محبوبترینها
سررسید تبلیغاتی 1404 چگونه میتواند برندینگ کسبوکارتان را تقویت کند؟
چگونه با ثبت آگهی رایگان در سایت های نیازمندیها، کسب و کارتان را به دیگران معرفی کنید؟
بهترین لوله برای لوله کشی آب ساختمان
دانلود آهنگ های برتر ایرانی و خارجی 2024
ماندگاری بیشتر محصولات باغ شما با این روش ساده!
بارشهای سیلآسا در راه است! آیا خانه شما آماده است؟
بارشهای سیلآسا در راه است! آیا خانه شما آماده است؟
قیمت انواع دستگاه تصفیه آب خانگی در ایران
نمایش جنگ دینامیت شو در تهران [از بیوگرافی میلاد صالح پور تا خرید بلیط]
9 روش جرم گیری ماشین لباسشویی سامسونگ برای از بین بردن بوی بد
ساندویچ پانل: بهترین گزینه برای ساخت و ساز سریع
صفحه اول
آرشیو مطالب
ورود/عضویت
هواشناسی
قیمت طلا سکه و ارز
قیمت خودرو
مطالب در سایت شما
تبادل لینک
ارتباط با ما
مطالب سایت سرگرمی سبک زندگی سینما و تلویزیون فرهنگ و هنر پزشکی و سلامت اجتماع و خانواده تصویری دین و اندیشه ورزش اقتصادی سیاسی حوادث علم و فناوری سایتهای دانلود گوناگون
مطالب سایت سرگرمی سبک زندگی سینما و تلویزیون فرهنگ و هنر پزشکی و سلامت اجتماع و خانواده تصویری دین و اندیشه ورزش اقتصادی سیاسی حوادث علم و فناوری سایتهای دانلود گوناگون
آمار وبسایت
تعداد کل بازدیدها :
1852959746
خواستگاری شرعی و قانونی چه ویژگی هایی دارد؟
واضح آرشیو وب فارسی:نامه نیوز:
خواستگاری شرعی و قانونی چه ویژگی هایی دارد؟
تنها راه برای ایجاد یک بنیان طبیعی و مشروع برای خانواده ازدواج است. در ایران نیز این امر معقول و معروف یک تکلیف قانونی و شرعی محسوب میشود. نکاح به عنوان یک تاسیس حقوقی و قانونی دارای مراحلی است که خواستگاری اولین مقدمه بر این پیمان مهم بهشمار میرود.اما اکنون نسل جوانی که در آستانه ازدواج هستند ازدواج را امری سادهای نمیدانند که قطعا دلیل دشواری ازدواج مسایل حقوقی آن نیست چراکه این مسایل از دیرباز با تغییرات اندکی ثابت بوده و آنچه عوض شده است رسم و رسوم و نگاه عرف به این موضوع است. با این حال اطلاع از رویه حقوقی ازدواج میتواند از بروز بسیاری از اختلافات در آینده جلوگیری خواهد کرد. در این نوشتار تنها به مسایل حقوقی ازدواج در مرحله مهم خواستگاری پرداختهایم.
برخی از سوالاتی که در این مقطع مطرح میشود به این شرح است که مفهوم دقیق و طبیعت حقوقی خواستگاری چیست؟ آیا اقدام زن به خواستگاری از مرد هم پذیرفتنی است؟ قلمرو و شرایط ارتباط و برخورد دختر و پسر در جریان خواستگاری چیست؟ رابطه زن و مرد در این مجال چگونه است؟ و خواستگاری با چه محدودیت و موانع شرعی یا قانونی روبهرو است؟
همه ما در ضمیر خود درک روشنی از خواستگاری داریم. خواستگاری همان فرایند پیشنهاد ازدواج به دیگری در شرایطی است که مانعی قانونی برای ازدواج با او وجود ندارد.
