واضح آرشیو وب فارسی:فردا نیوز: چرايي توجيه اقتصادي راهاندازي رسانههاي فارسي زبان بيگانه؛ منشور رسانهاي بيبيسي چه ميگويد؟/ صرف هزينه گزاف براي اهداف ديپلماتيك
بر اساس كدام «حجت عقلي» يا «خيرانديشي» و «نوع دوستي ايران نوازانه» دولت بريتانيا پذيرفته ضمن تخصيص ماليات شهروندان انگليسي اقدام به راه اندازي تلويزيوني براي كشوري ديگر و ملتي با زباني ديگر در دور دست ها نمايد كه هر ثانيه پخش آن بدون بازگشت كمترين سودي برخوردار از ضررهاي هنگفت مالي و صرف هزينه هاي گزاف اقتصادي است؟
سرويس سياسي «فردا»؛ رسانهها براي ادمه حياتشان به مانند هر دستگاه توليدي ديگر نيازمند انديشيدن براي كسب درآمد هستند. تبليغات رسانهاي از جمله مواردي است كه رسانهها را در كسب درآمد ياري ميدهد. اما سئوالي كه در اين زمينه مطرح مي شود در خصوص برخي ازرسانههاي فارسي زبان بيگانه است كه ماهيت اقتصادي ندارد و بيشتر در زمينه مسائل سياسي فعاليت مي كنند. داريوش سجادي كه در خارج از مرزهاي ايران زندگي مي كند، با طرح اين سئوال سعي كرده است تا پاسخي منطقي به آن بدهد. وي در ادامه يادداشت وي در اين زمينه را كه در صفحه فيسبوكش منتشر شده است را مي خوانيد.
ماجراي رسانه هاي فارسي زبان خارجي و ايرانيان شاغل در آن اعم از BBC و VOA و شبكه سلطنت طلب «من و تو» و راديو فردا و فرانسه و زمانه و سايت هائي نظير «روزنت» و ديگر رسانههايي از اين دست در كنار بازداشت وقت و بي وقت خبرنگاران داخلي متهم به همكاري با اين رسانه ها و ايضاً استنطاق اوليا و منسوبين خانوادگي پرسنل ايراني آن رسانهها توسط نهادهاي امنيتي در داخل كشور محتاج يك بازبيني محتوائي است.
قدر مسلم آن است كه در بازبيني چيستي اين رسانه ها و چرائي مذموم تلقي شدن همكاري با ايشان نبايد و نمي توان به سنت مالوف و نازل برخي از سايت هاي داخلي متشبث شد كه بمنظور اثبات بي صلاحيتي و بي صداقتي و مفسده انگيز بودن چنان رسانه هائي هر از چندي متوسل به ادعاها و اتهاماتي جنسي از قبيل هم خوابگي فلان مجري زن با فلان مسئول مرد در BBC يا VOA و ... مي شوند.
بر فرض صحت چنين مناسبات تـــنانه و نامشروعي نيز در نهايت چنان رفتاري تعلق به حريم شخصي داشته و حساب گناه و ثواب آن بيرون از داوري غير الهي است. گذشته از آن كه منسوبين به چنان اتهاماتي اساساً و حسب ظاهر هيچ گاه ادعاي دين ورزي و زيست مومنانه نداشته اند تا بر فرض صحت چنان اتهاماتي اينك در پيشگاه هم وطنان شان دچار شرم حضور باشند.
اين در حالي است كه ماهيت اين رسانه ها در كنار ماهيت پرسنل ايراني اين رسانه ها را مي توان از منظرهائي جدي تر مورد نقد و حلاجي قرار داد. از جمله چرائي توجيه اقتصادي داشتن راه اندازي چنين رسانه هائي با چنان مخارج سنگين و كمر شكني آن هم بدون كسب حداقل سود و بازگشت هزينه توسط دولت هاي بيگانه است!؟
بالغ بر 4 سال پيش و در ماه هاي نخست راه اندازي تلويزيون فارسي BBC پرسشي را با اصحاب ايراني تلويزيون مزبور در ميان گذاشتم كه تا اين تاريخ بدون پاسخ مانده! (مقاله تغار شكسته) پرسشي كه تا آن اندازه شموليت دارد تا عموم ايرانيان شاغل به «خدمت» در رسانه هاي وابسته به دولت هاي خارجي و بعضاً دشمن پاسخگوي آن باشند:
BBC يك رسانه تصويري دولتي است و رسانه دولتي يعني فاقد انگيزه تجاري بودن و به همين دليل چنين رسانه اي بدون دغدغه جذب آگهي تجاري به پشتوانه سرمايه گذاري تضمين شده دولت با فراغ بال سياست هاي رسانه اي خود را دنبال مي كند. حال با علم به هزينه هاي سرسام آور رسانه هاي تصويري بر ايرانيان شاغل به خدمت در BBC فرض بود تا قبل از پذيرش مسئوليت در اين رسانه پاسخ به اين پرسش را جويا مي شدند كه:
بر اساس كدام «حجت عقلي» يا «خيرانديشي» و «نوع دوستي ايران نوازانه» دولت بريتانيا پذيرفته ضمن تخصيص ماليات شهروندان انگليسي اقدام به راه اندازي تلويزيوني براي كشوري ديگر و ملتي با زباني ديگر در دور دست ها نمايد كه هر ثانيه پخش آن بدون بازگشت كمترين سودي برخوردار از ضررهاي هنگفت مالي و صرف هزينه هاي گزاف اقتصادي است؟
هر چند اين پرسش تا اين تاريخ بي پاسخ مانده و نويسنده نيز تا آن اندازه واقع بين بود كه توقع پاسخي از جانب ايشان نداشته باشد اما در همان تاريخ نيز شخصاً پرسش فوق را بدون پاسخ نگذاشته و متذكر شدم:
BBC صادقانه پاسخ به اين سوال را پيشتر داده و صراحتاً در منشور رسانه اي خود ضمن تعريف BBC به عنوان ابزار ديپلماسي خارجي دولت انگلستان اعلام كرده كه فعاليت رسانه اي خود را وقف تامين اهداف ديپلماتيك انگلستان در خارج از مرزها مي كند.
پنجشنبه 5 دي 1392
این صفحه را در گوگل محبوب کنید
[ارسال شده از: فردا نیوز]
[تعداد بازديد از اين مطلب: 84]