محبوبترینها
نمایش جنگ دینامیت شو در تهران [از بیوگرافی میلاد صالح پور تا خرید بلیط]
9 روش جرم گیری ماشین لباسشویی سامسونگ برای از بین بردن بوی بد
ساندویچ پانل: بهترین گزینه برای ساخت و ساز سریع
خرید بیمه، استعلام و مقایسه انواع بیمه درمان ✅?
پروازهای مشهد به دبی چه زمانی ارزان میشوند؟
تجربه غذاهای فرانسوی در قلب پاریس بهترین رستورانها و کافهها
دلایل زنگ زدن فلزات و روش های جلوگیری از آن
خرید بلیط چارتر هواپیمایی ماهان _ ماهان گشت
سیگنال در ترید چیست؟ بررسی انواع سیگنال در ترید
بهترین هدیه تولد برای متولدین زمستان: هدیههای کاربردی برای روزهای سرد
در خرید پارچه برزنتی به چه نکاتی باید توجه کنیم؟
صفحه اول
آرشیو مطالب
ورود/عضویت
هواشناسی
قیمت طلا سکه و ارز
قیمت خودرو
مطالب در سایت شما
تبادل لینک
ارتباط با ما
مطالب سایت سرگرمی سبک زندگی سینما و تلویزیون فرهنگ و هنر پزشکی و سلامت اجتماع و خانواده تصویری دین و اندیشه ورزش اقتصادی سیاسی حوادث علم و فناوری سایتهای دانلود گوناگون
مطالب سایت سرگرمی سبک زندگی سینما و تلویزیون فرهنگ و هنر پزشکی و سلامت اجتماع و خانواده تصویری دین و اندیشه ورزش اقتصادی سیاسی حوادث علم و فناوری سایتهای دانلود گوناگون
آمار وبسایت
تعداد کل بازدیدها :
1828802553
طرحهای مقابله با آلودگی هوا از منظرحقوقی
واضح آرشیو وب فارسی:باشگاه خبرنگاران:
طرحهای مقابله با آلودگی هوا از منظرحقوقی
مدتهای زیادی است که آلودگی هوای کلانشهرهای کشور به دغدغه مسئولان بدل شده است؛ موضوعی که سلامتی انسانها را نشان گرفته است و از آن با نام قاتل زنجیرهای یاد میکنند. افزون بر این، به اعتقاد کارشناسان، بیتوجهی به مدیریت آلودگی هوا عامل زیرپا گذاشتن حقوق شهروندی نیز به حساب میآید.
به گزارش مجله شبانه باشگاه خبرنگاران، یوسف خمسه، کارشناس حقوقی و مدرس دانشگاه، در این باره به «حمایت» گفت: حقوق شهروندی به تعبیری زیرمجموعه حقوق عمومی است یعنی همواره یک سوی آن دولت (در مفهوم عام آن) قرار دارد، بنابراين تحقق حقوق شهروندی، در ارتباط مستقیم با رویکرد دولت در تصویب قوانین کارآمد و مدیریت اجرای مناسب و بهینه آن قوانین و در نتیجه بهرسمیت شناختن آزادیهای مشروع و حقوق مسلم شهروندان در زندگی شهری قرار دارد.
وی با بیان اینکه اگر حلقه واسط میان قانونگذاری و حقوق شهروندان – که همان مدیریت صحیح اجرای قانون است – بهدرستی ساماندهی نشود خود به نقض غرض تبدیل میشود و موجب تضییع حقوق شهروندی خواهد بود.
خمسه ادامه میدهد: بنابراين وجود قوانین متعدد و پراکنده در خصوص موضوع و سیر صعودی تصویب این مقررات به تنهایی تضمینی بر حفظ حقوق شهروندان و احترام به آزادیهای مشروع آنان نخواهد بود.
این کارشناس حقوقی بر این باور است که به دلیل ضعف دولتها در زمینه اجرا یا نبود رویکرد یادشده در خصوص حقوق شهروندی، موجب شده است که همواره در ترازهای بینالمللی از دولتها بهعنوان ناقضان اصلی حقوق شهروندی یاد شود.
اجرای طرحهای مختلف
وی با بیان اینکه کاهش آلودگی هوای شهرهای بزرگ از زوایای متعدد علوم شهری و اجتماعی قابل بررسی است و تاکنون از سوی بسیاری از کارشناسان به آن پرداخته شده است، ادامه داد: اجرای این طرحها و تصمیمها به تناسب فصول مختلف سال شکلهای متنوعی به خود میگیرد و بهطور موقت موجب کاهش آلودگی هوا و روان شدن تردد وسایل نقلیه در سطح کلانشهرها میشود. این کارشناس حقوقی ادامه میدهد: اما آنچه موجب نارضایتی و رنجش شهروندان در نتیجه اجرای طرح است، زحمت آنان و فشار مستقیم و روزافزونی است که در نتیجه اجرای طرح به مردم ایجاد میشود.وی با بیان اینکه با وجود اجرای این طرحها نیز سلامتی مردم بهطور جدی در مخاطره قرار دارد، گفت: خسارتهای متعدد مالی نیز شامل حال اکثر مردم میشود و با وجود یک رویه مدیریتی موقت و دور باطل در ساماندهی آن، گویا این فشار نسبت مستقیمی با کیفیت هوا و شدت ترافیک دارد و قرار است هر سال با آلودگی بیشتر هوا شهروندان فشار بیشتری را متحمل شوند!