هر مردی که بتواند ازدواج کند، میتواند از زنی که مانع قانونی بر این امر ندارد، خواستگاری کند. در اصطلاح فقه، به خواستگاری «خِطبه» میگویند. خواستگاری در شکل مرسوم آن درخواست مرد از زن برای ازدواج است و قبل از مراسم عقد و اجرای صیغه نکاح صورت میگیرد. برای انتخاب همسر و تشکیل خانواده، ابتدا مرد به خواستگاری زن مورد نظر خویش میرود و تمایل خود را برای ازدواج با وی اعلام میدارد. در تعریف حقوقی خواستگاری هم میتوانیم بگوییم که خواستگاری ایجابی از سوی خواستگار است که با پذیرش آن از سوی شخص خواستگاریشده زمینه لازم برای ازدواج فراهم میشود. نکاح نیازمند تشریفاتی است بنابراین صرف خواستگاری و قبول آن را نمیتوانیم ازدواج بدانیم.
بنابراین خواستگاری «بیان رسمی تقاضای ازدواج» است و عموماً به لحاظ عرفی، با مراجعه خانواده و آشنایان پسر به خانواده دختر و طرح موضوع فوق محقق میشود.
آیا همیشه «مرد» خواستگار است؟
در جامعه ما درخواست ازدواج و خواستگاری معمولا از طرف مرد آغاز میشود اما آیا معنی آن این است که اگر دختری در خواستگاری پیشقدم شود عملی غیرقانونی و غیرشرعی انجام داده است؟ بعضی نیز این امر را مطابق فطرت و طبیعت انسانی دانسته و معتقدند دین اسلام آیین فطرت است و بر این رویه فطری و طبیعی مهر تایید نهاده به نوعی که در قرآن و سنت، مردان در امر ازدواج مخاطب واقع گشتهاند و مستقیماً به آنان دستور ازدواج و همسرگزینی داده شده است: «فانکحوا ما طاب لکم من النساء» (نساء، 3) یعنی «با زنان طیـّب ازدواج کنیـد». ماده 1034 قانون مدنی نیز ممکن است این شبهه را تایید کند چراکه بهطور ضمنی لزوم شروع خواستگاری از ناحیه مرد و قبول آن از سوی زن را میرساند. بنابراین برخی به طور محدود خواستگاری را عبارت از پیشنهاد ازدواج از سوی مرد به زن دانستهاند.
با وجود این هیچ مانع قانونی برای تقاضای ازدواج و خواستگاری از سوی دختر یا خانواده دختر نسبت به پسر وجود ندارد، به نحوی که مصداقهای این رویه و رفتار در سالهای اخیر، رواج بیشتری یافته است. میتوان گفت شارع مقدس در خصوص خواستگاری زن از مرد هیچ منعی ایجاد نکرده است زیرا مطابق «اصل اباحه» در اعمال باید قائل به جواز چنین عملی شد.
همانگونه که اشاره شد حتی میتوان خواستگاری را به اظهار تمایل یک طرف برای ازدواج به طرف دیگر تعریف کردبنابراین، نمیتوان خواستگاری و تقاضای ازدواج را از سوی زن، آن هم با رفتاری خردمند، حیاآمیز و ضمن رعایت موازین شرعی، را ناروا انگاشت.
شرایط ارتباط دختر و پسر در جریان خواستگاری
با قبول خواستگاری نهال زندگی مشترک کاشته میشود بنابراین نباید روابط دختر و پسر را مشابه قبل از آن دانست. اما از سوی دیگر در دوران خواستگاری دختر و پسر بر هم نامحرم هستند. البته با وجود اینکه اصل اولی در احکام شرعیه با توجه به آیات 30 تا 31 نور بر حرمت نظر مرد به اندام زن نامحرم و برعکس است و احادیث متعددی نیز این حکم را تائید میکند ولی در خواستگاری و برای اینکه آفات مربوط به اشتباه نادرست از طرف مقابل دامنگیر خانواده نشود شرع با توجه به حساسیت این قضیه و لزوم آگاهی و شناخت دو طرف از اوصاف و خصوصیات یکدیگر، پایهگذاری کانون خانواده بر انتخاب صحیح و خردمندانه، تضمین استمرار خانواده و تداوم صفا و مودت میان زوجین، استثنایی بر اصل اولی حرمت نظر وارد کرده است و نگاه کردن به زنی که مورد خواستگاری قرار میگیرد را برای مرد جایز میداند.
