واضح آرشیو وب فارسی:ایرنا:
طرح های آب و فاضلاب خوزستان نیازمند ترسیم نقشه راه - امیرخان زاده اهواز - ایرنا - یکی از معضلات اساسی که نه در چند سال اخیر که از دهه های گذشته گریبانگیر استان خوزستان شده و تبعات سنگینی هم به دنبال داشته است اجرا نشدن شبکه های آب و فاضلاب در حد مطلوب و مناسب بوده که به ترسیم نشدن نقشه راهی بلند مدت و راهبردی بر می گردد.
به گزارش خبرنگار ایرنا تلاشهای انجام شده بویژه اجرای طرح های عظیم در حوزه نیرو بخصوص آب و فاضلاب در استان خوزستان را نمی توان نادیده گرفت و چشم بر شده ها بست و تنها از در انتقاد درآمد.
اما با وجود تلاش های بسیاری که در این حوزه صورت گرفته ، نبود یک مدیریت منسجم و نقشه راه بلند مدت باعث هدر رفت منابع و توان عظیم نیروی انسانی و تجهیزات و امکانات شده است.
طرح غدیر که عملیات اجرایی آن از سال 87 در خوزستان آغاز شد به عنوان بزرگترین طرح آبرسانی کشور قرار بود در طول دو سال به سرانجام رسیده و دست کم آب شهرهای خرمشهر و آبادان را در همان یک سال آغاز کار تامین کند که به دلیل آنچه برخی نامدیریتی ها نامیده شد با وقفه مواجه بود و انتظار مردم خیلی دیرتر از آنچه وعده اش را داده بودند عملی شد.
این طرح با هدف تامین آب آشامیدنی شهرهای غربی، مرکزی و جنوبی استان، شهرهای شمال شرق و جنوب شرق همچنین شهرهای اندیمشک، دزفول، مسجد سلیمان، شوشتر و گتوند به انضمام یک هزار و 200 روستا آغاز شد.
رقم قرارداد این طرح 13 هزار میلیارد ریال و پیش بینی اولیه این بود که به مدت سه سال اجرا شود اما هنوز به غیر از آبادان و خرمشهر و در یکی دو ماه اخیر اهواز آن هم با یک خط آب آن به دیگر شهرها نرسیده است.
طرح آبرسانی غدیر قادر است با ظرفیت تامین آب شرب 24 مترمکعب درثانبه، درسال افق طرح یعنی 1415،چهارمیلیون و700 هزارنفر جمعیت را زیر پوشش آبرسانی خود قرار دهد.
اما با روندی که پیش رو دارد در یک نگاه کارشناسی در بهترین حالت پنج سال بیشتر دوام نمی آورد و مشابه تبعاتی که ساخت سد گتوند به دنبال داشت به احتمال زیاد در این طرح شاهد خواهیم بود.
ساخت سد گتوندی که 15هزار میلیارد ریال هزینه به دنبال داشته جز شوری آب کارون ارمغان دیگری برای خوزستان نداشت.
در کنار این دو طرح، طرح دیگری به نام ˈآب حیاتˈ برای آبرسانی به خرمشهر و آبادان اجرا شد اما به دلیل برخی نامدیریتی ها این هم به سرانجامی نرسید.
در حوزه فاضلاب هم هر چند که به همت دولت در سال های گذشته طرح اجرای شبکه های فاضلاب از محل فروش سهام اوراق مشارکت و احداث تصفیه خانه های مدرت فاضلاب با استفاده از فاینانس خارجی به تصویب رسید اما اجرا شدن همزمان این طرح به ترتیب در 16 شهر بزرگ و 10شهر خوزستان مشکلاتی را به دنبال داشته است.
یک هزار میلیارد ریال برای تصفیه خانه های آبادان و خرمشهر هزینه شده و در چارچوب طرح های جمع آوری شبکه فاضلاب و طرح های احداث تصفیه خانه های جدید هزینه های دیگری خواهد شد که اگر از ابتدا درست مدیریت می شد می توانست برای جای دیگری و یا طرح های عقب افتاده در این بخش هزینه شود.
برای طرح غدیر هم آب از سرشاخه های کرخه برداشت می شود اما نگاه کارشناسی دیگر بیان می کند که بهتر بود به جای کرخه آب از کارون برداشت می شد.
هم اینک میزان هدر رفت آب در شبکه های آب خوزستان بالای 50 درصد است که به فرسوده بودن شبکه های موجود برمی گردد که اگر به جای طرح های توسعه اعتبارات سمت طرح های موجود برای تکمیل و بهبود آنها هدایت می شد بهتر بود.
سیاست راهبردی در این زمینه تمام شدن طرح ها چه در بخش آب و چه دربخش فاضلاب شهر به شهر و مرحله به مرحله است و تجربه نشان داده که شروع همزمان کار در چندین شهر اثرگذاری مطلوب را نخواهد داشت؛ آنچه که در بوشهر و همدان نتایج مثمر ثمر خود را داشته است.
645/538
انتهای پیام /*
این صفحه را در گوگل محبوب کنید
[ارسال شده از: ایرنا]
[تعداد بازديد از اين مطلب: 68]