واضح آرشیو وب فارسی:ایرنا:
قبر باقرخان (سالار ملی) شاید در قصرشیرین باشد کرمانشاه - ایرنا - یک ناشر موسیقی کشور، گفت: احتمال اینکه قبر باقرخان (سالار ملی) از سرداران مبارزه با استعمار در دوران مشروطه در منطقه قصرشیرین باشد، وجود دارد ولی هیچ نشانی از مزار این سردار بزرگ در دست نیست.
به گزارش خبرنگار ایرنا، ˈمحمدعلی چاووشیˈ روز یکشنبه در آیین بزرگداشت ˈیارمحمدخان کرمانشاهیˈ از مبارزان دوران مشروطیت، افزود: باید برای یافتن قبر باقرخان در قصرشیرین اقدامات لازم انجام شود.
وی سپس به بیان شخصیت آزادیخواه یارمحمدخان کرمانشاهی و شرحی مختصر از مبارزات وی در دوران مشروطه پرداخت و اظهار کرد: نخستین بار در سال 1360 خورشیدی برای یافتن مزار و احیای نام این سردار برزگ اقدام شد.
چاووشی تاکید کرد: رشادت های این سردار کرمانشاهی در کتاب های تاریخ و از سوی مورخین بنامی همچون ˈناظم الاسلام کرمانی و احمد کسرویˈ بیان شده بطوریکه در کتاب کسروی آمده همه از شجاعت و بی همآوردی ˈیارمحمدخان کرمانشاهیˈ آگاه بودند.
وی گفت: کسروی همچنین در این کتاب آورده است وقتی محمدعلی شاه با کمک روس هایی که همواره حامی استبداد بودند، مجلس را به توپ بست، یارمحمدخان همراه با برادرزاده اش حسین خان برای حمایت از انقلابیون مشروطه از کرمانشاه عازم تهران شد.
این سردار بزرگ در سه راهی سلفچگان در نزدیکی قم، به اردوی مهاجرین برخورد که مرحوم مدرس و سلیمان میرزا اسکندری نیز در آن اردو بودند و همانجا بود که تشکیل دولت موقت در کرمانشاه پیش آمد.
ناشر موسیقی ایران اظهار کرد: این سردار بزرگ کرمانشاهی به تبریز و برای یاری رسانی به سردار و سالار ملی در این شهر رفت و مبارزات شجاعانه ای در محله امیرخیز تبریز داشت که در کتاب کسروی نیز آمده است.
براساس مطالب دانش نامه آزاد در خصوص سرنوشت باقرخان نیز آمده است که سالار ملی در تهران منزوی می زیست تا اینکه قضیه مهاجرت پیش آمد وی همراه مهاجرین حرکت کرد و شبی در نزدیکی قصرشیرین کنونی عده ای از راهزنها به او و همراهانش حمله کرده و او را به قتل رساندند.
مرگ باقرخان به همراه 18 نفر از یاران و همراهانش در محرم ۱۳۳۵ قمری برابر با آبان ۱۲۹۵ خورشیدی بدست یکی از اشرار معروف به نام ˈمحمدامین طالبانیˈ و به قصد تصاحب اسب و وسایل همراه او و مهمانانش، در این منطقه اتفاق افتاد.
*** یارمحمد خان را بهتر بشناسیم.
سردار یار محمدخان زردلانی معروف به یار محمدخان کرمانشاهی از فعالان مشروطه بود که در سال های 1287 تا 1289 خورشیدی در نبردهای سختی از جمله در محاصره تبریز به یاری ستارخان و باقرخان شتافت.
وی بعدها بوسیله عبدالحسین میرزا فرمانفرما حاکم کرمانشاه و عامل حکومت مرکزی در 13 مهر 1291 هجری شمسی در بازار مسقف کلوچه پزخانه کرمانشاه به قتل رسید.
وی با اندیشه آزادیخواهی وارد ˈکمیته غیرتˈ کرمانشاه شد و در کنار عده ای از آزادیخواهان کرمانشاهی همچون حاج آقا محمد مهدی، میرزا علی خان سرتیپ خانه خراب و ابوالفتح میرزا دولتشاهی به فعالیت پرداخت.
هنگام برخورد مشروطه خواهان و مستبدان در کرمانشاه، همراه دو هزار تن از آزادیخواهان در کنسولگری انگلستان در کرمانشاه (محل فعلی شهرداری) متحصن شد.
پس از رفع تحصن همراه با برادرخوانده اش، حسین خان کلاهی عازم تهران شد و سپس در قم از به توپ بستن مجلس و اشغال تهران بدست قزاق های لیاخوف آگاه شد و از آنجا به تبریز رفت و به آزادیخواهان از جمله ستارخان و باقرخان پیوست.
571/567/681
انتهای پیام /*
: ارتباط با سردبير
[email protected]
13/11/1392
این صفحه را در گوگل محبوب کنید
[ارسال شده از: ایرنا]
[تعداد بازديد از اين مطلب: 125]