واضح آرشیو وب فارسی:ایرنا:
مناطق آزاد تجاری عامل جهشی در توسعه استان اردبیل - سیفعلی موسی زاده اردیبل - ایرنا- مناطق آزاد تجاری و صنعتی و ویژه اقتصادی بعنوان یکی از راهکارهای توسعه مناطق محروم و در عین حال برخوردار از قابلیت های خاص مطرح می باشند و چنین به نظر می رسد که می تواند شتاب بخش گام های آرام شروع شده در استان اردبیل به سوی توسعه و پیشرفت پایدار باشد.
مناطق آزاد تجاری و صتعتی در جزایر و بنادر ایرانی در خلیج فارس و دریاری عمان از جمله کیش ، قشم ، چابهار و مناطق دیگری چون منظقه آزاد تجاری صنعتی ارس ، منطقه آزاد تجاری صنعتی اروند، منطقه آزاد تجاری صنعتی انزلی و مناطق ویژه اقتصادی در استان های یزد، کرمان ، بوشهر، کرمان و هرمزگان از جمله مناطقی هستند که با استفاده از این فرصت اقتصادی زمینه های رشد و توسعه خود را کم و بیش فراهم کرده اند که در این میان برخی از آنها هم اکنون بعنوان نگین اقتصادی ، تجاری و سیاحتی ایران مطرح هستند.
مناطق آزاد و ویژه اقتصادی در راستای اهداف قانون برنامه چهارم توسعه به عنوان راهکاری برای تعامل با اقتصاد و بازارهای هدف بین المللی تعریف و با تغییراستراتژی تجاری کشور از استراتژی جایگزین واردات به استراتژی تشویق و توسعه صادرات، تولید،صادرات و صادرات مجدد از این مناطق از اولویت خاصی برخوردار شد.
تسریع در انجام امور زیربنایی، عمران و آبادانی، رشد و توسعه اقتصادی، سرمایه گذاری و افزایش درآمد عمومی، ایجاد اشتغال سالم و مولد، تنظیم بازار کار و کالا، حضور فعال در بازارهای جهانی و منطقه ای، تولید و صادرات کالاهای صنعتی و تبدیل و ارایه خدمات عمومی ماموریتهای متعدد مناطق آزاد است که درقانون چگونگی اداره مناطق آزاد تجاری، صنعتی برآنها تاکید شده است.
همچنین محرومیت زدایی منطقه ای و استفاده از انواع پیوندها و ارتباطات مفید با اقتصاد ملی مهم ترین نقشی است که این مناطق برعهده دارند.
با توجه به اهداف فوق ،استان اردبیل به لحاظ موقعیت جغرافیایی خود یکی از مناطق مستعد در زمینه ایجاد مناطق آزاد تجاری، صنعتی و سیاحتی می باشد و مردم و مسوولان این استان به آن بعنوان یکی از راهکارهای توسعه منطقه چشم دوخته اند.
داشتن 380 کیلومتر مرز خشکی با جمهوری آذربایجان ، برخورداری از گمرک بین المللی بیله سوار مغان ، گذرگاه مرزی اصلاندوز، قابلیت های غنی کشاورزی و گردشگری از جمله پتانسیل هایی است که استان اردبیل برای ایجاد مناطق آزاد و تجاری از آن برخودار می باشد.
مجید خدابخش استاندار جدید اردبیل که با استراتژی جذب سرمایه گذار، تصدی امور منطقه را بدست گرفته است یکی از ابزارهای توسعه جهشی استان را ایجاد مناطق آزاد تجاری ،صنعتی و گردشگری می داند.
به گفته وی ، استان اردبیل حدود 380 کیلومتر مرز مشترک با جمهوری آذربایجان دارد و روزانه هزاران نفر از طریق مرز بیله سوار مغان وارد ایران می شوند که با تبدیل قسمتی از این استان به منطقه آزاد تجاری زمینه رفاه مردم و ارتقاء اقتصادی فراهم خواهد شد.
وی با بیان اینکه استان اردبیل به عنوان قطب کشاورزی در ایران محسوب می شود ، معتقد است که این منطقه در طول تاریخ از سرمایه گذاری های کلان ملی محروم مانده و از مشکلاتی مانند توسعه یافتگی کمتر و کمبود سرمایه گذاری در بخش های کشاورزی و گردشگری رنج می برد و نیاز به توجهی ویژه دارد.
وی ایجاد نخستین منطقه ویژه گردشگری کشور در شهر سیاحتی ˈسرعینˈ و مناطق آزاد تجاری و صنعتی در منطقه مغان در شمال و پیوستن آن به منطقه ویژه نمین و در نهایت به سرعین را بعنوان راهکاری برای توسعه پایدار استان اردبیل می داند.
به نظر می رسد که زمینه های لازم و مورد نیاز در شهرستان های مرزی بیله سوار ، پارس آباد و گرمی مغان بواسطه داشتن مرزهای طولانی با جمهوری آذربایجان جهت تبدیل به منطقه آزاد تجاری ، صنعتی بیشتر مهیا می باشد.
از جمله راهکارهایی که برای استفاده از ظرفیت های اقتصادی منطقه مغان استان اردبیل مطرح می باشد تحت پوشش بردن آن از سوی منطقه آزاد تجاری و صنعتی ارس در استان آذربایجان شرقی می باشد که ازسوی نمایندگان و مسوولان دو استان مورد استقبال قرار گرفته است.
منطقه مغان استان اردبیل در همسایگی منطقه آزاد تجاری ارس واقع است و پوشش آن می تواند از تشریفات و مراحل طولانی مدت ایجاد منطقه آزاد در آن کاسته و زمینه شکوفایی منطقه ای در شمال غرب کشور را فراهم آورد.
این اقدام می تواند همچنین بعنوان تجربه ای جدید زمینه تحقق اهداف دولت در نگاه توسعه منطقه ای به استان های کشور را فراهم سازد0
همچنین طرح ایجاد منطقه ویژه گردشگری درˈ سرعین ˈ نیز که برای نخستین بار در کشور از سوی مسوولان و نمایندگان استان اردبیل مطرح و سازمان میراث فرهنگی ، صنایع دستی و گردشگری از آن استقبال کرده است ، می تواند قابلیت های استثنایی بخش سیاحتی استان را شکوفا کرده و نه تنها موقعیتی منطقه ای بلکه بین المللی به آن ببخشد.
در این میان فعال سازی منطقه ویژه اقتصادی نمین که در سال 1388 تصویب ولی تاکنون چندان عملیاتی نشده است و نیز توجه به زیرساخت هایی چون توسعه فرودگاههای اردبیل و پارس آباد ، گسترش آزا دراه ها و سرعت بخشی به پروژه راه اهن میانه - اردبیل - پارس آباد می بایست مورد پیگیری جدی مقام های استان اردبیل باشد.
530
انتهای پیام /*
: ارتباط با سردبير
[email protected]
21/11/1392
این صفحه را در گوگل محبوب کنید
[ارسال شده از: ایرنا]
[تعداد بازديد از اين مطلب: 43]