واضح آرشیو وب فارسی:تابناک: رسانهها با مچ گیری تا کجا منکوب خواهند شد؟
آنچه این شیوه را تا سرحدممکن زشت و غیراخلاقی میسازد، تلاش یک رسانه به قصد مستمسک قرار دادن چنین خطاهایی برای تعطیلی یک رسانه دیگر است که شاید در هیچ کجای دنیا همچون ایران مرسوم نشده باشد. اگر بپذیریم اختلاف عقاید در اوج قرار دارد، به تعطیلی کشاندن یک همصنف که گروهی حداقل چند ده نفره از اهالی مطبوعات با بنیه مالی اندک در آن مشغول به فعالیت هستند، قابل هضم نیست.
کد خبر: ۳۸۶۳۷۱
تاریخ انتشار: ۲۲ اسفند ۱۳۹۲ - ۱۵:۳۵ - 13 March 2014
در سالهای اخیر شیوه زشت مچ گیری به عنوان یکی از رفتارهای معمول برای برخورد با مخالفان توسط جریانهای مختلف سیاسی بیش از هر دورهای به کار گرفته شد و دامان رسانه ها را نیز گرفت تا آنجا که امروز یکی از بهترین راهها برای به تعطیلی کشاندن یک رسانه، خواندن خط به خط مطالب یک رسانه و یافتن یک خطا -ولو در تصحیح- است اما آنچه بدتر از این شیوه است، پیگیری این روش توسط رسانهها برای به تعطیلی کشاندن دیگر رسانهها است.
به گزارش «تابناک»، یکی از اتفاقات تلخی که در سالهای اخیر شاهدش بودیم، ترویج شیوه مچ گیری در منازعات سیاسی بود. مچ گیری به این مفهوم است که در قبال نقد طرف مقابل، درصدد مستمسکی برای منکوب سازی مستقیم یا غیرمستقیم طرف مقابل برآمد و لزوماً انگیزه یا اصل عمل رخ داده مهم نیست، بلکه صرفاً میزان کارکرد وسیله برای رسیدن به هدف که منکوب کردن طرف مقابل است، مورد توجه قرار میگیرد.
بر مبنای همین شیوه، برخلاف نقد که اهداف مصلحانه را پی میگیرد، در شیوه مچ گیری هدف غایی به جز حذف و یا منکوب نمودن شخص، جریان و نهاد مقابل نیست و طبیعتاً تاکتیکی که پس از هر مچ گیری در پیش گرفته میشود، برای دست یابی به چنین هدفی است و حتی اگر عذرخواهی از سوی خاطی صورت پذیرد، با آگراندیسمان ماجرا تلاش میشود از همین عذرخواهی نیز در راستای مغلوب، منکوب و حتی طرف مقابل بهره گرفته شود.
در چند سال اخیر بارها پس از خطای یک شخص یا یک رسانه، تلاش شده با برجسته کردن این خطا که در مواردی سهوی بودنش نیز مشخص بود، سرنوشت تلخی برای آن شخص یا رسانه رقم بزنند و به واسطه خطای یک شخص که لزوماً نیز عمدی نبوده رو برجسته کردن این خطا و سپس انجام یک سلسله گفت و گو و ایجاد خط خبری هدفمند، یک رسانه را به تعطیلی بکشانند و یا نهادهای مسئول را وادارند که برخورد جدی با رسانه یا شخص مذکور داشته باشند.
آخرین نمونه از این سبک مچ گیریها، درباره هفته نامه «حیات طیبه» متعلق به بنیاد شهید و امور ایثارگران اتفاق افتاده است. در بخش مسابقه پیامکی این نشریه تحت عنوان مسابقه نور ولایت، به اشتباه به جای فرقه ضاله بهائیت، فرقه ضاله اهل بیت نوشته شده که چنین خطاهایی در نشریات و از آن بیشتر در رسانههای الکترونیک ممکن الوقوع است و در واقع نقش خطای انسانی در وقوع چنین اشتباهاتی غیرقابل انکار است، همانگونه که خطای انسانی در دیگر حوزهها نیز وجود دارد و در قبالش رفتاری معقولانه انتظار میرود.
جالب اینکه در چنین اخباری، اطلاعاتی همچون تیراژ رسانه مذکور و حتی وضعیت پرسنلی مجموعه مذکور ذکر میشود که گمانه هدفمند بودن طرح چنین مباحثی را پررنگ تر از گذشته مینماید و رویکرد مصلحانه را به عنوان انگیزه اصلی چنین جریان سازیهای خبری با چالش جدی مواجه می سازد و همان انگیزه مچ گیری را پررنگ تر میسازد که طبیعتاً در ساحت اخلاق، چنین رویه هایی قابل پذیرش نیست.
اما آنچه این شیوه را تا سرحدممکن زشت و غیراخلاقی میسازد، تلاش یک رسانه به قصد مستمسک قرار دادن چنین خطاهایی برای تعطیلی یک رسانه دیگر است که شاید در هیچ کجای دنیا همچون ایران مرسوم نشده باشد. اگر بپذیریم اختلاف عقاید در اوج قرار دارد، به تعطیلی کشاندن یک همصنف که گروهی حداقل چند ده نفره از اهالی مطبوعات با بنیه مالی اندک در آن مشغول به فعالیت هستند، قابل هضم نیست.
شاید بهتر باشد رسانههایی که این شیوه را به شکل افراطی پی میگیرند، اندکی بیاندیشند که ممکن است روزی با همین شیوه سراغ شان بیایند و سرنوشتی مشابه برایشان رقم زده شود. از این حیث، این امیدواری وجود دارد که موج منکوب کردن رسانه ها با مچ گیری به ویژه از سوی رسانه ها متوقف شود و در پی یافتن یک خطا میان ده ها و صدها هزار عبارت هر شماره از یک رسانه برای تغییر سرنوشت آن رسانه بر نیامد.
این صفحه را در گوگل محبوب کنید
[ارسال شده از: تابناک]
[تعداد بازديد از اين مطلب: 55]