تبلیغات
تبلیغات متنی
محبوبترینها
بارشهای سیلآسا در راه است! آیا خانه شما آماده است؟
بارشهای سیلآسا در راه است! آیا خانه شما آماده است؟
قیمت انواع دستگاه تصفیه آب خانگی در ایران
نمایش جنگ دینامیت شو در تهران [از بیوگرافی میلاد صالح پور تا خرید بلیط]
9 روش جرم گیری ماشین لباسشویی سامسونگ برای از بین بردن بوی بد
ساندویچ پانل: بهترین گزینه برای ساخت و ساز سریع
خرید بیمه، استعلام و مقایسه انواع بیمه درمان ✅?
پروازهای مشهد به دبی چه زمانی ارزان میشوند؟
تجربه غذاهای فرانسوی در قلب پاریس بهترین رستورانها و کافهها
دلایل زنگ زدن فلزات و روش های جلوگیری از آن
خرید بلیط چارتر هواپیمایی ماهان _ ماهان گشت
صفحه اول
آرشیو مطالب
ورود/عضویت
هواشناسی
قیمت طلا سکه و ارز
قیمت خودرو
مطالب در سایت شما
تبادل لینک
ارتباط با ما
مطالب سایت سرگرمی سبک زندگی سینما و تلویزیون فرهنگ و هنر پزشکی و سلامت اجتماع و خانواده تصویری دین و اندیشه ورزش اقتصادی سیاسی حوادث علم و فناوری سایتهای دانلود گوناگون
مطالب سایت سرگرمی سبک زندگی سینما و تلویزیون فرهنگ و هنر پزشکی و سلامت اجتماع و خانواده تصویری دین و اندیشه ورزش اقتصادی سیاسی حوادث علم و فناوری سایتهای دانلود گوناگون
آمار وبسایت
تعداد کل بازدیدها :
1835415599
آغاز راه پر پیچ و خم گام نهایی توافق هسته ای
واضح آرشیو وب فارسی:ایرنا:
آغاز راه پر پیچ و خم گام نهایی توافق هسته ای تهران- ایرنا- جمهوری اسلامی ایران و گروه 1+5 در حالی روز دوم از دور تازه گفت و گوهای خود برای تعیین چارچوب گام نهایی سند همکاری هسته ای موسوم به «برنامه اقدام مشترک» را آغاز کرده اند که در هم تنیدگی مسائل فنی و سیاسی، دستیابی فوری به نتیجه را سخت می نمایاند.
«سخت و پیچیده»، صفت مشترکی است که این روزها از زبان بسیاری از مقام های هفت کشور شرکت کننده در گفت و گوهای هسته ای بیست و نهم بهمن ماه در «وین» پایتخت اتریش، شنیده می شود.
جمهوری اسلامی ایران، انگلیس، فرانسه، آمریکا، روسیه و چین به همراه آلمان (گروه 1+5) از مهرماه امسال گفت و گوهایی را برای پایان دادن به مناقشات 10 ساله هسته ای آغاز کردند که پس از چندین دور رفت و آمد وزرای امورخارجه، معاونان آنان و کارشناسان سیاسی، فنی، حقوقی و بانکی به ژنو و وین سرانجام سوم آذرماه به سندی موسوم به «برنامه اقدام مشترک» دست یافتند و از سی ام دی ماه نخستین گام آن آغاز شد.
بر پایه این سند، در مرحله نخست از اقدام های داوطلبانه، زمان بندی شده و گام به گام، تهران با حفظ غنی سازی اورانیوم تا سطح زیر پنج درصد، غنی سازی تا 20 درصد را متوقف کرده و ذخیره 20 درصد کنونی را به نسبت 50- 50 درون صفحات سوخت ریخته یا رقیق می کند.
در مقابل، آمریکا و اتحادیه اروپا نیز بخشی از تحریم های اعمال شده درباره نفت، صنایع پتروشیمی، بیمه و حمل و نقل، مبادلات طلا و فلزات گرانبها و... را تعلیق می کنند.
از سوی دیگر، گام نهایی سند برنامه ای جامع را برای دوره زمانی بلندمدت و البته محدود در برمی گیرد که طی آن، تهران برنامه غنی سازی تعریف شده و مورد توافقی را همراه با نظارت بیشتر آژانس خواهد داشت و همه تحریم های یک جانبه و چندجانبه هسته ای ایران رفع خواهد شد. پس از پیاده سازی کامل سند، پرونده ایران به حالت عادی باز می گردد و با فعالیت های آن مانند برنامه هر کشور فاقد سلاح اتمی (یا به تعبیر آژانس؛ غیرهسته ای) عضو معاهده منع گسترش تسلیحات اتمی (ان. پی. تی) رفتار خواهد شد.
