تبلیغات
تبلیغات متنی
محبوبترینها
ماندگاری بیشتر محصولات باغ شما با این روش ساده!
بارشهای سیلآسا در راه است! آیا خانه شما آماده است؟
بارشهای سیلآسا در راه است! آیا خانه شما آماده است؟
قیمت انواع دستگاه تصفیه آب خانگی در ایران
نمایش جنگ دینامیت شو در تهران [از بیوگرافی میلاد صالح پور تا خرید بلیط]
9 روش جرم گیری ماشین لباسشویی سامسونگ برای از بین بردن بوی بد
ساندویچ پانل: بهترین گزینه برای ساخت و ساز سریع
خرید بیمه، استعلام و مقایسه انواع بیمه درمان ✅?
پروازهای مشهد به دبی چه زمانی ارزان میشوند؟
تجربه غذاهای فرانسوی در قلب پاریس بهترین رستورانها و کافهها
دلایل زنگ زدن فلزات و روش های جلوگیری از آن
صفحه اول
آرشیو مطالب
ورود/عضویت
هواشناسی
قیمت طلا سکه و ارز
قیمت خودرو
مطالب در سایت شما
تبادل لینک
ارتباط با ما
مطالب سایت سرگرمی سبک زندگی سینما و تلویزیون فرهنگ و هنر پزشکی و سلامت اجتماع و خانواده تصویری دین و اندیشه ورزش اقتصادی سیاسی حوادث علم و فناوری سایتهای دانلود گوناگون
مطالب سایت سرگرمی سبک زندگی سینما و تلویزیون فرهنگ و هنر پزشکی و سلامت اجتماع و خانواده تصویری دین و اندیشه ورزش اقتصادی سیاسی حوادث علم و فناوری سایتهای دانلود گوناگون
آمار وبسایت
تعداد کل بازدیدها :
1837671994
چشمانداز امنيت در آينده آسياي مركزي
واضح آرشیو وب فارسی:باشگاه خبرنگاران جوان: چشمانداز امنيت در آينده آسياي مركزي
در حالي كه مسئله خروج نيروهاي آمريكايي از افغانستان در سال 2014 خود تهديدي براي ثبات همسايگان افغانستان محسوب ميشود، كارشناسان آسياي مركزي، چشمانداز امنيت در منطقه آسياي مركزي را مبهم ميدانند.
به گزارش باشگاه خبرنگاران، در حالي كه خروج نيروهاي آمريكايي از افغانستان در سال 2014، خود تهديدي براي ثبات همسايگان افغانستان محسوب ميشود، كارشناسان مسائل سياسي آسياي مركزي، با وجود رقابت بين قدرتهاي منطقهاي و فرامنطقهاي براي نفوذ و حضور در اين منطقه، چشمانداز امنيت در منطقه آسياي مركزي را تاريك و مبهم ميدانند.
در همين رابطه، "گئورگي ولوشين"كارشناس مركز تحليلي "جيمز تاون"در مسكو در مطلبي تحليلي كه در سايت "اينوسمي" منتشر شده است مينويسد: از پنج كشور آسياي مركزي، تاجيكستان به عنوان فقيرترين كشور اين منطقه بوده و بنابر اطلاعات منتشر شده از طرف بانك جهاني، 38 درصد اتباع اين كشور زير خط فقر زندگي ميكنند.
در اواخر ماه سپتامبر سال جاري، وزارت كشور تاجيكستان از دستگيري چند تن از اعضاي "القاعده" خبر داد، اين افراد از جمله كساني بودند كه در مراكز آموزشي القاعده در اردوگاههاي مخفي افغانستان و پاكستان، آموزش نظامي و تروريستي ديده بودند و در آستانه انتخابات رياست جمهوري تاجيكستان در شش نوامبر، قصد انجام عمليات خرابكارانه و تروريستي در مقياس بزرگ و در نهادهاي دولتي و مراكز غيرنظامي پايتخت را داشتند.
پس از گذشت 3 هفته از اين مسئله نيز در شمال تاجيكستان و در مركز دره فرغانه، سه نفر از افراطگرايان مذهبي كه متعلق به "جنبش اسلامي ازبكستان" بودند، توسط نيروهاي امنيتي تاجيكستان دستگير شدند.