البته در قانون مدنی و قانون حمایت خانواده و سایر قوانین موجود در این خصوص مقررهای وجود ندارد اما فقها حکم نظر را با دقت مورد بررسی قراردادهاند و شرایط آن را بهگونهای که به خوبی عرصه را بر سوءاستفادهکنندگان محدود سازد و از تضییع حقوق زن جلوگیری کند بیان کردهاند. به عنوان مثال برای شرایطی که در آن نظر مشروع و معقول خواهد بود میتوان به موارد زیر اشاره کرد: اینکه مرد باید قصد ازدواج با آن زن را داشته باشد و در حقیقت نگاه به اندام زن برای بصیرت بیشتر و تحکیم عزم و اراده باشد. از اینرو باید در تسری این حکم به خواستگاری که قصد ازدواج دارد، ولی ازدواج با آن زن را قصد نکرده است، تامل و درنگ کرد. امام خمینی(ره) از باب احتیاط بلکه قول قوی این شرط را برگزیدهاند.
در میان فقها میتوان تاکید بر این مطلب را نیز مشاهده کرد که نباید سوءاستفاده از حق انجام شود بنابراین مشروعیت نظر مرد به زنی که از او خواستگاری کرده نباید از جانب مردان مورد سوءاستفاده قرار گیرد و به وسیلهای برای لذتجویی و چشمچرانی تبدیل شود زیرا دلیل اصلی در جواز این مسئله در موردی است که قصد ازدواج باشد و مرد به منظور ازدواج با زن بخواهد از سلامت جسمی و زیبایی وی آگاه شود تا انتخابی درست، قاطعانه و برخاسته از آگاهی و رغبت داشته باشد.
موانع شرعی و قانونی خواستگاری
اما سوال دیگر این است که خواستگاری از چه شخصی مجاز است و چه زمانی خواستگاری ممنوع است؟ ماده 1034 قانون مدنی پاسخ ما را تا حدود زیادی میدهد: «هر زنی را که خالی از موانع نکاح باشد، میتوان خواستگاری کرد.» با دقت در این ماده قانونی به این نکته پی میبریم که در بعضی از موارد برای خواستگاری از زنان موانع و محدودیتهایی وجود دارد. بنابراین خواستگاری هنگامی صحیح است که:
اولا، ازدواج با آن زن حرام نباشد. قطعا کسی که ازدواج با او صحیح نیست را نمیتوان خواستگاری کرد. این ممنوعیت دایرهای بزرگتر از محارم سببی و نسبی و رضاعی دارد. بنابراین قاعده این است: «در صورتی که ازدواج با زنی حرام باشد، خواستگاری از او نیز حرام و ممنوع است.» خواه حرمت دایمی باشد مانند حرمت ازدواج با عمه و خاله یا حرمت موقت مانند حرمت ازدواج با خواهر زن پیش از آنکه نکاح خواهر قبلی منحل شده باشد همچنین است خواستگاری از همسر دیگری ممنوع است. زنی که در دوره «عده رجعی» به سر میبرد نیز مانند زن شوهردار است و به تصریح یا کنایه (به طور ضمنی) نمیتوان از او خواستگاری کرد زیرا این نوع خواستگاری تجاوز به حق طلاقدهنده است و امکان رجوع را از وی سلب میکند.