تهران پیش از به سرانجام رسیدن گفت و گوهای سیاسی با 1+5، در زمینه های فنی و حقوقی و به منظور پاسخگویی به برخی پرسش های آژانس بین المللی انرژی اتمی نیز گامی فراتر از تعهدهای پادمانی برداشت و بیستم آبان ماه در نخستین مرحله، توافقی با این نهاد- مشابه مدالیته سال 1386- موسوم به «چارچوب همکاری» شامل 6 موضوع داشت. سه ماه بعد نیز دومین مرحله این توافق مربوط به هفت مورد دیگر به سرانجام رسید.
اشتراک مفاد 2 توافق با آژانس بین المللی انرژی اتمی با بندهای برنامه اقدام مشترک، به دلیل نقش نظارتی آژانس بر فعالیت های هسته ای کشورهای عضو و لزوم تایید ماهیت این فعالیت ها بوده است.
از آنجا که هدف برنامه اقدام مشترک، ادامه برنامه صلح آمیز هسته ای ایران همراه با ایجاد اعتماد و اطمینان لازم از غیرنظامی بودن آن است بنابراین به نظر می رسد گرچه تهران در 2 بعد فنی- حقوقی و سیاسی وارد گود شده است اما این دوراهی در نهایت به یک نتیجه و سرانجام می رسد.
به هر روی، دفتر سازمان ملل متحد در پایتخت اتریش از بیست و نهم بهمن ماه در حالی میزبان نخستین دور گفت و گوی نمایندگان هفت کشور درباره راه حل جامع به عنوان گام نهایی سند است که به نظر می رسد فراز و نشیب هایی بیش از مرحله رسیدن به توافق کنونی، بر سر راه وجود دارد.
برداشت ها، اظهارات و تفسیرهای خارج از متن سند که بیانیه کاخ سفید پس از توافق و سخنان مقام های آمریکایی نمونه ای از آن است، در هم تنیدگی ها و حساسیت های این دور گفت و گوها را بیش از پیش نمایان می کند.
در این میان، برای دستیابی به توافق نهایی باید به چند موضوع دقت کرد:
* رعایت جدول زمانی: همانگونه که در سند آمده است، پس از پایان گام نخست در پایان تیرماه سال آینده، ممکن است همین بندها یا مواردی تازه برای 6 ماه بعد مورد توافق قرار گیرد. برای گفت و گوها درباره راه حل جامع نیز مدت زمان حدود یک سال در نظر گرفته شده است و گام نهایی نیز برنامه ای بلندمدت خواهد بود.
توافق تازه «محمد جواد ظریف» و «کاترین اشتون» مذاکره کنندگان ارشد جمهوری اسلامی ایران و گروه 1+5، درباره تکرار ماهانه دیدار در سطح بالا با همین هدف شکل گرفته است.
بنابراین به نظر می رسد در نخستین مرحله همه طرف ها باید با توجه به جدول زمانی تعیین شده برای گذشتن از یک پله و برداشتن گام بعدی، پا به میدان گفت و گوی جدی و موثر بگذارند و از طرح مباحث غیرهسته ای حاشیه ای و خارج از چارچوب توافق بپرهیزند.
* ایجاد فضای سازنده: موفقیت هر ارتباط و گفت و گو در گرو وجود فضای سالمی است که کمترین پارازیت (مخل ارتباط) را دارد. همانگونه که در بخش «عناصر گام نخست» برنامه اقدام مشترک دیده می شود، «همه اعضا باید با حسن نیت برای حفظ فضای سازنده فعالیت کنند».
در این پیوند، ارایه برداشت های نادرست از سند، بیان اظهاراتی درباره وارد شدن به موضوع های غیرهسته ای (مانند برنامه های دفاعی موشکی)، تهدید به اقدام های نظامی در صورت به نتیجه نرسیدن گفت و گوها، هشدارهای پیاپی به شرکت های اروپایی و غیراروپایی برای منصرف کردن آنها از ورود به بازار ایران، طرح دوباره تحریم هایی که پیش از توافق به دست آمریکا یا اتحادیه اروپا تصویب شده بودند و... جزو مواردی است که طی هفته های گذشته بارها فضای گفت و گوها را آلود و دیوار بی اعتمادی را بلندتر کرد.
