تور لحظه آخری
امروز : جمعه ، 14 دی 1403    احادیث و روایات:  پیامبر اکرم (ص):بدانيد كه بدترين بدها، علماى بدند و بهترين خوبان علماى خوبند.
سرگرمی سبک زندگی سینما و تلویزیون فرهنگ و هنر پزشکی و سلامت اجتماع و خانواده تصویری دین و اندیشه ورزش اقتصادی سیاسی حوادث علم و فناوری سایتهای دانلود گوناگون شرکت ها

تبلیغات

تبلیغات متنی

صرافی ارکی چنج

صرافی rkchange

سایبان ماشین

دزدگیر منزل

اجاره سند در شیراز

armanekasbokar

armanetejarat

صندوق تضمین

Future Innovate Tech

پی جو مشاغل برتر شیراز

خرید یخچال خارجی

موسسه خیریه

واردات از چین

حمية السكري النوع الثاني

ناب مووی

دانلود فیلم

بانک کتاب

دریافت دیه موتورسیکلت از بیمه

طراحی سایت تهران سایت

irspeedy

درج اگهی ویژه

تعمیرات مک بوک

دانلود فیلم هندی

قیمت فرش

درب فریم لس

خرید بلیط هواپیما

بلیط اتوبوس پایانه

تعمیرات پکیج کرج

لیست قیمت گوشی شیائومی

خرید فالوور

پوستر آنلاین

بهترین وکیل کرج

بهترین وکیل تهران

خرید از چین

خرید از چین

تجهیزات کافی شاپ

خرید سرور اچ پی ماهان شبکه

کاشت ابرو طبیعی و‌ سریع

قیمت بالابر هیدرولیکی

قیمت بالابر هیدرولیکی

قیمت بالابر هیدرولیکی

لوله و اتصالات آذین

قرص گلوریا

نمایندگی دوو در کرج

دوره آموزش باریستا

مهاجرت به آلمان

بهترین قالیشویی تهران

بورس کارتریج پرینتر در تهران

تشریفات روناک

نوار اخطار زرد رنگ

ثبت شرکت فوری

تابلو برق

خودارزیابی چیست

فروشگاه مخازن پلی اتیلن

قیمت و خرید تخت برقی پزشکی

کلینیک زخم تهران

خرید بیت کوین

خرید شب یلدا

پرچم تشریفات با کیفیت بالا و قیمت ارزان

کاشت ابرو طبیعی

پرواز از نگاه دکتر ماکان آریا پارسا

پارتیشن شیشه ای اداری

اقامت یونان

خرید غذای گربه

رزرو هتل خارجی

تولید کننده تخت زیبایی

مشاوره تخصصی تولید محتوا

سی پی کالاف

دوره باریستا فنی حرفه ای

چاکرا

استند تسلیت

تور بالی نوروز 1404

سوالات لو رفته آیین نامه اصلی

کلینیک دندانپزشکی سعادت آباد

پی ال سی زیمنس

دکتر علی پرند فوق تخصص جراحی پلاستیک

تجهیزات و دستگاه های کلینیک زیبایی

 






