محبوبترینها
آیا میشود فیستول را عمل نکرد و به خودی خود خوب میشود؟
مزایای آستر مدول الیاف سرامیکی یا زد بلوک
سررسید تبلیغاتی 1404 چگونه میتواند برندینگ کسبوکارتان را تقویت کند؟
چگونه با ثبت آگهی رایگان در سایت های نیازمندیها، کسب و کارتان را به دیگران معرفی کنید؟
بهترین لوله برای لوله کشی آب ساختمان
دانلود آهنگ های برتر ایرانی و خارجی 2024
ماندگاری بیشتر محصولات باغ شما با این روش ساده!
بارشهای سیلآسا در راه است! آیا خانه شما آماده است؟
بارشهای سیلآسا در راه است! آیا خانه شما آماده است؟
قیمت انواع دستگاه تصفیه آب خانگی در ایران
نمایش جنگ دینامیت شو در تهران [از بیوگرافی میلاد صالح پور تا خرید بلیط]
صفحه اول
آرشیو مطالب
ورود/عضویت
هواشناسی
قیمت طلا سکه و ارز
قیمت خودرو
مطالب در سایت شما
تبادل لینک
ارتباط با ما
مطالب سایت سرگرمی سبک زندگی سینما و تلویزیون فرهنگ و هنر پزشکی و سلامت اجتماع و خانواده تصویری دین و اندیشه ورزش اقتصادی سیاسی حوادث علم و فناوری سایتهای دانلود گوناگون
مطالب سایت سرگرمی سبک زندگی سینما و تلویزیون فرهنگ و هنر پزشکی و سلامت اجتماع و خانواده تصویری دین و اندیشه ورزش اقتصادی سیاسی حوادث علم و فناوری سایتهای دانلود گوناگون
آمار وبسایت
تعداد کل بازدیدها :
1854588600
راهکارهای حل مساله ی داوری در ورزش ایران
واضح آرشیو وب فارسی:ایرنا:
بررسی معضل داوری در ورزش ایران (3) راهکارهای حل مساله ی داوری در ورزش ایران تهران-ایرنا-بحران داوری در ورزش ایران که به معضلی پیچیده و بغرنج تبدیل شده است و عوامل مختلفی در شکل گیری آن دخیل است، نیازمند راهکارهای چندجانبه و همکاری همه ی افراد و نهادهای مختلف درگیر با این مساله است.
عملکرد داوران از یک سو و اعتراض های پی در پی بخش بزرگی از جامعه ی ورزشی بویژه فوتبال به رای داوران از سوی دیگر در سال های گذشته ورزش کشورمان را با پدیده یی به نام بحران داوری مواجه کرده است.
از آنجا که بسیاری از دست اندرکاران ورزش از جمله خود داوران، مربیان، بازیکنان و تماشاگران در ایجاد و گسترش این معضل دخیل هستند، حل آن نیز راهکاری چندجانبه و عزم و همکاری جدی همه ی طرف های تاثیرگذار را می طلبد.
در سومین بخش از سلسله گزارش های بررسی معضل داوری در ورزش ایران به طرح نظر کارشناسان حوزه ی ورزشی در ارتباط با راهکارهای رویارویی با بحران داوری می پردازیم.
***راهکار کاهش اشتباه های داوری
کاهش اشتباه های داوری که به دو صورت سهوی و عمدی نمود می یابد، می تواند تا اندازه ی زیادی اعتماد کمرنگ شده ی تماشاگران به این گروه را احیا کند و در حل بحران داوری موثر باشد.
به طور کلی باید پذیرفت که اشتباه های سهوی داوری بخشی از ورزش است، اما نباید با این توجیه برای به حداقل رساندن آن تلاش نکنیم. استفاده از راهکارهای کارشناسی حتی می تواند خطاهای غیرعمدی داور را تا اندازه ی زیادی کاهش دهد.
بخشی از اشتباه های غیرعمدی از ضعف در دانش داوری ناشی می شود. بر اساس توصیه های فدراسیون جهانی فوتبال (فیفا) و کارشناسان، ضعف در دانش با آموزش و پیگیری بیشتر تا حدودی قابل حل است. اهمیت و لزوم ارتقای سطح علمی داوران تا اندازه یی است که برخی از کارشناسان حوزه ی ورزش از جمله «محمد فنایی» کارشناس و پیشکسوت داوری راه اندازی کرسی(رشته) داوری در دانشگاه ها را در ارتقای کیفیت داوری موثر می دانند.
