واضح آرشیو وب فارسی:ایلنا:
هادی مقدم دوست: هیچ مفهومی در ذات خود سطحی نیست
1392-12-09, 12:44
هیچ مفهومی در ذات خود سطحی نیست مگر آنکه به آن سطحی نگاه شود. مفهوم میتواند عمق داشته باشد. اگر در فیلمی مفهومی است که ارزشی است به معنای سطحی بودن آن نیست بلکه به معنای مفهوم عشق است که در آن جلوه گر شده است.
ایلنا: نشست هیات داروران نهمین جشنواره بین المللی فیلم صد با حضور سید مهدی طباطبایینژاد مدیر هنری جشنواره، حسین جهان بیگلری، امیر محمد دهستانی و هادی مقدم دوست در سالن شهر قصه سینما آزادی برگزار شد.
به گزارش ایلنا،در ابتدای این نشست طباطبایینژاد گفت: در این جشنواره داوران توجهی به اینکه تولیدات مربوط به کدام نهاد است نداشتند و بیشتر کیفیت را مد نظر قرار داده بودند. این شائبه نباید ایجاد شود که چون برگزار کننده جشنواره حوزه هنری است بنابراین بیشترین آثار بخش مسابقه مربوط به حوزه هنری باشد.
وی در ادامه افزود ۹۴ فیلم در بخش مسابقه و ۱۰۷ فیلم در بخش غیر رقابتی و یک سانس هم برای بخش بین الملل در نظر گرفته شده است. ضمن اینکه ما باید در حدود سه بسته برای بخش مسابقه آماده میکردیم. در عین حال باید به قضاوت فیلمها مینشستیم به همین دلیل برای سهولت کار از کارشناسان مهمان و ستاد جشنواره برای دیدن فیلمها کمک گرفتیم تا ۱۵۱۳ فیلم را بازبینی کنند ضمن اینکه فرصت اعتراض هم به فیلم سازان دادیم که به صورت مکتوب در اختیار جشنواره قرار گرفت.
مدیر هنری جشنواره فیلم صد در اعتراض به کسانی که برای هیات انتخاب، برگزیده شده بودند، توضیح داد: بنده در مجموعه کسانی که در هیات انتخاب حضور داشتند، رزومه کاملی دارم ضمن اینکه یکی از مشکلات هیات انتخاب این بود که باید عده را به عنوان کارشناس انتخاب میکردیم که در این مورد نهایت دقت را انجام دادیم.
طباطبایینژاد خاطر نشان کرد: جشنوارههای معتبر دنیا به هیچ عنوان هیات انتخاب ندارند زیرا معتقدند بازبینی هیات انتخاب مهمان با هیات انتخاب ستاد اجرایی کاملا متفاوت است بنابراین حرف هیات انتخاب در جشنواره امسال به معنای انتخاب دقیقتر بوده تا بهترینها انتخاب شوند.
وی در ادامه افزود: تنها ممکن است سه فیلم در این جشنواره به خاطر مضمون وارد بخش مسابقه شده باشند. بار دیگر یادآور میشوم ۹۴ فیلم در بخش مسابقه و ۱۰۸ فیلم در بخش غیر رقابتی حضور داشتند ضمن اینکه شعار دایم جشنواره صد ثانیهای اخلاق انتخاب شده است.
دبیر هنری جشنواره در پاسخ به این سوال مبنی بر اینکه چرا از جوانان برای داوری استفاده نکردید پاسخ داد: سال گذشته در این جشنواره محدویت سنی تا سی و پنج سال وجود داشت. اما این محدودیت امسال بر داشته شده ضمن اینکه تولیدات رادیویی و تلفن همراه هم حذف شده است. اگر امسال سن را مبنا قرار میدادیم باید از داوران جوان هم استفاده میکردیم اما در قوانین امسال این مورد وجود نداشت.
عامل اصلی فیلمهای بد هنرمند است
در ادامه این نشست هادی مقدم دوست نیز درباره ملاک داوریاش گفت: برای داوری در این جشنواره بیشتر بر روی سه مولفه فکر کردم و امتیاز دادم. ابتدا محتوایی که قرار است منتقل شود و نکتهای دیگر تلاشی که برای بیان و انتقال آن معنی شده و دیگری خلاقیت و نوآوری بود.
وی در ادامه افزود: در فیلم ۱۰۰ ثانیهای قرار است بر اساس زمان سینما موضوعی را بیان کنیم که آن موضوع معنا است. متاسفانه در سالهای اخیر ارزش فنی فیلمها با ارزش بیانی، محتوایی و خلاقیت مخلوط شده است که به هیچ عنوان صحیح نیست. زیرا بنده معتقدم فیلم باید تاثیر گزار باشد و سلیس بودن در بیان آن دیده شود.