آلودگی گریبان همه را گرفته است
خمسه با بیان اینکه معضل آلودگی هوا و ترافیک شهری مختص کشور ما نیست و کموبیش در اکثر کشورها به دلیل اختلال در نظم شهری و تهدید سلامت شهروندان موجب زحمت دولتها و شهروندان بوده است، افزود: آنچه دولتها در بهبود امر انجام میدهند، شامل حوزه پیشگیری و اصلاح وضع موجود است که این مهم با قانونگذاری مناسب، اجرا در بازه زمانی مشخص و تشریک مساعی نهادهای متولی عمومی، دولتی و خصوصی(مدنی) صورت میپذیرد. وی در پاسخ به این سوال که آیا اجرای طرح زوج و فرد تردد خودروها بر خلاف حقوق شهروندی است یا خیر؟ گفت: به نظرم باید برای پاسخ به این پرسش از لحاظ حقوقی دو موضوع را کاملا از هم جدا کرد و به آن پرداخت. این مدرس دانشگاه ادامه داد: نفس تصویب مقررات و تصمیمهایی که از سوی دولت و نهادهای متولی قانونی، مانند شهرداری، نیروی انتظامی و سازمان محیط زیست به دلیل بروز معضلات شهری و زیستمحیطی در سطح شهر به اجرا در میآید، نقض حقوق شهروندی نیست و بلکه برای حفظ و تقویت آن است زیرا همانگونه که استفاده از خودروهای شخصی در هر زمان، حق مشروع شهروندان در بهرهگیری از منافع مالکیت خود به حساب میآید، اگر در نتیجه کیفیت استفاده از این حق ضرری متوجه حقوق شهروندان و تهدید سلامت آنان شود، این دولت و نهادهای حاکمیتی هستند که باید از باب نظامهای حکومتی و احکام ثانویه مانع از بروز این ضرر و خسارات شوند. در اصطلاح حقوقی «در تقابل و تعارض قاعده تسلیط با قاعده لاضرر، عمل به قاعده لاضرر رجحان و برتری دارد» و این رویکرد در تمامی امور زندگی شهری و اجتماعی نیز ساری و جاری است.وی تاکید کرد: در این بین آنچه در اجرای طرحهای تقریباً مداوم مربوط به کاهش آلودگی شدید هوا اعم از طرح زوج و فرد و یا تعطیلی مدارس و...، نقض حقوق شهروندی محسوب میشود، نبود مدیریت صحیح و یکپارچه در حل این معضل مطابق مصوبات قانونی است.
خمسه معتقد است که نهادهای متولی این حق را به خود دادهاند که مصوبات و طرحهای درمانگر و موقتی را گسترش دهند و هر ساله با تشدید آلودگی هوا، بر شدت اجرای آن و محدودیت بیشتر شهروندان بیفزایند. در حالی که اگر نفس ایجاد محدودیت برای تردد شهروندان مشروع و قانونی است، عدم رویکرد صحیح، همهجانبه و کارشناسانه برای بهبود قطعی وضعیت آلودگی هوا موجب بروز سختیهای بیشتر و تهدید سلامت و ایجاد خسارت در نتیجه اختلال در معاش برای شهروندان میشود و همه این موارد با پرداخت هزینههای شهری در خدمت شهر همراه است و باید در استفاده مطلوب از خدمات شهری نیز در وضعیت قابل قبولی باشد. این قصور نهادهای متولی اجرایی و نظارتی، بهتدریج موجب کاهش اثرات مطلوب اجرای این طرحها شده و آن را از حیز انتفاع خارج كرده است.
سابقه قانونگذاري برای کاهش آلودگی هوا
این مدرس دانشگاه سابقه قانونگذاري در این زمینه را مربوط به قانون نحوه جلوگیری از آلودگی هوا مصوب 1374 و آيیننامه اجرايی آن در سال 1380 میداند و می گوید: این تاخیر طولانی در تصویب آيیننامه یک قانون اتفاق کمسابقهای است که بیشک از آثار الزامآور بودن قانون نزد مخاطبان و مکلفان آن میکاهد و اگر بپذیریم که در نتیجه این تاخیر نیز بسیاری از موارد پیشبینیشده این قانون برای کاهش آلودگی هوا از سوی نهادها و سازمانهای مسئول معطل مانده است، پس محدودیتها، خسارات و صدمات بیشتری که شهروندان امروزه در نتیجه آلودگی شدید هوا متحمل میشوند، ناشی از قصور متولیان امر و مصداقی از نقض حقوق شهروندی است.