«کامبیز مصطفی پور» جامعه شناس و مدیر موسسه مطالعات فرهنگی اجتماعی شهر تهران نیز در گفت و گوی اختصاصی با گروه پژوهش های خبری ایرنا، آموزش را موجب ارتقای فنی داوری و ارتقای توانایی مدیریت بحران از سوی داوران دانست.
بر اساس پژوهشی که در سال 2006 میلادی در فدراسیون فوتبال آمریکا به انجام رسید، داوران به سه علت از بحران می ترسند: نخست آنکه در ویژگی های شخصی نارسایی و نقص دارند؛ دوم آنکه از پشتوانه ی علمی مناسب بی بهره اند؛ و سوم آنکه در تشخیص مواضع شدت عمل و نرمش یا ضعف دارند.
بر اساس این پژوهش، بازیکنان آموزش می بینند تا در دقیقه های نخست بازی، توانایی های داوران را بسنجند؛ بنابراین داوران نباید رای خود را بر اساس رفتار بازیکنان صادر کند یا زیر تاثیر رفتار آنان قرار گیرند و در عین حال نباید نسبت به بازیکنان، پرخاشگر و تندخو باشند.
بر همین اساس داور باید از مهارت های روانشناسی برخوردار باشد. برگزاری دوره های آموزشی روانشناسی شامل تمرین تمرکز، اعتماد به نفس، توانایی تصمیم گیری، ارتباطات میان فردی موثر و کنترل خود می تواند در اجتناب از اشتباه های سهوی و درنتیجه ارتقای کیفیت داوری موثر باشد.
نکته ی بعدی در این زمینه نحوه ی گزینش افراد است؛ متقاضی داوری باید از نظر شرایط جسمی و روحی از آمادگی لازم برخوردار باشد. داور باید مورد معاینه های تخصصی به ویژه معاینه ی چشم قرار بگیرد و سلامت روانی او در شرایط سخت و بحرانی مورد تایید قرار گیرد.
بخشی از اشتباه های داوری آگاهانه و عمدی است که اغلب با انگیزه های اقتصادی صورت می گیرد. خطاهای عمدی، بیش از هر عامل دیگری اعتماد مردم به جامعه ی داوران را خدشه دار می کند.
پایین بودن حقوق و درآمد داوران و مشکلات اقتصادی آنان می تواند زمینه های فساد را در میان این قشر ایجاد کند. مهمترین راهکار برای به حداقل رساندن بخش عمدی اشتباه داوری، تامین مالی مناسب زندگی داوران است.
برخی دیگر از کارشناسان اختلاف درآمد بازیکنان و داوران را عامل فساد می دانند. مصطفی پور در ادامه ی گفت و گو با ایرنا تاکید کرد که تطابق نداشتن حقوق و اختلاف فاحش درآمد افراد در یک نظام به افراد با حقوق پایین تر ضربه می زند و احتمال فساد و تبانی را افزایش می دهد.
مدافعان افزایش دستمزد داوران بر این باورند که برای جلوگیری از گسترش فساد و رشوه در داوری، باید دستمزد داوران را افزایش داد.
گروهی از کارشناسان به رغم موافقت با افزایش حقوق داوران، با استناد به درآمدزا نبودن ورزش و برعکس هزینه زا بودن آن، این راهکار را عملی نمی دانند. «حمیدرضا صدر» کارشناس فوتبال در گفت و گو با گروه پژوهش های خبری ایرنا گفت: افزایش حقوق داوران برای کاهش فساد و رشوه ضرورت دارد؛ اما نمی توان به داورها پول گزاف داد در حالی که بازی ها تماشاگر ندارد و ورزشگاه ها خالی است. این راهکار در نگاه نخست تنها نسخه ی علاج است؛ اما راهکار دیگر در این زمینه، ورود حامیان مالی (اسپانسرهای) قوی برای حمایت از جامعه ی داوری است... داوران اروپایی از محل حامیان مالی نیز درآمد خوبی کسب می کنند.
صدر همچنین حمایت نهادهای مسوول از داوان را راهکاری موثر برای ارتقای جایگاه آنان در ساختار ورزش دانست و افزود: نهادهای مسوول چون فدراسیون فوتبال و کمیته ی داوران باید بیش از این از داوران حمایت کنند؛ چرا که داور در میدان مسابقه برابر با قانون است و در هر صورت باید به قانون احترام گذاشت.
