واضح آرشیو وب فارسی:فارس: فارس گزارش میدهد
هنر زاییده ایران است، چه بیبها میفروشدش چین
صنایع دستی تقلبی چینی بازارهای داخلی ایران را قرق کرده است، هنر زاییده ایران است اما چشم بادامیها هنر ارزشمند ایرانی را کپیبرداری کرده و با بهایی اندک وارد بازارهای جهانی میکنند.
به گزارش خبرگزاری فارس از اصفهان، به قصد خرید نمونهای از صنایع دستی اصفهان به منظور ارسال به خارج از کشور برای یکی از اقوام که کلکسیونی از صنایع دستی کشورهای مختلف را در خانه خود دارد، وارد بازارهای داخل میدان امام که در دور سوم سفر احمدی نژاد به اصفهان مقرر شده بود، محلی برای فروش صرف صنایع دستی اصفهان باشد سر زدیم، شاید به این دلیل که به صنایع دستی این مرکز بیشتر میتوان اطمینان کرد، پس از گشت و گذاری نسبتا طولانی در بازار چند تابلو مینیاتور و گلیم خریداری نموده و آنها را به خارج از کشور ارسال کردیم. چند هفته بعد برای اطمینان از تحویل گرفتن سوغاتی که برای آنها ارسال کرده بودم با منزلشان تماس گرفتم اما از لحن صحبت کردنشان فهمیدم که از سوغاتی که برایشان فرستاده بودم چندان رضایت نداشتند، وقتی دلیلش را جویا شدم در بهت و ناباوری متوجه شدم گلیم و مینایی که برای آنها ارسال کرده بودم نه تنها صنایع دستی اصفهان نبوده بلکه گلیم ترک و مینای چینی بوده است که به جای صنایع دستی اصفهان در میدان امام به فروش میرسد. قطعا بازار نامطمئن صنایع دستی ایران بهترین مکان برای رسوخ چینیها و سایر کشورها بوده است، که البته جای تأسف دارد که هنر و صنعت ایران مورد کپی برداری قرار گرفته و مردم و فروشندگان صنایع دستی نیز گویی گلهای از این امر ندارند چرا که قیمت کالاهای چینی با کالاهای ایرانی قابل مقایسه نیست.
اما تأسفانگیزتر این است که امکان سنتی و تاریخی اصفهان که باید محل فروش صنایع دستی اصفهان باشد، محلی برای کسب صنایع خارجی شده است، تا جایی که شنیدها حاکی از این است که کارگاههای صنایع دستی چینی و ترک در اطراف میدان امام مشغول کار هستند و بازارهای میدان امام را غرق کرده است. و باز هم تأسف انگیزتر این است که بازارهای سنتی شهرهای مختلف کشور در انحصار کالاهای غیربومی مشابه داخلی قرار گرفته است و فرقی نمیکند در کدام شهر قصد خرید صنایع دستی را داشته باشیم، کالاهای خارجی در تمامی بازارهای کشور مانع از کسب و کار هنرمندان شده است. عدم حمایت از هنرمندان یکی از مهمترین دلایل رونق کالاهای خارجی در بازارهای ایرانی است. مدیرعامل اتحادیه فرش دستباف و صنایع دستی اصفهان در گفتوگو با خبرنگار فارس در اصفهان، اظهار کرد: در حال حاضر صنایع دستی چوبی چین فروش خوبی در بازارهای ایرانی دارد، این فروش بالای اجناس چینی در ایران به دلیل حمایتی است که از کالاهای چینی در ایران میشود. وی افزود: مقرر شده بود که در اماکن تاریخی همچون میدان امام اصفهان صنایع دستی چینی به فروش نرسد اما اکنون مشاهده میشود که در بازارهای همجوار کالاهای چینی و ترک به فروش میرسد. غلامعلی فیضاللهی ادامه داد: برای بازار صنایع دستی ایرانی سیستم توزیع و پخش وجود ندارد، ابتدا باید بازار صنایع دستی در داخل سازماندهی شود و سپس اقدام به صادرات صنایع دستی و غلبه بر بازارهای چینی در کشورهای دیگر شود. وی با بیان اینکه برخورد قاطعانه با فروشندگان صنایع دستی چینی ضروری است، اضافه کرد: حمایت از بازارهای داخلی و فرهنگسازی و همچنین بهره گیری از مهر اصالت بر صنایع دستی از اقداماتی است که باید برای شکست بازارهای چینی از آن بهره گرفت. *سازمان تعزیرات جدیتر به امحای صنایع دستی خارجی همت کند استاد و هنرمند عرصه نگارگری در گفتوگو با خبرنگار فارس در