* تعیین چارچوب و دستور کار شفاف برای ورود به محتوا و جزییات: چارچوب دور تازه گفت و گوها در وین بر محور مواردی شکل خواهد گرفت که در سند آمده و بیانگر حقوق و تعهدهای اعضای ان. پی. تی و موافقتنامه های پادمان آژانس بین المللی انرژی اتمی است و به برداشته شدن همه تحریم های هسته ای شورای امنیت سازمان ملل متحد و تحریم های چندجانبه و یک جانبه می رسد. در این میان، برنامه ای شامل گام هایی برای دسترسی به حوزه های تجاری، فناوری، مالی و انرژی تنظیم می شود.
برداشت های متفاوت برخی کشورهای عضو 1+5 و ایران درباره موادی از اساسنامه ان. پی. تی و چگونگی و اولویت بندی برداشتن تحریم ها بخشی از بحث ها در این بخش را تشکیل می دهند.
همچنین به عنوان دستور کار، برنامه دیگری برای غنی سازی «تعریف شده» و «منطبق با نیاز عملی» به توافق طرف ها می رسد که دامنه، سطح، ظرفیت، مکان ها و ذخایر اورانیوم را در برمی گیرد. روشن است هر یک از اینها باید در گفت و گوها بررسی شوند.
چگونگی افزایش نظارت و همکاری های شفاف به ویژه با آژانس و تعیین راه هایی برای از بین بردن نگرانی های غرب درباره ادعاهای بی پایه و غیرمستند درباره «ابعاد نظامی احتمالی» شامل کاربردهای پلوتونیوم تولید شده به وسیله رآکتور آب سنگین اراک موسوم به (آی. آر- 40)، سانتریفیوژهای پیشرفته و... از دیگر موارد مورد توافق است.
گفته های بیست و نهم بهمن ماه ظریف به مدیرکل آژانس بین المللی انرژی اتمی درباره اینکه «آژانس باید به گونه ای عمل کند که فضای اعتماد ایجاد و در پرتو آن همکاری های 2 طرف تسهیل شود»، همین محور را دنبال می کند.
همچنین درباره همکاری های بین المللی هسته ای برای مقاصد غیرنظامی در زمینه هایی مانند دستیابی به راکتورهای آب سبک و تجهیزات مرتبط، عرضه سوخت هسته ای مدرن و برنامه های تحقیق و توسعه (آر اند دی) توافق هایی صورت می گیرد.
* در نظر گرفتن نهاد ناظر و پایش: در بخش مقدمه سند، یک کمیسیون مشترک بین هفت کشور برای نظارت بر پیاده سازی گام های میان مدت و بررسی مسائلی که ممکن است پدید آیند، تشکیل خواهد شد و آژانس مسوول راستی آزمایی اقدام های هسته ای خواهد بود.
نگاهی گذرا به همین موارد و بحث هایی که ممکن است درباره آنها شکل گیرد، نشان می دهد این مرحله از گفت و گوها همانگونه که مقام های هفت کشور و اتحادیه اروپا گفته اند از پیچیدگی ها و حساسیت های ویژه ای برخوردار است و ساعت ها رایزنی و تبادل نظر را می طلبد.
همینک نیز پس از 2دور نشست هفت کشور و نیز دیدارهای دوجانبه و چندجانبه هیات ها در روز نخست، گفت و گوها به روز دوم کشیده شده است.
البته شرط موفقیت این گام ها، همکاری با دید مثبت برای برطرف کردن مسائل، درک خط قرمزها و حساسیت های طرف مقابل، گفت و گو از موضعی برابر همراه با احترام و داشتن حسن نیت برای اعتمادافزایی و اطمینان آفرینی هاست.