***راهکارهای فنی و فرهنگی
بخش مهمی از بحران داوری به نحوه ی برخورد تماشاگران و طرفداران تیم های ورزشی با داوران مرتبط است. در کشور ما رای و عملکرد داوران در بسیاری از موارد از طرف طرفداران، بازیکنان و مربیان به چالش کشیده می شود. این مساله، جایگاه داوری را به عنوان تجسم عینی قانون در میدان رقابت های ورزشی تضعیف می کند.
بسیاری از کارشناسان اصلاح فرهنگی جامعه در این حوزه را لازم و ضروری می دانند و راهکارهای متعددی را در این ارتباط مطرح می کنند.
از دید بسیاری از کارشناسان فضای ورزش بازتابی از فضای جامعه است؛ زیرا ورزش در بستر اجتماعی شکل می گیرد و بیانگر و برشی از واقعیت های جامعه است.
مصطفی پور در این ارتباط معتقد است که باید فرهنگ قانون پذیری را در جامعه گسترش دهیم تا این فرهنگ در ورزش که بازتابی از جامعه است نیز نهادینه شود.
مصطفی پور همچنین نبود فرهنگ قانون پذیری در میان مربیان و بازیکنان فوتبال را از عوامل مهم تشدید این پدیده دانست و به لزوم فرهنگ سازی در میان این آنها تاکید کرد. صدر نیز با اشاره به ریشه های فرهنگی این مساله، راهکار فرهنگ سازی را موثر دانست.
بسیاری از کارشناسان، فضای فرهنگی نامناسب حاکم بر ورزشگاه ها را به عنوان یکی از عوامل مهم در افزایش هیجان های مفرط و خشونت و در نتیجه رفتارهای غیرمنطقی و اعتراض های نابجا به رای داور می دانند.
کارشناسان در این ارتباط معتقدند مسوولان باید در زمینه ی مدیریت و دسته بندی تماشاگران، اصلاح فرهنگ حاکم بر جو ورزشگاه ها و عملکرد لیدرها با برنامه ریزی بیشتری کار کنند.
از نظر مصطفی پور، فضای فرهنگی حاکم بر ورزشگاه ها باید مورد بازبینی و مدیریت قرار گیرد. وارد کردن مقوله های فرهنگی تلطیف شده به ورزشگاه ها می تواند تا اندازه یی جو حاکم بر آن را از نظر فرهنگی قابل قبول تر سازد.
مدیر موسسه مطالعات فرهنگی اجتماعی شهر تهران بر این باور است که حضور خانواده ها در ورزشگاه ها، دسته بندی نشستن تماشاگران دو تیم، جهت دهی به هیجان جوانان در ورزشگاه و تولید شعارها و سرود با ریتمی هماهنگ و متنی پاک و بدون دشنام برای تخلیه ی انرژی نهفته ی تماشاگران، می تواند تا اندازه ی زیادی جو ورزشگاه ها را متعادل کند.
از نظر این جامعه شناس ما باید با مفاهیم فرهنگی خودمان به این مقوله نگاه کنیم؛ باید در این زمینه کار کارشناسی و تحقیقی صورت بگیرد که چه الگویی مناسب ساختار جامعه و فرهنگ ایران است.
صدر نیز در این ارتباط به تجربه ی کشور آلمان در خانوادگی کردن ورزشگاه ها اشاره کرد و تصریح کرد: در ورزشگاه های آن کشور مکان هایی تنها به خانواده ها اختصاص داده شده است؛ اگر ما همین ساز و کار را در ورزشگاه های خود ایجاد کنیم، جو فرهنگی ورزشگاه ها بهبود خواهد یافت.
واگذاری مسوولیت تماشاگران در ورزشگاه به باشگاه ها، یکی دیگر از راهکارهایی است که کارشناسان برای کنترل رفتارهای غیرسازنده تماشاگران مطرح می کنند.
صدر در این زمینه معتقد به استفاده از تجربه ی کشورهایی چون انگلیس است که توانسته اند با اجرایی کردن قانون، خشونت بیش از اندازه ی تماشاگران فوتبال را کنترل کنند.
