محبوبترینها
چگونه با ثبت آگهی رایگان در سایت های نیازمندیها، کسب و کارتان را به دیگران معرفی کنید؟
بهترین لوله برای لوله کشی آب ساختمان
دانلود آهنگ های برتر ایرانی و خارجی 2024
ماندگاری بیشتر محصولات باغ شما با این روش ساده!
بارشهای سیلآسا در راه است! آیا خانه شما آماده است؟
بارشهای سیلآسا در راه است! آیا خانه شما آماده است؟
قیمت انواع دستگاه تصفیه آب خانگی در ایران
نمایش جنگ دینامیت شو در تهران [از بیوگرافی میلاد صالح پور تا خرید بلیط]
9 روش جرم گیری ماشین لباسشویی سامسونگ برای از بین بردن بوی بد
ساندویچ پانل: بهترین گزینه برای ساخت و ساز سریع
خرید بیمه، استعلام و مقایسه انواع بیمه درمان ✅?
صفحه اول
آرشیو مطالب
ورود/عضویت
هواشناسی
قیمت طلا سکه و ارز
قیمت خودرو
مطالب در سایت شما
تبادل لینک
ارتباط با ما
مطالب سایت سرگرمی سبک زندگی سینما و تلویزیون فرهنگ و هنر پزشکی و سلامت اجتماع و خانواده تصویری دین و اندیشه ورزش اقتصادی سیاسی حوادث علم و فناوری سایتهای دانلود گوناگون
مطالب سایت سرگرمی سبک زندگی سینما و تلویزیون فرهنگ و هنر پزشکی و سلامت اجتماع و خانواده تصویری دین و اندیشه ورزش اقتصادی سیاسی حوادث علم و فناوری سایتهای دانلود گوناگون
آمار وبسایت
تعداد کل بازدیدها :
1842031682
منتقدان کجای سخنان روحانی را نشنیدند؟
واضح آرشیو وب فارسی:برترین ها:
منتقدان کجای سخنان روحانی را نشنیدند؟
با گذشت چند روز از بیان سخنان رییسجمهوری در باب هنر و اینکه «تقسیم هنرمندان به هنرمندان ارزشی و غیر ارزشی بیمعناست» همچنان اظهارنظرهای نقادانهای دراینباره مطرح میشود.
خبرگزاری مهر: با گذشت چند روز از بیان سخنان رییسجمهوری در باب هنر و اینکه «تقسیم هنرمندان به هنرمندان ارزشی و غیر ارزشی بیمعناست» همچنان اظهارنظرهای نقادانهای دراینباره مطرح میشود. با مروری بر مقدمه و موخرهای صحبتهای روحانی که به چنین جملهای منتج شده است میتوان قضاوتی جامعتر نسبت به این اظهارات داشت و برای آن ارزشگذاری واقعی تر انجام داد.
دیدار اهالی فرهنگ و هنر با حسن روحانی رییس دولت یازدهم که چهارشنبه هفته گذشته 18 دی ماه برگزار شد همانقدر که انتظار میرفت بازخوردها و تاثیرات جامع و مهمی داشت.
به جرات میتوان گفت مهمترین صحبتهایی که در این مراسم مطرح شد از سوی رییسجمهور بود که در فراز مهمی از سخنانش به مساله تعریف هنر و تاثیر آن بر جوامع پرداخت. اما جملهای از سخنان روحانی با این مضمون «تقسیم هنرمندان به هنرمندان ارزشی و غیر ارزشی بیمعناست» در چند روز گذشته بیشترین نقد و نظرها را به دنبال داشته تا جاییکه تعدادی از صاحبنظران انقلابی و چهرههای مذهبی در اینباره به اظهارنظر پرداختهاند.
چالشهای مطرح شده بر سر این بخش از سخنان حسن روحانی بیشتر متمرکز بر همین جمله بوده است. در نظر نگرفتن مقدمه و موخرهای که وی برای استدلال خود برای رسیدن به نفی تقسیم هنرمندان به ارزشی و ضدارزشی در نظر گرفته بود، باعث ایجاد تفسیری بعضا متفاوت از منظور رییسجمهوری منجر شده است.
