تور لحظه آخری
امروز : شنبه ، 29 دی 1403    احادیث و روایات:  امام صادق (ع):شيطان ، در عالِمِ بى بهره از ادب بيشتر طمع مى كند تا عالِمِ برخوردار از ادب . پ...
سرگرمی سبک زندگی سینما و تلویزیون فرهنگ و هنر پزشکی و سلامت اجتماع و خانواده تصویری دین و اندیشه ورزش اقتصادی سیاسی حوادث علم و فناوری سایتهای دانلود گوناگون شرکت ها

تبلیغات

تبلیغات متنی

سایبان ماشین

دزدگیر منزل

اجاره سند در شیراز

armanekasbokar

armanetejarat

صندوق تضمین

Future Innovate Tech

پی جو مشاغل برتر شیراز

خرید یخچال خارجی

واردات از چین

حمية السكري النوع الثاني

ناب مووی

دانلود فیلم

بانک کتاب

دریافت دیه موتورسیکلت از بیمه

طراحی سایت تهران سایت

irspeedy

درج اگهی ویژه

تعمیرات مک بوک

دانلود فیلم هندی

قیمت فرش

درب فریم لس

خرید بلیط هواپیما

بلیط اتوبوس پایانه

تعمیرات پکیج کرج

خرید از چین

خرید از چین

تجهیزات کافی شاپ

خرید سرور اچ پی ماهان شبکه

کاشت ابرو طبیعی و‌ سریع

قیمت بالابر هیدرولیکی

قیمت بالابر هیدرولیکی

قیمت بالابر هیدرولیکی

لوله و اتصالات آذین

قرص گلوریا

نمایندگی دوو در کرج

دوره آموزش باریستا

مهاجرت به آلمان

بورس کارتریج پرینتر در تهران

تشریفات روناک

نوار اخطار زرد رنگ

ثبت شرکت فوری

خودارزیابی چیست

فروشگاه مخازن پلی اتیلن

کلینیک زخم تهران

کاشت ابرو طبیعی

پارتیشن شیشه ای اداری

خرید غذای گربه

رزرو هتل خارجی

تولید کننده تخت زیبایی

مشاوره تخصصی تولید محتوا

سی پی کالاف

دوره باریستا فنی حرفه ای

چاکرا

استند تسلیت

تور بالی نوروز 1404

سوالات لو رفته آیین نامه اصلی

کلینیک دندانپزشکی سعادت آباد

پی ال سی زیمنس

دکتر علی پرند فوق تخصص جراحی پلاستیک

تجهیزات و دستگاه های کلینیک زیبایی

تعمیر سرووموتور

تحصیل پزشکی در چین

مجله سلامت و پزشکی

تریلی چادری

خرید یوسی

ساندویچ پانل

ویزای ایتالیا

مهاجرت به استرالیا

میز کنفرانس

تعمیرگاه هیوندای

تعمیرگاه هیوندای

تعمیرگاه هیوندای

اوزمپیک چیست

قیمت ورق سیاه

 






آمار وبسایت

 تعداد کل بازدیدها : 1854588600




هواشناسی

نرخ طلا سکه و  ارز

قیمت خودرو

فال حافظ

تعبیر خواب

فال انبیاء

متن قرآن



اضافه به علاقمنديها ارسال اين مطلب به دوستان آرشيو تمام مطالب
 refresh

راهکارهای حل مساله ی داوری در ورزش ایران


واضح آرشیو وب فارسی:ایرنا:

بررسی معضل داوری در ورزش ایران (3) راهکارهای حل مساله ی داوری در ورزش ایران تهران-ایرنا-بحران داوری در ورزش ایران که به معضلی پیچیده و بغرنج تبدیل شده است و عوامل مختلفی در شکل گیری آن دخیل است، نیازمند راهکارهای چندجانبه و همکاری همه ی افراد و نهادهای مختلف درگیر با این مساله است.


عملکرد داوران از یک سو و اعتراض های پی در پی بخش بزرگی از جامعه ی ورزشی بویژه فوتبال به رای داوران از سوی دیگر در سال های گذشته ورزش کشورمان را با پدیده یی به نام بحران داوری مواجه کرده است.
از آنجا که بسیاری از دست اندرکاران ورزش از جمله خود داوران، مربیان، بازیکنان و تماشاگران در ایجاد و گسترش این معضل دخیل هستند، حل آن نیز راهکاری چندجانبه و عزم و همکاری جدی همه ی طرف های تاثیرگذار را می طلبد.
در سومین بخش از سلسله گزارش های بررسی معضل داوری در ورزش ایران به طرح نظر کارشناسان حوزه ی ورزشی در ارتباط با راهکارهای رویارویی با بحران داوری می پردازیم.