در انگلیس مسوولیت تماشاگران در داخل ورزشگاه بر عهده ی باشگاه است؛ از بلیط فروشی تا انتظامات ورزشگاه ها. همه ی تماشاگران صندلی مخصوص با شماره ی منحصر به فرد دارند وکوچکترین حرکت آنها قابل رصد است. در صورتی که از تماشاگری خطایی سر بزند، دیگر حق ورود به ورزشگاه را نخواهد داشت و باشگاه خسارت و جریمه ی حرکت اشتباه هوادار خود را متقبل می شود. در این کشور درآمد بازی متعلق به باشگاه است و باشگاه در قبال مسایل حاشیه یی نیز پاسخگو است.
به نظر می رسد پیاده سازی چنین سازوکاری در ورزشگاه های کشورمان می تواند با ایجاد فرهنگ پاسخگویی میان باشگاه ها و هواداران تیم های ورزشی رفتارهای تماشاگران را کنترل کند.
راهکار فرهنگ سازی علاوه بر طرفداران و تماشاگران، قانون پذیری را در میان بازیکنان و مربیان نیز نهادینه خواهد کرد. اما باید در مورد بازیکنان و مربیان که مسوولیت سنگین تری در این زمینه بر دوش دارند، راهکارهای موثرتری اندیشید. عملکرد این گروه در بسیاری از موارد موجب تحریک و خشم بیش از پیش تماشاگران می شود.
حمایت از داوران و افزایش جریمه برای بازیکن یا مربی خطاکار از راهکارهایی است که کارشناسان برای رویارویی با این بخش از بحران داوری معرفی می کنند.
صدر در این ارتباط معتقد است که باید نسبت به مربیان و بازیکنان سخت گیری بیشتری وجود داشته باشد و نهادهایی چون فدراسیون و کمیته ی داوران از داوران بیشتر حمایت کنند.
از نظرمصطفی پور نیز کوتاه ترین راه برای ترویج فرهنگ قانون پذیری وضع جریمه های سنگین است. البته از دید این کارشناس، وضع جریمه ی مالی، بازدارندگی چندانی در برابر تخلف های ورزشی ندارد؛ زیرا جریمه ها در مقایسه با دستمزد بالای بازیکنان و مربیان بسیار ناچیز است.
این جامعه شناس در همین ارتباط راهکارتبدیل جریمه به فرایندی اجتماعی را مطرح کرد. از نظر او جریمه های اجتماعی از قبیل احساس گناه، از دست دادن اعتبار اجتماعی و از دست دادن طرفداران باید جایگزین جریمه های مالی شود.
***جمع بندی
ورزش مقوله یی فرهنگی-اجتماعی است که در دنیای کنونی بیش از پیش زیر تاثیر متغیرهایی چون سیاست، اقتصاد، ارتباطات، تبلیغات رسانه ای و ... قرار گرفته است. از این رو مدیریت حوزه های مختلف آن نیازمند بکارگیری رویکردی چند وجهی است.
در این پیوند حل بحران داوری در گرو بایسته هایی چون مشارکت بیشینه ی مسوولان ورزشی و نهادهای مرتبط با ورزش و بهره جویی از نظر و راهکارهای کارشناسان حوزه های مختلف فرهنگی، اجتماعی، آموزشی و ... است.
تنها در این صورت است که می توان امید داشت روح قانون گرایی بین جامعه ی ورزشی کشور اعم از بازیکنان، مربیان، داوران و دیگر دست اندرکاران ورزشی و همچنین تماشاگران نهادینه شود.
