محبوبترینها
نمایش جنگ دینامیت شو در تهران [از بیوگرافی میلاد صالح پور تا خرید بلیط]
9 روش جرم گیری ماشین لباسشویی سامسونگ برای از بین بردن بوی بد
ساندویچ پانل: بهترین گزینه برای ساخت و ساز سریع
خرید بیمه، استعلام و مقایسه انواع بیمه درمان ✅?
پروازهای مشهد به دبی چه زمانی ارزان میشوند؟
تجربه غذاهای فرانسوی در قلب پاریس بهترین رستورانها و کافهها
دلایل زنگ زدن فلزات و روش های جلوگیری از آن
خرید بلیط چارتر هواپیمایی ماهان _ ماهان گشت
سیگنال در ترید چیست؟ بررسی انواع سیگنال در ترید
بهترین هدیه تولد برای متولدین زمستان: هدیههای کاربردی برای روزهای سرد
در خرید پارچه برزنتی به چه نکاتی باید توجه کنیم؟
صفحه اول
آرشیو مطالب
ورود/عضویت
هواشناسی
قیمت طلا سکه و ارز
قیمت خودرو
مطالب در سایت شما
تبادل لینک
ارتباط با ما
مطالب سایت سرگرمی سبک زندگی سینما و تلویزیون فرهنگ و هنر پزشکی و سلامت اجتماع و خانواده تصویری دین و اندیشه ورزش اقتصادی سیاسی حوادث علم و فناوری سایتهای دانلود گوناگون
مطالب سایت سرگرمی سبک زندگی سینما و تلویزیون فرهنگ و هنر پزشکی و سلامت اجتماع و خانواده تصویری دین و اندیشه ورزش اقتصادی سیاسی حوادث علم و فناوری سایتهای دانلود گوناگون
آمار وبسایت
تعداد کل بازدیدها :
1827268163
استان همدان | مرجع جاذبه های گردشگری ایران
واضح آرشیو وب فارسی:سیری در ایران: موقعيت جغرافيايى و تقسيمات سياسى استان
استان همدان با مساحت ۲۰ هزار و ۱۷۲ کيومترمربع، ۱/۲ درصد از کل مساحت کشور را در بر مىگيرد. اين استان بين مدارهاى ۵۹ درجه و ۳۳ دقيقه تا ۴۹ درجه و ۳۵ دقيقه عرض شمالى و ۳۴ درجه و ۴۷ دقيقه تا ۳۴ درجه و ۴۹ دقيقهٔ طول شرقى از نصفالنهار گرينويچ قرار گرفته است.
استان همدان جزو استانهاى غربى ايران است که از شمال به استان زنجان، از جنوب به استان لرستان، از شرق به استان مرکزى و از غرب به استانهاى کرمانشاه و کردستان محدود مىشود.
بلندترين نقطهٔ استان همدان، قلهٔ الوند با ارتفاع ۳۵۷۴ متر و پستترين مکان اين استان اراضى عَمْرآباد در کنار رود قرهچاى در بخش شرا و پيشخوار است.
استان همدان از نظر تقسيمات کشورى، ۸ شهرستان، ۱۶ شهر، ۱۸ بخش و ۶۸ دهستان دارد و مرکز آن شهر همدان است.
- شهرستانهاى اين استان عبارتاند از:
همدان، نهاوند، تويسرکان، ملاير، کبودرآهنگ، اسدآباد، بهار و رزن.
- شهرهاى آن عبارتاند از:
همدان، اسدآباد، بهار، قروهٔ درجزين، کبودرآهنگ، لالجين، مريانج، ملاير، سامن، نهاوند، تويسرکان، سرگان، رزن، فامنين، صالحآباد و فيروزان است.
- بخشهاى تابعهٔ آن در همدان:
مرکزى، شراء، فامنين؛ و در ملاير : مرکزى، جوکار، سامن؛ و در نهاوند : مرکزى، خزل؛ و در تويسرکان : مرکزى، قِلقل رود؛ و در کبودرآهنگ : مرکزى، گلتپه؛ و در اسدآباد : مرکزى، لالجين (در بهار)؛ و در رزن: مرکزى، سردرود، قروه و درجزين است.