منطقه ژئوپليتيك دره فرغانه، به دليل تجمع مليتهاي مختلف ازبك، تاجيك و قرقيز در آن، يكي از مناطق ناامن و بيثبات منطقه است.
در اواخر ماه اكتبر سال جاري، "نيكلاي بوردژو" دبيركل "سازمان پيمان امنيت جمعي" (بلوك نظامي-سياسي به رياست روسيه)، در يك كنفرانس مطبوعاتي از تهديدآميز بودن خروج نيروهاي "آيساف" از افغانستان براي امنيت منطقه آسياي مركزي ابراز نگراني كرد و افزود: صدها تن از نيروهاي شبه نظامي كه در حال حاضر در جنگ سوريه حضور دارند، اتباع كشورهاي آسياي مركزي هستند كه دير يا زود با هدف مخالفت با رژيمهاي منطقه به وطن بازگشته و در جهت تحقق ايجاد يك حكومت اسلامي در منطقه كار خود را ادامه ميدهند.
هرچند تاجيكستان ضعيفترين كشور در سازمان پيمان امنيت جمعي است و بيشترين كمك نظامي را براي زنده ماندن در برابر اين وضعيت نامطلوب نياز دارد، اما كشورهاي ديگر منطقه نيز به طور فزايندهاي براي تضمين امنيت خود به كمكهاي خارجي، وابسته هستند.
قرقيزستان به دليل ضعف اقتصادي و مبارزه بيپايان بين قبايل شمال و جنوب در اين كشور، دچار نوعي بيثباتي مزمن است، اگرچه اين كشور از 2 انقلاب در سالهاي 2005 و 2010 جان سالم به در برده، همچنان اقتصاد اين كشور دچار بحراني فزاينده است و مخالفين حكومت در اين كشور نيز همچنان در جهت سرنگوني رژيم، فعاليت ميكنند و در نتيجه اوضاع داخلي كشور بيثبات بوده و جو بياعتمادي همچنان حاكم است.
در چنين وضعيتي، نيروهاي امنيتي قرقيزستان به طور گستردهاي اقدام به دستگيري اسلامگرايان افراطي به ويژه اعضاي "حزبالتحرير" ميكنند.
با وجود چنين بيثباتيهايي در اين كشور، مقامات قرقيزي بر سياست خود مبني بر خروج نيروهاي آمريكايي از خاك كشورشان پايبند بوده و به سفارت آمريكا در قرقيزستان هشدار دادهاند كه نيروهاي نظامي آمريكا بايد قلمرو اين كشور را ترك كرده و پايگاه هوايي «ماناس» را تخليه نمايند.
اين پايگاه هوايي كه از سال 2001 در اختيار نيروهاي نظامي آمريكا، ناتو و متحدان اين كشور ميباشد، در جهت رساندن نيرو و تجهيزات به افغانستان و بالعكس مورد استفاده قرار ميگيرد.
اگر چه ازبكستان و قزاقستان دولتهاي باثبات در منطقه محسوب ميشوند، ولي وضعيت امنيتي در اين كشورها نيز از ثبات چنداني برخوردار نيست. با توجه به اينكه، رؤساي جمهور ازبكستان و قزاقستان سال آينده 74 و 76 ساله ميشوند، در آينده نزديك در اين كشورها انتقال قدرت صورت خواهد گرفت.
پس از حملات تروريستي در سالهاي 1999 و 2004 كه توسط جنبش اسلامي ازبكستان صورت گرفت، تاشكند تا حدود زيادي توانست اين گروه افراطي را از قلمرو خود دور كند، با اين حال اگر انتقال قدرت همراه با مبارزه شديد بين رقبا باشد، اين كشور دچار بيثباتي شديد خواهد شد و در نتيجه تروريستها ميتوانند به سرعت به ازبكستان بازگردند.
در قزاقستان نيز از سالهاي 2011 و 2012 موج حملات تروريستي عليه سرويسهاي امنيتي محلي تبديل به اعتراض به حكومت مركزي شده است و اين كشور به ظاهر باثبات، از داخل دچار چالشهاي سياسي و امنيتي شده است.
تغيير توازن قدرت
به اعتقاد برخي كارشناسان، توازن قدرت در آسياي مركزي به طور شكنندهاي، بين آمريكا، چين و روسيه كه از بازيكنان اصلي منطقه ميباشند، تغيير مييابد.