آمار وبسایت

 تعداد کل بازدیدها : 1849747243




هواشناسی

نرخ طلا سکه و  ارز

قیمت خودرو

فال حافظ

تعبیر خواب

فال انبیاء

متن قرآن



اضافه به علاقمنديها ارسال اين مطلب به دوستان آرشيو تمام مطالب
 refresh

استان همدان | مرجع جاذبه های گردشگری ایران


واضح آرشیو وب فارسی:سیری در ایران: موقعيت جغرافيايى و تقسيمات سياسى استان
استان همدان با مساحت ۲۰ هزار و ۱۷۲ کيومترمربع، ۱/۲ درصد از کل مساحت کشور را در بر مى‌گيرد. اين استان بين مدارهاى ۵۹ درجه و ۳۳ دقيقه تا ۴۹ درجه و ۳۵ دقيقه عرض شمالى و ۳۴ درجه و ۴۷ دقيقه تا ۳۴ درجه و ۴۹ دقيقهٔ طول شرقى از نصف‌النهار گرينويچ قرار گرفته است.
استان همدان جزو استان‌هاى غربى ايران است که از شمال به استان زنجان، از جنوب به استان لرستان، از شرق به استان مرکزى و از غرب به استان‌هاى کرمانشاه و کردستان محدود مى‌شود.
بلندترين نقطهٔ استان همدان، قلهٔ الوند با ارتفاع ۳۵۷۴ متر و پست‌ترين مکان اين استان اراضى عَمْرآباد در کنار رود قره‌چاى در بخش شرا و پيشخوار است.
استان همدان از نظر تقسيمات کشورى، ۸ شهرستان، ‌ ۱۶ شهر، ۱۸ بخش و ۶۸ دهستان دارد و مرکز آن شهر همدان است.
- شهرستان‌هاى اين استان عبارت‌اند از:
همدان، نهاوند، تويسرکان، ملاير، کبودرآهنگ، اسدآباد، بهار و رزن.
- شهرهاى آن عبارت‌اند از:
همدان، اسدآباد، بهار، قروهٔ درجزين، کبودرآهنگ، لالجين، مريانج، ملاير، سامن، نهاوند، تويسرکان، سرگان، رزن، فامنين، صالح‌آباد و فيروزان است.
- بخش‌هاى تابعهٔ آن در همدان:
مرکزى، شراء، فامنين؛ و در ملاير : مرکزى، جوکار، سامن؛ و در نهاوند : مرکزى، خزل؛ و در تويسرکان : مرکزى، قِلقل رود؛ و در کبودرآهنگ : مرکزى، گل‌تپه؛ و در اسدآباد : مرکزى، لالجين (در بهار)؛ و در رزن: مرکزى، سردرود، قروه و درجزين است.
جغرافياى طبيعى و اقليم استان
استان همدان منطقه‌‌اى است مرتفع. کوهستان الوند که از شمال غربى به جنوب شرقى کشيده شده است جزو پيشکوه‌هاى داخلى زاگرس است.
کوه الوند در جنوب و غرب شهر همدان قرار گرفته و توده‌اى از سنگ گرانيت است، از سنگ‌هاى آن در صنعت ساختمان‌سازى استفاده مى‌شود.
از زيباترين بناهايى که با استفاده از اين سنگ‌ها ساخته شده است آرامگاه فيلسوف نامدار ايران شيخ‌الرئيس ابوعلى‌سينا، ‌ در همدان است که ديرتر به شرح آن خواهيم پرداخت.
ارتفاعات مهم استان عبارت‌اند از : گرمه و سرده در ملاير، آلمابلاغ در حدفاصل اسدآباد و بهارکوه، بوقاطى در کبودرآهنگ، گروياگرى در جنوب نهاوند و خان گُرمَز در سياه درهٔ تويسرکان و رشته کوه زاگرس با قله زيباى الوند حدفاصل تويسرکان و همدان.
در ناحيهٔ شمال شرقى و شرق ارتفاعات الوند در ميان کوه الوند و کوه گرين اراضى پست و دشت‌هاى هموار استان قرار دارد. دشت‌هاى وسيع شمال و شمال شرقى استان در مسير بادهاى شديد است. توده‌هاى هوا به راحتى اين نواحى را تحت تأثير قرار مى‌دهد.