***راهکار کاهش اشتباه های داوری
کاهش اشتباه های داوری که به دو صورت سهوی و عمدی نمود می یابد، می تواند تا اندازه ی زیادی اعتماد کمرنگ شده ی تماشاگران به این گروه را احیا کند و در حل بحران داوری موثر باشد.
به طور کلی باید پذیرفت که اشتباه های سهوی داوری بخشی از ورزش است، اما نباید با این توجیه برای به حداقل رساندن آن تلاش نکنیم. استفاده از راهکارهای کارشناسی حتی می تواند خطاهای غیرعمدی داور را تا اندازه ی زیادی کاهش دهد.
بخشی از اشتباه های غیرعمدی از ضعف در دانش داوری ناشی می شود. بر اساس توصیه های فدراسیون جهانی فوتبال (فیفا) و کارشناسان، ضعف در دانش با آموزش و پیگیری بیشتر تا حدودی قابل حل است. اهمیت و لزوم ارتقای سطح علمی داوران تا اندازه یی است که برخی از کارشناسان حوزه ی ورزش از جمله «محمد فنایی» کارشناس و پیشکسوت داوری راه اندازی کرسی(رشته) داوری در دانشگاه ها را در ارتقای کیفیت داوری موثر می دانند.
«کامبیز مصطفی پور» جامعه شناس و مدیر موسسه مطالعات فرهنگی اجتماعی شهر تهران نیز در گفت و گوی اختصاصی با گروه پژوهش های خبری ایرنا، آموزش را موجب ارتقای فنی داوری و ارتقای توانایی مدیریت بحران از سوی داوران دانست.
بر اساس پژوهشی که در سال 2006 میلادی در فدراسیون فوتبال آمریکا به انجام رسید، داوران به سه علت از بحران می ترسند: نخست آنکه در ویژگی های شخصی نارسایی و نقص دارند؛ دوم آنکه از پشتوانه ی علمی مناسب بی بهره اند؛ و سوم آنکه در تشخیص مواضع شدت عمل و نرمش یا ضعف دارند.
بر اساس این پژوهش، بازیکنان آموزش می بینند تا در دقیقه های نخست بازی، توانایی های داوران را بسنجند؛ بنابراین داوران نباید رای خود را بر اساس رفتار بازیکنان صادر کند یا زیر تاثیر رفتار آنان قرار گیرند و در عین حال نباید نسبت به بازیکنان، پرخاشگر و تندخو باشند.
بر همین اساس داور باید از مهارت های روانشناسی برخوردار باشد. برگزاری دوره های آموزشی روانشناسی شامل تمرین تمرکز، اعتماد به نفس، توانایی تصمیم گیری، ارتباطات میان فردی موثر و کنترل خود می تواند در اجتناب از اشتباه های سهوی و درنتیجه ارتقای کیفیت داوری موثر باشد.
نکته ی بعدی در این زمینه نحوه ی گزینش افراد است؛ متقاضی داوری باید از نظر شرایط جسمی و روحی از آمادگی لازم برخوردار باشد. داور باید مورد معاینه های تخصصی به ویژه معاینه ی چشم قرار بگیرد و سلامت روانی او در شرایط سخت و بحرانی مورد تایید قرار گیرد.
بخشی از اشتباه های داوری آگاهانه و عمدی است که اغلب با انگیزه های اقتصادی صورت می گیرد. خطاهای عمدی، بیش از هر عامل دیگری اعتماد مردم به جامعه ی داوران را خدشه دار می کند.
پایین بودن حقوق و درآمد داوران و مشکلات اقتصادی آنان می تواند زمینه های فساد را در میان این قشر ایجاد کند. مهمترین راهکار برای به حداقل رساندن بخش عمدی اشتباه داوری، تامین مالی مناسب زندگی داوران است.
برخی دیگر از کارشناسان اختلاف درآمد بازیکنان و داوران را عامل فساد می دانند. مصطفی پور در ادامه ی گفت و گو با ایرنا تاکید کرد که تطابق نداشتن حقوق و اختلاف فاحش درآمد افراد در یک نظام به افراد با حقوق پایین تر ضربه می زند و احتمال فساد و تبانی را افزایش می دهد.
مدافعان افزایش دستمزد داوران بر این باورند که برای جلوگیری از گسترش فساد و رشوه در داوری، باید دستمزد داوران را افزایش داد.
گروهی از کارشناسان به رغم موافقت با افزایش حقوق داوران، با استناد به درآمدزا نبودن ورزش و برعکس هزینه زا بودن آن، این راهکار را عملی نمی دانند. «حمیدرضا صدر» کارشناس فوتبال در گفت و گو با گروه پژوهش های خبری ایرنا گفت: افزایش حقوق داوران برای کاهش فساد و رشوه ضرورت دارد؛ اما نمی توان به داورها پول گزاف داد در حالی که بازی ها تماشاگر ندارد و ورزشگاه ها خالی است. این راهکار در نگاه نخست تنها نسخه ی علاج است؛ اما راهکار دیگر در این زمینه، ورود حامیان مالی (اسپانسرهای) قوی برای حمایت از جامعه ی داوری است... داوران اروپایی از محل حامیان مالی نیز درآمد خوبی کسب می کنند.
صدر همچنین حمایت نهادهای مسوول از داوان را راهکاری موثر برای ارتقای جایگاه آنان در ساختار ورزش دانست و افزود: نهادهای مسوول چون فدراسیون فوتبال و کمیته ی داوران باید بیش از این از داوران حمایت کنند؛ چرا که داور در میدان مسابقه برابر با قانون است و در هر صورت باید به قانون احترام گذاشت.