شايعاتي درباره مذاكرات غير رسمي آمريكا با دولتهاي منطقه در خصوص انتقال پايگاه نظامي ماناس به يكي از كشورهاي منطقه از جمله تاجيكستان و ازبكستان وجود دارد، اگرچه هنوز توافقي در اين رابطه حاصل نشده است.
اگرچه بلافاصله پس از آغاز عمليات نظامي آمريكا در افغانستان، با موافقت مقامات ازبكستان پايگاه نظامي "خانآباد"در "قرشي"، در اختيار نيروهاي نظامي آمريكا قرار گرفت، اما پس از واقعه خونين انديجان در سال 2005، ازبكستان آمريكاييها را از كشورش بيرون كرد.
متعاقب اين اقدام، آمريكا و كشورهاي غربي ازبكستان را به سركوب و قتل عام مردم بيدفاع متهم و تاشكند را به اتهام تحريك به خشونت با پشتيباني از تعدادي از گروههاي افراطگرا، محكوم نمود.
در ژوئن سال گذشته، ازبكستان بر مبناي استراتژي سياست خارجي جديد خود اعلام كرد كه نميخواهد در هيچ بلوك نظامي حضور داشته باشد و بنابراين از سازمان پيمان امنيت جمعي جدا شد،اين كشور همچنين به طور صريح از همكاريهاي نظامي نزديك با ناتو و آمريكا خودداري مينمايد.
در همين حال، ازبكستان، تاجيكستان را متهم ميكند كه در رابطه با همكاريهاي نظامي سياست دوگانهاي دارد و در حاليكه داراي همكاريهاي نظامي با واشنگتن است، قرارداد حضور نيروهاي روسي در پايگاه نظامي 201 روسيه در كشورش را تا سال 2042 تمديد ميكند.
در حال حاضر، حضور پايگاههاي نظامي آمريكا در منطقه به سرعت رو به افول است و اين در حالي است كه روسيه حضور نظامي خودش را در اين كشورها تقويت ميكند.
پس از ديدار "ولاديمير پوتين" رئيس جمهور روسيه در سال 2012 از بيشكك و دوشنبه، يك مقام نزديك به كرملين تأييد كرد كه مسكو آمادگي خود را براي كمك نظامي به كشورهاي تاجيكستان و قرقيزستان به مبلغ بيش از 1 ميليون دلار اعلام كرده است.
هرچند كه 85 درصد از اين مبلغ، سهم قرقيزستان است اما مسكو به تاجيكستان وعده كمك بيشتر به آموزش افسران نظامي را داده است.
چشمانداز آينده امنيت در آسياي مركزي
با توجه به اينكه در حال حاضر آمريكا، آسياي مركزي را بخشي از اولويتهاي سياست خارجي خود به حساب نميآورد و در سال 2014، خروج نيروهاي نظامي از افغانستان پايان مييابد، بايد ديد كه آيا روسيه قادر خواهد بود تا امنيت كامل را در منطقه ايجاد كند.
اين مسئله فاكتورهاي پيچيدهاي را شامل ميشود.
يكي از اين عوامل رابطه مبهم روسيه با رژيمهاي محلي است كه پس از بدست آوردن استقلال، در گفتمان سياست داخلي خود سعي در رد ميراث اتحاد جماهير شوروي و جلوگيري از سلطه ژئوپليتيك مسكو بر منطقه دارند.
دومين فاكتور، عدم امكان ادامه حضور چين در فضاي امنيتي آسياي مركزي است، چين در سالهاي اخير همكاريهاي خود با كشورهاي اين منطقه را در چارچوب سازمان همكاريهاي شانگهاي آغاز كرده است.
عليرغم پيشبينيهاي قبلي در مورد اين سازمان، اين سازمان در حال تبديل شدن به سازماني شبيه ناتو در اين منطقه ميباشد، در واقع، پكن هنوز هم ترجيح ميدهد كه از ثمرات گسترش همكاريهاي اقتصادي با كشورهاي منطقه، به ويژه در بخش انرژي، برخوردار شود و روسيه به ايجاد امنيت و ثبات در منطقه و آموزش نظامي افسران، ادامه دهد.