استقرار اين دشت‌ها در مجاورت نواحى مرتفع و کوهستانى باعث وزش بادهاى شديدى در سطح استان مى‌شود؛ به همين دليل استان همدان از مناطق بادخيز کشور به شمار مى‌آيد و اغلب شهرهاى استان همدان در ارتفاعات واقع شده‌اند. متوسط سرعت باد در استان همدان ۴ متر در ثانيه گزارش شده است.
از ديگر عوامل مؤثر در شرايط جوى اين استان يکى دورى آن از دريا و ديگرى جريان‌هاى پرفشار هواى سرد شمالى و غربى است. به طورکلى مناطق مرتفع استان آب و هواى سرد کوهستانى دارد و مناطق جنوبى آن – ملاير و نهاوند – داراى آب و هواى معتدل کوهستانى است.
به استناد گزارش‌هاى ايستگاه‌هاى سينوپتيک همدان – نوژه، حداکثر مطلق درجهٔ حرارت هوا در اين استان ۳۶/۸، و حداقل مطلق آن ۲۹/۶- و متوسط حرارت آن ۹/۶ درجهٔ سانتى‌گراد است. گرم‌ترين ماه‌هاى سال با حداکثر دماى ۳۵ درجهٔ سانتى‌گراد تير و مرداد است و سردترين ماه‌هاى سال، با ميانگين ۲۵/۴- درجهٔ سانتى‌گراد دى و بهمن است.
به استناد همين گزارش، ميزان سالانهٔ بارندگى بيش از ۳۰۰ ميلى‌متر است که در ماه‌هاى مختلف سال متغير است؛ به طورى که در فروردين حداکثر ۹۵ ميلى‌متر، در ارديبهشت ۸۲ ميلى‌‌متر، در خرداد ۸۱ ميلى‌متر و در بقيهٔ ماه‌ها نيز به تناسب فصل متغيّر است. استان همدان با ۱۴۳ روز يخ‌بندان در سال يکى از سردترين استان‌هاى کشور است. سردترين ماه‌هاى سال، دى، بهمن، اسفند و گاهى فروردين است.
وزش باد در سطح استان تقريباً در تمام ماه‌هاى سال ادامه دارد. انواع جريان باد‌هاى اين استان، عبارت‌اند از:
- بادهاى شمال و شمال غربى که بيشتر در فصل بهار و زمستان جريان پيدا مى‌کند، و غالباً مرطوب و باران‌زاست.
- بادهاى غربى – شرقى، که بيشتر در فصل پاييز مى‌وزد.
- بادهاى محلى، که بر اثر اختلاف فشار بين ارتفاعات و دشت‌ها پديد مى‌آيد، مثل بادکور در ناحيهٔ‌ اسد‌آباد.
با توجه به شرايط اقليمى مناسب‌ترين زمان براى مسافرت به همدان، از اواخر ارديبهشت تا اواخر مهرماه است. در اين مدت علاوه بر زيبايى و سرسبزى‌هاى پراکنده در سراسر استان همدان تابش آفتاب و درجهٔ حرارت بسيار مطلوب است. زمان مذکور فرصت مناسبى است تا ايرانگردان علاقه‌مند به استان همدان از تعطيلات تابستانى خود بيشترين بهره را بگيرند. اگر کسانى قصد استفاده از برف براى ورزش اسکى و ساير ورزش‌هاى زمستانى را داشته باشند، فصل زمستان بسيار مناسب است؛ به ويژه آن که امکانات ورزش اسکى و کوهنوردى زمستانى در دامنه‌هاى الوند فراهم است.
جغرافياى تاريخى استان
استان همدان يکى از مناطق تاريخى ايران و از قديمى‌ترين کانون‌هاى تمدن به شمار مى‌رود. آثار تاريخى موجود در اين استان قدمت و کهن سالى آن را نشان مى‌دهد.
وضعيت اجتماعى و اقتصادى استان