جغرافياى طبيعى و اقليم استان
استان همدان منطقهاى است مرتفع. کوهستان الوند که از شمال غربى به جنوب شرقى کشيده شده است جزو پيشکوههاى داخلى زاگرس است.
کوه الوند در جنوب و غرب شهر همدان قرار گرفته و تودهاى از سنگ گرانيت است، از سنگهاى آن در صنعت ساختمانسازى استفاده مىشود.
از زيباترين بناهايى که با استفاده از اين سنگها ساخته شده است آرامگاه فيلسوف نامدار ايران شيخالرئيس ابوعلىسينا، در همدان است که ديرتر به شرح آن خواهيم پرداخت.
ارتفاعات مهم استان عبارتاند از : گرمه و سرده در ملاير، آلمابلاغ در حدفاصل اسدآباد و بهارکوه، بوقاطى در کبودرآهنگ، گروياگرى در جنوب نهاوند و خان گُرمَز در سياه درهٔ تويسرکان و رشته کوه زاگرس با قله زيباى الوند حدفاصل تويسرکان و همدان.
در ناحيهٔ شمال شرقى و شرق ارتفاعات الوند در ميان کوه الوند و کوه گرين اراضى پست و دشتهاى هموار استان قرار دارد. دشتهاى وسيع شمال و شمال شرقى استان در مسير بادهاى شديد است. تودههاى هوا به راحتى اين نواحى را تحت تأثير قرار مىدهد.
استقرار اين دشتها در مجاورت نواحى مرتفع و کوهستانى باعث وزش بادهاى شديدى در سطح استان مىشود؛ به همين دليل استان همدان از مناطق بادخيز کشور به شمار مىآيد و اغلب شهرهاى استان همدان در ارتفاعات واقع شدهاند. متوسط سرعت باد در استان همدان ۴ متر در ثانيه گزارش شده است.
از ديگر عوامل مؤثر در شرايط جوى اين استان يکى دورى آن از دريا و ديگرى جريانهاى پرفشار هواى سرد شمالى و غربى است. به طورکلى مناطق مرتفع استان آب و هواى سرد کوهستانى دارد و مناطق جنوبى آن – ملاير و نهاوند – داراى آب و هواى معتدل کوهستانى است.
به استناد گزارشهاى ايستگاههاى سينوپتيک همدان – نوژه، حداکثر مطلق درجهٔ حرارت هوا در اين استان ۳۶/۸، و حداقل مطلق آن ۲۹/۶- و متوسط حرارت آن ۹/۶ درجهٔ سانتىگراد است. گرمترين ماههاى سال با حداکثر دماى ۳۵ درجهٔ سانتىگراد تير و مرداد است و سردترين ماههاى سال، با ميانگين ۲۵/۴- درجهٔ سانتىگراد دى و بهمن است.
به استناد همين گزارش، ميزان سالانهٔ بارندگى بيش از ۳۰۰ ميلىمتر است که در ماههاى مختلف سال متغير است؛ به طورى که در فروردين حداکثر ۹۵ ميلىمتر، در ارديبهشت ۸۲ ميلىمتر، در خرداد ۸۱ ميلىمتر و در بقيهٔ ماهها نيز به تناسب فصل متغيّر است. استان همدان با ۱۴۳ روز يخبندان در سال يکى از سردترين استانهاى کشور است. سردترين ماههاى سال، دى، بهمن، اسفند و گاهى فروردين است.
وزش باد در سطح استان تقريباً در تمام ماههاى سال ادامه دارد. انواع جريان بادهاى اين استان، عبارتاند از:
- بادهاى شمال و شمال غربى که بيشتر در فصل بهار و زمستان جريان پيدا مىکند، و غالباً مرطوب و بارانزاست.
- بادهاى غربى – شرقى، که بيشتر در فصل پاييز مىوزد.
- بادهاى محلى، که بر اثر اختلاف فشار بين ارتفاعات و دشتها پديد مىآيد، مثل بادکور در ناحيهٔ اسدآباد.