عامل سوم نيز تنش بين دولتهاي آسياي مركزي است، اين تنشها باعث كاهش فرصتهاي همكاري در مسائل امنيتي به ويژه در رابطه با مبارزه با افراطگرايي و تروريسم شده است.
اين تنشها اولويتهاي حل مشكلات در زمينه منابع آبي و مشكلات دره فرغانه و همكاريهاي تجاري و اقتصادي و گاهي خصومتهاي شخصي بين مقامات را به چالش كشيده است.
در مجموع، اين سه عامل در حال ايجاد چشمانداز جديدي براي منطقه آسياي مركزي ميباشد.
انتهاي پيام/
منبع: فارس
چهارشنبه 4 دي 1392
این صفحه را در گوگل محبوب کنید
[ارسال شده از: باشگاه خبرنگاران جوان]
[مشاهده در: www.yjc.ir]
[تعداد بازديد از اين مطلب: 52]
صفحات پیشنهادی
ابهام در آينده سياسي آسياي مركزي
ابهام در آينده سياسي آسياي مركزي به باور تحليلگران موضوع آينده اوضاع سياسي در آسياي مركزي در حالي به چالشي براي اين منطقه تبديل خواهد شد كه چين و روسيه به عنوان مهمترين طرفهاي درگير در اين تحول نقشي به مراتب پررنگتر از سالهاي آغازين قرن بيست و يكم در اين چرخش بازي خواهند كردآينده آسياي مركزي؛ اصلاحات سياسي يا ادغام و فروپاشي
آينده آسياي مركزي اصلاحات سياسي يا ادغام و فروپاشي طبق پيشبينيهاي معاون سابق نخست وزير تاجيكستان در صورتي كه رهبران كشورهاي آسياي مركزي گامهايي عملي در راستاي همگرايي كشورهاي منطقه بر ندارند يا تحت تسلط كامل چين قرار ميگيرند و يا به طور كامل از هم ميپاشند به گزارش خبرنگاردبيركل سازمان پيمان امنيت جمعي در تاجيكستانتقويت مرزهاي جنوبي آسياي مركزي، محور ملاقات «بورديوژا» و «رحمان»
دبيركل سازمان پيمان امنيت جمعي در تاجيكستانتقويت مرزهاي جنوبي آسياي مركزي محور ملاقات بورديوژا و رحمان دبيركل سازمان امنيت جمعي و رئيس جمهوري تاجيكستان در ديداري وضعيت امنيتي آسياي مركزي پس از خروج نيروهاي ائتلاق بينالمللي از افغنستان در سال 2014 را بررسي كردند به گزارش خبپيمان امنيتي كابل- واشنگتن چهار تا پنج روز آينده امضا ميشود
پيمان امنيتي كابل- واشنگتن چهار تا پنج روز آينده امضا ميشود برخي گزارشهاي غيررسمي حاكي از آن است كه پيمان امنيتي كابل- واشنگتن هفته آينده امضا ميشود به گزارش سرويس بين الملل باشگاه خبرنگاران روزنامه غيردولتي آرمان ملي چاپ كابل درشماره امروز خود به نقل از يكي از نزديكان رئعضو كميسيون اقتصادي مجلس:بودجه سال آينده كشور انقباضي است / بانك مركزي مأمور حمايت از بخش توليد
عضو كميسيون اقتصادي مجلس بودجه سال آينده كشور انقباضي است بانك مركزي مأمور حمايت از بخش توليد نماينده مردم شهرستان خمينيشهر در مجلس گفت بودجه سال آينده كل كشور يك بودجه انقباضي است و تا حدودي با توجه به فرمايشات مقام معظم رهبري در مورد اقتصاد مقاومتي تهيه و تنظيم شده است محسپاكستان و افغانستان در انتظار برق صادراتي آسياي مركزيهزينه راهاندازي پروژه «كاسا 1000» برآورد شد
پاكستان و افغانستان در انتظار برق صادراتي آسياي مركزيهزينه راهاندازي پروژه كاسا 1000 برآورد شد در حالي كه مسئله نياز كشورهاي افغانستان و پاكستان به برق صادراتي از آسياي مركزي به موضوعي مهم براي اين كشورها تبديل شده است بنا بر اعلام وزارت انرژي قرقيزستان اجراي پروژه كاسا۱۰۰۰آيسسكو تأمين امنيت جاني مسلمانان آفريقاي مركزي را خواستار شد