عده رجعی بعد از طلاق رجعی از سوی زن رعایت میشود و زنی که در عده رجعی است حکم زن شوهردار را دارد به طوری که شوهر او میتواند رجوع کند. در میان فقها نظری وجود دارد که خواستگاری از زنی که دوران عده وفات را سپری میکند به صورت غیرصریح و کنایه منعی ندارد، ولی خواستگاری زنی که در عده بائن است فقط به کنایه مجاز است. با وجود این شوهر پیشین زن میتواند به تصریح نیز از او خواستگاری کند.
ثانیا، کسی که خواستگاری میشود موضوع خواستگاری دیگری نباشد. اما سوال این است که آیا این ممنوعیت جنبه قانونی هم دارد یا تنها یک منع شرعی و اخلاقی است؟ در این خصوص باید گفت خواستگاری زنی که دیگری از او خواستگاری کرده است حرام است اما به نظر نمیرسد که اگر منتهی به وصلت شود عملی غیرقانونی رخ داده باشد. البته اگر خواستگار از او صرف نظر کند یا اذن خواستگاری دهد قطعا مانعی در این راه نخواهد بود زیرا به گفته پیامبر (ص) این کار ورود در معامله دیگری است و ورود در آن پیش از برهم زدن نامزدی نهی شده است همچنین از آنجا که نهی، ظهور در حرمت دارد، نظر معتبر فقیهان امامیّه حرمت این خواستگاری است. فقیهان عامه نیز در این باره اتفاق نظر دارند. به علاوه اضرار به دیگری و تجاوز به حق خواستگار، از نظر اخلاقی نیز ممنوع است.
روابط دختر و پسر بعد از خواستگاری
سوالی که مطرح میشود این است که بعد از خواستگاری و قبول دختر رابطه آنها به چه ترتیب خواهد بود؟ نکته اصلی در خواستگاری، عدم تعهد و الزام طرفین به تحقق تقاضای مطروحه یا وعدههای داده شده به یکدیگر در این خصوص است؛ بدین معنا که توافق مورد تعیین پسر و دختر و یا خانوادههای دو طرف درباره زناشویی آتی ایجاد تعهد و رابطه زناشویی نمیکند زیرا طبق ماده 1035 قانون مدنی وعده ازدواج، ایجاد علقه زوجیت نمیکند، اگرچه تمام یا قسمتی از مهریه که بین طرفین برای موقع ازدواج مقرر شده است، پرداخته شده باشد.
بنابراین هر یک از زن و مرد، مادام که عقد نکاح جاری نشده است، میتواند از وصلت امتناع کند و طرف دیگر نمیتواند به هیچوجه، او را مجبور به ازدواج یا از جهت صرف امتناع از وصلت، مطالبه خسارتی کند. بنابراین تا زمانی که عقد ازدواج منعقد نشده است نمیتوان دو طرف را ملزم به زندگی زناشویی دانست.
1392/11/28
این صفحه را در گوگل محبوب کنید
[ارسال شده از: نامه نیوز]
[مشاهده در: www.namehnews.ir]
[تعداد بازديد از اين مطلب: 47]
صفحات پیشنهادی
«دانمارک» ذبح شرعی را غیر قانونی اعلام کرد
دانمارک ذبح شرعی را غیر قانونی اعلام کرد اعلام ممنوعیت ذبح شرعی برای مسلمانان و ذبح کوشر برای یهودیان دانمارکی خشم پیروان این دو دین را برانگیخت به گزارش مجله شبانه باشگاه خبرنگاران اعلام ممنوعیت ذبح شرعی برای مسلمانان و ذبح کوشر برای یهودیان دانمارکی خشم پیروان این دو دینویژگی های آدم هایی که بدبخت هستند!
