تور لحظه آخری
امروز : جمعه ، 9 آذر 1403    احادیث و روایات:  امام صادق (ع): کسی که از چیزی طرفداری مصرّانه و نابجا کند یا اینکه از جانب دیگران به نفع او طرفداری ...
سرگرمی سبک زندگی سینما و تلویزیون فرهنگ و هنر پزشکی و سلامت اجتماع و خانواده تصویری دین و اندیشه ورزش اقتصادی سیاسی حوادث علم و فناوری سایتهای دانلود گوناگون شرکت ها

تبلیغات

تبلیغات متنی

صرافی ارکی چنج

صرافی rkchange

سایبان ماشین

دزدگیر منزل

تشریفات روناک

اجاره سند در شیراز

قیمت فنس

armanekasbokar

armanetejarat

صندوق تضمین

Future Innovate Tech

پی جو مشاغل برتر شیراز

لوله بازکنی تهران

آراد برندینگ

خرید یخچال خارجی

موسسه خیریه

واردات از چین

حمية السكري النوع الثاني

ناب مووی

دانلود فیلم

بانک کتاب

دریافت دیه موتورسیکلت از بیمه

طراحی سایت تهران سایت

irspeedy

درج اگهی ویژه

تعمیرات مک بوک

دانلود فیلم هندی

قیمت فرش

درب فریم لس

زانوبند زاپیامکس

روغن بهران بردبار ۳۲۰

قیمت سرور اچ پی

خرید بلیط هواپیما

بلیط اتوبوس پایانه

قیمت سرور dl380 g10

تعمیرات پکیج کرج

لیست قیمت گوشی شیائومی

خرید فالوور

بهترین وکیل کرج

بهترین وکیل تهران

خرید اکانت تریدینگ ویو

خرید از چین

خرید از چین

تجهیزات کافی شاپ

محصولات فوراور

خرید سرور اچ پی ماهان شبکه

دوربین سیمکارتی چرخشی

همکاری آی نو و گزینه دو

کاشت ابرو طبیعی و‌ سریع

الک آزمایشگاهی

الک آزمایشگاهی

خرید سرور مجازی

قیمت بالابر هیدرولیکی

قیمت بالابر هیدرولیکی

قیمت بالابر هیدرولیکی

لوله و اتصالات آذین

قرص گلوریا

نمایندگی دوو در کرج

خرید نهال سیب

وکیل ایرانی در استانبول

وکیل ایرانی در استانبول

وکیل ایرانی در استانبول

رفع تاری و تشخیص پلاک

پرگابالین

 






آمار وبسایت

 تعداد کل بازدیدها : 1835415599




هواشناسی

نرخ طلا سکه و  ارز

قیمت خودرو

فال حافظ

تعبیر خواب

فال انبیاء

متن قرآن



اضافه به علاقمنديها ارسال اين مطلب به دوستان آرشيو تمام مطالب
 refresh

آغاز راه پر پیچ و خم گام نهایی توافق هسته ای


واضح آرشیو وب فارسی:ایرنا:

آغاز راه پر پیچ و خم گام نهایی توافق هسته ای تهران- ایرنا- جمهوری اسلامی ایران و گروه 1+5 در حالی روز دوم از دور تازه گفت و گوهای خود برای تعیین چارچوب گام نهایی سند همکاری هسته ای موسوم به «برنامه اقدام مشترک» را آغاز کرده اند که در هم تنیدگی مسائل فنی و سیاسی، دستیابی فوری به نتیجه را سخت می نمایاند.