روحانی در بخش ابتدایی صحبتهایش اینگونه بیان می کند که: «هنر قالب نیست، هنر قالب و معناست، هنر خلاقیت است... ذات هنر با مفهوم خیر و نیکی، یکی است. قبل از عصر جدید، هنر بسیار فراتر از هنرهای زیبا تفسیر میشد. هنر گفتوگو، هنر معاشرت، هنر دیپلماسی، هنر زندگی مسالمتآمیز، هنر زندگی بدون کینه و هر کار بیعیبی هنر است.»
وی در بخش بعدی و در پیوست این مقدمه میآورد: «هنر، هر کار بدون عیب است و ما همه باید تلاش کنیم هنرمندانه حرف بزنیم، عمل کنیم و تعامل داشته باشیم، یعنی هنر مردمداری.»
روحانی با اشاره به اینکه «هنر و ارزش، پیوندی ذاتی دارند. هنر یعنی عروج فکر از سطح عادی به سطح متعالی؛ همانکه در عرفان و فلسفه اسلامی به عالم اعلی تعبیر میشود.» بحث خود در تعریف هنر را پیش میبرد تا در ادامه بحث خود را به فعل هنرمندانه پیوند بزند.
به گفته وی «هر هنرمندی میخواهد به معنای جهان و عمق جهان برسد. علاوه بر اینکه هنر به همه جان میدهد، این هنرمند است که رودخانه را، کوهها را، بلبل را، شمع را و پروانه را به سخن وا میدارد. اگر بگوییم هنر مرده را زنده میکند، سخنی به گزاف نگفتهایم».
رییس دولت یازدهم با چنین تعریف و استدلالی نتیجهگیری میکند که «تقسیم هنرمندان به هنرمندان ارزشی و غیر ارزشی بیمعناست».
و اما او که حتما به چالشها و حساسیتهایی که این جمله میتوانست ایجاد کند واقف است، صحبت خود را با این جمله تکمیل میکند: «هنر یعنی ارزش و هنرمند[فرد] ارزشمندی است که با کار خلاقانه به تعالی میرسد و خلقت، بزرگترین مظهر قدرت خدای لایزال است، فقط در این زمینه است که فتبارک الله احسن الخالقین. هنرمند جهان را بازآفرینی میکند و کار او در مسیر ارزشهای الهی است.»
آنچه از نگاه جامع به مقدمه و موخره صحبتهای روحانی برداشت و تفسیر میشود همان نگاهی است که از ابتدای پیروزی انقلاب اسلامی در ایران و ذیل هدایتهای حضرت امام خمینی(ره) ایجاد شده است که هنر همان مسیری است که انسان را به تعالی میرساند و در جایگاه بالاتری آن را به صفت خلاق بودن پروردگار منسوب میدانند و جمله معروف بنیانگذار انقلاب اسلامی مبنی بر اینکه «هنر عبارت است از دمیدن روح تعهد در انسانها» را به ذهن متبادر میکند.
حال با توجه به این مقدمه و موخرهای که روحانی برای نفی تقسیم هنرمندان به ارزشی و غیرارزشی در نظر میگیرد میتوان درباره دیدگاه وی قضاوت کامل تر و دقیقتری داشت؛ امری که به نظر میرسد در برخی اظهارنظرها و نقدهایی که به این جمله شده است، نادیده گرفته شده و تنها با توجه به یک جمله منفرد بیان شدهاند.
در بین اظهارنظرهای مختلف اما سردار نقدی رییس بسیج مستضعفین با تاکید بر لزوم فهم بهتر صحبتهای روحانی بیان کرده بود که «تصور من این است که رییس جمهور کسانی را که ضد ارزشی هستند، بی هنر میداند. آقای روحانی حتما کسی که خارج از پایه های فرهنگ مذهبی و ملی و بدون احترام به ارزش های اسلامی کاری را انجام دهد، بی هنر دانستهاند که چنین قضاوتی کرده است.»