ویژگی های آدم هایی که بدبخت هستند ما به دنبال راهی هستیم که کسی از نیت واقعی مان بو نبرد راهی که فورا اثر کند به گزارش نامه نیوز به نقل از مجله چلچراغ بعضی ها اصلا دنبال غم و غصه می گردند انگار بدشان نمی آید بدبخت و بیچاره باشند روانشناسان بعد از سال ها تجربه و مطالعه به ایافراد منزوی چه ویژگیهایی دارند
افراد منزوی چه ویژگیهایی دارند یک روانپزشک با اشاره به اختلال شخصیت دوری گزین مبتلایان به این اختلال را افرادی عنوان کرد که به دلیل ترس از طرد شدن روابط اجتماعی کمی داشته و منزوی میشوند به گزارش نامه نیوز افشین یداللهی در گفتوگو با فارس اظهار داشت مبتلایان به اختلال شخصمردان وفادار چه ویژگیهایی دارند؟ +تست
مردان وفادار چه ویژگیهایی دارند تست همانطور كه میدانید یكی از دلایل اینكه وفاداری سخت میشود كم شدن علاقه و عشق بین همسران است حال برای اینكه وفاداری در زندگی مشترك را بیشتر كنیم به توصیههای زیر توجه کنید خاطرات گذشته را فراموش كنیدامروزه به دلیل اهمیت بیشتر به جوانها وآماده شدن مدل نهایی قراردادهای نفتی دراردیبهشت ماه/ مجوز قانونی قراردادهای مشارکت تولیددر میادین مشترک
رییس کمیته بازنگری قراردادهای نفتی خبرداد آماده شدن مدل نهایی قراردادهای نفتی دراردیبهشت ماه مجوز قانونی قراردادهای مشارکت تولیددر میادین مشترک تهران- ایرنا- رییس کمیته بازنگری قراردادهای نفتی وزارت نفت گفت مدل نهایی قراردادهای نفتی ایران در اردیبهشت ماه 1393 آماده می شود و دربهترین"مانیتور"سال چه ویژگیهایی دارد؟
بهترین"مانیتور"سال چه ویژگیهایی دارد مانیتور سامسونگ مدل S27B971D به عنوان مانیتور سال انتخاب شد باشگاه خبرنگاران وبسایت Reviewed که یکی از وبسایتهای حرفهای بررسی کالاهای مختلف است هر ساله در ماه نوامبر بهترین محصول را معرفی میکند امسال در بخش مانیتورها مانویژگیهایی مردان وفادار
ویژگیهایی مردان وفادار همانطور که میدانید یکی از دلایل اینکه وفاداری سخت میشود کم شدن علاقه و عشق بین همسران است حال برای اینکه وفاداری در زندگی مشترک را بیشتر کنیم به توصیههای این مطلب توجه کنید به گزارش نامه نیوز به نقل از برترین ها همانطور که میدانید یکی از دلایل اینخاویار اصل چه ویژگیهایی دارد؟
خاویار اصل چه ویژگیهایی دارد مدیرکل دامپزشکی استان یزد با تاکید در مورد برخورد با عرضهکنندگان خاویارهای تقلبی در بازار هشدار داد مردم در مواجه با خاویارهای با منشاء خارج از کشور مطمئن باشند که تقلبی است آفتاب دکتر علیاکبر حدادزاده اعلام کرد اخیراً براساس گزارش بازرجنتی: نباید استعدادهای جوان از عرصهی قانونی فعالیت دور بمانند/ معرفی برگزیدگان نهایی جشنواره
در آیین اختتامیهی بیست و نهمین جشنواره بین المللی موسیقی فجر جنتی نباید استعدادهای جوان از عرصهی قانونی فعالیت دور بمانند معرفی برگزیدگان نهایی جشنواره مراسم اختتامیه بیست و نهمین جشنواره بین المللی موسیقی فجر با حضور علی جنتی وزیر فرهنگ و ارشاد اسلامی علی مرادخانی معاصعود چهار تیم یه مرحله نیمه نهایی لیگ دسته اول جودو
ورزشی رزمی صعود چهار تیم یه مرحله نیمه نهایی لیگ دسته اول جودو مرحله مقدماتی رقابتهای لیگ دسته اول جودو باشگاههای ایران با صعود چهار تیم به مرحله نیمه نهایی به پایان رسید به گزارش خبرنگار مهر این رقابتها با حضور 12 تیم در دو گروه شش تیمی و به صورت دوره ای برگزار شد که در نهایلباسهایی برای چند میلیثانیه سریعتر!