«سخت و پیچیده»، صفت مشترکی است که این روزها از زبان بسیاری از مقام های هفت کشور شرکت کننده در گفت و گوهای هسته ای بیست و نهم بهمن ماه در «وین» پایتخت اتریش، شنیده می شود.
جمهوری اسلامی ایران، انگلیس، فرانسه، آمریکا، روسیه و چین به همراه آلمان (گروه 1+5) از مهرماه امسال گفت و گوهایی را برای پایان دادن به مناقشات 10 ساله هسته ای آغاز کردند که پس از چندین دور رفت و آمد وزرای امورخارجه، معاونان آنان و کارشناسان سیاسی، فنی، حقوقی و بانکی به ژنو و وین سرانجام سوم آذرماه به سندی موسوم به «برنامه اقدام مشترک» دست یافتند و از سی ام دی ماه نخستین گام آن آغاز شد.
بر پایه این سند، در مرحله نخست از اقدام های داوطلبانه، زمان بندی شده و گام به گام، تهران با حفظ غنی سازی اورانیوم تا سطح زیر پنج درصد، غنی سازی تا 20 درصد را متوقف کرده و ذخیره 20 درصد کنونی را به نسبت 50- 50 درون صفحات سوخت ریخته یا رقیق می کند.
در مقابل، آمریکا و اتحادیه اروپا نیز بخشی از تحریم های اعمال شده درباره نفت، صنایع پتروشیمی، بیمه و حمل و نقل، مبادلات طلا و فلزات گرانبها و... را تعلیق می کنند.
از سوی دیگر، گام نهایی سند برنامه ای جامع را برای دوره زمانی بلندمدت و البته محدود در برمی گیرد که طی آن، تهران برنامه غنی سازی تعریف شده و مورد توافقی را همراه با نظارت بیشتر آژانس خواهد داشت و همه تحریم های یک جانبه و چندجانبه هسته ای ایران رفع خواهد شد. پس از پیاده سازی کامل سند، پرونده ایران به حالت عادی باز می گردد و با فعالیت های آن مانند برنامه هر کشور فاقد سلاح اتمی (یا به تعبیر آژانس؛ غیرهسته ای) عضو معاهده منع گسترش تسلیحات اتمی (ان. پی. تی) رفتار خواهد شد.
تهران پیش از به سرانجام رسیدن گفت و گوهای سیاسی با 1+5، در زمینه های فنی و حقوقی و به منظور پاسخگویی به برخی پرسش های آژانس بین المللی انرژی اتمی نیز گامی فراتر از تعهدهای پادمانی برداشت و بیستم آبان ماه در نخستین مرحله، توافقی با این نهاد- مشابه مدالیته سال 1386- موسوم به «چارچوب همکاری» شامل 6 موضوع داشت. سه ماه بعد نیز دومین مرحله این توافق مربوط به هفت مورد دیگر به سرانجام رسید.
اشتراک مفاد 2 توافق با آژانس بین المللی انرژی اتمی با بندهای برنامه اقدام مشترک، به دلیل نقش نظارتی آژانس بر فعالیت های هسته ای کشورهای عضو و لزوم تایید ماهیت این فعالیت ها بوده است.
از آنجا که هدف برنامه اقدام مشترک، ادامه برنامه صلح آمیز هسته ای ایران همراه با ایجاد اعتماد و اطمینان لازم از غیرنظامی بودن آن است بنابراین به نظر می رسد گرچه تهران در 2 بعد فنی- حقوقی و سیاسی وارد گود شده است اما این دوراهی در نهایت به یک نتیجه و سرانجام می رسد.
به هر روی، دفتر سازمان ملل متحد در پایتخت اتریش از بیست و نهم بهمن ماه در حالی میزبان نخستین دور گفت و گوی نمایندگان هفت کشور درباره راه حل جامع به عنوان گام نهایی سند است که به نظر می رسد فراز و نشیب هایی بیش از مرحله رسیدن به توافق کنونی، بر سر راه وجود دارد.
برداشت ها، اظهارات و تفسیرهای خارج از متن سند که بیانیه کاخ سفید پس از توافق و سخنان مقام های آمریکایی نمونه ای از آن است، در هم تنیدگی ها و حساسیت های این دور گفت و گوها را بیش از پیش نمایان می کند.
در این میان، برای دستیابی به توافق نهایی باید به چند موضوع دقت کرد:
* رعایت جدول زمانی: همانگونه که در سند آمده است، پس از پایان گام نخست در پایان تیرماه سال آینده، ممکن است همین بندها یا مواردی تازه برای 6 ماه بعد مورد توافق قرار گیرد. برای گفت و گوها درباره راه حل جامع نیز مدت زمان حدود یک سال در نظر گرفته شده است و گام نهایی نیز برنامه ای بلندمدت خواهد بود.
توافق تازه «محمد جواد ظریف» و «کاترین اشتون» مذاکره کنندگان ارشد جمهوری اسلامی ایران و گروه 1+5، درباره تکرار ماهانه دیدار در سطح بالا با همین هدف شکل گرفته است.
بنابراین به نظر می رسد در نخستین مرحله همه طرف ها باید با توجه به جدول زمانی تعیین شده برای گذشتن از یک پله و برداشتن گام بعدی، پا به میدان گفت و گوی جدی و موثر بگذارند و از طرح مباحث غیرهسته ای حاشیه ای و خارج از چارچوب توافق بپرهیزند.
* ایجاد فضای سازنده: موفقیت هر ارتباط و گفت و گو در گرو وجود فضای سالمی است که کمترین پارازیت (مخل ارتباط) را دارد. همانگونه که در بخش «عناصر گام نخست» برنامه اقدام مشترک دیده می شود، «همه اعضا باید با حسن نیت برای حفظ فضای سازنده فعالیت کنند».