از مریم مسعود- گروه تحقیق و تفسیر خبر
تحقیق**1961**1358
انتهای پیام /*
: ارتباط با سردبير
[email protected]
30/11/1392
این صفحه را در گوگل محبوب کنید
[ارسال شده از: ایرنا]
[مشاهده در: www.irna.ir]
[تعداد بازديد از اين مطلب: 33]
صفحات پیشنهادی
تیم مذاکره کننده هسته ای در راه وین /گام آخر توافق نهایی
تیم مذاکره کننده هسته ای در راه وین گام آخر توافق نهایی وزیر امور خارجه و تیم مذاکره کننده هسته ای برای آغاز دور جدید مذاکرات ایران و گروه ۱ ۵ عازم وین اتریش شدند به گزارش پایگاه اطلاع رسانی شبکه خبر مذاکرات ایران و گروه 1 5 برای رسیدن به توافق نهایی فردا صبح در مقر سازظریف و تیم مذاکره کننده هسته ای در راه وین /گام آخر توافق نهایی
ظریف و تیم مذاکره کننده هسته ای در راه وین گام آخر توافق نهایی وزیر امور خارجه و تیم مذاکره کننده هسته ای برای آغاز دور جدید مذاکرات ایران و گروه ۱ ۵ عازم وین اتریش شدند به گزارش پایگاه اطلاع رسانی شبکه خبر مذاکرات ایران و گروه 1 5 برای رسیدن به توافق نهایی فردا صبح درلاریجانی:فضا برای توافق نهایی هستهای از راه مذاکره و با حسننیت و اعتماد متقابل آماده است
چهارشنبه ۱۶ بهمن ۱۳۹۲ - ۱۶ ۵۷ کارل بیلدت وزیر خارجه سوئد پیش از ظهر امروز با علی لاریجانی رییس مجلس شورای اسلامی دیدار و گفتوگو کرد به گزارش گروه دریافت خبر خبرگزاری دانشجویان ایران ایسنا رییس مجلس شورای اسلایم در ابتدای این دیدار با اشاره به حجم پایین مراودات اقتصادی و بازکارشناس روس: نشست وین می تواند راهگشای توافق نهایی هسته ای باشد
کارشناس روس نشست وین می تواند راهگشای توافق نهایی هسته ای باشد مسکو ایرنا- پروفسور عبدالسلام حسین اف رییس انستیتو فلسفه وابسته به آکادمی علوم روسیه با بیان اینکه ایران با موفقیت در برابر زیاده خواهی غرب و آمریکا ایستاده است گفت نشست وین درباره پرونده هسته ای ایران در صورت خآغاز گام ها برای توافق نهایی
آغاز گام ها برای توافق نهاییبخش داخلی الف 28 بهمن 92تاریخ انتشار دوشنبه ۲۸ بهمن ۱۳۹۲ ساعت ۰۹ ۴۸ محمدجواد ظریف وزیر امور خارجه و تیم مذاکره کننده هسته ای دور جدید مذاکرات ایران و گروه ۱ ۵ به منظور رسیدن به توافق جامع و نهایی را از فردا سه شنبه آغاز می کنند ظریف که بامداد امرواقدامات آمریکاییها مانع دستیابی به توافق نهایی هستهای است
دوشنبه ۲۸ بهمن ۱۳۹۲ - ۱۴ ۴۸ سخنگوی کمیسیون امنیت ملی و سیاست خارجی مجلس اظهارنظرها و اقدامات آمریکاییها را تنها مانع دستیابی به توافق نهایی هستهای دانست و گفت که اختلافات بین گروه 1 5 باعث بروز این مانع شده است سید حسین نقویحسینی در گفتوگو با خبرنگار پارلمانی خبرگزاری دانشجوواشنگتن: توافق هستهای ژنو یک گام تاریخی رو به جلو بود
واشنگتن توافق هستهای ژنو یک گام تاریخی رو به جلو بود سخنگوی وزارت خارجه آمریکا توافق هستهای بین ایران و کشورهای ۱ ۵ را یک گام تاریخی رو به جلو خواند به گزارش نامه نیوز ماری هارف سخنگوی وزارت خارجه آمریکا در یک کنفرانس خبری گفت که توافق هستهای با ایران که حدود 6 هفته پیش اتمذاکرات هستهای و توافق ژنو میان ایران و 1+5 آغازگر مرحله مهمی بود
رئیس اتحادیه پارلمانهای بینالمللی مذاکرات هستهای و توافق ژنو میان ایران و 1 5 آغازگر مرحله مهمی بود رئیس اتحادیه پارلمانهای بین المللی با اشاره به مذاکرات و توافق هستهای جمهوری اسلامی ایران با اعضای 1 5 گفت بنده معتقدم که عرصه مذاکرات هستهای و توافق ژنو میان ایران و 1 5ˈرسیدن به توافق نهایی در مورد برنامه هسته ای ایران امکان پذیر استˈ