برابر آمارگيرى جارى جمعيت در سال ۱۳۷۰، کل جمعيت استان ۳۲۰‚۶۵۱‚۱ نفر بوده که از اين تعداد ۴۲/۲ درصد در مناطق شهرى و ۵۷/۸ درصد در مناطق روستايى سکونت داشتند. تراکم نسبى جمعيت در هر کيلومترمربع در همين سال ۸۶/۸ نفر بود.
رشد جمعيت شهرى استان در فاصلهٔ سال‌هاى ۷۰-۱۳۶۵ حدود ۵/۲ درصد بود. در همين مقطع، جمعيت روستايى استان از ۶۳ درصد در سال ۱۳۶۵ به ۵۷/۸ درصد در سال ۱۳۷۰ رسيد که ۵/۲ درصد کاهش را نشان مى‌داد. به عبارت ديگر در فاصلهٔ سال‌هاى مذکور مهاجرت از روستا به شهر افزايش يافت.
همدان منطقه‌اى است کوهستانى که در دامنهٔ رشته‌ کوه الوند قرار گرفته و سرچشمهٔ رودها و جويبارهاى فراوان است. مراتع بين دره‌اى آن از ديرباز سبب جذب بخشى از دامداران و عشاير به اين منطقه بوده است. جمعيت تقريبى عشايرى که سالانه به اين استان مى‌آيند، حدود ۴۰ هزار نفر گزارش شده است. اين استان با زمستان‌هاى نسبتاً سرد و تابستان‌هاى معتدل، مراتع چراى بهاره و تابستانه را براى عشاير فراهم مى‌کند، تا آن حد که عشاير استان‌هاى همجوار نيز به اين استان کوچ ييلاقى مى‌کنند. از آن جمله‌اند تيره‌‌هايى از ايلات ترکاشوند، جمير، ياريم تاقلو و بنفشه که از ايلام، کرمانشاه، لرستان و استان مرکزى به اين منطقه مى‌‌آيند و در ارتفاعات شمالى و جنوبى الوند و ديگر نواحى مرتفع استان تابستان‌گذرانى مى‌کنند.
تابستان کوتاه خاصه در مناطق مرتفع شمال تويسرکان و جنوب همدان سبب شده است که ايلات و عشاير صرفاً به دامدارى بپردازند و کشاورزى از رشد چندانى برخوردار نباشد. گروهى از تيرهٔ رحمتى ايل ترکاشوند در مناطق بين اسدآباد، تويسرکان و حوالى کوه خان گورمز به کشت و زرع محدود مى‌پردازند.
اساس اقتصاد استان در مرحلهٔ اول کشاورزى و دامپرورى و در مرحلهٔ‌ بعد مبتنى بر استخراج و استحصال معادن است. کشت در سطح استان به دو شکل ديم و آبى صورت مى‌گيرد، اما بيشتر اراضى کشت شده به صورت ديم است.
مهم‌‌ترين محصولات کشاورزى استان گردو، گندم، جو، سيب‌زمينى و چغندرقند است که کشت گندم و جو حدود سه چهارم اراضى زير کشت را به خود اختصاص داده است. محصول گردو به ويژه در تويسرکان از لحاظ کمى و کيفى کم‌نظير است. اولين مرکز تحقيقات گردو در کشور در شهر تويسرکان تأسيس شده است. محصولات مهم ديگر استان در قسمت‌هاى کوهستانى انواع ميوه‌ها (به ويژه سيب و گلابي) و در دامنه‌ها انگور، غلات، حبوبات و صيفى‌جات است.
براساس سرشمارى کشاورزى سال ۱۳۶۷، در سطح استان ۵۶۰‚۸۰۲ هکتار زمين کشاورزى وجود دارد که از اين وسعت ۷۵۱‚۲۸۶ هکتار آبى و ۸۰۹‚۵۱۵ هکتار ديم است. از کل اراضى آبى ۸۱۶‚۱۸۰ هکتار زير کشت، ۸۷۷‚۸۰ هکتار به صورت آيش و ۰۵۱‚۲۵ هکتار باغ و قلمستان است. از کل اراضى ديم نيز ۳۷۶‚۲۶۰ هکتار زيرکشت و ۷۲۳‚۲۵۴ هکتار به صورت آيش و ۷۱۰ هکتار باغ و قلمستان است.