حجتالاسلام پناهیان اما درباره مساله هنر ارزشی و ضد ارزشی اظهار کرده است: «اما در باب هنر. اینکه هنر خوب و بد داریم یا خیر؟ میتوانیم بگوییم جز هنر خوب نداریم و بعد اضافه کنیم و بگوییم باقی هرچه هست هنر نیست، دغل بازی است. ما میتوانیم کلمه هنر برای هنر را بپذیریم. ما دعوا سر الفاظ نداریم. شما وقتی اثر زیبایی خلق کنید که خدمتی به زشتیها در آن صورت گرفته باشد دیگر اثر زیبا نیست. ما باید سر معانی بحث کنیم.»
البته به اعتقاد حجتالاسلام میرباقری رئیس فرهنگستان علوم اسلامی، هر دوی هنرهای الهی و غیرالهی رد پایی در وجود انسان و زبانی برای تفاهم دارند. اگر هنر الهی مقبول می شود به این دلیل است که در وجود انسان ها محبت و گرایشی نسبت به حضرت حق وجود دارد، و اگر هنر مادی هم مقبول می شود دلیل آن وجود نفسی است که انسان را به بهجت های مادی و زودگذر فرا می خواند. بنابراین، این که هنر زبان مشترک دارد معنایش این نیست که هنر دارای جهت و صبغه خاص نمی تواند باشد. هنر می تواند صبغه خداوند را داشته باشد یا صبغه شیطان را. هنرمند یا در فضای شیطانی می اندیشد یا در فضای رحمانی. یا احساس او برآمده از درک توحیدی از جهان است یا برآمده از شرک و الحاد است. هنر در عین اینکه زبان مشترک دارد و ردپایی در درون جامعه انسانی دارد در عین حال به الهی و غیرالهی و توحیدی و غیرتوحیدی تقسیم می شود. برآیند یکی دعوت به ذکر و انس است و برآیند دیگر دعوت به لهو و لعب.
و اما صریحترین انتقاد به صحبتهای روحانی از سوی حسن رحیم پور ازغدی مطرح شده است. وی گفته است: من معنی این جمله را نمی فهمم که هنر ارزشی و ضدارزشی وجود ندارد. یعنی سینمایی که مروج شرک و خرافه است با سینمایی که مروج توحید و عبادت مساوی است؟ بعضی ها اصلا به این چیزها فکر نمی کنند، به دنبال چیزی هستند که برایش کف بزنند، اینها دغدغه حقیقت ندارند، دغدغه ریاست دارند. اما انبیا دغدغه حق و باطل داشتند. می گویند هنر به ارزشی و ضدارزشی تقسیم نمی شود و هنرمند ارزشی و غیرارزشی هم نداریم. یا این حرف بی معنا است و یا شرک و توحید با هم مساوی هستند. یکی کردن اینها کاسبی است. طبق فرهنگ قرآن شعرا و هنرمندان دو دسته اند، یک دسته اهل اغوا هستند و یک دسته هستند که استثنا می شوند و دنبال ترویج حق و عدل و دفاع از مظلوم اند. آیا شعر دعبل و شاعران انقلابی با شعر شاعران درباری نوکران حکومت مساوی است؟ یکی کردن اینها درست در مقابل خط امام و خط انقلاب و خط انبیا قرار دارد.
انتقادها و واکنشها به صحبتهای روحانی بیشتر در طیف صاحبنظرانی است که به هنر اسلامی و انقلابی و کارکرد آن توجه ویژه دارند، در حالیکه در سوی دیگر موافقان این تفسیر و تحلیل درباره این مسایل سکوت کردهاند و جز معدود نوشتههایی که بیشتر به منتقدان تاخته و کمتر استدلالی در دفاع از مضمون اولیه داشته، مطلبی ارائه نشده است.
