واضح آرشیو وب فارسی:ایرنا:
به مناسبت روز درختکاری/ وقتی کویر زردرنگ سبزقبا می شود بیرجند - ایرنا - اینجا دیار خشک و کویری خراسان جنوبی یعنی همانجا که قریب 15 سال است متوسط بارندگی حتی به 100 میلیمتر هم نمی رسد اما چنان سبز و خرم نگه داشته شده که به گمان خیلیها کویرنشینان با درختچه های مصنوعی طبیعت خود را تزیین کرده اند.
هر چند کویر نیز زیباییهای خاص خود را دارد اما اینکه در خطه ای که هم خشکسالی آزارش می دهد و جنس خاکش ماسه و لم یزرع است آن وقت از دل چنین خاکی شاهد تنوع گیاهی و جانوری نیز باشی، این یعنی اجتماع ضدین که هر چند محال می باشد اما در این وادی میسر شده است.
در میان شهرها، بیرجند مرکز خراسان جنوبی باز از موقعیت ممتازتری نسبت به دیگر شهرهای این استان برخوردار است.
این شهر به گفته سرپرست سازمان پارکها و فضای سبز شهرداری آن، هم اکنون دارای 78 پارک با 250 هکتار فضای سبز است.
ˈمجتبی انصاریˈ در گفت و گو با خبرگزاری جمهوری اسلامی افزود: تعداد درختهای موجود در بوستانها و فضاهای سبز بیرجند 350 هزار اصله می باشد که اگر تعداد درختهای موجود در اماکن تاریخی، پادگانها و باغهای قدیمی شهر را نیز به آن اضافه کنیم تعداد به بیش از 450 هزار اصله درخت می رسد.
وی گفت: اهمیت این موضوع زمانی بیشتر مشخص می شود که بدانیم در حالی که متوسط سرانه فضای سبز در کشور بیشتر از 10 مترمربع می باشد اما در خطه کویری بیرجند این رقم 7/13 مترمربع یعنی تقریبا 5/2 مترمربع از سرانه کشوری بیشتر است اما هنوز تا رسیدن به رقم استاندارد یعنی 5/16 مترمربع فاصله داریم.
او در خصوص ترکیب درختهای موجود در بیرجند نیز اظهار داشت: با توجه به موقعیت جغرافیایی و جنس شور آب در این خطه از کشور غالبا میل به کاشت درختهایی وجود دارد که در مقابل خشکسالی دوام آورند و دوم اینکه با کیفیت آب موجود بیرجند نیز بتوان آنها را آبیاری کرد.
وی گفت: بر این اساس درختان برگ سوزنی که غالبا در فصل خزان برگهای آنها خوراک دام می شوند و درختان برگ پهن که در پاییز در زمین دفن می شوند تا به شکل کود برگ به طبیعت بازگردند و موجب تقویت ریشه درختان شوند و البته تا حدودی درختان دارای میوه، کاشته می شوند.
سرپرست سازمان پارکها و فضای سبز شهرداری بیرجند ادامه داد: این درختان شامل اقاقیا، زبان گنجشک، سرو نقره ای، سرو شیرازی، انواع کاج، بید، بید مجنون، خرزهره، اوکالیپتوس، چنار و گونه های میوه ای نظیر توت مجنون و بادام است.
وی در خصوص سامانه آبیاری درختان نیز گفت: با کمک شش حلقه چاه و سامانه آب شرب درختان بوستانهای بیرجند آبیاری می شوند که سه حلقه از این تعداد کاملا شور بوده و برای آبیاری درختانی مصرف می شوند که از مقاومت زیادی برخوردار هستند.
انصاری با بیان اینکه سه حلقه چاه دیگر شور نیستند اما کفاف آبیاری درختان بیرجند را نمی دهند افزود: برای جبران این کمبود انشعاباتی را از شرکت آب و فاضلاب شهری خریداری کرده ایم.
وی همچنین اظهار داشت: 87 درصد فضاهای سبز بیرجند از طریق شش حلقه چاه و بقیه از طریق شبکه آب شرب شهری آبیاری می شوند.