شيوهٔ دامدارى اين استان بيشتر سنتى است، ولى با آموزش‌هاى لازم و اصلاح‌نژاد دام مى‌‌توان توليد محصولات دامى آن را افزايش داد. اين استان به علت تنوع آب و هوا، وجود مراتع وسيع و ييلاقى بودن منطقه، براى عشاير دامدار از اهميت خاصى برخوردار است. در حال حاضر وجود مجتمع‌هاى دامدارى صنعتى و نيمه‌صنعتى که زير نظر مرکز گسترش خدمات توليدى و عمرانى فعاليت دارند، توليد فرآورده‌هاى دامى آن را گسترش داده است.
استان همدان از نظر معادن بسيار غنى است و مهم‌‌ترين معادن آن گرانيت، سنگ آهک، سنگ ساختمانى، فلدسپات، سرب، روى، نقرهٔ آهنگران، گچ، ليمونيت، سيليس، تراورتن و سنگ آهن است.
در اين استان صنايع دستى بيش از صنايع ماشينى گسترش دارد، هرچند که با ورود صنايع ماشينى روزبه‌روز از اهميت و اعتبار صنايع دستى کاسته مى‌شود.
مهم‌ترين صنايع دستى استان قالى‌بافى، سفال‌گرى، گيوه‌بافى، کفش‌دوزى، پوستين‌دوزى و دباغى است.
قالى‌بافى همدان در سطح ملى مشهور است و قالى‌هاى ريزباف آن به خارج از کشور نيز صادر مى‌شود. سفالگرى از صنايع دستى مهم استان به ويژه لالجين در شهر بهار است. انواع اين ظروف و ابزار سفالى، علاوه بر مصرف محلى به خارج از آن نيز صادر مى‌شود.
در اطراف شهر همدان و ديگر شهرستان‌هاى استان، کارگاه‌ها و کارخانه‌هاى متعددى تأسيس شده است که به تدريج بر تعداد آن‌ها افزوده مى‌شود.
يکى از صنايع سبک استان، کارخانهٔ صنعتى توليد شيشه است که در غرب ايران کم‌نظير و از نظر ظرفيت توليدى منحصر به فرد است. اين کارخانه در حال حاضر انواع استکان، ليوان، ‌ شيشه و نظاير آن را توليد مى‌کند. ساير صنايع سبک استان عبارت‌اند از : صنايع غذايى، نساجى و چرم‌سازى، سلولزى، شيميايى، کانى غيرفلزى، برق و الکترونيک و صنايع فلزي.
مهم‌ترين فعاليت صنايع سنگين استان عبارت‌‌اند از : ريخته‌گرى چدن و توليد ادوات کشاورزى، ماشين‌آلات ساختمانى و راه‌سازى، ‌ سوپاپ انواع خودرو و شرکت فولاد همدان.
بخش خدمات استان با توسعهٔ آموزش عالى و کسب تجارب نوين، گسترش قابل توجهى يافته است.
29 Hamedan استان همدان

star استان همدان

loading استان همدان
این مطلب را به لیست مطالب مورد علاقه خودتون اضافه کنید" rel="nofollow">این مطلب را به لیست مطالب مورد علاقه خودتون اضافه کنید





این صفحه را در گوگل محبوب کنید

[ارسال شده از: سیری در ایران]
[مشاهده در: www.seeiran.ir]
[تعداد بازديد از اين مطلب: 163]

bt

اضافه شدن مطلب/حذف مطلب







-


گوناگون

پربازدیدترینها
طراحی وب>


صفحه اول | تمام مطالب | RSS | ارتباط با ما
1390© تمامی حقوق این سایت متعلق به سایت واضح می باشد.
این سایت در ستاد ساماندهی وزارت فرهنگ و ارشاد اسلامی ثبت شده است و پیرو قوانین جمهوری اسلامی ایران می باشد. لطفا در صورت برخورد با مطالب و صفحات خلاف قوانین در سایت آن را به ما اطلاع دهید
پایگاه خبری واضح کاری از شرکت طراحی سایت اینتن