مقاله رایزن مطبوعاتی نمایندگی ایران در سازمان ملل در گاردین رسیدن به توافق نهایی در مورد برنامه هسته ای ایران امکان پذیر است لندن - ایرنا - حمید بابایی رایزن و مسئول جدید بخش مطبوعاتی نمایندگی جمهوری اسلامی ایران در سازمان ملل متحد با انتشار مقاله ای در روزنامه گاردین لندن تاکاخ سفید: ایران در توافق نهایی باید «بخش قابل ملاحظهای» از زیرساختهای هستهای خود را برچیند
کاخ سفید ایران در توافق نهایی باید بخش قابل ملاحظهای از زیرساختهای هستهای خود را برچیند سخنگوی کاخ سفید روز پنجشنبه مدعی شد ایران در توافق نهایی باید بخش مهمی از زیرساختهای هستهای خود را برچیند به گزارش نامه نیوز جی کارنی سخنگوی کاخ سفید روز پنجشنبه مدعی شد کهدر صورت وجود اراده در غرب توافق نهایی بر سر برنامه صلح آمیز هسته ای ایران امکان پذیر است
سیاسی سیاست خارجی مقاله دیپلمات ایرانی در گاردین در صورت وجود اراده در غرب توافق نهایی بر سر برنامه صلح آمیز هسته ای ایران امکان پذیر است مسئول بخش مطبوعاتی نمایندگی ایران در سازمان ملل ضمن اشاره به راهبرد شكست خورده امريكا در ممانعت هدفمند از دستيابي جمهوري اسلامي ايران به فنرسیدن به توافق نهایی بر سر برنامه هستهای ایران امکانپذیر است
جمعه ۲۵ بهمن ۱۳۹۲ - ۱۰ ۴۷ پیشنهاد سخاوتمندانه جایگزینی راکتور اراک با یک راکتور آب سبک باید خیلی پیش از این به تهران عرضه میشد چرا که تاکنون سرمایهگذاری سنگینی روی راکتور اراک صورت گرفته است به گزارش خبرگزاری دانشجویان ایران ایسنا حمید بابائی رایزن و مسوول جدید بخش مطبوعگام به گام تا توافق بزرگ هسته یی
دور تازه ی گفت و گوهای هسته یی ایران و گروه 1 5 از امروز آغاز می شود گام به گام تا توافق بزرگ هسته یی تهران-ایرنا-دور تازه ی گفت و گوهای هسته یی ایران و 1 5 امروز در حالی آغاز می شود که واقع بینی و تعامل سازنده ی دو طرف می تواند زمینه را برای رسیدن به توافق بزرگ میان آنها فراهم کآیا گزارش جامعه اطلاعاتی آمریکا راه را برای توافق نهایی با ایران باز کرد؟
آیا گزارش جامعه اطلاعاتی آمریکا راه را برای توافق نهایی با ایران باز کرد گزارش سالانه ارزیابی جهانی تهدیدات توسط جامعه اطلاعاتی ایالت متحده که در اواخر هفته گذشته به سنای آمریکا تحویل شد در برگیرنده نکته مهمی است که احتمالا موانع موجود بر سر توافق نهایی بر سر مساله هستهای ایرارئیس جمهور ایران گام های مثبتی پیرامون اجرای توافقنامه هسته ای برداشته است
آمانو رئیس جمهور ایران گام های مثبتی پیرامون اجرای توافقنامه هسته ای برداشته است مدیر کل آژانس بین المللی از اقدامات دکتر حست روحانی رئیس جمهور ایران درباره اجرای توافقنامه هسته ای تمجید کرد به گزارش سرويس بينالملل باشگاه خبرنگاران یوکیا آمانو مدیر کل آژانس بین المللعراقچی خبر داد: ۲۰ ژانویه تاریخ اجرای گام اول توافقنامه ژنو/ موافقت ایران و 1+5 با راهحلهای پیشنهادی
عراقچی خبر داد ۲۰ ژانویه تاریخ اجرای گام اول توافقنامه ژنو موافقت ایران و 1 5 با راهحلهای پیشنهادی عضو ارشد تیم مذاکره کننده هستهای کشورمان در نشستی خبری ۲۰ ژانویه 30 دی را تاریخ اجرای گام اول توافق ژنو ذکر کرد و گفت که 6 کشور و ایران با راهحلهای پیشنهادی برای اختلافات بواکنش رسانهها به توافق نهایی ژنو/ کلید توافق در قفل هستهای چرخید
واکنش رسانهها به توافق نهایی ژنو کلید توافق در قفل هستهای چرخید توافق نهایی بر سر زمان و نحوه اجرا شدن توافق ژنو با انعکاس گسترده رسانه ای همراه بود و تیتر نخست بسیاری از روزنامه ها را به خود اختصاص داد به گزارش نامه نیوز بر این اساس عصر روز گذشته عباس عراقچی با برگزاری کنفر-
گوناگون
پربازدیدترینها