تور لحظه آخری
امروز : یکشنبه ، 17 تیر 1403    احادیث و روایات:  پیامبر اکرم (ص):خداوند از توبه بنده اش بیش از عقیمی که صاحب فرزند شود و گم کرده ای که گمشده اش ...
سرگرمی سبک زندگی سینما و تلویزیون فرهنگ و هنر پزشکی و سلامت اجتماع و خانواده تصویری دین و اندیشه ورزش اقتصادی سیاسی حوادث علم و فناوری سایتهای دانلود گوناگون شرکت ها

تبلیغات

تبلیغات متنی

اتاق فرار

خرید ووچر پرفکت مانی

تریدینگ ویو

کاشت ابرو

لمینت دندان

ونداد کولر

صرافی ارکی چنج

صرافی rkchange

دانلود سریال سووشون

دانلود فیلم

ناب مووی

رسانه حرف تو - مقایسه و اشتراک تجربه خرید

سرور اختصاصی ایران

تور دبی

دزدگیر منزل

تشریفات روناک

اجاره سند در شیراز

قیمت فنس

armanekasbokar

armanetejarat

صندوق تضمین

پیچ و مهره

طراحی کاتالوگ فوری

دانلود کتاب صوتی

تعمیرات مک بوک

Future Innovate Tech

آموزشگاه آرایشگری مردانه شفیع رسالت

پی جو مشاغل برتر شیراز

قیمت فرش

آموزش کیک پزی در تهران

لوله بازکنی تهران

میز جلو مبلی

هتل 5 ستاره شیراز

آراد برندینگ

رنگ استخری

سایبان ماشین

قالیشویی در تهران

مبل استیل

بهترین وکیل تهران

شرکت حسابداری

نظرسنجی انتخابات 1403

استعداد تحلیلی

کی شاپ

خرید دانه قهوه

دانلود رمان

وکیل کرج

آمپول بیوتین بپانتین

پرس برک

بهترین پکیج کنکور

خرید تیشرت مردانه

خرید نشادر

خرید یخچال خارجی

وکیل تبریز

اجاره سند

وام لوازم خانگی

نتایج انتخابات ریاست جمهوری

خرید ووچر پرفکت مانی

خرید سی پی ارزان

خرید ابزار دقیق

بهترین جراح بینی خانم

تاثیر رنگ لباس بر تعاملات انسانی

خرید ریبون

 






آمار وبسایت

 تعداد کل بازدیدها : 1805384044




هواشناسی

نرخ طلا سکه و  ارز

قیمت خودرو

فال حافظ

تعبیر خواب

فال انبیاء

متن قرآن



اضافه به علاقمنديها ارسال اين مطلب به دوستان آرشيو تمام مطالب
 refresh

باني فراموشخانه در ايران


واضح آرشیو وب فارسی:فردا نیوز: باني فراموشخانه در ايران
نخستين كسي كه انجمني مانند فراماسونري اروپايي را در ايران بر پا كرد، ميرزا ملكم‌خان ناظم‌الدوله، فرزند ميرزا يعقوب سنگ‌‌تراش مسيحي بود كه در جواني به خارج رفت و تحصيلات خود را به اتمام رساند و در سفارت روسيه به عنوان مترجم مشغول به كار شد.


وي سال ۱۲۴۹ قمري در خانواده اي متوسط در منطقه جلفاي اصفهان متولد شد. ميرزا يعقوب، ملكم خان را هنگامي كه ده ساله بود به پاريس فرستاد؛ وي پس از سال ها زندگي در اروپا سرانجام پايان سال 1267 يا 1268 قمري به ايران بازگشت و پس از مراجعت به ايران در دارالفنون مترجم شد. سپس سال 1273 قمري همراه فرخ خان غفاري با هياتي به فرانسه رفت و در انعقاد قرارداد صلح پاريس بين ايران و انگليس همكاري و در مراجعت به ايران «فراموشخانه» را داير كرد. ميرزا ملكم خان سياستمدار، انديشمند، نويسنده و روزنامه نويس دوره قاجار بود. از مهم ترين اقدامات وي كه با تاثير از سفرهاي غرب انجام گرفت، مي توان به انتشار نشريه قانون، تاسيس اولين لژ فراماسونري در ايران و مشاركت در اجراي قرارداد رويتر با بارون ژوليوس رويتر بريتانيايي اشاره كرد.