مساله دیگر که لازم است اشارهای مختصر بدان شود این است که در یک سخنرانی کوتاه نمیتوان تئوریها و نظریههای عمیق دینی و هنری را به بحث و تبادل نظر گذاشت و آنچه در این فضاها مطرح میشود، بیشتر جنبه تهییجی دارد که میتواند سرمنشا سوءتفاهم نیز باشد. البته به نظر میرسد پرهیز از ایراد سخنانی جنجالی آنهم به صورت گذرا در باب مسایلی که ریشه فلسفی دارند و در جامعه حساسیتبرانگیز هستند، می تواند در مواردی راهگشا باشد.
از سوی دیگر منتقدان نیز با فراتر رفتن از جریانهای ژورنالیستی و هیاهوهای رسانهای میتوانند با نگاهی عمیقتر و جامعتر به تحلیل و بررسی و بیان نکات مثبت و منفی یک جریان و همچنین صحبتهایی که بعضا یک بخش آنها در رسانههای منعکس و یا پررنگ میشود، بپردازند.
تاریخ انتشار: ۲۴ دی ۱۳۹۲ - ۱۲:۱۷
این صفحه را در گوگل محبوب کنید
[ارسال شده از: برترین ها]
[مشاهده در: www.bartarinha.ir]
[تعداد بازديد از اين مطلب: 90]
صفحات پیشنهادی
واکنش نقدی به سخنان جنجالی روحانی
واکنش نقدی به سخنان جنجالی روحانی رئیس سازمان بسیج مستضعفین گفت تصور من این است که رییس جمهور کسانی را که ضد ارزشی هستند بی هنر میداند آقای روحانی حتما کسی که خارج از پایه های فرهنگ مذهبی و ملی و بدون احترام به ارزش های اسلامی کاری را انجام دهد بی هنر دانستهاند که چنین قضاوپاسخ آشنا به منتقدان صحبت های روحانی
پاسخ آشنا به منتقدان صحبت های روحانی حسام الدین آشنا مشاور فرهنگی رئیسجمهور با اشاره به دیدار هنرمندان با رئیسجمهور اظهار داشت دکتر روحانی از همان دوران مبارزات انتخاباتی بر سیاست فرهنگی تأکید کردند و در مناظرات به تبیین مواردی از آنها پرداختند که برای برخی کاندیداها و جریاندليل سخنان تند اسرائيل در جلسه تصويب پيشنهاد روحاني در سازمان ملل
دليل سخنان تند اسرائيل در جلسه تصويب پيشنهاد روحاني در سازمان ملل نماينده دائم ايران در سازمان ملل در واكنش به اظهارات نمايندگان رژيم صهيونيستي كانادا و آمريكا در جلسه پيشنهادي جمهوري اسلامي ايران در نفي خشونت گرايي و افراطي گري گفت در آن نشست ابتدا نماينده رژيم صهيونيستيهاشمی رفسنجانی«پدرخوانده» دولت یازدهم یا «سپردفاعی» روحانی در مقابل منتقدان؟/ نقش جدید آیت
هاشمی رفسنجانیپدرخوانده دولت یازدهم یا سپردفاعی روحانی در مقابل منتقدان نقش جدید آیتالله صبور در چهارمین دوره زندگی سیاسی شایدهیچ سیاست مداری در ایران پس از انقلاب به اندازه هاشمی رفسنجانی اینگونه محور تحلیل های سیاسی نبوده باشد چه در دورانی که راس سیاست ایران بود و سردار سازسخنان مهم روحانی درباره حوادث 88؟
سخنان مهم روحانی درباره حوادث 88 این دوست قدیمی موضوع را هنگامی گفت که از مسجد نور بیرون زده بود با هم از مسجد بیرون زده بودیم و در پیاده روی کنار مسجد میرفتیم که او این موضوع را گفت به گزارش جام نیوز هفته نامه آسمان در شماره این هفته خود در قالب گفت و گوی یکی از مسئوپیام سخنان روحانی درباره حماسه 9 دی چیست؟
