تور لحظه آخری
امروز : سه شنبه ، 29 آبان 1403    احادیث و روایات:  پیامبر اکرم (ص):هر كسى، به هدايتى راهنمايى كند، پاداشى را كه براى پيروان هدايت وجود دارد، براى ...
سرگرمی سبک زندگی سینما و تلویزیون فرهنگ و هنر پزشکی و سلامت اجتماع و خانواده تصویری دین و اندیشه ورزش اقتصادی سیاسی حوادث علم و فناوری سایتهای دانلود گوناگون شرکت ها

تبلیغات

تبلیغات متنی

صرافی ارکی چنج

صرافی rkchange

سایبان ماشین

دزدگیر منزل

تشریفات روناک

اجاره سند در شیراز

قیمت فنس

armanekasbokar

armanetejarat

صندوق تضمین

Future Innovate Tech

پی جو مشاغل برتر شیراز

لوله بازکنی تهران

آراد برندینگ

خرید یخچال خارجی

موسسه خیریه

واردات از چین

حمية السكري النوع الثاني

ناب مووی

دانلود فیلم

بانک کتاب

دریافت دیه موتورسیکلت از بیمه

طراحی سایت تهران سایت

irspeedy

درج اگهی ویژه

تعمیرات مک بوک

دانلود فیلم هندی

قیمت فرش

درب فریم لس

زانوبند زاپیامکس

روغن بهران بردبار ۳۲۰

قیمت سرور اچ پی

خرید بلیط هواپیما

بلیط اتوبوس پایانه

قیمت سرور dl380 g10

تعمیرات پکیج کرج

لیست قیمت گوشی شیائومی

خرید فالوور

بهترین وکیل کرج

بهترین وکیل تهران

خرید اکانت تریدینگ ویو

خرید از چین

خرید از چین

تجهیزات کافی شاپ

نگهداری از سالمند شبانه روزی در منزل

بی متال زیمنس

ساختمان پزشکان

ویزای چک

محصولات فوراور

خرید سرور اچ پی ماهان شبکه

دوربین سیمکارتی چرخشی

همکاری آی نو و گزینه دو

کاشت ابرو طبیعی و‌ سریع

الک آزمایشگاهی

الک آزمایشگاهی

خرید سرور مجازی

قیمت بالابر هیدرولیکی

قیمت بالابر هیدرولیکی

قیمت بالابر هیدرولیکی

لوله و اتصالات آذین

قرص گلوریا

نمایندگی دوو در کرج

خرید نهال سیب

 






آمار وبسایت

 تعداد کل بازدیدها : 1831058818




هواشناسی

نرخ طلا سکه و  ارز

قیمت خودرو

فال حافظ

تعبیر خواب

فال انبیاء

متن قرآن



اضافه به علاقمنديها ارسال اين مطلب به دوستان آرشيو تمام مطالب
 refresh

زنگ خطر تالاب ها به صدا درآمد


واضح آرشیو وب فارسی:ایرنا:

زنگ خطر تالاب ها به صدا درآمد اراک - ایرنا - قلب تپنده تالاب ها به عنوان سرمایه زیست محیطی ارزشمند کشور و یکی از عوامل مهم تنظیم شرایط اقلیمی و زیستی در سال های اخیر در حال ایستادن است و دست یاریگری را برای احیای شرایط اورژانسی خود طلب می کنند.


