واضح آرشیو وب فارسی:نامه نیوز:
گزارش کریستین ساینس مانیتور از دو چالش مهم در مسیر ادامه مذاکرات هستهای ایران
نخستین دور از گفتوگوهای ایران و گروه ۱+۵ به منظور دستیابی به توافق جامع هستهای امور در وین به پایان رسید و به گفته مقامات ارشد دو طرف، چهارچوبی برای ادامه روند مذاکرات در ماههای آتی تعیین شده است. در این میان، یک نشریه آمریکایی به بیان مهمترین مسائلی پرداخته که به مثابه چالشهایی در مسیر این دوره از مذاکرات جلوهگر شده است.
به گزارش نامه نیوز، نشریه «کریستین ساینس مانیتور» در مطلبی درباره دور جدید مذاکرات هستهای ایران، به بیان این مطلب پرداخته که با وجود رویکرد «برد ـ برد» از سوی هر دو طرف از زمان مذاکرات ژنو، انتظارات از این دور از مذاکرات در پایینترین سطح خود است.
مانیتور اشاره میکند، در جریان مذاکرات وین، تنها شمار اندکی از دیپلماتهای طرفین حاضر شدند با خبرنگاران گفتوگو کنند و ازدید تحلیلگران، این امر خود یک نشانه مثبت است.
در این میان، یک دیپلمات ایرانی به این نشریه گفته، مذاکرات در مسیر درست خود جریان دارد؛ هرچند هنوز چشمانداز موفقیت نهایی آن مشخص نیست.
با این حال، در ماههای اخیر و از زمان امضای توافقنامه ژنو تاکنون، دو موضوع سبب پیچیده شدن روند گفتوگوها شده است: نخست، اصرار ناگهانی آمریکا بر گنجاندن موضوع موشکهای بالیستیک ایران در مذاکرات و دوم، ادعای مقامات آمریکایی مبنی بر بازنده بودن ایران در روند مذاکرات؛ ادعایی که صرفاً در خود آمریکا دارای مصرف داخلی است، ولی به هر حال در روند گفتوگوها مشکل ایجاد میکند.
موضوع موشکهای بالیستیک ایران تاکنون هیچگاه در مذاکرات ایران و ۱+ ۵ مطرح نبوده، ولی آمریکا به تازگی مدعی شده با توجه به متن قطعنامههای شورای امنیت سازمان ملل علیه ایران، این موضوع نیز باید در دستور کار گفتوگوها قرار بگیرد.
با وجود این، همان دیپلمات ایرانی به مانیتور گفته طرح موضوعات موشکی در چهارچوب مذاکرات، برای ایران پذیرفتنی نیست، زیرا مسألهای فرعی بوده و برای ایران خط قرمز است.
وی اشاره میکند، وقتی ایران ثابت کند که اصولاً به دنبال دستیابی به سلاح هستهای نیست، ادعای اینکه موشکهای ایران میتوانند کلاهک هستهای حمل کنند، هیچ معنایی نخواهد داشت.
همان گونه که اشاره شد، اظهارنظر مقامات آمریکایی درباره برد و باخت طرفین در مذاکرات هستهای، دیگر موضوع چالش برانگیز به شمار میرود. طرح موضوعاتی از قبیل ضرورت نیافتن ادامه غنیسازی اورانیوم در خاک ایران و یا ضرورت ادامه تحریمهای اقتصادی و همچنین موضوع تکراری «روی میز بودن همه گزینهها»، از جمله موضعگیریهای مسألهساز آمریکاییها بوده است.
به گزارش تابناک به هر حال، آن گونه که مشخص است، با وجود تأکید هر دو طرف بر پیشرفت داشتن مذاکرات وین و تعیین چهارچوبی برای ادامه گفتوگوها، هماکنون مواضع و اقدامات غیرسازنده آمریکاییها، مهمترین موضوعاتی است که میتواند در روند مذاکرات چالش ایجاد کند؛ موضوعی که البته از سوی محمد جواد ظریف، وزیر خارجه ایران نیز به طرف مقابل تذکر داده شده است.
1392/12/1
این صفحه را در گوگل محبوب کنید
[ارسال شده از: نامه نیوز]
[تعداد بازديد از اين مطلب: 138]