پیام سخنان روحانی درباره حماسه 9 دی چیست اظهارات اخیر رییس جمهور درباره حماسه 9 دی با واکنشهای فراوان و متفاوتی روبرو شده است سخنانی که در عمل منجر شده تا بخشی از هواداران رادیکال دولت که رای 18 میلیونی مردم به حسن روحانی را مترادف با مطالبات سیاسی غیر منطقی خود تفسیر می کردندسخنان تکان دهنده معاون روحانی در جلسه غیر علنی
سخنان تکان دهنده معاون روحانی در جلسه غیر علنیبه گزارش تابناک امروز در کشور بیش از هر زمان دیگری شاهد خشک شدن تالابها و دریاچهها هستیم قطع درختان جنگلسوزیهای اخیر شکار حیوانات نادر افزایش و زایش کویر همه و همه حکایت از حال بد محیط زیست کشور دارد ولی آیا این امر مهسخنان مهم روحانی درباره حوادث 88
سخنان مهم روحانی درباره حوادث 88 هفته نامه آسمان در شماره این هفته خود در قالب گفت و گوی یکی از مسئولان با یکی از مقامات دولتی از یک سخنرانی رئیسجمهور درباره حوادث 88 مطالبی را گفته است که جالب و درخور توجه است اکبر منتجبی در مجله آسمان نوشت هفته گذشته در مراسم ختمی که برایپاسخ فیسبوکی معاون روحانی به منتقدان بودجه ۹۳: بودجه را زنانه و مردانه نبینید
پاسخ فیسبوکی معاون روحانی به منتقدان بودجه ۹۳ بودجه را زنانه و مردانه نبینید شهیندخت مولاوردی با اشاره به اینکه حل مسائل عمومی جامعه بر بهبود وضعیت زنان تأثیر میگذارد گفت نباید با خط کشیهای رایج بودجه را زنانه و مردانه کرده و فقط هشت میلیارد آن را به زنان و خانواده و بقیهپاسخ فيسبوكي معاون روحاني به منتقدان بودجه ۹۳: بودجه را زنانه و مردانه نبينيد
پاسخ فيسبوكي معاون روحاني به منتقدان بودجه ۹۳ بودجه را زنانه و مردانه نبينيد به گزارش خبرگزاري خبرآنلاين لايحه بودجه سال آينده كه به مجلس ارائه شد گروههاي مختلف منتظر بودند ببينند در بخشهاي مد نظرشان بودجه چه افزايش يا كاهشي داشته است در بخش مسائل مربوط به زنان هم گروههايشریعتمداری متن سخنان روحانی را نوشت!
شریعتمداری متن سخنان روحانی را نوشت پس از آن که توقعات حامیان خود را برای رفع حصر بالا بردیم و موفقیتی نداشتیم باید تحرک و فشار بیشتری را تدارک ببینیم تا حامیان خود را ناامید نکرده باشیم به گزارش جام به نقل از جهان برخی چهره های واداده سیاسی و رسانه ای در روزهای گذشته تسخنان صریح معاون روحانی درباره مشایی
سخنان صریح معاون روحانی درباره مشایی نجفی گفت آقای مشایی را در عمرم برای 30 ثانیه هم ندیدم اما ارزیابیام این است که نسبت به چهار سال دوم دورهی بعد از او عملکردش بهتر بوده است وگرنه ما در همان زمان هم که اقلیت بودیم بیشترین انتقادهای کارشناسی را به دولت آنها داشتیم خبرگزانورچشمیهای دیروز احمدینژاد، منتقدان امروز وزرای روحانی/ جنجالآفرینیهای وزرای نفت، علوم و مشاور جوان پرحاشی
نورچشمیهای دیروز احمدینژاد منتقدان امروز وزرای روحانی جنجالآفرینیهای وزرای نفت علوم و مشاور جوان پرحاشیه احمدینژاد علیه زنگنه فرجیدانا و ظریف حضور برخی وزرا و معاونان احمدی نژاد در مجلس نهم فرصتی برای آن شده است تا آنها شمشیر انتقاداتشان به دولتیهای جدید را در پوشش دف-
فرهنگ و هنر
پربازدیدترینها