مقدم دوست همچنین گفت: هیچ مفهومی در ذات خود سطحی نیست مگر آنکه به آن سطحی نگاه شود. مفهوم میتواند عمق داشته باشد. اگر در فیلمی مفهومی است که ارزشی است به معنای سطحی بودن آن نیست بلکه به معنای مفهوم عشق است که در آن جلوه گر شده است.
وی خاطر نشان کرد: اگر به فیلمی که مفهوم ارزشی داشته امتیاز دادم قطعا آمیخته به بیان و خلاقیت مناسب بوده است. بنابراین باید گفت مفهوم ازشی الزاما به معنای سطحی بودن نیست.
مقدم دوست با بیان اینکه فیلمی که محتوای ضعیفی داشته باشد قطعا فیلم بد محسوب میشود گفت: عامل اصلی فیلمهای بد هنرمند است و ربطی به جشنواره ندارد زیرا انتخاب جشنواره بر اساس فیلمهایی است که به آنجا ارائه میشود. مضمون میتواند یکی از مولفههای انتخاب فیلم باشد و قطعا جشنواره هیچ وقت نمیگوید که فیلم سفارشی بسازید.
وی در پاسخ به این سوال مبنی بر اینکه شما فیلم سر به مهر را ساختید زیرا در نظام جمهوری اسلامی زندگی میکنید، پاسخ داد: به هیچ وجه به این شکل نیست. من فیلم سر به مهر را ساختم زیرا سالها دغدغه ذهنیام بود ضمن اینکه هیچ وقت کسی به من نگفت درباره نماز فیلم بسازم. اینکه کسی درباره نماز فیلم بسازد به این معنی نیست که از جایی یا کسی پولی گرفته باشد.
سختترین کار سینمایی فیلم صد ثانیهای است
جهان بیگاری نفر بعدی بود که به ایراد سخنانی پرداخت او گفت: در نه سالی که جشنواره برگزار میشود از نظر ارتقا سطح کیفی کارها و توانایی فیلم سازان بدین منظور که مفاهیم را در ساختار سینمایی بیان کنم، به درجات بالایی رسیدیم که میتوانیم به آنها افتخار کنیم.
وی ادامه داد: سختترین کار سینمایی ساختن فیلم کوتاه ۱۰۰ ثانیهای است. در اینجا باید یاد آور شوم که نهادهایی مانند صدا و سیما که امکانات لازم را دارند باید این آثار را پخش کنند همان طور که در تمام دنیا هم چنین اتفاقی میافتد اما در کشور ما هنوز انجام نشده است.
جهان بیگلری درباره مفاهیم سطحی در فیلمها نیز گفت: حوزه هنری جشنوارهای را آغاز کرده است و طبیعتا برای آغاز باید برای تولیدات حوزه اتفاقاتی میافتاد و به تدریج بیشر میشد تا تبدیل به کارهای بهتری شود. در دوره اول و دوم کارهای شعاری و سطحی وجود داشت اما در این دوره آثاری با این محتواها دیده نمیشد ضمن اینکه آنقدر زمان فیلم کوتاه است که دیگر توجهی به تیتراژ نمیتوان داشت که اثر حاصل تولیدات کدام نهاد است.
سلیقه هیات داوران هم با هم متفاوت است
امیر محمد دهستانی از دیگر داوران هیات انتخاب نیز گفت: در داوری اصلی که به عنوان داور به آن نگاه میشود اصل لذت بخشیدن به تماشاگر است البته شاید این لذت به شکل مثبت هم نباشد ضمن اینکه بسیاری از تکنیکهایی که انتخاب میکنیم در راستای همین حس است. معتقدم آثاری که جایزه گرفتند و آنهایی که نگرفتند تفاوت چندانی نداشتند زیرا بسیاری از آثار چندان هم نداشتند.
وی در ادامه افزود: طبیعی است برآیند سلیقه هیات داوران جوایزی است که اهدا میشود. نکته مهم این است که حتی در خود هیات داوران هم سلیقهها باهم متفاوت است ضمن اینکه جوایزی که به آثار داده میشود لزوما به معنای بهترین اثر نیست زیرا تفاوتها در بین فیلمها بسیار کم بود.
دهستانی با بیان اینکه هیات انتخاب مظلومترین بخش جشنواره محسوب میشود گفت: زمانی که صحبت از فیلم صد ثانیهای میشود میتوانیم در سه بخش آن را بگنجانیم. ابتدا سینمای مین استریم مانند فیلمهای تبلیغاتی، بخش تجربی و فیلم آماتور. قطعا در این جشنواره آثار آماتور رد شده است زیرا میخواهیم فیلم صد ثانیهای بخش پیشرو در سینما باشد.
این صفحه را در گوگل محبوب کنید
[ارسال شده از: ایلنا]
[تعداد بازديد از اين مطلب: 29]