با توجه به شرايط اقليمى مناسبترين زمان براى مسافرت به همدان، از اواخر ارديبهشت تا اواخر مهرماه است. در اين مدت علاوه بر زيبايى و سرسبزىهاى پراکنده در سراسر استان همدان تابش آفتاب و درجهٔ حرارت بسيار مطلوب است. زمان مذکور فرصت مناسبى است تا ايرانگردان علاقهمند به استان همدان از تعطيلات تابستانى خود بيشترين بهره را بگيرند. اگر کسانى قصد استفاده از برف براى ورزش اسکى و ساير ورزشهاى زمستانى را داشته باشند، فصل زمستان بسيار مناسب است؛ به ويژه آن که امکانات ورزش اسکى و کوهنوردى زمستانى در دامنههاى الوند فراهم است.
جغرافياى تاريخى استان
استان همدان يکى از مناطق تاريخى ايران و از قديمىترين کانونهاى تمدن به شمار مىرود. آثار تاريخى موجود در اين استان قدمت و کهن سالى آن را نشان مىدهد.
وضعيت اجتماعى و اقتصادى استان
برابر آمارگيرى جارى جمعيت در سال ۱۳۷۰، کل جمعيت استان ۳۲۰۶۵۱۱ نفر بوده که از اين تعداد ۴۲/۲ درصد در مناطق شهرى و ۵۷/۸ درصد در مناطق روستايى سکونت داشتند. تراکم نسبى جمعيت در هر کيلومترمربع در همين سال ۸۶/۸ نفر بود.
رشد جمعيت شهرى استان در فاصلهٔ سالهاى ۷۰-۱۳۶۵ حدود ۵/۲ درصد بود. در همين مقطع، جمعيت روستايى استان از ۶۳ درصد در سال ۱۳۶۵ به ۵۷/۸ درصد در سال ۱۳۷۰ رسيد که ۵/۲ درصد کاهش را نشان مىداد. به عبارت ديگر در فاصلهٔ سالهاى مذکور مهاجرت از روستا به شهر افزايش يافت.
همدان منطقهاى است کوهستانى که در دامنهٔ رشته کوه الوند قرار گرفته و سرچشمهٔ رودها و جويبارهاى فراوان است. مراتع بين درهاى آن از ديرباز سبب جذب بخشى از دامداران و عشاير به اين منطقه بوده است. جمعيت تقريبى عشايرى که سالانه به اين استان مىآيند، حدود ۴۰ هزار نفر گزارش شده است. اين استان با زمستانهاى نسبتاً سرد و تابستانهاى معتدل، مراتع چراى بهاره و تابستانه را براى عشاير فراهم مىکند، تا آن حد که عشاير استانهاى همجوار نيز به اين استان کوچ ييلاقى مىکنند. از آن جملهاند تيرههايى از ايلات ترکاشوند، جمير، ياريم تاقلو و بنفشه که از ايلام، کرمانشاه، لرستان و استان مرکزى به اين منطقه مىآيند و در ارتفاعات شمالى و جنوبى الوند و ديگر نواحى مرتفع استان تابستانگذرانى مىکنند.
تابستان کوتاه خاصه در مناطق مرتفع شمال تويسرکان و جنوب همدان سبب شده است که ايلات و عشاير صرفاً به دامدارى بپردازند و کشاورزى از رشد چندانى برخوردار نباشد. گروهى از تيرهٔ رحمتى ايل ترکاشوند در مناطق بين اسدآباد، تويسرکان و حوالى کوه خان گورمز به کشت و زرع محدود مىپردازند.
اساس اقتصاد استان در مرحلهٔ اول کشاورزى و دامپرورى و در مرحلهٔ بعد مبتنى بر استخراج و استحصال معادن است. کشت در سطح استان به دو شکل ديم و آبى صورت مىگيرد، اما بيشتر اراضى کشت شده به صورت ديم است.
مهمترين محصولات کشاورزى استان گردو، گندم، جو، سيبزمينى و چغندرقند است که کشت گندم و جو حدود سه چهارم اراضى زير کشت را به خود اختصاص داده است. محصول گردو به ويژه در تويسرکان از لحاظ کمى و کيفى کمنظير است. اولين مرکز تحقيقات گردو در کشور در شهر تويسرکان تأسيس شده است. محصولات مهم ديگر استان در قسمتهاى کوهستانى انواع ميوهها (به ويژه سيب و گلابي) و در دامنهها انگور، غلات، حبوبات و صيفىجات است.