در این پیوند، ارایه برداشت های نادرست از سند، بیان اظهاراتی درباره وارد شدن به موضوع های غیرهسته ای (مانند برنامه های دفاعی موشکی)، تهدید به اقدام های نظامی در صورت به نتیجه نرسیدن گفت و گوها، هشدارهای پیاپی به شرکت های اروپایی و غیراروپایی برای منصرف کردن آنها از ورود به بازار ایران، طرح دوباره تحریم هایی که پیش از توافق به دست آمریکا یا اتحادیه اروپا تصویب شده بودند و... جزو مواردی است که طی هفته های گذشته بارها فضای گفت و گوها را آلود و دیوار بی اعتمادی را بلندتر کرد.
* تعیین چارچوب و دستور کار شفاف برای ورود به محتوا و جزییات: چارچوب دور تازه گفت و گوها در وین بر محور مواردی شکل خواهد گرفت که در سند آمده و بیانگر حقوق و تعهدهای اعضای ان. پی. تی و موافقتنامه های پادمان آژانس بین المللی انرژی اتمی است و به برداشته شدن همه تحریم های هسته ای شورای امنیت سازمان ملل متحد و تحریم های چندجانبه و یک جانبه می رسد. در این میان، برنامه ای شامل گام هایی برای دسترسی به حوزه های تجاری، فناوری، مالی و انرژی تنظیم می شود.
برداشت های متفاوت برخی کشورهای عضو 1+5 و ایران درباره موادی از اساسنامه ان. پی. تی و چگونگی و اولویت بندی برداشتن تحریم ها بخشی از بحث ها در این بخش را تشکیل می دهند.
همچنین به عنوان دستور کار، برنامه دیگری برای غنی سازی «تعریف شده» و «منطبق با نیاز عملی» به توافق طرف ها می رسد که دامنه، سطح، ظرفیت، مکان ها و ذخایر اورانیوم را در برمی گیرد. روشن است هر یک از اینها باید در گفت و گوها بررسی شوند.
چگونگی افزایش نظارت و همکاری های شفاف به ویژه با آژانس و تعیین راه هایی برای از بین بردن نگرانی های غرب درباره ادعاهای بی پایه و غیرمستند درباره «ابعاد نظامی احتمالی» شامل کاربردهای پلوتونیوم تولید شده به وسیله رآکتور آب سنگین اراک موسوم به (آی. آر- 40)، سانتریفیوژهای پیشرفته و... از دیگر موارد مورد توافق است.
گفته های بیست و نهم بهمن ماه ظریف به مدیرکل آژانس بین المللی انرژی اتمی درباره اینکه «آژانس باید به گونه ای عمل کند که فضای اعتماد ایجاد و در پرتو آن همکاری های 2 طرف تسهیل شود»، همین محور را دنبال می کند.
همچنین درباره همکاری های بین المللی هسته ای برای مقاصد غیرنظامی در زمینه هایی مانند دستیابی به راکتورهای آب سبک و تجهیزات مرتبط، عرضه سوخت هسته ای مدرن و برنامه های تحقیق و توسعه (آر اند دی) توافق هایی صورت می گیرد.
* در نظر گرفتن نهاد ناظر و پایش: در بخش مقدمه سند، یک کمیسیون مشترک بین هفت کشور برای نظارت بر پیاده سازی گام های میان مدت و بررسی مسائلی که ممکن است پدید آیند، تشکیل خواهد شد و آژانس مسوول راستی آزمایی اقدام های هسته ای خواهد بود.
نگاهی گذرا به همین موارد و بحث هایی که ممکن است درباره آنها شکل گیرد، نشان می دهد این مرحله از گفت و گوها همانگونه که مقام های هفت کشور و اتحادیه اروپا گفته اند از پیچیدگی ها و حساسیت های ویژه ای برخوردار است و ساعت ها رایزنی و تبادل نظر را می طلبد.
همینک نیز پس از 2دور نشست هفت کشور و نیز دیدارهای دوجانبه و چندجانبه هیات ها در روز نخست، گفت و گوها به روز دوم کشیده شده است.
البته شرط موفقیت این گام ها، همکاری با دید مثبت برای برطرف کردن مسائل، درک خط قرمزها و حساسیت های طرف مقابل، گفت و گو از موضعی برابر همراه با احترام و داشتن حسن نیت برای اعتمادافزایی و اطمینان آفرینی هاست.
از مریم مسعود- گروه تحقیق و تفسیر خبر
تحقیق**1961**1358
انتهای پیام /*
: ارتباط با سردبير


[email protected]




30/11/1392





این صفحه را در گوگل محبوب کنید

[ارسال شده از: ایرنا]
[مشاهده در: www.irna.ir]
[تعداد بازديد از اين مطلب: 33]

bt

اضافه شدن مطلب/حذف مطلب







-


گوناگون

پربازدیدترینها
طراحی وب>


صفحه اول | تمام مطالب | RSS | ارتباط با ما
1390© تمامی حقوق این سایت متعلق به سایت واضح می باشد.
این سایت در ستاد ساماندهی وزارت فرهنگ و ارشاد اسلامی ثبت شده است و پیرو قوانین جمهوری اسلامی ایران می باشد. لطفا در صورت برخورد با مطالب و صفحات خلاف قوانین در سایت آن را به ما اطلاع دهید
پایگاه خبری واضح کاری از شرکت طراحی سایت اینتن