جمعه ۲۵ بهمن ۱۳۹۲ - ۰۷ ۵۷ در بازیهای المپیک سوچی امسال اسکیت بازان آمریکایی از لباسهای جدیدی استفاده میکنند که به آنها کمک میکند سریعتر حرکت کنند حتی در حد چند میلیثانیه به گزارش خبرگزاری دانشجویان ایران ایسنا در المپیک زمستانی امسال تنها ورزشکاران نیستند که از تواناییهرئیس ستاد اجرایی کانون رباتیک شهر تهران خبر داد آغاز رقابت نهایی تیمهای رباتیک محلههای شهر تهران از اول اسف
رئیس ستاد اجرایی کانون رباتیک شهر تهران خبر دادآغاز رقابت نهایی تیمهای رباتیک محلههای شهر تهران از اول اسفندرئیس ستاد اجرایی کانون رباتیک شهر تهران گفت رقابت نهایی تیمهای برگزیده رباتیک محلههای شهر تهران از یکم تا سوم اسفندماه به میزبانی منطقه 20 برگزار میشود منصور کتانباتونی: در کرمان احساس تنهایی نمیکنیم چون هوادارانمان با ما هستند
تونی در کرمان احساس تنهایی نمیکنیم چون هوادارانمان با ما هستند سرمربی تراکتورسازی گفت از اینکه به کرمان سفر کردهایم خیلی خوشحالیم و با اینکه در خانه نیستیم ولی احساس تنهایی نمیکنیم چون هوادارانمان با ما هستند تونی اولیویرا سرمربی تیم فوتبال تراکتورسازی در نبرداشت هایی از یک حماسه بزرگ
برداشت هایی از یک حماسه بزرگ دانلود لینک ۱۳۹۲ ۱۱ ۲۴ - ۲۲ ۵۹آیت الله هاشمی :اگر بنا باشد با پارلمان مزاحم شوند ، پارلمان ما برای چنین کارهایی آماده تر است
آیت الله هاشمی اگر بنا باشد با پارلمان مزاحم شوند پارلمان ما برای چنین کارهایی آماده تر است ر شرایطی که طرح غنی سازی 60 درصد در مجلس ایران منتظر مذاکرات هسته ای است تا در صورت به نتیجه نرسیدن و اعمال تحریم های جدید در صحن مجلس تصویب شود هاشمی رفسنجانی رئیس مجمع تشخیص مصلحت نظاواکنش رسانهها به توافق نهایی ژنو/ کلید توافق در قفل هستهای چرخید
واکنش رسانهها به توافق نهایی ژنو کلید توافق در قفل هستهای چرخید توافق نهایی بر سر زمان و نحوه اجرا شدن توافق ژنو با انعکاس گسترده رسانه ای همراه بود و تیتر نخست بسیاری از روزنامه ها را به خود اختصاص داد به گزارش نامه نیوز بر این اساس عصر روز گذشته عباس عراقچی با برگزاری کنفربیانیه مباره با تجارت غیر قانونی حیات وحش
بیانیه مباره با تجارت غیر قانونی حیات وحش صندوق جهانی حیات وحش اعلام کرده است خسارت ناشی از شکار غیر قانونی رقمی بالغ بر نه میلیارد و 830 میلیون دلار در سال است کد خبر ۳۷۸۴۶۷ تاریخ انتشار ۲۵ بهمن ۱۳۹۲ - ۰۶ ۲۴ - 14 February 2014 مقامات 46 کشور جهان از جمله روسیه روز پنجشنبه ب-
گوناگون
پربازدیدترینها