براساس سرشمارى کشاورزى سال ۱۳۶۷، در سطح استان ۵۶۰۸۰۲ هکتار زمين کشاورزى وجود دارد که از اين وسعت ۷۵۱۲۸۶ هکتار آبى و ۸۰۹۵۱۵ هکتار ديم است. از کل اراضى آبى ۸۱۶۱۸۰ هکتار زير کشت، ۸۷۷۸۰ هکتار به صورت آيش و ۰۵۱۲۵ هکتار باغ و قلمستان است. از کل اراضى ديم نيز ۳۷۶۲۶۰ هکتار زيرکشت و ۷۲۳۲۵۴ هکتار به صورت آيش و ۷۱۰ هکتار باغ و قلمستان است.
شيوهٔ دامدارى اين استان بيشتر سنتى است، ولى با آموزشهاى لازم و اصلاحنژاد دام مىتوان توليد محصولات دامى آن را افزايش داد. اين استان به علت تنوع آب و هوا، وجود مراتع وسيع و ييلاقى بودن منطقه، براى عشاير دامدار از اهميت خاصى برخوردار است. در حال حاضر وجود مجتمعهاى دامدارى صنعتى و نيمهصنعتى که زير نظر مرکز گسترش خدمات توليدى و عمرانى فعاليت دارند، توليد فرآوردههاى دامى آن را گسترش داده است.
استان همدان از نظر معادن بسيار غنى است و مهمترين معادن آن گرانيت، سنگ آهک، سنگ ساختمانى، فلدسپات، سرب، روى، نقرهٔ آهنگران، گچ، ليمونيت، سيليس، تراورتن و سنگ آهن است.
در اين استان صنايع دستى بيش از صنايع ماشينى گسترش دارد، هرچند که با ورود صنايع ماشينى روزبهروز از اهميت و اعتبار صنايع دستى کاسته مىشود.
مهمترين صنايع دستى استان قالىبافى، سفالگرى، گيوهبافى، کفشدوزى، پوستيندوزى و دباغى است.
قالىبافى همدان در سطح ملى مشهور است و قالىهاى ريزباف آن به خارج از کشور نيز صادر مىشود. سفالگرى از صنايع دستى مهم استان به ويژه لالجين در شهر بهار است. انواع اين ظروف و ابزار سفالى، علاوه بر مصرف محلى به خارج از آن نيز صادر مىشود.
در اطراف شهر همدان و ديگر شهرستانهاى استان، کارگاهها و کارخانههاى متعددى تأسيس شده است که به تدريج بر تعداد آنها افزوده مىشود.
يکى از صنايع سبک استان، کارخانهٔ صنعتى توليد شيشه است که در غرب ايران کمنظير و از نظر ظرفيت توليدى منحصر به فرد است. اين کارخانه در حال حاضر انواع استکان، ليوان، شيشه و نظاير آن را توليد مىکند. ساير صنايع سبک استان عبارتاند از : صنايع غذايى، نساجى و چرمسازى، سلولزى، شيميايى، کانى غيرفلزى، برق و الکترونيک و صنايع فلزي.
مهمترين فعاليت صنايع سنگين استان عبارتاند از : ريختهگرى چدن و توليد ادوات کشاورزى، ماشينآلات ساختمانى و راهسازى، سوپاپ انواع خودرو و شرکت فولاد همدان.
بخش خدمات استان با توسعهٔ آموزش عالى و کسب تجارب نوين، گسترش قابل توجهى يافته است.