مدیرکل اداره منابع طبیعی و آبخیزداری خراسان جنوبی هم گفت: از سال 84 تاکنون دو میلیون و 300 هزار اصله نهال جنگلی تولید و توزیع شده که با این اقدام بالغ بر 800 هکتار بر فضای سبز و پوشش گیاهی استان افزوده شده است.
ˈحبیب الله شریفیˈ در گفت و گو با خبرگزاری جمهوری اسلامی افزود: نهالهای تولید شده شامل گونه های کاج، سرو، اقاقیا، زبان گنجشک، ارغوانی، سنجد، زیتون تلخ و بادام می باشد که در سه نهالستان رسمی متعلق به این اداره کل تولید شده اند.
وی با بیان اینکه مساحت این سه نهالستان 57 هکتار است گفت: دو مرکز تولید نهال در بیرجند و یک مرکز در درمیان فعالیت دارند.
او افزود: تولید نهال جنگلی یکی از اساسی ترین پروژه ها و زمینه ساز اجرای سایر پروژه ها از جمله ایجاد فضاهای سبز پارکها و جنگل کاریها، توسعه درختکاری، بوستانهای روستایی و نهضت سبز می باشد و تولید نهال مرغوب و سالم با مشخصات فنی قابل قبول، ضامن موفقیت سایر پروژه ها است.
وی ادامه داد: به این منظور پروژه تولید نهال در سطح نهالستانهای رسمی بیرجند و غیر رسمی اسدیه و طبس همه ساله اجرا می شود تا با تنوع اقلیمی و گستردگی استان بتواند تامین کننده نیاز خراسان جنوبی و واحدهای تابعه در اجرای پروژه های ذیربط باشد.
مدیرکل اداره منابع طبیعی و آبخیزداری خراسان جنوبی در ادامه اظهار داشت: علاوه بر 380 هزار اصله درخت مثمر و غیرمثمر که در هفته منابع طبیع در سطح استان توزیع می کنیم امسال 10 هزار هکتار بیابانزدایی و احیاء مراتع داشتیم که شامل بوته کاری، بذرپاشی و هلال آبگیری بود که منتج به ایجاد فضای سبز شده است.
وی در بخش دیگری به مشکلات منابع طبیعی و فضای سبز اشاره و بیان کرد: با الحاق شهرستان طبس به خراسان جنوبی تعداد کانونهای بحرانی بیابانزا در استان از 22 کانون به 28 کانون افزایش یافته است.
شریفی افزود: این کانونها یک میلیون و 380 هزار هکتار از مساحت استان را به خود اختصاص داده اند.
وی با بیان اینکه خراسان جنوبی دومین استان بیابانی کشور می باشد گفت: وسعت عرصه های بیابانی این استان پنج میلیون و 300 هزار هکتار است.
او زمینهای تحت فرسایش بادی را نیز بالغ بر سه میلیون هکتار اعلام و بیان کرد: 92 درصد عرصه های منابع طبیعی خراسان جنوبی فقیر هستند.
او اظهار داشت: با این وجود هم اینک هشت پارک جنگلی در سطح خراسان جنوبی با مساحت 280 هکتار داریم و علاوه بر اینها وسعت جنگلهای استان 635 هکتار یعنی 4.4 درصد وسعت کل استان است.
مدیرکل اداره منابع طبیعی و آبخیزداری خراسان جنوبی با بیان اینکه این استان سومین استان کشور به لحاظ وسعت است افزود: وسعت مراتع خراسان جنوبی هشت میلیون و 400 هزار هکتار و وسعت بیابانها پنج میلیون و 300 هزار هکتار است.
وی گفت: نباید این مشکل اساسی را نیز از نظر دور داشت که امسال حتی یک ریال هم اعتبارات خشکسالی دریافت نکرده ایم.
666/665
انتهای پیام /*
14/12/1392
این صفحه را در گوگل محبوب کنید
[ارسال شده از: ایرنا]
[تعداد بازديد از اين مطلب: 43]