***راهکارهای فنی و فرهنگی
بخش مهمی از بحران داوری به نحوه ی برخورد تماشاگران و طرفداران تیم های ورزشی با داوران مرتبط است. در کشور ما رای و عملکرد داوران در بسیاری از موارد از طرف طرفداران، بازیکنان و مربیان به چالش کشیده می شود. این مساله، جایگاه داوری را به عنوان تجسم عینی قانون در میدان رقابت های ورزشی تضعیف می کند.
بسیاری از کارشناسان اصلاح فرهنگی جامعه در این حوزه را لازم و ضروری می دانند و راهکارهای متعددی را در این ارتباط مطرح می کنند.
از دید بسیاری از کارشناسان فضای ورزش بازتابی از فضای جامعه است؛ زیرا ورزش در بستر اجتماعی شکل می گیرد و بیانگر و برشی از واقعیت های جامعه است.
مصطفی پور در این ارتباط معتقد است که باید فرهنگ قانون پذیری را در جامعه گسترش دهیم تا این فرهنگ در ورزش که بازتابی از جامعه است نیز نهادینه شود.
مصطفی پور همچنین نبود فرهنگ قانون پذیری در میان مربیان و بازیکنان فوتبال را از عوامل مهم تشدید این پدیده دانست و به لزوم فرهنگ سازی در میان این آنها تاکید کرد. صدر نیز با اشاره به ریشه های فرهنگی این مساله، راهکار فرهنگ سازی را موثر دانست.
بسیاری از کارشناسان، فضای فرهنگی نامناسب حاکم بر ورزشگاه ها را به عنوان یکی از عوامل مهم در افزایش هیجان های مفرط و خشونت و در نتیجه رفتارهای غیرمنطقی و اعتراض های نابجا به رای داور می دانند.
کارشناسان در این ارتباط معتقدند مسوولان باید در زمینه ی مدیریت و دسته بندی تماشاگران، اصلاح فرهنگ حاکم بر جو ورزشگاه ها و عملکرد لیدرها با برنامه ریزی بیشتری کار کنند.
از نظر مصطفی پور، فضای فرهنگی حاکم بر ورزشگاه ها باید مورد بازبینی و مدیریت قرار گیرد. وارد کردن مقوله های فرهنگی تلطیف شده به ورزشگاه ها می تواند تا اندازه یی جو حاکم بر آن را از نظر فرهنگی قابل قبول تر سازد.
مدیر موسسه مطالعات فرهنگی اجتماعی شهر تهران بر این باور است که حضور خانواده ها در ورزشگاه ها، دسته بندی نشستن تماشاگران دو تیم، جهت دهی به هیجان جوانان در ورزشگاه و تولید شعارها و سرود با ریتمی هماهنگ و متنی پاک و بدون دشنام برای تخلیه ی انرژی نهفته ی تماشاگران، می تواند تا اندازه ی زیادی جو ورزشگاه ها را متعادل کند.
از نظر این جامعه شناس ما باید با مفاهیم فرهنگی خودمان به این مقوله نگاه کنیم؛ باید در این زمینه کار کارشناسی و تحقیقی صورت بگیرد که چه الگویی مناسب ساختار جامعه و فرهنگ ایران است.
صدر نیز در این ارتباط به تجربه ی کشور آلمان در خانوادگی کردن ورزشگاه ها اشاره کرد و تصریح کرد: در ورزشگاه های آن کشور مکان هایی تنها به خانواده ها اختصاص داده شده است؛ اگر ما همین ساز و کار را در ورزشگاه های خود ایجاد کنیم، جو فرهنگی ورزشگاه ها بهبود خواهد یافت.
واگذاری مسوولیت تماشاگران در ورزشگاه به باشگاه ها، یکی دیگر از راهکارهایی است که کارشناسان برای کنترل رفتارهای غیرسازنده تماشاگران مطرح می کنند.
صدر در این زمینه معتقد به استفاده از تجربه ی کشورهایی چون انگلیس است که توانسته اند با اجرایی کردن قانون، خشونت بیش از اندازه ی تماشاگران فوتبال را کنترل کنند.
در انگلیس مسوولیت تماشاگران در داخل ورزشگاه بر عهده ی باشگاه است؛ از بلیط فروشی تا انتظامات ورزشگاه ها. همه ی تماشاگران صندلی مخصوص با شماره ی منحصر به فرد دارند وکوچکترین حرکت آنها قابل رصد است. در صورتی که از تماشاگری خطایی سر بزند، دیگر حق ورود به ورزشگاه را نخواهد داشت و باشگاه خسارت و جریمه ی حرکت اشتباه هوادار خود را متقبل می شود. در این کشور درآمد بازی متعلق به باشگاه است و باشگاه در قبال مسایل حاشیه یی نیز پاسخگو است.
به نظر می رسد پیاده سازی چنین سازوکاری در ورزشگاه های کشورمان می تواند با ایجاد فرهنگ پاسخگویی میان باشگاه ها و هواداران تیم های ورزشی رفتارهای تماشاگران را کنترل کند.
راهکار فرهنگ سازی علاوه بر طرفداران و تماشاگران، قانون پذیری را در میان بازیکنان و مربیان نیز نهادینه خواهد کرد. اما باید در مورد بازیکنان و مربیان که مسوولیت سنگین تری در این زمینه بر دوش دارند، راهکارهای موثرتری اندیشید. عملکرد این گروه در بسیاری از موارد موجب تحریک و خشم بیش از پیش تماشاگران می شود.
حمایت از داوران و افزایش جریمه برای بازیکن یا مربی خطاکار از راهکارهایی است که کارشناسان برای رویارویی با این بخش از بحران داوری معرفی می کنند.
صدر در این ارتباط معتقد است که باید نسبت به مربیان و بازیکنان سخت گیری بیشتری وجود داشته باشد و نهادهایی چون فدراسیون و کمیته ی داوران از داوران بیشتر حمایت کنند.
از نظرمصطفی پور نیز کوتاه ترین راه برای ترویج فرهنگ قانون پذیری وضع جریمه های سنگین است. البته از دید این کارشناس، وضع جریمه ی مالی، بازدارندگی چندانی در برابر تخلف های ورزشی ندارد؛ زیرا جریمه ها در مقایسه با دستمزد بالای بازیکنان و مربیان بسیار ناچیز است.
این جامعه شناس در همین ارتباط راهکارتبدیل جریمه به فرایندی اجتماعی را مطرح کرد. از نظر او جریمه های اجتماعی از قبیل احساس گناه، از دست دادن اعتبار اجتماعی و از دست دادن طرفداران باید جایگزین جریمه های مالی شود.