این مطلب را به لیست مطالب مورد علاقه خودتون اضافه کنید" rel="nofollow">این مطلب را به لیست مطالب مورد علاقه خودتون اضافه کنید
این صفحه را در گوگل محبوب کنید
[ارسال شده از: سیری در ایران]
[مشاهده در: www.seeiran.ir]
[تعداد بازديد از اين مطلب: 158]
صفحات پیشنهادی
تپه های باستانی پیرانشهر | مرجع جاذبه های گردشگری ایران
در حوزه شهرستان پیرانشهر تعداد 113 تپه تاریخی تو سط كارشناسان نمایندگی میراث فرهنگی این شهرستان شناسایی و به ثبت سازمان رسیده است كه این امر حاكی از تاریخی بودن منطقه و شكل گیری و وجود تمدنهای نیرومند ودرخشان قبل از اسلام مانند تمدن ماننا پارسوا اورارتو مادها زاموا و تمدندانلود مسیرهای عمومی گردشگری استان لرستان | مرجع جاذبه های گردشگری ایران
در این فایل که به صورت pdf ارائه شده است شناسه مسیرهای عمومی گردشگری استان لرستان معرفی شده اند این شناسه ها توسط معاونت گردشگری سازمان میراث فرهنگی صنایع دستی و گردشگری تهیه و ارائه شده است برای دانود فایل pdf روی لینک زیر کلیک کنید لرستان این مطلب را به لیست مطالب مورد علاقهاستان قزوین | مرجع جاذبه های گردشگری ایران
موقعيت جغرافيايى و تقسيمات سياسى استان استان قزوين از شمال به استان گيلان از جنوب به استان مرکزى از مشرق به استان تهران و از مغرب به استان زنجان و همدان محدود است و ۱۳۰۴ متر از سطح دريا ارتفاع دارد استان قزوين با توجه به موقعيت جغرافيايى خود مانند پلى پايتخت کشور را به مناطقاستان مازندران | مرجع جاذبه های گردشگری ایران
موقعيت جغرافيايى و تقسيمات سياسى استان استان مازندران با حدود ۲۴ هزار کيلومترمربع مساحت بين ۴۷ دقيقه تا ۳۸ درجه و ۵ دقيقهٔ عرض شمالى و ۵۰ درجه و ۳۴ دقيقه تا ۵۶ درجه و ۱۴ دقيقهٔ طول شرقى از نصفالنهار گرينويچ قرار گرفته است درياى مازندران در شمال استان تهران و سمنان در جنوب و ااستان مركزی | مرجع جاذبه های گردشگری ایران
موقعيت جغرافيايى و تقسيمات سياسى استان استان مرکزى تقريباً در مرکز ايران بين ۳۳ درجه و ۳۰ دقيقه تا ۳۵ درجه و ۳۵ دقيقه عرض شمالى و ۴۸ درجه و ۵۷ دقيقه تا ۵۱ درجه طول شرقى از نصفالنهار گرينويچ قرار دارد اين استان از شمال به استانهاى تهران و قزوين از غرب به استان همدان از جنوب بتپه باستانی قلایچی | مرجع جاذبه های گردشگری ایران
روستای قلایچی در ۱۲ کیلومتری شمال شرقی شهر بوکان قرار دارد برای اولین بار در سال ۱۳۶۳ شمسی کاوش های باستان شناسی به سرپرستی “اسماعیل یغمایی” در این تپه صورت گرفت و آثاری از هزاره اول قبل از میلا د در اثر این حفاری ها نمایان گشت ازجمله آثار به دست آمده در آن فصل آجاستان قم | مرجع جاذبه های گردشگری ایران
موقعيت جغرافيايى و تقسيمات سياسى استان استان قم با وسعتى معادل ۶۳۱۱۴ کيلومترمربع در مرکز کشور واقع شده و مرکز آن شهر قم است اين استان بين ۵۰ درجه و ۳۰ دقيقه تا ۵۱ درجه و ۳۰ دقيقه طول شرقى نسبت به نصفالنهار گرينويچ و ۳۵ درجه و ۱۵ دقيقه تا ۳۵ درجه و ۱۵ دقيقه عرض شمالى نسبت به خطاستان گیلان | مرجع جاذبه های گردشگری ایران
موقعيت جغرافيايى و تقسيمات سياسى استان استان گيلان با مساحت ۷۱۱۱۴ کيلومتر مربع در ميان رشته کوههاى البرز و تالش در شمال ايران جاى گرفته است اين استان به واحد جغرافيايى جنوب درياى مازندران تعلق دارد و با استانهاى اردبيل در غرب مازندران در شرق زنجان در جنوب و کشور تازه استقدانلود مسیرهای عمومی گردشگری استان قم | مرجع جاذبه های گردشگری ایران