دارا بودن وضعیتی در میانه خشکی و آب از مشخصه های اصلی تالاب ها است به طوری که برخی از آن ها همواره دارای آب و برخی دیگر فصلی هستند اما ویژگی بارز این زیست بوم ها، ماندگاری نسبی آب در آن ها است.
هم اینک 270 تالاب در کشور وجود دارد که 24 مورد از آنها در فهرست کنوانسیون جهانی تالاب ها به ثبت رسیده و متاسفانه زنگ خطر چهار تالاب جهانی انزلی، هورالعظیم، هامون و پریشان به صدا درآمده است.
کنوانسیون رامسر معاهده ای بین المللی است که در 1971 امضا شده و هدف از آن حفظ و نگهداری تالاب ها است.
در این کنوانسیون فهرستی از تالاب های مهم جهان تهیه شده که به «فهرست رامسر» شهرت دارد و در آن انگلیس با 164 تالاب از لحاظ تعداد و کانادا با 130 هزار کیلومتر مربع تالاب، از لحاظ وسعت رکورددار است.
وضعیت آلودگی تالاب ها در ایران در سال های اخیر از چالش های حاد زیست محیطی بوده و اگر اقدامات احیایی برای مهار روند رو به رشد تهدیدات تالاب ها هر چه زودتر اجرا نشود،
تاثیرات و پیامدهای ناگواری را برای کشور به همراه خواهد داشت .
شتاب گرفتن روند بیابانی شدن عرصه های تالابی ، وارد آمدن آسیب جدی به تنوع زیستی و پیدایش و گسترش منابع گرد و خاک و ریزگردهای نمکی از جمله این پیامدها است که بسرعت به مسئله ای بغرنج برای کشور تبدیل می شود .
دفتر مطالعات زیربنایی مرکز پژوهش های مجلس تالاب ها را از مهم ترین بسترهای مولد حیات و تنوع زیستی در جهان دانسته و بر اساس برآورد مرکز نظارت و پایش محیط زیست جهانی، وسعت تالاب های جهان 570 میلیون هکتار معادل شش درصد مساحت کره زمین اعلام شده است.
در سال های اخیر بیشتر تالاب های ایران به دلیل کاهش حجم آب در اثر عوامل طبیعی و انسانی، ورود آلاینده های مختلف بیولوژیکی، شیمیایی و فیزیکی ،رعایت نکردن حریم زیست محیطی و اکولوژیکی تالاب ها، تغییر کاربردی اراضی تالابی، عدم رعایت حقابه طبیعی محیط های طبیعی از سوی مجریان مختلف طرح های آبی، بی توجهی به ملاحظات زیست محیطی در اجرای پروژه های عمرانی و شکار و صید غیرمجاز و قاچاق آنها را در مسیر نابودی قرار گرفته اند.
کارشناسان زیست محیطی بر این باورند که تالاب های ثبتی ˈشورگل ،یادگارلو و درگه سنگی، مجموعه تالاب انزلی، آلاگل، آلماگل و آجی گل، شادگان خورالامیه و خورموسی، نیریز و کمیجان، انتهای جنوبی هامون پوزک و هامون صابری و هامون هیرمندˈ در معرض تغییرات شدید اکولوژیکی و وضعیت بحرانی قرار گرفته اند.
همچنین بقیه تالاب های کشور از جمله تالاب کویری میقان اراک نیز شرایطی شکننده و رو به وخامت را تجربه می کنند.
به گزارش مرکز پژوهش های مجلس شورای اسلامی دریاچه هامون به عنوان هفتمین تالاب بین المللی جهان و بزرگ ترین دریاچه آب شیرین کشور بخاطر خشکسالی های پیاپی ، احداث سدهای متعدد بر روی رودخانه اصلی در افغانستان به کانون بحرانی حرکت شن های روان تبدیل شده است .
علاوه بر این عوامل پایبند نبودن کشور افغانستان به رعایت معاهده بین المللی سال 1351 مبنی بر آزادسازی 26 مترمکعب آب در هر ثانیه در رودخانه هیرمند و عدم عضویت در کنوانسیون رامسر این دریاچه به یک معضل اجتماعی و اقتصادی در منطقه تبدیل کرده است .
این گزارش حاکی از آن است که حفظ حیات سیستان وابسته به حیات هامون و حیات هامون وابسته به آب ورودی از رودخانه های بالادست است بنابراین در صورتی که برای معضلات ایجاد شده، به فوریت تدابیری اساسی اندیشیده نشود نابودی تالاب هامون قطعی خواهد بود.

