واضح آرشیو وب فارسی:ایرنا:
75درصد روستاییان سیستان با خشک شدن تالاب هامون بیکار شده اند زاهدان- ایرنا- کارشناس و پژوهشگر سیستانی گفت: 75 درصد جامعه روستایی شمال سیستان و بلوچستان براثر خشک شدن تالاب بین المللی هامون و قطع آب رودخانه هیرمند از داخل افغانستان، بیکار شده اند.
ˈعباسعلی میرˈ روز شنبه در گفت و گو با خبرنگار خبرگزاری جمهوری اسلامی افزود: تداوم خشکسالی و خشک شدن هفتمین تالاب بین المللی و بزرگترین دریاچه آب شیرین کشور صدمات جبران ناپذیری به اقتصاد منطقه سیستان در بخش شهری و روستایی وارد کرده است.
وی اظهار داشت: تعداد زیادی از ساکنان منطقه سیستان به دلیل بیکاری و مشکلات معیشتی برخلاف میل باطنیشان خانه و کاشانه خود را رها کرده و مجبور به مهاجرت به استان های دیگر کشور شده اند.
وی گفت: حدود 30 درصد روستاییان سیستانی که بیشتر آنان صیاد و شکارچی بودند به دلیل خشکسالی 16 ساله تالاب هامون به استانها و شهرهای مختلف کشور از جمله مازندران، تهران، مشهد و گرگان مهاجرت کردند.
این کارشناس سیستانی با بیان اینکه عامل اصلی خشک شدن دریاچه ها جاری نشدن آب از رودخانه هیرمند است افزود: شاهرگ حیاتی سیستان رودخانه هیرمند است و اگر آب در این شریان جریان پیدا نکند قلب این منطقه نمی تپد و سیستان می میرد.
میر اظهار داشت: نقش رودخانه هیرمند و دریاچه هامون از نظر زیست محیطی، اقتصادی، اشتغال و اکولوژی برای سیستان و بلوچستان بسیار حائز اهمیت است.
وی افزود: تعدیل دما در فصول گرم سال، تامین علوفه دامها از نیزارهای داخل و حاشیه تالاب، تامین آب کشاورزی، رونق دامداری، صیادی، صنایع دستی، گردشگری و غیره گوشه ای از مزیت های پر آبی هامون است که در 15 سال گذشته بر اثر خشکسالی این نقش تا حدود زیادی کمرنگ شده است.
وی بیان کرد: تا قبل از خشکسالی از دریاچه هامون چند هزار خانواده صیاد سالانه با صید حدود شش تا هشت هزار تن ماهی، امرار معاش می کردند که به طور مستقیم در سبد غذایی ساکنان منطقه قرار می گرفت.
کارشناس و پژوهشگر سیستانی گفت: در دوران پرآبی تالاب هامون سرانه مصرف ماهی در کشور 5،5 کیلوگرم و در سیستان و بلوچستان 25،5 کیلوگرم بود.
وی اظهار داشت: در بخش دامداری با از بین رفتن دریاچه هامون جمعیت دامی که قبل از خشکسالی 146 هزار راس گاو بود هم اینک به 30 هزار راس رسیده و 80 درصد جمعیت یک میلیون و 650 هزار راس گوسفند و بز جامعه عشایری منطقه سیستان از بین رفته است و بخش عظیمی از عشایر بیکار شده اند.
وی افزود: در بخش کشاورزی تقریبا از رودخانه هیرمند سالانه 124 هزار هکتار زمین های کشاورزی توسط 38 هزار و 500 خانوار روستایی زیر کشت غلات و نباتات علوفه ای قرار می گرفت که اکنون عملا به پایین ترین حد ممکن رسیده است.
پژوهشگر سیستانی بیان کرد: تعاملات بیش از پیش دولت تدبیر و امید برای دریافت حق آبه هامون با کشور افغاستان، ایجاد منطقه آزاد تجاری و اقتصادی و تسهیل کار صادرات و واردات کالا برای بومیان منطقه در بازارچه های مرزی و پایانه میلک سیستان از مهمترین راهکارهای حفظ کانون جمعیتی منطقه است.
میر گفت: اجرای طرح های آبیاری تحت فشار برای تمام مزارع دشت سیستان، ساخت سایت بزرگ توربین بادی و پنل های خورشیدی به منظور اشتغالزایی و کاهش هزینه انرژی، بازنگری مالیات دریافتی از تمام صنوف و اعمال معافیت های مالیاتی با توجه به 16 سال خشکسالی پیاپی در منطقه سیستان، تخصیص اعتبار و اختیارات بیشتر به فرمانداری ویژه منطقه سیستان و کمک به شهرداری های منطقه با توجه به نداشتن درآمد کافی ناشی از خشکسالی نقش موثری در جلوگیری از مهاجرت از منطقه دارد.
منطقه سیستان شامل پنج شهرستان زابل، هیرمند، زهک، هامون و نیمروز در شمال سیستان و بلوچستان و در همسایگی ولایت نیمروز افغانستان واقع شده است. ک/3
7307 / 653
انتهای پیام /*
: ارتباط با سردبير
[email protected]
03/12/1392
این صفحه را در گوگل محبوب کنید
[ارسال شده از: ایرنا]
[تعداد بازديد از اين مطلب: 67]