وی در ادامه به با بیان اینکه مستند قانونی اجرای طرحها و اعمال محدودیتهای مذکور در مواقع اضطرار، ماده 7 قانون مذکور است، ادامه میدهد: با توجه به اینکه پایان برنامه چهارم توسعه بهعنوان زمان مطلوب رسیدن به مقصود پیشبینی شده بود، در همین قانون مصوب 74، آيیننامه مربوط و مقررات بعدی، برای بهبود وضعیت فعالیت وسايل نقلیه موتوری، کارخانجات و منابع دیگر آلاینده اعم از تجاری و خانگی و غیره که نتیجه آن کاهش آلودگی هوا و بسترسازی مناسب برای رفاه حال شهروندان است؛ تکالیف متعددی برای سازمان محیط زیست، شهرداری، نیروی انتظامی، وزارت صنایع، صداوسیما، مسکن و شهرسازی و.... در فصول مختلف پیشبینی شده است.
خمسه ادامه میدهد: تکالیفی چون نظارت و کنترل بخش تولید خودرو، رعایت استانداردهای زیستمحیطی در صنایع خودروسازی اعم از استاندارد قطعات و سوخت خودروها، استفاده از راهکارهای جایگزین و ایجاد تسهیلات در حوزه حملونقل عمومی و ساماندهی آن، تسهیل خروج خودروهای دودزا و فرسوده از سطح شهر، ساختوساز مسکن با رعایت موارد اقلیمی، خروج مراکز صنعتی و تجاری آلاینده هوا از حوزه شهرها و.... پیش بینی شده است. اما در اجرای این تکالیف یا اقدامی نشده است یا تکالیفی که باید با مدیریت یکپارچه و هماهنگ چند نهاد مسئول انجام شود، از سوی یک یا دو مرجع انجام میپذیرد و در نهايت اثر حداکثری ندارد.
وی در پایان تاکید میکند: از رهگذر قصور برخی متولیان هر ساله این آسیب زندگی شهری جدیتر از قبل در مقابل شهروندان قد علم میکند و این توقع که شهروندان هر سال با شدت بیشتری از حقوق مشهود و مسلم خود محروم شوند، پذیرفته نیست. مسئولان امر نباید تمامی سرمایه و نیروی خود را در عملیاتی کردن راهحلهای موقت صرف كنند و برنامههای قانونی بلندمدت را از نظر دور كنند. این حق شهروندان است که با بهرهگیری از مزایای ویژه و تسهیلات متناسب با اوضاع فرهنگی، اجتماعی و اقتصادی استفاده حداکثری از خدمات شهری داشته باشند.
تاریخ انتشار: ۲۲ دی ۱۳۹۲ - ۲۱:۳۹
این صفحه را در گوگل محبوب کنید
[ارسال شده از: باشگاه خبرنگاران]
[مشاهده در: www.yjc.ir]
[تعداد بازديد از اين مطلب: 125]
صفحات پیشنهادی
تنها راه مقابله با آلودگی هوا! + عکس
تنها راه مقابله با آلودگی هوا عکس جام کشکول ۱۳۹۲ ۱۰ ۱۶ - ۱۰ ۲۹در مقابله با آلودگي هوا كدام كارسازتر است، باران مصنوعي يا هواپيماي آبپاش؟
در مقابله با آلودگي هوا كدام كارسازتر است باران مصنوعي يا هواپيماي آبپاش مجيد جويا ارتش چين به ابرها شليك ميكند تا آسمان آبي را به شهرهايش برگرداند چهارشنبه 27 آذر 1392راهكارهاي تكراري براي مقابله با آلودگي هوا
راهكارهاي تكراري براي مقابله با آلودگي هوا شهرري ركورد آلودگي هوا را شكست آسمان شهرري عدد نجومي و فراتر از بحران 225را در شاخص ذرات معلق تجربه كرد و هيچ يك از 15نهاد مسئول جز تعطيل كردن مدارس و افزايش محدوده زوج يا فرد كاري براي حل بحران نكردند براساس تصميم جلسه كميته اضطرار آلومقابله با آلودگي هوا لزوم همكاري سه قوه + فيلم
مقابله با آلودگي هوا لزوم همكاري سه قوه فيلم آلودگي كلانشهرهاي كشور شب گذشته در برنامه گفتگوي ويژه خبري با حضور سعيد متصدي معاون محيط زيست انساني سازمان محيط زيست و حسينيصدر سخنگوي فراكسيون محيط زيست مورد بحث و بررسي قرار گرفت به گزارش گروه چندرسانهاي باشگاه خبرنگارانناوگان اتوبوسراني به سوخت هيبريدي مجهز ميشود/ برنامهريزي 10 ساله شهرداري براي مقابله با آلودگي هوا
ناوگان اتوبوسراني به سوخت هيبريدي مجهز ميشود برنامهريزي 10 ساله شهرداري براي مقابله با آلودگي هوا قائم مقام معاونت حمل و نقل و ترافيك شهرداري تهران گفت دوران راهكارهاي مقطعي براي كاهش آلودگي هوا به سرآمده و بايد شهر تهران را براساس الگوي شهري پايتخت مديريت كرد به گزارش خبرکارتون روز: تنها راه مقابله با آلودگی هوا!
