واضح آرشیو وب فارسی:آخرین نیوز: روزنامه آرمان| مزيت آلترناتيوها در سياست خارجی
به گزارش آخرین نیوز، «مزيت آلترناتيوها در سياست خارجي» عنوان يادداشت روز روزنامه آرمان به قلم دکتر عبدالعلي قوام (استاد روابط بينالملل و عضو هيات علمي دانشگاه شهيدبهشتي) است که ميتوانيد آن را در ادامه بخوانيد:
نيازهاي جوامع با توجه به موقعيتشان در عرصه سياست بينالملل بسيار متنوع و بهطور روزافزون هم رو به گسترش است. تحت چنين شرايطي زندگي موفق در جامعه بينالمللي مستلزم افزايش بديلها يا آلترناتيوهاست؛ در واقع ديپلماسي پويا آن نوع ديپلماسي است که بتواند دائما و بهطور مستمر بر بديلهاي خودش بيفزايد بنابراين هر چه انتخابها و بديلهاي ما محدود باشند بدان معناست که کشور ما براي پيشبرد اهداف و منافع ملي از انتخابهاي محدودتري برخوردار ميشود. ضمن اينکه در اين شرايط ساير بازيگران بينالمللي به نفع خودشان بهره ميگيرند و ما مجبور به تحمل فشارهاي بيشتري از سوي نظام بينالملل هستيم.
جمهوري اسلامي ايران براي اينکه بتواند مانور بيشتري در عرصه سياست خارجي و روابط بينالملل داشته باشد بايد به جاي تمرکز بر دستهبندي خاصي از کنشگران و دولتها مبادرت به ايجاد تنوع بيشتر در شرکاي بينالملل خود بنمايد. براي اينکه اين تنوع باعث ميشود ضمن افزايش آلترناتيوها و انتخاب دولتهاي گوناگون به عنوان شريک تجاري، اقتصادي و سياسي ايران از فشار وارده بر خود بکاهد و حتي در بسياري از موارد برعکس؛ با يک ديپلماسي ماهرانه اين فشارها را متوجه دولتهايي کند که از کارتهاي ايران براي بده بستانهاي بينالمللي براي منافع خودشان بهره ميگيرند.
بنابراين ايجاد تنوع در روابط خارجي سبب ميشود که ايران بتواند تواناييهاي بالقوه خود را در محيط بينالمللي به بالفعل تبديل کرده و به جاي آن که ديگر کشورها خواستههاي خويش را به طرق گوناگون تحت شرايط انتخابهاي محدود ما مطرح کنند اين عملا ما هستيم که تصميم ميگيريم از ميان بديلهاي متنوع استراتژياي را برگزينيم که در ميان مدت و کوتاه مدت منافع ما را بيشتر تامين کند.
به طور کلي آلترناتيوهاي بيشتر بازي ديپلماسي را بسيار روانتر و سهلتر کرده و اصولا فضاي گستردهتري براي تحقق هدفها و تامين منافع ملي ما فراهم ميکند. بدين ترتيب ايجاد تنوع بيشتر در کنشگران بينالمللي و منطقهاي ارزيابي هزينه و فايده را براي ما ارزانتر و ملموستر ميکند و ضمن کاستن ازميزان ريسک ميتوان به نحو شايستهتري از منابع و امکانات اقتصادي، مالي، تجاري و سياسي بينالمللي در جهت پاسخگويي به نيازهاي کشور بهره بگيريم.
تحت اين شرايط قادر خواهيم بود از شدت هدفهاي ناسازگار در سياست خارجي کاسته، ضمن شناختن رويدادهاي بينالمللي، هماهنگيهاي لازم را در سطوح مختلف ديپلماسي به کار ببنديم. از آنجا که هر کدام از انتخابهاي ما داراي وزنهاي خاص فناوري، اقتصادي، سياسي، هنجاري و امنيتي هستند بنابراين ميتوان با ارزيابي دقيق هر يک از آنها، راهکار مناسب را انتخاب کرد.
پنج شنبه, 15 اسفند 1392 ساعت 08:55
این صفحه را در گوگل محبوب کنید
[ارسال شده از: آخرین نیوز]
[تعداد بازديد از اين مطلب: 147]