***جمع بندی
ورزش مقوله یی فرهنگی-اجتماعی است که در دنیای کنونی بیش از پیش زیر تاثیر متغیرهایی چون سیاست، اقتصاد، ارتباطات، تبلیغات رسانه ای و ... قرار گرفته است. از این رو مدیریت حوزه های مختلف آن نیازمند بکارگیری رویکردی چند وجهی است.
در این پیوند حل بحران داوری در گرو بایسته هایی چون مشارکت بیشینه ی مسوولان ورزشی و نهادهای مرتبط با ورزش و بهره جویی از نظر و راهکارهای کارشناسان حوزه های مختلف فرهنگی، اجتماعی، آموزشی و ... است.
تنها در این صورت است که می توان امید داشت روح قانون گرایی بین جامعه ی ورزشی کشور اعم از بازیکنان، مربیان، داوران و دیگر دست اندرکاران ورزشی و همچنین تماشاگران نهادینه شود.

*از: مهدی مقدر (گروه پژوهش های خبری)
**پژوهش**م.م**9275**2054





13/12/1392





این صفحه را در گوگل محبوب کنید

[ارسال شده از: ایرنا]
[مشاهده در: www.irna.ir]
[تعداد بازديد از اين مطلب: 39]

bt

اضافه شدن مطلب/حذف مطلب







-


اجتماع و خانواده

پربازدیدترینها
طراحی وب>


صفحه اول | تمام مطالب | RSS | ارتباط با ما
1390© تمامی حقوق این سایت متعلق به سایت واضح می باشد.
این سایت در ستاد ساماندهی وزارت فرهنگ و ارشاد اسلامی ثبت شده است و پیرو قوانین جمهوری اسلامی ایران می باشد. لطفا در صورت برخورد با مطالب و صفحات خلاف قوانین در سایت آن را به ما اطلاع دهید
پایگاه خبری واضح کاری از شرکت طراحی سایت اینتن