واضح آرشیو وب فارسی:باشگاه خبرنگاران جوان: برنده لايحه افزايش تحريم ايران كيست؛ اوباما يا آيپك؟
ارائه لايحه افزايش تحريم هاي ايران به كنگره با فشار صهيونييست ها، چالشي است كه باراك اوباما را نگران كرده است. گرچه اوباما گفته در صورت تصويب اين لايحه، آن را وتو خواهد كرد؛ اما اگر دو سوم نمايندگان به آن رأي دهند، ديگر كاري از دست اوباما بر نمي آيد.
به گزارش گروه وبگردي باشگاه خبرنگاران،در تحليل روزنامه فارين پالسي از توافق ژنو كه روزآن لاين ترجمه كرده، به نقش مهم لابي صهيونيست در آمريكا اشاره شده است. لابي آيپك با فشار بر كنگره توانسته لايحه افزايش تحريم ها را ارائه كند كه در صورت تصويب شدن، توافق ژنو را بر هم مي زند و دولت اوباما را با چالش بزرگي روبه رو خواهد كرد.
به نوشته فارين پالسي، ارائه لايحه تحريمهاي جديد عليه ايران توسط 26 سناتور از هر دو حزب آمريكا ميتواند آزموني براي نفوذ سياسي لابي اسرائيل باشد.
كاخ سفيد كه اعتقاد دارد تصويب تحريمهاي جديد مذاكرات هستهاي با ايران را با شكست مواجه ميكند، هشدار داده در صورتيكه لايحه به اين شكل به تصويب كنگره برسد آن را وتو خواهد كرد.
اين لايحه كه توسط افراد نزديك به كميته روابط عمومي اسرائيل و آمريكا (AIPAC) تهيه شده به دنبال تحريمهاي جديد عليه تهران، در صورت تخطي ايران از قرارداد اوليه ژنو يا شكست در دستيابي به توافق نهايي در عرض يكسال است.
اين لايحه ميگويد توافق تنها در صورتي قابل قبول است كه ايران برنامه هستهاي خود را به طور كامل تعطيل كند؛ چيزي كه مطابق با خواسته بنيامين نتانياهو نخست وزير اسرائيل است.
ايران گفته چنين شرطي توافق را از بين خواهد برد و حتي جان كري وزير خارجه آمريكا نيز غنيسازي صفر را منتفي ندانسته است.
اين لايحه همچنين از واشنگتن ميخواهد در صورتيكه اسرائيل بخواهد به تاسيسات هستهاي ايران حمله كند، از اين كشور حمايت همهجانبه به عمل بياورد.
سناتور مارك كرك جمهوريخواه در آغاز ميخواست برخلاف توافق اوليه كه وعده داده بود در مدت شش ماه تحريم جديدي تصويب نخواهد شد، تحريمهايي بلافاصله بر ايران اعمال شود اما موفق نشد. پس از آن با سناتور رابرت منندز دموكرات همراه شد تا لايحه جديدي ارائه كند. آنها ميخواستند لايحه را به يك لايحه دفاعي قبل از تعطيلات الحاق كنند. اما رهبري دموكرات، كه كنترل تقويم را نيز بر عهده دارد، مانع آن شد.
اميد آنها به تصويب لايحه پس از تعطيلات در ششم ژانويه است. اين دو سناتور براي حمايت بيشتر سعي كردهاند چند سناتور ديگر را از دو حزب با خود همراه كنند.
جمهوريخواهان كه با اكثر اقدامات باراك اوباما مخالف هستند مطمئنا از لايحه حمايت خواهند كرد و جنگ اصلي بايد بين اكثريت دموكرات رخ دهد.
دموكراتها از يك طرف ميخواهند به اوباما وفادار باشند و كاري نكنند كه تلاشهاي او براي توافق با ايران از بين برود. از طرف ديگر با ايران همدل نيستند و نميخواهند آيپك را از دست بدهند؛ چراكه امنيت اسرائيل مهمترين دغدغه رايدهندگان يهودي است كه حدود 40 درصد از كمكهاي مالي را در تبليغات انتخاباتي دموكراتها به اين حزب كردند.
دولت اميدوار است كه رهبري دموكرات از به راي گذاشته شدن لايحه جلوگيري كند اما اگر كار به آنجا برسد، تغيير نظر دموكراتهايي كه پيشاپيش از لايحه حمايت كردهاند نبرد سختي خواهد بود. اگر لايحه تصويب شود دولت بايد 34 سناتور از 100 سناتور را براي وتو دور خود جمع كند كه غيرممكن نيست، اما دشوار است.
ماري هارف، سخنگوي وزارت خارجه، حاميان اين لايحه را متهم كرده كه مستقيما با كار دولت مخالفت ميكنند. «اگر كنگره لايحه را كنترل كند... كاري ميكنند كه ديپلماسي آمريكا و يافتن راه حل صلحآميز براي اين مسئله با شكست مواجه شود.»
اما هيچ كدام از اين حرفها نظر لابيهاي اسرائيل را تغيير نداده. آنها ميگويند فشار بيشتر بر ايران به همراه مذاكرات ميتواند موضع آمريكا را قويتر كند.
چهارشنبه 4 دي 1392
این صفحه را در گوگل محبوب کنید
[ارسال شده از: باشگاه خبرنگاران جوان]
[تعداد بازديد از اين مطلب: 46]