واضح آرشیو وب فارسی:ایرنا:
زلزله زدگان سراوان، در فراموشی برف و سرما زاهدان - ایرنا - مردم آسیب دیده از زلزله و سیل سال گذشته و امسال در شهرستان مرزی سراوان و شهرهای حومه جنوب شرق کشور در هیاهوی مسائل روز کشور فراموش شده اند، آنها این روزها اگر چه دغدغه سرما، برف و یخبندان ندارند اما گویی از سرما و یخبندان زمانه رنج می برند.
شهرستان مرزی و زیبای سراوان و سفال ˈکلپورگانˈ با قدمت پنج هزار ساله و شهرت جهانی که روزگاری گردشگران داخلی و توریست های خارجی در صف انتظار برای خالی شدن یک اتاق در هتل جهانگردی آن بودند این روزها در انزوا به سر می برد، در اثبات این موضوع همین بس که هتل جهانگردی سراوان در مهجوریت به مخروبه ای تبدیل شده است.
شهرستانهای سراوان، مهرستان و سیب سوران طی سالهای اخیر بیش از آنکه تحت الشعاع برخی خرده شرارت ها باشد از برخی کم توجهی ها رنج می برد به عنوان مثال با گذشت نزدیک به یک سال از زلزله 7.7 ریشتری منطقه هنوز هیچ اعتباری برای جبران خسارات وارده به آن اختصاص نیافته است.
به گفته ˈهدایت الله میرمرادزهیˈ نماینده مردم منطقه در مجلس شورای اسلامی ،دولت دهم برای جبران خسارات وارده ناشی از زلزله و سیل به ترتیب 119 و 19 میلیارد تومان اعتبار اختصاص داد اما تخصیص این پول در واقع صفر ریال بوده به عبارت دیگر فقط روی کاغذ به مردم سراوان و حومه کمک شده است.
ˈعباس نخعیˈ معاون برنامه ریزی و بودجه استاندار سیستان و بلوچستان نیز گفت که از مجموع 400 میلیارد تومان خسارت وارده زلزله سراوان قرار است 66 میلیارد تومان آن در آینده و بتدریج توزیع شود.
از دیگر سو بر اساس آخرین تحقیقات میدانی نگارنده، برخی آسیب دیدگان سراوان طی یک سال گذشته از کمترین حمایت های اجتماعی برخوردار بوده اند به عنوان مثال ˈالله بخش آذرکمندˈ از مددجویان تحت پوشش بهزیستی که به همراه خواهر معلول و مادر نابینایش در منطقه ˈگشتˈ زندگی می کند به علت فروریختن سقف چوبی خانه اش اکنون در یک اتاق چند متری کوچک و گلی با حداقل امکانات رفاهی زندگی می کند.
منطقه گشت در جریان زلزله فروردین ماه گذشته کانون اصلی زلزله جنوب شرق سیستان و بلوچستان بود.
برخی کارشناسان معتقدند غیربرخورداری سیستان و بلوچستان در بسیاری از شاخص ها بیش از همه چیز متاثر از فضای رسانه ای کشور است بطوریکه در بیشتر اوقات اخبار خاصی از منطقه مخابره و بازتاب ملی و حتی بین المللی دارد همانطور که هامون در سکوت خبری و غریبانه خشکید اما در غرب کشور دریاچه ارومیه که در جای خود دارای اهمیت است، همواره به سبب هژمونی رسانه ای در کانون توجه و رسیدگی بوده است.
در زمان حاضر نیز استانهای غربی کشور که به سبب فقدان برخی زیرساخت ها نعمت برف را به نقمت تبدیل کرده است در کانون توجه و امدادرسانی قرار دارد اما در مقابل آسیب دیدگان ناشی از سیل و زلزله سراوان با گذشت نزدیک به یک سال حتی ریالی کمک دریافت نکرده اند.
به اعتقاد برخی کارشناسان در صورت روان سازی قوانین و پرهیز از بخشی نگری دستگاههای ذیربط حتی بدون تخصیص اعتبار نیز می توان شاخص های توسعه ای را در منطقه حساس و راهبردی سراوان ارتقاء داد و به افزایش رفاه و مردمان آن کمک کرد.
توسعه و تقویت بازارچه های مرزی منطقه بر همین اساس ارزیابی می شود از دیگر سو این مهم به ارتقای شاخص های امنیتی منطقه کمک شایانی خواهد کرد.
صرف نظر از فعال نبودن بازارچه های مرزی جنوب شرق سیستان و بلوچستان اکنون به سبب برخی سخت گیریهای بی مورد و بخشی نگری شماری از دستگاهها حتی مجوز قانونی تجارت 20 میلیون ریالی سرپرستان خانوار مرزنشین نیز عملی نمی شود و مسائلی از این دست به معیشت و رفاه مردمان این دیار آسیب جدی وارد کرده است.
کم توجهی های پی در پی بویژه در بحث توجه به توسعه بر اساس آمایش سرزمینی باعث شده است فرصت و مزیت مرزهای دریایی و زمینی سیستان و بلوچستان در مواردی به تهدید و آسیب تبدیل شود و این جز با همت رسانه ها و برش زدن لایه های مختلف مسائل، مشکلات و در عین حال مزیت های منطقه به منظور کمک به اتخاذ تصمیم های راهبردی دولتمردان، سامان نخواهد یافت.
از: محمد مهدی کرمانی
انتهای پیام /*
: ارتباط با سردبير
[email protected]
25/11/1392
این صفحه را در گوگل محبوب کنید
[ارسال شده از: ایرنا]
[تعداد بازديد از اين مطلب: 38]