واضح آرشیو وب فارسی:ایرنا:
مدیرعامل راه آهن از رفع گلوگاه های ریلی در سال آینده خبرداد تهران - ایرنا - مدیرعامل شرکت راه آهن جمهوری اسلامی ایران گفت: در بودجه سال 93 برای رفع گلوگاه های شبکه ریلی کشور، بیش از یک هزار و 500 میلیارد تومان اعتبار اختصاص یافته است.
به گزارش خبرنگار ایرنا، محسن پورسید آقایی روز دوشنبه در مراسم اختتامیه همایش توسعه حمل و نقل چندوجهی و صنایع وابسته در شبکه تجارت ملی و بین المللی، یادآورشد: طی هشت سال گذشته سهم بخش ریلی در جابه جایی کالا و مسافر از 14 به 10 درصد کاهش یافته در حالی که سهم حمل و نقل جاده ای در این مدت افزایش زیادی داشته است.
وی با بیان آنکه باید تلاش کنیم تا سهم حمل ونقل ریلی کشور در جابه جایی مسافر و کالا افزایش یابد، گفت: عدم توسعه یافتگی حمل و نقل ریلی در هر کشوری نشان از غیراقتصادی بودن راه آهن در آن کشور است.
پورسید آقایی افزود: برای توسعه حمل و نقل ریلی نگهداری شبکه برای ما اهمیت زیادی دارد به همین منظور راه آهن موظف است هزینه نگهداری شبکه را خود پرداخت کند.
معاون وزیر راه و شهرسازی افزود: در حالی که در حوزه حمل ونقل جاده ای و فرودگاهی هزینه نگهداری شبکه آنها توسط دولت تامین می شود اما در حوزه حمل ونقل ریلی 50 درصد درآمدهای راه آهن صرف نگهداری شبکه خط آهن می شود.
مدیرعامل راه آهن جمهوری اسلامی ایران بر تفکیک هزینه های نگهداری و بهره برداری در حوزه حمل ونقل ریلی تاکید کرد و گفت: باید هزینه نگهداری زیرساخت های ریلی از حوزه بهره برداری آن تفکیک شود و شرکت ها نیز از پرداخت تعرفه حق دسترسی به شبکه ریلی کشور معاف شوند.
معاون وزیر راه و شهرسازی افزود: هم اکنون سیاست اتحادیه اروپا در بخش مسافری استفاده از ناوگان ریلی سریع السیر است و سال 200 تا 2010 میزان حمل و نقل قطارهای سریع السیر در اروپا از 140 میلیارد نفر کیلومتر به 250 میلیارد نفر کیلومتر افزایش یافته است.
پورسیدآقایی درخصوص توسعه بنادر خشک در کشور نیز تصریح کرد که با راه اندازی بنادر خشک در کشور کالا به جای آنکه مستقیما از بندر به مقصد حمل شود، کالا از بندر به بنادر خشک حمل می شود و از آنجا به وسیله شبکه حمل و نقل جاده ای به مقاصد مربوطه در سطح کشور منتقل می شد.
وی افزود: آیین نامه راه اندازی تشکیل بنادر خشک در کشور در دستور کار دولت قرار گرفته است تا متولی ایجاد بنادر خشک در کشور مشخص شود.
رئیس دومین همایش توسعه حمل و نقل چندوجهی نیز در این مراسم گفت: متاسفانه قوانین مشخصی برای حمل و نقل چند وجهی در کشور وجود ندارد که باید با بررسی آسیب شناسی در این حوزه قوانین مناسبی تصویب شود.
دلاور نجفی افزود: در بسیاری از کشورهای جهان حمل و نقل چندوجهی به عنوان اصلی ترین مدل صنعت حمل و نقل بکار گرفته شده در حالی که این سیستم تاکنون در ایران شناخته نشده است.
وی با اشاره به دستاوردهای برگزاری اولین همایش حمل ونقل چند وجهی، افزود: در اولین همایش ضرورت ها، نیازها و آسیب های حمل ونقل کشور توسط کارشناسان مورد بررسی قرار گرفت و در دومین همایش توسعه حمل و نقل چند وجهی با برنامه ریزی مناسب میزگردهای تخصصی زیادی برگزار شده تا سیستم حمل ونقل چند وجهی در کشورمان توسعه یابد.
وی تصریح کرد: انتظار داریم نتیجه نشست های تخصصی به همراه پیش نویس لایحه ای توسعه حمل و نقل چندوجهی از سوی دولت به مجلس ارایه شود تا پس از تصویب آن شاهد توسعه این صنعت در کشور باشیم.
اقتصام(3)1108**1558
انتهای پیام /*
: ارتباط با سردبير
[email protected]
28/11/1392
این صفحه را در گوگل محبوب کنید
[ارسال شده از: ایرنا]
[تعداد بازديد از اين مطلب: 52]