واضح آرشیو وب فارسی:مهر: موسيقي عزاداري فقط نوحهخواني نيست/ ضرورت بازگشايي موسيقي محرم و صفر
پژوهشگر موسيقي نواحي كشورمان معتقد است چهره موسيقي محرم و صفر نيازمند بازگشايي و بررسي مجدد توسط اهالي موسيقي است كه بدانيم نياكان درباره مساله عزاداري حضرت سيدا الشهدا چقدر زيبا شناسانه و هنري برخورد كردند.
هوشنگ جاويد به مناسبت ايام عزاداري اربعين حضرت سيدالشهدا در گفتگو با خبرنگار مهر با بيان اين مطلب افزود: اينكه بخواهيم در حوزه موسيقي عزا به ويژه ايام محرم و صفر موسيقي جداگانه اي را به عنوان "موسيقي اربعين" نام ببريم، وجود ندارد. اما اگر مقداري جزيي به اين نوع موسيقي نگاهي كنيم خواهيم ديد بنا به اشعار، نوحهها و مضامين مدنظر اشعار و ترانه هاي متناسب با روزهاي خاص ماه محرم و صفر موسيقي هايي در نواها و گوشه هاي مختلف هم وجود دارد كه روز اربعين نيز جزوي از آن است.
وي ادامه داد: بسياري از موسيقي هاي مناطق مختلف كشورمان وجود دارد كه به مناسبت فرا رسيدن اربعين حسيني نغمات و آيين هايي در قالب آن اجرا مي شود اما در اصل همه اين موسيقي ها، نغمه ها ، آيين ها و مصيبت خواني ها جزوي از موسيقي عزا و ماههاي محرم و صفر هستند كه تنوع بسيار فراواني دارند اما هنوز به طور كامل و كافي به آنها پرداخته نشده است.
اين پژوهشگر موسيقي نواحي كشورمان در ادامه صحبتهاي خود با اشاره به وسعت فراوان موسيقي ويژه ايام محرم و صفر در كشورمان تصريح كرد: موسيقي عزا به ويژه موسيقي هاي مربوط به ايام عزاداري حضرت سيدالشهدا به قدري قدرت و وسعت دارند كه لازم است بيشتر از اينها به آن توجه كنيم و آن را بازگشايي كنيم و ببينيم كه چگونه نياكان ما به صورت هنري و زيباشناسانه به واقعه كربلا نگاه كردند.
جاويد با اشاره به اهميت كنكاش و پژوهش در زمينه موسيقي ماههاي محرم و صفر، گفت: ما بايد بيشتر از اينها بدانيم كه كاربرد نغمه هايي مانند سهگاه در ماه محرم بيشتر بوده يا در زمان عزاداري براي امامان معصوم ديگر. يا از سويي ديگر اين امري بسيار ضروري است كه بياييم و كنكاش كنيم موسيقي بي كلام و با كلام نواحي ايراني در ايام محرم و صفر و حوزه موسيقي عزاداراي داراي چه نسبت هايي بودهاند. اين موضوع بسيار مهمي است كه خوشبختانه از سوي پژوهشگران روي آن تمركز زيادي مي شود اما در بخش دولتي نه .
اين مدرس موسيقي با تأكيد بر اهميت توجه بيشتر دستگاههاي دولتي فعال در بخش فرهنگ نسبت به نارسايي هاي موجود در موسيقي نواحي كشورمان متذكر شد: موسيقي عزاداري فقط نوحهخواني نيست. اين موسيقي داراي ارزش ها و جذابيت هاي بسيار فراواني در گوشه هاي مختلف سرزمين ما ايران است كه متاسفانه بسياري از مردم به ويژه نسل جوان ما از آن اطلاعي ندارند.
وي با بيان اينكه نسل جوان ما به دليل اهمال دستگاههاي فرهنگي به ويژه در بخش پژوهش، از اطلاعات جامعي نسبت به موسيقي گذشته سرزمين خود بي خبر است، يادآور شد: اما تا دلتان بخواهد نسل جوان ما با سازهاي جديد موسيقايي آشناست و فرهنگ استفاده از آنها را هم مي داند. در حاليكه تنوع در موسيقي نواحي كشورمان به عنوان موسيقي محرم و صفر كه اربعين نيز جزوي از آن است به قدري داراي پتانسيل جستجو، كنكاش و حتي جذابيت هاي شنيداري و معنوي است كه مي توان با مشاركت دادن جوانان علاقهمند موسيقي گام هاي مهمي در جهت معرفي و تثبيت آنها برداشت.
جاويد تصريح كرد: نياكان و گذشتگان ما خوب مي دانستند در برخورد با وقايع و مناسبت هاي مذهبي چگونه با احترام برخورد كنند. برخوردي كه از دريچه هنر به ويژه هنر موسيقي آنها را با دستاوردهاي ارزشمندي مواجه ساخت كه همچنان بعد از شنيدن اين نواها و نغمه ها مجذوبشان مي شويم. اما همه اين موارد هنوز ريشهيابي نشده و كسي هم به آنها اهميت نميدهد.
كد خبر: 2200527
تاريخ مخابره : ۱۳۹۲/۱۰/۲ - ۱۴:۳۵
دوشنبه 2 دي 1392
این صفحه را در گوگل محبوب کنید
[ارسال شده از: مهر]
[تعداد بازديد از اين مطلب: 38]