در این فایل که به صورت pdf ارائه شده است شناسه مسیرهای عمومی گردشگری استان قم معرفی شده اند این شناسه ها توسط معاونت گردشگری سازمان میراث فرهنگی صنایع دستی و گردشگری تهیه و ارائه شده است برای دانلود فایل pdf روی لینک زیر کلیک کنید این مطلب را به لیست مطالب مورد علاقه خودتون اضااستان گلستان | مرجع جاذبه های گردشگری ایران
موقعيت جغرافيايى و تقسيمات سياسى استان استان گلستان با مساحتى معادل ۰۰۰۲۲ کيلومترمربع در قسمت شمال شرقى کشور واقع شده است اين استان از شمال با درياى خزر مازندران از شرق با استان خراسان از غرب با استان مازندران و از جنوب با استان سمنان همسايه است براساس آخرين تقسيمات کشواستان کهگیلویه و بویراحمد | مرجع جاذبه های گردشگری ایران
موقعيت جغرافيايى و تقسيمات سياسى استان استان کهگيلويه و بويراحمد با ۲۶۴۱۶ کيلومترمربع وسعت در جنوب غربى ايران بين ۳۰ درجه و ۹ دقيقه تا ۳۱ درجه و ۳۲ دقيقه عرض شمالى و ۴۹ درجه و ۵۷ دقيقه تا ۵۰ درجه و ۴۲ دقيقه طول شرقى واقع شده است اين استان از شمال با استان چهار محال و بختيارىاستان فارس | مرجع جاذبه های گردشگری ایران
موقعيت جغرافيايى و تقسيمات سياسى استان استان فارس در جنوب منطقه مرکزى ايران بين مدارهاى ۲۷ درجه و دو دقيقه و ۳۱ درجه و ۴۲ دقيقهٔ عرض شمالى و ۵۰ درجه و ۴۲ دقيقه و ۵۵ درجه و ۳۸ دقيقهٔ طول شرقى از نصفالنهار گرينويچ قرار گرفته است اين استان از شمال با استان اصفهان و يزد از مغرب باشهر باستانی آسک | مرجع جاذبه های گردشگری ایران
شهر آسك و جنگ خوارج در دوران اسلامی شهرت آسك در دوران اسلامی به سبب جنگی كه میان خوارج ازارقه و سپاه عبیدا بن زیاد در این محل در گرفت معروف بوده است در كتاب تاریخ و جغرافیا ی خوزستان در ص 155و156 سید محمد علی امام می نویسد عبیدا… زیاد در سال پنجاه و هشتم هجری یك مجتهد بدانلود کتاب جاذبه های طبیعی و تاریخی استان قزوین | مرجع جاذبه های گردشگری ایران
توضیحات جاذبه های طبیعی و تاریخی استان قزوین فهرست مساجد مسجد جامع مسجد النبی سنجیده مسجد حیدریه حسینیه ها حسینیه امینی ها کلیساها کلیسای رفیع کلیسای کانتور برج ناقوس امامزاده ها بقعه ها امامزاده حسین امامزاده اسماعیل امامزاده کمال امامزاده هفت صندوق امامزاده علی شکرناب امامزاموزه باستان شناسی خلخال | مرجع جاذبه های گردشگری ایران
حمام تاریخی نصر خلخال قدمت این حمام مربوط به دوره قاجار بوده و در ابتدا به عنوان بنائی عام المنفعه برای تامین نیازهای اهالی محل بنا شده است فرم معماری آن از اصول حمامهای تاریخی ایران پیروی میکند حمام از طریق یک ورودی به هشتی و از آن جا به پیشخان منتهی می شود سربینه بانقشه مربع وموزه باستان شناسی | مرجع جاذبه های گردشگری ایران
در طول چند دهه گذشته تاسیس موزه ها و نگارخانه های متعدد در سراسر ایران زمین بیانگر توجه سران این مرز و بوم به فرهنگ و تمدن است علاوه برآن توجه به نگاهداری آثار باستانی و حفاظت از آن نیز جایگاه ویژه ای پیدا کرده است به طوری که توجه به آثار گذشتگان در حقیقت حفاظت از هویت ملی استآذربایجانغربی ، از منحصر بهفردترین استانها در حوزهی گردشگری | مرجع جاذبه های گردشگری ایران
تاریخ خبر 1392 11 10 – مدیرکل میراث فرهنگی صنایعدستی و گردشگری آذربایجانغربی گفت آذربایجانغربی یکی از منحصر بهفردترین استانها در حوزهی گردشگری است به گزارش خبرنگار خبرگزاری دانشجویان ایران ایسنا منطقهی آذربایجانغربی عباسزاده در نشست کارگروه گردشگری استان-
گوناگون
پربازدیدترینها