری از جکسون پولاک با عنوان "شماره ۱۹" به بهای ۵۸ میلیون دلار را افزود. پردرآمدترین هنرمندان فهرست پردرآمدترین هنرمندان براساس درآمد حاصل از فروش تمامی آثاری که در سال ۲۰۱۳ فروخته شده است: ۱- اندی وارهول ۳۶۷ میلیون دلار ۲- پابلو پیکاسو ۳۶۱ میلیون دلار ۳- ژانگ داگیان ۲۹۱ میلیون دلار ۴- ژان میشل باسکیت ۲۵۰ میلیون دلار ۵- کی بائیشی ۲۳۰ میلیون دلار ۶- فرانسیس بیکن ۷/۱۹۵ میلیون دلار ۷- گرهارد ریشتر ۸/۱۶۵ میلیون دلار ۸- روی لیختنشتاین ۵/۱۴۰ میلیون دلار ۹- زائو وو- کی ۵/۱۳۹ میلیون دلار ۱۰- کلود مونه ۶/۱۳۷ میلیون دلار
بازگشت شاهزادگان به موزه ها "بازگشت شاهزادگان به موزه ها" جمله طعنه آمیزی است که اخیرا یکی از مدیران موزه های بزرگ اروپا برای عنوان مقاله خود در تشریح پیامدهای گرانی سرسام آور آثار هنری برگزید. به گفته جوئاو فرناندز مدیر موزه ملکه سوفیا، موزه هنر معاصر اسپانیا، پس از چندین دهه دموکراتیزه شدن هنر و تقویت این امیدواری که آثار هنری برخلاف قرون گذشته در دسترس همگان خواهند بود، بحران اقتصادی سالهای اخیر و افزایش قیمت آثار هنری باعث شده که باری دیگر اشراف و صاحبان قدرت اقتصادی امیال و آرزوهای خود را بر عالم هنر تحمیل کنند. امروزه خریداران اصلی این آثار هنرپیشه های پردرآمد هالیوود، شیخ های عرب، الیگارش های کشورهای تازه توسعه یافته ای مثل روسیه، برزیل، ترکیه و چین و صاحبان شرکت های مالی هستند.
شیخه المیاسه، خواهر امیر قطر قدرتمندترین چهره دنیای هنر در سال ۲۰۱۳ شد این گروه از خریداران بیشتر از علاقه ویژه به یک هنرمند و یا یک سبک و یا دوره خاص از آثار هنری، به دنبال آثار مشهور و گرانقیمت در بالای هرم این بازار هستند و بخشی از انگیزه آنها گذشته از کسب نوعی اعتبار و شهرت برای خود و یا شهر و کشورشان، بورس بازی است. بخش مهم و فعالی از حلقه ها و موسسات فعال در بازار نیز به سوی این معاملات بزرگ جلب شده و در نتیجه سر سایرین، هنرمندان نه چندان مشهور و یا جوان، بی کلاه می ماند. طبق آمارهای موسسه مشاوره آرت پرایس طی پنج سال اخیر درآمد هنرمندان از طریق فروش مستقل آثار خود حدود ۶۰ درصد کاهش یافته است. حدود ۷۰ درصد از آثار هنری جدیدی که طی سال گذشته به حراج گذاشته شدند، فروش نرفته اند. این نشان می دهد که بازار به شدت دو قطبی شده در یک سوی آثار میلیونی به فروش می روند و در سوی دیگر آن، آثار چند هزار دلاری و در میان این دو قطب خشکسالی است. مجموعه داران (کلکسیونیست های) متوسط، موزه ها و مراکز هنری عمومی که به لایه میانی این بازار تعلق دارند در این شرایط قدرت رقابت و خرید خود را به شدت از دست داده اند. بسیاری از مجموعه داران متوسط و یا سطح بالا از روی علاقه آثار هنری را می خرند. ولی امروزه کسانی از راه رسیده اند که جمع آوری آثار هنری برایشان تجسم و نمایش قدرت است. به عنوان مثال خاندان حاکم بر قطر هر سال حدود یک میلیارد و پانصد میلیون دلار را صرف خرید آثار هنری می کند. قدرت و بودجه خرید موزه هایی که در این امیر نشین ساخته شده گاه چند صد برابر بودجه موزه های مهم اروپایی است. نقش موزه های مهم فقط به نمایش آثار قدیمی کاهش یافته و گاه ممکن است به پله ای برای ترقی یک یا چند هنرمند بدل شوند که اگر خوش اقبال باشند به حراج های مهم راه خواهند یافت.
فاجعه مضاعف، اثر اندی وارهول، در نمایش برای خبرنگاران، در حراجی ساتبی نیویورک معلوم نیست که اگر یک زمانی تمام آثار هنرمندان مهم قرن بیستم در دست ابرثروتمندان و شاهزادگان جمع شود چگونه می توان سبک های هنری مختلف و فراز و فرودهای هنری قرن گذشته را در قالب آثار واقعی خالقان آنها به مردم نشان داد. اگر همه تابلوهای پیکاسو یا مونه، همه آثار اندی وارهول و جکسون پولاک در دست یک عده معدود جمع شوند دیگر موزه و گالری معنایی نخواهد داشت. مگر آنکه به نگاهی از دور دست و از طریق اینترنت بسنده کنیم. اشلی بیکرتون، هنرمند بریتانیایی، که بابت ساختن چیدمان و ترکیب کردن شیوه های هنری متفاوت در آثار خود شهرت دارد، سالها پیش در یکی از نمایشگاههای خود روی هر اثر هنری اش یک کنتور نصب کرده بود که ظاهرا قرار بود قیمت آن اثر را نشان دهد. این کنتورها مرتب کار می کردند و هر ۳۰ ثانیه یک سنت به بهای اثر افزوده می شد. اکنون دیگر از کنتور هم خبری نیست. بی بی سی 115
۱۳۹۲/۱۲/۲۵ - ۱۰:۵۵
این صفحه را در گوگل محبوب کنید
[ارسال شده از: جام نیوز]
[تعداد بازديد از اين مطلب: 74]