رییس کمیسیون کشاورزی، آب و منابع طبیعی مجلس شورای اسلامی، تالاب ها را حلقه حیاتی زیستی و تعادل اکولوژیکی عنوان کرد و گفت: برهم خوردن نظام تالابی به مفهوم هجوم تغییرات بزرگ اقلیمی و آب و هوایی است و تبعات آن در سالهای اخیر به شکل پدیده ریزگردها هویداست.
«عباس رجایی» افزود: زیست بوم های شکننده در صورت حلقه مدیریتی ناقص به چشمه های گرد و خاک و زایش ریزگردهای نمکی تبدیل می شوند که با صرف سرمایه های کلان نیز نمی توان تبعات انسانی و محیطی ناشی از آن را مهار کرد.
وی ادامه داد: قانون حمایت از تالاب های داخلی پس از طرح در صحن علنی مجلس برای رفع پاره ای نواقص در کمیسیون کشاورزی، آب و منابع طبیعی در دست بررسی است .
وی ادامه داد: این قانون منشوری شفاف و اساسی در طرح حقوق تالاب ها ، تعیین حریم قانونی و حق آبه مناسب، محدود سازی دخالت های بی ضابطه انسانی و ساماندهی و تعریف نوع توسعه و ساختار سازه ای و غیر سازه ای در این زیست بوم های حساس است.
وی خاطرنشان کرد: پر رنگ کردن مشارکت مردمی در مدیریت زیست بوم ها و تبدیل تهدیدات آنها به فرصت های اشتغالزایی و تولید ثروت در این قانون به خوبی دیده شده و امید است که پس از تصویب مفاد آن با ظرافت و نظارت دقیق در سطوح اجرایی نمود داشته باشد.
یکی از تالاب های کویری مهم که جزو 10 تالاب با ارزش کشور و به عنوان یکی از زیستگاه های پرندگان مهاجر و درناها شناخته شده تالاب میقان اراک است که به دلیل نداشتن سهم مناسب حقابه، فعالیت های معدنی گسترده و مدیریت چندگانه در سال های اخیر جراحات و آسیب های جدی را تجربه کرده است.
شرایط بحرانی این تالاب ارزشمند و حساسیت مردمی و تشکل های زیست محیطی سبب شد که در مهر ماه امسال در سفر رییس سازمان محیط زیست کشور به اراک کارگروه ویژه تالاب تشکیل شود و معضلات این زیست بوم شکننده که سهم بسزایی را در آلایندگی هوای اراک و تولید گرد و خاک محلی داشته به صورت علمی بررسی شود.
مردم و دوستداران محیط زیست استان مرکزی انتظار دارند که مشکلات این تالاب به صورت ویژه رسیدگی شود و 20 مصوبه این کارگروه در کمیته ملی نظیر کمیته تالاب دریاچه ارومیه عملیاتی شود.
مدیرکل حفاظت محیط زیست استان مرکزی در این خصوص گفت: مصوبات این کارگروه ملی از جمله تخصیص سهم مناسب حق آبه از طریق وزارت نیرو در دست اقدام ا ست.
«امیر انصاری» افزود: این تالاب برای حیات ، سر زندگی و حفظ تنوع زیستی سالانه به 25 میلیون متر مکعب آب نیاز دارد که در حال حاضر این سهم صفر است و تنها از طریق پساب فاضلاب شهر اراک تغذیه می شود و انتظار می رود مسوولان این پساب را حفظ کرده و به تالاب میقان کمک کنند.
وی عنوان کرد: شعار امسال روز جهانی تالاب ها «تالاب و کشاورزی» تعیین شده چرا که این دو مقوله ارتباط تنگاتنگی با هم دارند.
وی افزود: اگر تالاب ها به سوی خشکی و بیابانی شدن پیش بروند و با شن های روان موجب بر هم خوردن اقلیم مناطق و شوری خاک شوند ؛ کشاورزی به شدت آسیب پذیر می شود که بطور مستقیم بر معیشت و امنیت غذایی مردم اثر می گذارد.
انصاری خاطرنشان کرد: وسعت تالاب میقان واقع در 15 کیلومتری شمال شرق اراک 25 هزار هکتار است که شامل دریاچه با سه جزیره در وسط قسمت کویری و دشت های اطراف است .
وی توضیح داد: این زیست بوم بطور مستقیم بر اکوسیستم و اقلیم منطقه اثر دارد و بر اساس تحقیقات کارشناسی، منشاء 70 درصد گرد و غبار محلی موجود در هوای اراک در روزهای آلوده امسال همین تالاب بوده است.
مدیرکل حفاظت محیط زیست استان مرکزی بیان کرد: یکی از عوامل تهدید تالاب میقان اراک کشیدن جاده ای غیراصولی در دل این زیستگاه و برداشت های معدنی سولفات سدیم از ذخایر آن است که باید با مدیریت جامع و مناسبی پبامدهای آن ساماندهی شود.
انصاری خشکسالی های شدید پنج سال اخیر در استان مرکزی را در دامن زدن به چالش های زیست محیطی و کاهش ذخایر آبی دریاچه تالاب میقان مهم ارزیابی کرد و خواستار ادامه استفاده این تالاب از پساب فاضلاب شد.
وی تصریح کرد: تالاب کویری میقان اراک یکی از زیستگاه های اصلی پرندگان مهاجر به ویژه درناهای خاکستری است و هر ساله بین 10 تا 15 هزار قطعه پرنده مهاجر در فصل پائیز به این تالاب کویری مهاجرت می کنند.