*از: مهدی مقدر (گروه پژوهش های خبری)
**پژوهش**م.م**9275**2054
13/12/1392
این صفحه را در گوگل محبوب کنید
[ارسال شده از: ایرنا]
[مشاهده در: www.irna.ir]
[تعداد بازديد از اين مطلب: 39]
صفحات پیشنهادی
پدیدارشناسی مساله ی «داوری» در ورزش ایران
بررسی معضل داوری در ورزش ایران 1 پدیدارشناسی مساله ی داوری در ورزش ایران تهران-ایرنا- تشدید اعتراض ها و حس بی اعتمادی به داوران در میان بازیکنان مربیان و تماشاگران رشته های مختلف ورزشی نهاد داوری را بیش از پیش تضعیف کرده و ورزش کشور را به سمت بی قانونی و هرج و مرج پیش برده اسگفتوگوی فوتبالی با سیدحسین خمینی؛ طرفداری از مسی، علاقه امام(ره) به ورزش، حمایت از تیم ایرانی، متلک به فردوسی
گفتوگوی فوتبالی با سیدحسین خمینی طرفداری از مسی علاقه امام ره به ورزش حمایت از تیم ایرانی متلک به فردوسیپور خطاهای داوری و فیلم دانلود دانلود 1392 11 22چرا «داوری» در ورزش ایران به چالش تبدیل شده است؟
بررسی معضل داوری در ورزش ایران 2 چرا داوری در ورزش ایران به چالش تبدیل شده است تهران-ایرنا-طیف گسترده یی از عوامل اقتصادی اجتماعی و فرهنگی در به چالش کشیدن و کم شدن اعتبار کردن نهاد قضاوت در ورزش ایران موثر بوده است حل بحران داوری در ورزش ایران نیازمند بررسی موشکافانه و شناخورزش ایران در فوتبال خلاصه شده/ وزیر ورزش انتظارات را برآورده نکرد
ورزشی کشتی - وزنه برداری عضو هیات رئیسه فدراسیون کشتی ورزش ایران در فوتبال خلاصه شده وزیر ورزش انتظارات را برآورده نکرد پیشکسوت کشتی ایران ضمن انتقاد از بی توجهی به این رشته از زمان آغاز به کار دولت یازدهم تاکنون گفت متولیان ورزش کشور طوری رفتار می کنند که انگار ورزش ایران دورزشگاه انقلاب کرج آماده بازی ایران و کویت/ رضایت ناظر بازی از چمن استادیوم
استانها مرکز البرز محمودی خبر داد ورزشگاه انقلاب کرج آماده بازی ایران و کویت رضایت ناظر بازی از چمن استادیوم کرج - خبرگزاری مهر رئیس هیئت فوتبال استان البرز از آمادگی کامل ورزشگاه انقلاب کرج برای دیدار ایران و کویت خبر داد محمد محمودی رئیس هیئت فوتبال استان البرز در گفتگوپیشنهاد نمایش ورزش باستانی ایران در بازی های آسیایی اینچئون
پیشنهاد نمایش ورزش باستانی ایران در بازی های آسیایی اینچئون تهران-ایرنا-رییس فدراسیون پهلوانی و زورخانه ای کشورمان در دیدار با همتای کره ای خود نمایش ورزش زورخانه ای و باستانی ایران در بازیهای آسیایی و پاراآسیایی 2014 کره جنوبی را پیشنهاد داد به گزارش ایرنا از فدراسیون پهلوانی وانجمن نويسندگان، خبرنگاران و عكاسان ورزشي ايران هرگونه تشكيك در پاكدستي رسانههاي ورزشي را تقبيح ميكند
تکرار طی بیانیه ای انجمن نويسندگان خبرنگاران و عكاسان ورزشي ايران هرگونه تشكيك در پاكدستي رسانههاي ورزشي را تقبيح ميكند هيات رييسه انجمن نويسندگان خبرنگاران و عكاسان ورزشي ايران با انتشار اطلاعيهاي هرگونه تشكيك در پاكدستي رسانههاي ورزشي را تقبيح ميكند به گزارش گروه ورزشحضور بانوان محجبه در میادین ورزشی باعث افتخار ایران اسلامی است
حضور بانوان محجبه در میادین ورزشی باعث افتخار ایران اسلامی است ورامین – ایرنا – رئیس شورای هماهنگی تبلیغات اسلامی شهرستان های استان تهران گفت حضور بانوان محجبه در میادین ورزشی باعث افتخار ایران اسلامی است و نشان می دهد که اسلام زمینه حضور فعال بانوان را در تمامی صحنه ها میسر کراشتباه کردیم به گودرزی رای اعتماد دادیم/ با این رویه ورزش ایران میبازد