اصفهان اظهار کرد: اوضاع فروش صنایع دستی در اصفهان خوب نیست، اما فروش صنایع دستی چین به علت روابط مساعدی که بین دو کشور حاکم است به خوبی پیش میرود. وی با بیان اینکه ایران از مهمترین بازارهای هدف کشور چین است، گفت: نظارت کافی بر فروش صنایع دستی چینی در اصفهان نیست. پرویز افشاری با تأکید بر اینکه سازمان تعزیرات قادر به انجام اقدامات موثری در این زمینه است، گفت: بسیاری از کالاهای چینی به صورت قاچاق وارد میشود که با قابلیتهایی که این سازمان دارد تا حد بالایی میتواند جلو این کالاها را بگیرد. وی ادامه داد: با توجه به مصوب شدن قانون امحای کالاهای خارجی، شهرداری و میراث فرهنگی میتواند گروهی از کارشناسان و بازرسان را برای تشخیص و شناسایی این کالاها در نظر بگیرند. *صنایع دستی سازمانی مستقل داشته باشد افشاری با انتقاد از بودجه ناکافی هنرمندان در کشور تصریح کرد: صنایع دستی باید به عنوان یک سازمان مستقل وارد عمل شود و از شاخه میراث فرهنگی خارج شود. هنرمند و مدرس رشته نگارگری در دانشگاه اضافه کرد: صنایع دستی در حقیقت زیرشاخه گردشگری است اما در کمیسیون فرهنگی مورد توجه قرار نمیگیرد. مشکلات صنایع دستی در ایران به سادگی قابل حل نیست و بدتر از آن این که هیچ سازمانی وظیفه نظارت بر صنایع دستی که در بازار در حال فروش است را به گردن نمیگیرد.
*کپی برداری از فرش دستباف ایرانی یک اقدام غیراخلاقی و نیازمند برخورد جدی است هنرمند عرصه فرش دستباف نیز در زمینه گفت: در حال حاضر بازار فرش نیز به دست چینیها است، فرش لامنت بیشترین درخواست کننده را در کشور ما دارد. وی افزود: چین با کپی برداری از فرش دستبافت ایرانی بازار داخل و خارج فرش ایرانی را تهدید میکند. در ادامه گفت: چین به خوبی توانستهاست از فرش دستباف ایرانی کپیبرداری کند، به طوری که این فرشها از رنگ و نقش تا نوع گرهها همانند فرش دستباف ایرانی است ولی با قیمتهایی بسیار پائینتر از فرش دستباف وارد بازار ایران شده است. رضا صفدرزاده اضافه کرد: با توجه به اینکه این فرشها در ایران تقاضا زیاد دارد نمیتوان جلو واردات آنها را گرفت. وی تصریح کرد: کپیبرداری از طرح و نقش فرش ایرانی یک اقدام غیر اخلاقی از سوی چینیها است که برای مقابله با آن باید این فرشها را تحریم کرد. *صنایع دستی چین مهمان ناخوانده بازارهای ایرانی هنرمند پیشکسوت صنایع دستی کاشان نیز در اعتراض به وعدههای بی سرانجام دولت گفت: چگونه است که متولیان دولتی که نمیتوانند صنایع دستی چینی را از بازارهای داخلی حذف کنند اکنون میخواهند بازار چین را از صنایع دستی ایرانی پر کنند. محمد مجردی از نحوه اجرای طرح ممنوعیت فروش صنایع دستی خارجی در اماکن تاریخی انتقاد کرد و گفت: این طرح اجرا شد اما فروشندگان صنایع دستی چینی پشت درها بساطشان را پهن می کنند. *حفظ فرهنگ در گرو حفظ اصالت هنر ایرانی است سازمانهای میراث فرهنگی، صنایعدستی و گردشگری و وزارت صنعت، معدن و تجارت، تعزیرات و شهرداری مهمترین سازمانهایی هستند که باید دست به دست یکدیگر داده و این مهمانان ناخوانده را از بازارهای صنایعدستی ایران خارج کنند تا شاید صنایعدستی ایرانی بتواند جلوه خود را بیش از گذشته بنمایاند. شاید این مرز پرگهر که صنایعدستی و هنرش زبانزد خاص و عام بود دیگر جولانگاهی برای محصولات تقلبی خارجیان نباشد، مسئولان باید بدانند که حفظ فرهنگ ایران اسلامی در گرو حفظ اصالت آن که ریشه در هنرش دارد است. ------------------------- گزارش از: مریم سرلک ------------------------- انتهای پیام/63019/
92/11/07 - 07:28
این صفحه را در گوگل محبوب کنید
[ارسال شده از: فارس]
[تعداد بازديد از اين مطلب: 42]