واضح آرشیو وب فارسی:خبرگزاری موج:
۱۱ اسفند ۱۳۹۲ (۱۴:۳۴ب.ظ)
رئيس هيات مديره انجمن صنعت تاير ايران مطرح کرد: دامپينگ گسترده برندهاي چيني در بازار تاير ايران رئيس هيات مديره انجمن صنفي صنعت تاير اعلام کرد: دامينگ گسترده تايرهاي چيني در بازار ايران امکان رقابت را از شرکت هاي تاير ساز داخلي سلب کرده و به همين دليل سهم واردات از توليد داخل پيشي گرفته است.
به گزارش خبرنگار خبرگزاري موج، عباس عباسي ابيانه با بيان اين مطلب در جمع خبرنگاران گفت: در حال حاضر 10واحد توليدي در صنعت تاير کشور فعال است که با حجم توليد حدود 240هزار تن حدود 70درصد از نياز داخلي را تامين مي کنند.
وي با بيان اينکه صنعت تاير به واسطه اشتغالزايي بالا يک صنعت استراتژيک بوده و دولت ها در کشورهاي مختلف همواره از آن حمايت مي کنند، افزود: در حال حاضر حدود 70 درصد از فعاليت هاي صنعت حمل و نقل در بخش جاده اي متمرکز بوده و در اين ميان صنعت تاير نقش مهمي را در تامين نياز هاي اين صنعت ايفا مي کند.
عباسي حجم سرمايه گذاري ها در صنعت تاير را مطلوب ارزيابي کرد و افزود: در حال حاضر تنها 30درصد از نياز تاير کشور از طريق واردات تامين مي شود و از مجموع تاير هاي سنگين وارداتي به کشور بيش از 64درصد از مبدا کشور چين، 27درصد کره جنوبي و مابقي نيز از ساير کشورها همچون تايلند، هند و ژاپن وارد کشور مي شود.
وي ادامه داد: در اين ميان برندهاي وارداتي از کشور چين بسيار متنوع بوده و با حضور حدود 30 برند همواره تلاش مي کنند با کاهش قيمت ها سهم بيشتري از بازار را به دست آورند و اين در حالي است که به لحاظ قيمت به هيچ وجه قابل رقابت با برندهاي داخلي نيستند.
اين مقام مسئول خاطر نشان کرد: طي 10ماهه سال جاري مجموع توليد تاير هاي سبک به لحاظ حلقه اي 10درصد، تايرهاي سنگين 4درصد، کشاورزي و راهسازي 17 درصد و در مجموع نيز توليد کل تاير کشور 10درصد رشد توليد نسبت به سال قبل را شاهد بوده است.
رئيس هيات مديره انجمن صنفي صنعت تاير با بيان اينکه توليدات داخلي همواره با استانداردها اروپا و استانداردهاي ملي ايران انطباق دارند، افزود: مهمترين خواسته فعالان صنعت تاير کنترل دقيق و بيشتر تايرها وارداتي در مبادي ورودي است و براي تحقق اين هدف بايد امکانات بيشتري براي نظارت و کنترل استاندارد اقلام وارداتي فراهم شود.
وي با اشاره به اينکه تاير يک قطعه ايمني در خودرو محسوب مي شود، تصريح کرد: پيشنهاد ما به موسسه استاندارد اين است که برندهاي وارداتي حداقل يک استانداردجهاني را داشته باشند و سپس با استقرار امکانات تست و تجزيه و تحليل کيفيت آنها مورد ارزيابي قرار گرفته و سپس اجازه ورود پيدا کنند.
عباسي گفت: در حال حاضر سهم برندهاي چيني از بازار تاير سبک کشور حدود 30درصد و تاير هاي سنگين نيز حدود 60درصد بوده و برندهاي چيني همواره تلاش مي کنند تا با تکيه بر مزيت قيمت سهم خود را از بازار داخلي افزايش داده و سپس افزايش تدريجي قيمت ها را محقق کند.
وي ادامه داد: عمده برندهاي چيني به دليل قيمت پايين براي مصرف کنندگان داخلي وسوسه انگيز بوده و اين در حالي است از نظر کيفيت به هيچ عنوان قابل رقابت با برندهاي ايراني نيستند، به همين دليل توليدکنندگان داخلي مشکلي با واردات برندهاي اروپايي و کره اي ندارند.