ورزشی سایر حوزه ها حسینی در گفتگو با مهر اشتباه کردیم به گودرزی رای اعتماد دادیم با این رویه ورزش ایران میبازد سخنگوی فراکسیون ورزش مجلس شورای اسلامی با انتقاد از عملکرد وزیر ورزش در ماههای اخیر تاکید کرد که متاسفانه اشتباه نمایندگان مجلس رای دادن به گودرزی برای وزارت ورزشرییس جمهوری اتریش مساله سفر به ایران را بررسی می کند
رویترز رییس جمهوری اتریش مساله سفر به ایران را بررسی می کند تهران - ایرنا - خبرگزاری رویترز روز چهارشنبه از وین گزارش داد هانس فیشر رییس جمهوری اتریش که به ایران دعوت شده بازدید از این کشور را بررسی می کند رویترز در گزارش خود افزوده است وی نخستین رییس دولت یک کشور غربی خوقرارداد مسی 80 صفحه است آذرنوش: ورزشکاران ایرانی تابع چارچوب و مقررات خاصی نیستند
قرارداد مسی 80 صفحه استآذرنوش ورزشکاران ایرانی تابع چارچوب و مقررات خاصی نیستندرئیس سازمان بسیج ورزشکاران گفت بازیکنان ما تابع چارچوب و قانونی نیستند اما هر قانونی که خارجیها برای بازیکنانشان وضع میکنند روی آن میایستند به گزارش خبرگزاری فارس از اصفهان سردار داوود آذرنوش ظهپورحسن: اين رفتارها در شان ورزش و والیبال ایران نیست
در پي حواشي تماشاگران در شهر خرموج پورحسن اين رفتارها در شان ورزش و والیبال ایران نیست رییس سازمان لیگ فدراسیون والیبال متاسفانه تماشاگران شهر خرموج حاشیه های نامطلوبی برای بازیکنان ذوب آهن بوجود آوردند که این موضوع در شان ورزش و والیبال ایران نیست به گزارش گروه ورزشي بافيفا ورزشگاه ديدار ايران و نيجريه را تأييد کرد
فيفا ورزشگاه ديدار ايران و نيجريه را تأييد کرد ورزشگاه ميزبان ديدار ايران و نيجريه در رقابتهاي جامجهاني 2014 برزيل از سوي فيفا تأييد شد جام جهاني 2014 برزيل از بيست و سوم خرداد سال آينده با ديدار برزيل و کرواسي آغاز ميشود و 32 تيم حاضر در بيستمين دوره اين رقابتها داوباما و پوتین همکاری واشنگتن و مسکو در مساله هسته ای ایران را سازنده خواندند
اوباما و پوتین همکاری واشنگتن و مسکو در مساله هسته ای ایران را سازنده خواندند مسکو- ایرنا- دفتر مطبوعاتی کاخ کرملین در گزارشی با اشاره به گفت وگوی تلفنی ولادیمیر پوتین و باراک اوباما اعلام کرد رهبران روسیه و آمریکا همکاری دو کشور برای حل مساله هسته ای ایران را سازنده خواندند بهمساله امنیت و ثبات آفریقا برای ایران بسیار مهم است
سهشنبه ۲۹ بهمن ۱۳۹۲ - ۱۹ ۲۸ رییس جمهوری در حاشیه نهمین اجلاس روسای مجالس کشورهای عضو سازمان همکاری اسلامی در دیدار رییس مجلس ساحل عاج گفت توسعه روابط با کشورهای اسلامی-آفریقایی برای ما یک اولویت قابل توجه است و ما خواهان روابط بهتری با ساحل عاج هستیم به گزارش گروه دریافت خبر خمدیرکل ورزش و جوانان استان اصفهان: ورزشهای روستایی ریشه در فرهنگ ایرانیها دارد
مدیرکل ورزش و جوانان استان اصفهان ورزشهای روستایی ریشه در فرهنگ ایرانیها داردمدیرکل ورزش و جوانان استان اصفهان گفت تمام بازیهای سنتی ما ریشه در مذهب و آیینها ما دارد و هیچگاه بداخلاقیهای سایر رشتههای دیگر را در این ورزشها نداریم به گزارش خبرگزاری فارس از اصفهان محمد سلظرفیتها و راهکارهای عملی برای بهبود روابط تجاری ایران ـ اروپا
ظرفیتها و راهکارهای عملی برای بهبود روابط تجاری ایران ـ اروپاگسترش روابط تجاری و یافتن بازارهای جدید برای اروپاییان همیشه از اهمیت بسیار زیادی برخوردار بوده است به طوری که با مشاهده کوچکترین روزنهای علاقهمند به بهبود مناسبات تجاری خود میشوند پیش از این طی سه شماره و با ع-
اجتماع و خانواده
پربازدیدترینها