واضح آرشیو وب فارسی:ايسنا: تورِ زبالهگردي در آخر هفته!
سفر خوب است، خيلي هم خوب است؛ اما اگر قرار باشد با رفتن به مناطق بكر و دستنخورده، در نقش «زباله پخشكن» ظاهر شويم و كوهي از زباله را به محيط زيست تحميل كنيم، نهتنها خوب نيست، بلكه بهتر است سر جاي خودمان بمانيم و جايي نرويم تا طبيعت هم نفس راحتي از دست ما بكشد.
به گزارش خبرنگار سرويس گردشگري خبرگزاري دانشجويان ايران (ايسنا)، 30 سال پيش از ترويج پروازهاي ارزانقيمت «ادوارد گلداسميت» در مقالهاي، خطرات ويرانگر «گردشگري انبوه» (mass tourism) را تشريح كرد. او توضيح داد چگونه سفرهاي انبوه گردشگران كه صدها ميليون سفر را در سال شامل ميشود، منابع آبي، منابع محيطي و پاكيزگي هوا را تهديد ميكند.
ساخت هر هتل هم با توجه به مصارفي مانند استخر، سوخت و انرژي و از سوي ديگر، توليد پسماند، تهديدهاي جدياي را متوجهي محيط زيست ميكند، سفرهاي هوايي هم آلودگي زيادي را با خود به همراه ميآورد و هرقدر اين سفرها طولانيتر باشد، آلودگي ناشي از آن بيشتر ميشود.
از سوي ديگر، هجوم گردشگران به مناطق خوش آبوهوا، ساحلي و جنگلي (در سفرهاي كوتاهمدت) از جمله تهديدهايي است كه هرچند تازه نيست، اما زندگي شهري باعث شده مردم علاقهي بيشتري براي حضور در اين مكانها نشان دهند، علاقهاي كه تهديد طبيعت را بيشتر ميكند.
حالا هرچند گردشگريِ انبوه چندان در ايران رايج نشده است و مرزها براي گردشگران خارجي چندان پر رفتوآمد نيست، اما سفرهاي كوتاهمدت، بلاي جان طبيعت تبديل شدهاند بهطوري كه شايد پيدا كردن يك مكان بدون زبالههاي پخششده توسط گردشگران، امري ناممكن باشد. همين مسأله باعث شده سفر به مناطق نزديك به كلانشهرها، بيشتر به تور زبالهگردي شبيه باشد تا ساعتي لذت بردن از طبيعت سالم و بكر.
پخش شدن انواع زبالههاي تجديدناپذير مانند بطريها، ظرفها و كيسههاي پلاستيكي در برخي مناطق به اندازهاي است كه اين مناطق به محل دفن زباله شبيهترند تا مكاني براي طبيعتگردي.
بسياري از مردم بدون توجه به محيط زيست، زبالههاي خود را در اطراف پراكنده ميكنند، در حالي كه با قرار دادن كيسهي زباله در ميان مايحتاج سفر ميتوان بهراحتي بدون آلوده كردن طبيعت، سفر كرد. با اين حال، هرچند در برخي مناطق گردشگري بهصورت خودجوش، كيسهي زباله بين مسافران توزيع ميشود، ولي باز هم خيلي از گردشگران زبالههايشان را در طبيعت رها ميكنند.
از طرفي، با وجود اينكه برخي NGOها تلاشهايي را براي جمع كردن زبالههاي گردشگران آغاز كردهاند؛ اما چنين اقدامات مثبتي، مصداقِ «دادنِ ماهي براي سير كردن فرد گرسنه است بهجاي ياد دادن ماهيگيري به او.» به عبارت ديگر، تا وقتي طبيعتگردي و اصول اوليهي آن از جمله تميز نگه داشتن محيط زيست و آسيب نرساندن به آن، نهادينه نشود همچنان بايد شاهد صحنههايي مانند رها كردن زبالهها در محيط و حتي قطع كردن درختان سالم براي روشن كردن آتش باشيم.
انتهاي پيام
سه شنبه 3 دي 1392
این صفحه را در گوگل محبوب کنید
[ارسال شده از: ايسنا]
[تعداد بازديد از اين مطلب: 48]