عباسي با بيان اينکه ادامه اين روند سرمايه گذاري ها براي توسعه صنعت تاير کشور را متوقف خواهد کرد، افزود: موضوع قيمت شکني و دامپينگ برندهاي چيني در بازار ايران را مسوولان وزارت صنعت، معدن و تجارت مطرح و در خواست کرديم تعرفه واردات تايرهاي سنگين در جهت رقابت پذيري توليدکنندگان داخلي مقداري افزايش يابد.
رئيس هيات مديره انجمن صنفي صنعت تاير ادامه داد: تعرفه هاي فعلي متناسب با نوع تايرها بين 6 تا 15 درصد است و پيشنهاد ما رسانده تعرفه به سطح 30درصد بود که وزارت صنعت ، معدن و تجارت با 22درصد موافقت کرد اما در کميسيون ماده يک با آن موافقت نشد.
وي با اشاره به اينکه انجمن صنفي صنعت تاير براي مقابله با روند دامپينگ تايرهاي چيني راه حل هايي را ارائه کرده است، افزود: پيشنهاد انجمن تعيين تعرفه هاي خاص براي تايرهاي چيني است، زيرا با تعرفه هاي فعلي به هيچ وجه امکان رقابت با اين برندها را نداريم.
وي با بيان اينکه تايرهاي چيني به لحاظ وزن و تعداد لايه ها با مشکلاتي مواجه هستند، گفت: مطالعه وضع تعرفه ها براي برندهاي تاير چيني در ديگر کشورها نشان مي دهد در بنگلادش،مصر، اردن و نيجريه 20درصد، برزيل، پاکستان و ويتنام 25درصد، آفريقاي جنوبي 30درصدو ونزوئلا 16 درصد تعرفه گمرکي وضع شده و اين در حالي است که اکثر اين کشور ها توليدکننده تاير نيستند.
وي ادامه داد: با توجه به موقعيت استراتژيک صنعت تاير ايران در منطقه خاور ميانه اين انجمن يک برنامه بلند مدت به دولت ارائه کرده که بر اساس آن در افق سند چشم انداز 1404 مي توانيم توليد تاير کشور را به دو برابر افزايش دهيم.
عباسي با بيان اينکه منطقه خاورميانه از يک بازار 1.5 ميليون تني برخوردار است، افزود: صنعت تاير ايران با دارا بودن مزيت هايي همچون دسترسي به مواد اوليه، انرژي و نيروي انساني توانمند از مزيت هاي بسيار بالايي براي کسب سهم قابل توجهي از اين بازار برخوردار بوده و در عين حال با توجه به اينکه عمده توليدات داخلي استاندارد اروپايي CE را پاس مي کنند امکان صادرات به ديگر نقاط جهان را نيز دارا هستيم.
رئيس هيات مديره انجمن صنفي صنعت تاير اظهار داشت: با حمايت دولت که مهمترين آن حفظ وضع موجود و در ادامه مسير ايجاد زمينه سرمايه گذاري هاي جديد و مراقبت هاي تعرفه اي در اين صنعت است مي توانيم زمينه رشد صنعت تاير و افزايش صادرات را فراهم کنيم.
وي در رابطه با قيمت تاير در بازار داخلي گفت: همه توليدکنندگان داخلي توليدات خود را بر اساس قيمت مصوب سازمان حمايت از مصرف کنندگان و توليدکنندگان در بازار عرضه مي کنند و به هيچ وجه تخلفي در قيمت گذاري ها وجود ندارد و در شرايط فعلي نيز شاهد ثبات قيمت ها در بازار هستيم.
وي با بيان اينکه از حدود 15ميليون حلقه تاير مورد نياز کشور 11ميليون حلقه در داخل توليد مي شود تصريح کرد: خودروسازان داخلي نيز 70درصد از نياز خود را از توليدات داخلي تامين مي کنند و در عين حال طي سالهاي اخير اعتماد مصرف کنندگان به تاير هاي داخلي افزايش يافته است.
عباسي در پايان خاطرنشان کرد: در شرايط فعلي با توجه به مزيت هاي موجود در بازار ايران و فرصت هاي پيش رو در منطقه خاورميانه پتانسيل بسيار بالايي براي جذب سرمايه گذاري خارجي در صنعت تاير ايران وجود دارد و توليدکنندگان داخلي آمادگي دارند تا با دارندگان تکنولوژي پيشرفته توليد تاير در دنيا مشارکت کنند.
این صفحه را در گوگل محبوب کنید
[ارسال شده از: خبرگزاری موج]
[تعداد بازديد از اين مطلب: 50]