کارتون روز تنها راه مقابله با آلودگی هوا کارتون روز تنها راه مقابله با آلودگی هوا 1392 10 15متصدي: سال آينده خوردوها يورو4 ميشود/حسينيصدر: مقابله با بحرانهاي ملي مانند آلودگي هوا نيازمند دولت كارآمد
متصدي سال آينده خوردوها يورو4 ميشود حسينيصدر مقابله با بحرانهاي ملي مانند آلودگي هوا نيازمند دولت كارآمد است فيلم آلودگي كلانشهرهاي كشور در برنامه گفتگوي ويژه خبري با حضور سعيد متصدي معاون محيط زيست انساني سازمان محيط زيست و حسيني صدر سخنگوي فراكسيون محيط زيست مورد بحث وحمايت مالي از طرح هاي پژوهشي مقابله با آلودگي هوا/ اعطاي تسهيلات به محققان محيط زيست
حمايت مالي از طرح هاي پژوهشي مقابله با آلودگي هوا اعطاي تسهيلات به محققان محيط زيست با امضاي تفاهم نامه همكاري ميان سازمان محيط زيست و معاونت علمي و فناوري رياست جمهوري به منظور كاهش آلايندههاي خاك آب و هوا گرنت پژوهشي به پژوهشگران برتر حوزه محيط زيست احيا شد كه بر اين اساس ااستقرار اورژانس در ميادين تهران براي مقابله با آلودگي هوا
استقرار اورژانس در ميادين تهران براي مقابله با آلودگي هوا مركز اورژانس تهران جهت امدادرساني به شهروندان تهراني در روزهاي آلودگي هوا اقدام به استقرار پنج دستگاه اتوبوس آمبولانس در پنج ميدان شهر تهران كرد به گزارش ايسنا اين استقرارها در روزهاي چهارشنبه و پنج شنبه 6 و7 آذرماه 1392استقرار اورژانس در میادین تهران برای مقابله با آلودگی هوا
استقرار اورژانس در میادین تهران برای مقابله با آلودگی هوا مرکز اورژانس تهران جهت امدادرسانی به شهروندان تهرانی در روزهای آلودگی هوا اقدام به استقرار پنج دستگاه اتوبوس آمبولانس در پنج میدان شهر تهران کرد به گزارش نامهنیوز به نقل از ایسنا این استقرارها در روزهای چهارشنبه و پنج شنیویورکی ها چگونه با آلودگی هوا مقابله می کنند
نیویورکی ها چگونه با آلودگی هوا مقابله می کنند معضل آلودگی هوا در شهر نیویورک تهدید زیستمحیطی مهمی است که عامل حدود شش درصد از میزان مرگومیرهای سالانه در این شهر محسوب میشود به گزارش جام نیوز بهبود وضعیت کیفیت هوا در این شهر کار دشواری است زیرا انواع مختلف آلاینده دريك منبع آگاه:علت آلودگي هواي مشگينشهر مشخص شد
يك منبع آگاه علت آلودگي هواي مشگينشهر مشخص شد يك منبع آگاه گفت در مورد آلودگي هواي مشگينشهر به نتيجههايي رسيدهايم به گزارش خبرگزاري فارس از اردبيل يك منبع آگاه دقايقي پيش در گفتوگو با خبرنگار فارس در اردبيل اظهار داشت در پي آلودگي مشكوك هوا در مشگينغربي تلاشها براي يافدر دومين همايش ملي مديريت آلودگي هوا و صدا مطرح شد؛ تجهيز ناوگان اتوبوسراني به سوخت هيبريدي
در دومين همايش ملي مديريت آلودگي هوا و صدا مطرح شد تجهيز ناوگان اتوبوسراني به سوخت هيبريدي قائممقام معاونت حمل و نقل و ترافيك شهرداري تهران تاكيد كرد دوران راهكارهاي مقطعي براي كاهش آلودگي هوا به سر آمده و بايد شهر تهران را براساس الگوي شهري پايتخت مديريت كرد به گزارش سرويس اج-
گوناگون
پربازدیدترینها