آيسسكو تأمين امنيت جاني مسلمانان آفريقاي مركزي را خواستار شد گروه بينالملل سازمان آموزش علوم و فرهنگ اسلامي آيسسكو با صدور بيانيهاي از مقامات آفريقاي مركزي خواست تا امنيت جاني و مالي شهروندان مسلمان را تأمين كنند به گزارش خبرگزاري بينالمللي قرآن ايكنا به نقل از پايگاه اطميرباقري دبير بازرسي ستاد مركزي صيانت ازحريم امنيت عمومي و حقوق شهروندان شد
ميرباقري دبير بازرسي ستاد مركزي صيانت ازحريم امنيت عمومي و حقوق شهروندان شد وزير كشور در حكمي مرتضي ميرباقري را به عنوان دبير بازرسي ستاد مركزي صيانت از حريم امنيت عمومي و حقوق شهروندان منصوب كرد به گزارش حوزه دولت باشگاه خبرنگاران به نقل از پايگاه اطلاعرساني وزارت كشور عبدالرنماينده پارلمان قرقيزستان در گفتوگو با فارس:خطر نفوذ غربيها در آسياي مركزي كمتر از افراط گرايي مذهبي نيست
نماينده پارلمان قرقيزستان در گفتوگو با فارس خطر نفوذ غربيها در آسياي مركزي كمتر از افراط گرايي مذهبي نيست نماينده پارلمان قرقيزستان روند اسلامخواهي در آسياي مركزي را نياز طبيعي مردم منطقه دانست و تأكيد كرد كه اين موضوع جاي نگراني ندارد و بايد از نفوذ غربيها بيم داشت كه به مرئيس پليس امنيت عمومي استان مركزي خبر دادكشف 10 هزار نخ سيگار خارجي قاچاق در اراك
رئيس پليس امنيت عمومي استان مركزي خبر دادكشف 10 هزار نخ سيگار خارجي قاچاق در اراك رئيس پليس امنيت عمومي استان مركزي از كشف 10 هزار نخ سيگار خارجي قاچاق در اراك خبر داد به گزارش خبرگزاري فارس از اراك به نقل از معاونت اجتماعي فرماندهي انتظامي استان مركزي احمد عباسي گفت در پي كسببا عضويت در مجمع شهرداران آسيايي: شهر قزوين سال آينده ميزبان نشست تخصصي مجمع شهرداران آسيايي مي شود
با عضويت در مجمع شهرداران آسيايي شهر قزوين سال آينده ميزبان نشست تخصصي مجمع شهرداران آسيايي مي شود قزوين-خبرنگاررسالت شهردار قزوين شهريور93 ميزبان شهرداران آسيايي براي برگزاري نشست تخصصي مجمع شهرداران آسيايي با محوريت تاريخي و فرهنگي شد به گزارش اداره روابط عمومي و امور بينالچشمانداز افزایش مالیاتها در سال آینده
چشمانداز افزایش مالیاتها در سال آینده عضو هیئت علمی دانشگاه علامه پیشبینی کرد بودجه سال ۹۳ دولت حداقل ۴۸ هزار میلیارد تومان کسری داشته باشد به گزارش سرویس اقتصادی جام نیوز بهروز هادی زنوز در سی امین نشست هیئت نمایندگان اتاق بازرگانی ایران اظهار داشت بودجه سال 93 در شرایط تعضو هيئت علمي دانشگاه علامه طباطبايي تحليل كردكسري ۴۸ هزار ميليارد توماني بودجه/ چشمانداز افزايش مالياتها د
عضو هيئت علمي دانشگاه علامه طباطبايي تحليل كردكسري ۴۸ هزار ميليارد توماني بودجه چشمانداز افزايش مالياتها در سال آينده عضو هيئت علمي دانشگاه علامه پيشبيني كرد بودجه سال ۹۳ دولت حداقل ۴۸ هزار ميليارد تومان كسري داشته باشد به گزارش خبرنگار اقتصادي خبرگزاري فارس بهروز هادي زنو-
گوناگون
پربازدیدترینها