مي گفتند: «وي مي خواسته با بر پا كردن فراموشخانه قدرتي به دست آورد و از آن سودجويي كند.»

به دستور ناصرالدين شاه دوازدهم ربيع الثاني 1275 قمري فراموشخانه ممنوع و ملكم نيز تبعيد شد. چند سال بعد با وساطت ميرزا حسين خان مشيرالدوله سفير ايران در عثماني كه با عقايد ملكم موافق بود، شاه وي را مورد عفو قرار داد؛ ملكم همراه وي به ايران آمد و به سفارت ايران در انگلستان اعزام شد. او پس از سال ها زندگاني پر پيچ و تاب سرانجام سال 1326 قمري درگذشت. گفته شده است كه تاثير انجمن هاي فراماسوني مانند آنچه ملكم تاسيس كرد باعث ايجاد و تشكيل انجمن هايي با تشكيلات سياسي شد. برخي معتقدند اين انجمن ها با تشكيلات سياسي غربي شباهتي نداشته اند، بلكه الگوي آنها بيشتر انجمن هاي سري قرون وسطاي شرق بود، ولي بايد خاطرنشان كرد كه اين تشكيلات سري در غرب نيز وجود داشته و بخصوص در فرانسه و پس از شكست ناپلئون در سال 1815 ميلادي تا بر افتادن سلطنت در 1848 ميلادي همين گونه انجمن هاي كوچك و انقلابي داراي فعاليت بسياري بوده اند.

دو سال پس از بازگشت به ايران، ملكم خان در جريان بن بست برنامه «اصلاحات از بالا» سپهسالاري بود كه به عنوان وزير مختار ايران رهسپار انگلستان شد و سپس به مقام سفير كبير رسيد. بعد از مدتي وي كه ديگر اميدي به اصلاح برنامه ها از سوي حكومت نداشت، كوشيد تا از سياست و نفوذ خارجي انگلستان همچون عامل محركي براي اصلاحات سياسي بهره ببرد. سپس روزنامه قانون را به چاپ رساند و به نمايندگي از ايران در مذاكرات برلن پيرامون منطقه شركت كرد. بعد از مدتي، سفير ايران در ايتاليا شد و همان جا نيز درگذشت.

در رابطه با تصميمات ملكم در رفتارهاي سياسي بايد گفت: «وي نگاهي ليبراليستي به دولت و حكومت داشت و به هر حال انديشه سياسي ملكم بر مشروطه خواهي و حكومت قانوني استوار بود.»

ميرزا ملكم خان آموختن جلوه هاي مدنيت غربي بدون هيچ چون و چرايي را توصيه مي كرد. به نظر بسياري از پژوهشگران و محققان، ميرزاملكم خان ناظم الدوله فردي خودخواه، جاه طلب، بي اخلاق و پول پرست بوده و در واقع براي جاه طلبي هاي خود از جواني تلاش كرده تا در دستگاه سياسي و اداره حكومت نفوذ كند. انگيزه وي از واگذاري امتيازهاي داخلي به دولت ها و موسسات بيگانه نه تنها پيشرفت و ترقي كشور نبوده، بلكه جانبداري از منابع بيگانگان و سود شخصي بوده است.

علي خوشدوني / جام جم

پنجشنبه 5 دي 1392





این صفحه را در گوگل محبوب کنید

[ارسال شده از: فردا نیوز]
[مشاهده در: www.fardanews.com]
[تعداد بازديد از اين مطلب: 52]

bt

اضافه شدن مطلب/حذف مطلب







-


فرهنگ و هنر

پربازدیدترینها
طراحی وب>


صفحه اول | تمام مطالب | RSS | ارتباط با ما
1390© تمامی حقوق این سایت متعلق به سایت واضح می باشد.
این سایت در ستاد ساماندهی وزارت فرهنگ و ارشاد اسلامی ثبت شده است و پیرو قوانین جمهوری اسلامی ایران می باشد. لطفا در صورت برخورد با مطالب و صفحات خلاف قوانین در سایت آن را به ما اطلاع دهید
پایگاه خبری واضح کاری از شرکت طراحی سایت اینتن