واضح آرشیو وب فارسی:ایرنا:
اعتبارات قطره ای پاسخگو طرح های آبی لرستان نیست خرم آباد - ایرنا - استان لرستان همواره به عنوان یکی از استان های مستعد کشور در حوزه طرح های آبی و کشاورزی معرفی شده اما تاکنون بهره برداری واقعی از این ظرفیت ها انجام نشده است.
به گزارش خبرنگار ایرنا، طی سال های اخیر توجه زیادی به بخش آب لرستان معطوف و کار احداث چندین سد و ایستگاه پمپاژ آب در شهرها و دشت های مختلف لرستان آغاز شده است.
به رغم اقدامات در حال انجام، طراوت و خنکای طرح های آبی تا کنون بر انتظار تب کرده مردم احساس نشده و لرستانی ها همچنان چشم انتظار بهره برداری از طرح های آبی کلان هستند.
از طرفی به دلیل خشکسالی های اخیر و برداشت های بی رویه از منابع آب سطحی و زیر زمینی، بسیاری از دشت های لرستان افت شدید داشته به نحوی که بنابر اعلام مسوولان مربوطه، آب های زیر زمینی لرستان به سمت صفر شدن میل می کند.
وخامت این وضعیت در حالی است که لرستان استانی متکی به کشاورزی و دامپروری بوده و بیش از 130 هزار خانوار در این بخش ها امرار معاش می کنند که به طور قطع با بحران آب و عواقب ناشی از آن باید منتظر حوادثی ناگوارتر از کاهش سطح آبهای سطحی و زیرزمینی لرستان بود.
در این راستا دشت کوهدشت از مهمترین دشت های استان بوده که با افت شدید مواجه شده و به گفته کارشناسان برداشت بی رویه آب از منابع این دشت موجب خروج گاز از این دشت و زمین های کشاورزی مردم شده است.
در این میان طرح احداث ایستگاه های پمپاژ آب ˈسرطرهانˈ وˈ گوخوشابˈ، همزمان با اجرای طرح احداث سد معشوره، روزنه ی امیدی برای پاشویه تب بی آبی دشت کوهدشت به شمار می رود که تاکنون اعتبارات قابل توجهی برای این طرح ها هزینه شده اما به ظاهر هزینه صرف شده، بی نتیجه ماندده و طرح های مربوطه متوقف شده است.
اما اظهارات قابل توجهی در جلسه شورای فنی لرستان روز شنبه در خصوص چگونگی طرح این دو ایستگاه پمپاژ عنوان شد که بار دیگر ثابت کرد لرستان همواره صحنه آزمون و خطا بوده است.
دبیر شورای فنی لرستان گفت: طی سال های گذشته مقرر شده تخصیص آب برای طرح احداث ایستگاه پمپاژ آب سرطرهان از سد معشوره باشد اما با شرایط فعلی برداشت آب این ایستگاه از محل رودخانه سیمره است.
علیرضا خرمی افزود: این در حالی است که برای تخصیص آب سیمره باید مجوزهای لازم کسب شود که تاکنون این امر محقق نشده است.
وی اظهار کرد: رود خانه سیمره 370 متر پایین تر از دشت سرطرهان است که برای رفع این مشکل باید دو ایستگاه پمپاژ احداث شود که اجرای این دو هزینه های بسیاری را در پی دارد.
وی گفت: همچنین ایستگاه پمپاژ گرخوشاب نیز مطالعات اولیه نداشته و با توجه به اینکه برداشت آب از بالا دست رودخانه انجام می شود، ظرفیت این ایستگاه به طور قطع کاهش خواهد یافت.
مدیرعامل شرکت آب منطقه ای لرستان نیز گفت: حدود پنج تا شش میلیارد ریال برای بهره برداری و نگهداری از طرح ایستگاه سرطرهان هزینه شده است.
علی امید سیفی افزود: وزارت نیرو تخصیص آب این ایستگاه را اعلام نکرد و با توجه به عدم تصویب مطالعات اولیه طرح، دستور توقف این طرح از سوی وزارت نیرو صادر شد.
وی با بیان اینکه طرح احداث ایستگاه پمپاژ آب سرطرهان از سال 88 آغاز شده اظهار داشت: با توجه به پیش بینی برآورد 500 میلیارد ریال اعتبار اجرای کامل طرح، عدم توجیه اقتصادی و هزینه بالا از دیگر دلایل تعطیلی این طرح است.
وی تصریح کرد: این در حالی است که نماینده مردم کوهدشت در مجلس شورای اسلامی مجوز تخصیص 200 میلیون متر مکعب از سیمره را گرفته و این در حالی است که آقایان زیر بار 10 میلیون متر مکعب هم نمی روند.
سیفی گفت: سهم تخصیص لرستان از حوزه کرخه 577 میلیون متر مکعب بوده که این میزان مصوب شده و احتمال افزایش آن منتفی است و بنا بر اعلام وزارت نیرو طرح های جایگزین برای طرح ایستگاه سرطرهان برای کوهدشت اجرا خواهد شد.
وی اضافه کرد: طرح ایستگاه آب گرخوشاب کوهدشت نیز از سال 86 آغاز و تاکنون 30 میلیارد ریال برای اجرای آن هزینه شده است.
وی گفت:استاندار لرستان در بازدید اخیر خود ازاین طرح نسبت به پرداخت چهار تا پنج میلیارد ریال قول مساعد داده که در صورت تحقق این مهم ، این طرح که هم اکنون 90 درصد پیشرفت فیزیکی دارد ، نیمه نخست سال 93 به بهره برداری می رسد.
به هرحال با توجه به اعتبارات قطره چکانی و نه چندان مناسب لرستان، اجرای طرح های غیر کارشناسی در این استان اصلا مطلوب و قابل قبول نیست و دقت نظر مسوولان در اجرای طرح ها بسیار حیاتی بوده تا لرستان بیش از این به صحنه آزمون و خطا تبدیل نشود.
7269/630/681
انتهای پیام /*
: ارتباط با سردبير
[email protected]
20/11/1392
این صفحه را در گوگل محبوب کنید
[ارسال شده از: ایرنا]
[تعداد بازديد از اين مطلب: 39]