انصاری گفت: وجود این تالاب بین دو تا سه درجه بر هوای شهر اراک تاثیر دارد و حفظ اکوسیستم طبیعی آن می تواند از مخاطرات زیست محیطی جدی که در کمین اراک است جلوگیری کند.
مدیرکل حفاظت محیط زیست استان مرکزی بیان کرد: برنامه مدیریت زیست بوم تالاب کویری میقان اراک با هدف کاهش یا حذف دائمی تهدیدات و پایداری و بقای زیست بوم تالاب به عنوان یکی از چهار تالاب اولویت دار و مهم کشور ابلاغ شده و در دست پیگیری است.
وی بیان کرد: تالاب کویری میقان اراک به سبب شرایط خاص کویری، کانون تولید گرد و غبار، زیستگاه ارزشمند پرندگان مهاجر و گنجینه ارزشمند گونه های خاص جانوری و گیاهی برای تدوین طرح مدیریت جامع زیست بوم انتخاب شده است .
وی ادامه داد:در این طرح مدیریت جامع زیست بوم در تالاب کویری میقان اراک طی مدت پنج سال برنامه های فرهنگی ، اصلاحی و حفاظتی اجرا می شود و اعتبارات تخصیصی سال اول آن چهار میلیارد ریال است.
انصاری، رویکرد مدیریت زیست بومی را در قالب پنج گام اجرایی و 12 اصل بیان کرد که حفاظت و مدیریت در کلیه مراحل برنامه ریزی، تصمیم گیری و اجرا با مشارکت و توافق بخش ها و گروه های ذینفع انجام می شود.
وی تقویت نقش جوامع محلی در برنامه ریزی و اجرای برنامه های مدیریتی، استفاده از دانش بومی آن ها، ایجاد ارتباطات فرابخشی با نهادهای مختلف و تدوین مدیریت مشارکتی هدفمند و دراز مدت را از محورهای این طرح جامع عنوان کرد.
وی عنوان کرد: مدیریت زیست بومی رویکرد حفاظتی پیشرفته ای است که در آن حفظ محیط زیست با به رسمیت شناختن بهره برداری های معقول اقتصادی، در نظر گرفتن نقش انسان به ویژه جوامع محلی و ارتباط بین اجرا در سطوح فراتر از مرزهای ظاهری زیست بوم در سطح حوزه آبریز عملی می شود.
معاون محیط زیست طبیعی اداره حل حفاظت محیط زیست استان مرکزی نیز در این خصوص گفت: امسال برای پر رنگ کردن فعالیت های حمایت از تالاب میقان اراک از 15 آبان روز استانی درنا تا 13 بهمن روز جهانی تالاب به عنوان فصل همنوایی با تالاب یاد شده و جشنواره های هنری و عکس تالاب میقان در سطح استانی و ملی برگزار شده است.
«مهرداد حاج حسینی » افزود: به مناسبت روز جهانی تالاب، گروه های دانش آموزش، زنان جامعه روستایی و دوستداران محیط زیست در تالاب میقان گرد هم می آیند و ضمن پرنده نگری به صورت نمادین به پرندگان غذا می دهند.
وی، برگزاری کارگاه هم اندیشی تالاب با حضور نخبگان فکری و دانشگاهی، راه اندازی بخش زیست بوم در سایت محیط زیست استان مرکزی و تقدیر از فعالان محیط زیست برای غذا رسانی به پرندگان تالاب میقان در هنگام محاصره برف را از دیگر برنامه های روز جهانی تالاب در اراک عنوان کرد.
حاج حسینی با بیان اینکه در 10 سال اخیر پرونده پیوستن این تالاب به کنوانسیون رامسر به عنوان میراث طبیعی اراک دنبال شده اما هنوز تنیجه قطعی حاصل نشده است ،گفت: با اقدامات صورت گرفته امسال انتظار می رود که بستر راهیابی این تالاب در لیست کنوانسیون رامسر فراهم شود.
کارشناسان و دست اندرکاران امور زیست محیطی بر این باورند که تالاب ها بخشی مهم از چرخه حیات هستند که آسیب آنها کل زنجیره را متاثر می کند و حفاظت و مدیریت بهینه این زیست بوم ها نشان از درایت و تیزهوشی بشر در بهبود کیفیت زندگی خود و سایر موجودات زنده است.
تراژدی مرگ تالاب ها و تهدیدات محیطی و انسانی که امروز قلب تپنده این زیست بوم ها را نشانه گرفته واقعیتی تلخ است که شریان حیات سالم را می خشکاند پس تا دیر نشده باید به عنوان یک ضرورت در سایه مشارکت جمعی و خرد، احیای تالاب ها را در اولویت امور قرار داد.ک/4
560/ 605
گزارش از : مژگان حیدری
انتهای پیام /*
: ارتباط با سردبير


[email protected]




13/11/1392





این صفحه را در گوگل محبوب کنید

[ارسال شده از: ایرنا]
[مشاهده در: www.irna.ir]
[تعداد بازديد از اين مطلب: 45]

bt

اضافه شدن مطلب/حذف مطلب







-


اجتماع و خانواده

پربازدیدترینها
طراحی وب>


صفحه اول | تمام مطالب | RSS | ارتباط با ما
1390© تمامی حقوق این سایت متعلق به سایت واضح می باشد.
این سایت در ستاد ساماندهی وزارت فرهنگ و ارشاد اسلامی ثبت شده است و پیرو قوانین جمهوری اسلامی ایران می باشد. لطفا در صورت برخورد با مطالب و صفحات خلاف قوانین در سایت آن را به ما اطلاع دهید
پایگاه خبری واضح کاری از شرکت طراحی سایت اینتن