واضح آرشیو وب فارسی:مهر: درسگفتار «جامعه شناسي شهر تهران: شهر و چرخش فضايي» برگزار مي شود
درسگفتار جامعه شناسي شهر تهران: شهر و چرخش فضايي با تدريس ابراهيم توفيق در مؤسسه مطالعات سياسي اقتصادي پرسش برگزار مي شود.
به گزارش خبرگزاري مهر، درسگفتارهاي زمستانه مؤسسه مطالعات سياسي اقتصادي پرسش آغاز شد.
درسگفتار جامعه شناسي شهر تهران: شهر و چرخش فضايي با تدريس ابراهيم توفيق از سه شنبه 3 دي ماه از ساعت 17- 19 آغاز مي شود.
طرح درس:
مدرنيته در فضاي شهر تجلي مي يابد و جامعه شناسي به مثابه گفتمان علمي ناظر بر چرايي و چگونگي مدرنيته، همواره شهر را در مركز تامل خود دارد. در بستر مدرنيته، شهر و جامعه شناسي همزادند، و از اين منظر، جامعه شناسي جز جامعه شناسي شهر نمي تواند باشد، حتي آنگاه كه به فضاهاي غير شهري مي پردازد.
در رويكرد غالب، جامعه شناسي (شهر)، امر اجتماعي را از منظري غايت شناختي و بر اساس فهمي خطي از زمان، موضوع بررسي «تاريخي» قرار مي دهد، و فضا را همچون «ظرفي» تصور مي كند كه بطور پيشيني شرايط امكان «مظروف»، يعني امر اجتماعي، را رقم مي زند. در اين رويكرد، بر اساس فهمي از فلسفه استعلايي كانت، زمان و فضا، پيشيني هايي تلقي مي شوند كه تجربه، ادراك و شناخت مفهومي (علمي) مشروط به آنهاست. اگر از دهه هاي پاياني قرن نوزدهم در «نقد خرد تاريخي»، مفهوم كانتي زمان پروبلماتيك مي شود و امكان شكل گيري علوم اجتماعي تاريخي ـ فهمي را در مرزبندي با علوم طبيعي بوجود مي آورد، از دهه 80 قرن بيستم، اين مفهوم فضا است كه در آنچه «چرخش فضايي» نام گرفته است، به چالشي جدي كشيده مي شود. اگر چه اين چرخش فضايي بويژه با نام دو نظريه پرداز شهري، هاروي و سوجا، پيوند خورده است، اما پيشينه آن حداقل تا نيچه قابل رديابي است.
بر اساس اين رويكرد، فضا ظرفي نيست كه بطور پيشيني و بيروني حدود و ثغور امر اجتماعي را تعيين مي كند، بلكه خود محصول و مقوم روابط اجتماعي است. چرخش فضايي تنها از اين طريق حاصل نمي شود كه فضا را موضوع تأمل قرار دهيم، بلكه مستلزم «فضايي انديشيدن» و مفهوم پردازي فضايي امر اجتماعي است.
هدف ما از اين دوره، از سويي بازخواني تاريخ انديشه جامعه شناختي از منظر «چرخش فضايي» است، و از ديگر سو نشان دادن موانعي است كه جامعه شناسي را از فضايي انديشيدن باز مي دارد. از طريق اين بازخواني دوسويه تاريخ انديشه جامعه شناختي، امكاني براي فهم استلزامات فضايي انديشيدن بوجود مي آيد. فهم اين استلزامات تنها از طريق تامل در تاريخ جامعه شناسي قابل دستيابي نيست، بلكه بازخواني پروبلماتيك مباني متافيزيكي علوم اجتماعي را الزام آور مي كند. اما اين دوره همچنين هدفي كاربردي را دنبال مي كند. تلاش ما بر اين است تا با توجه با مورد كلان شهر تهران، گامي در جهت تدوين يك جامعه شناسي شهري برداريم كه فضايي انديشيدن را مبنا قرار مي دهد.
بنابراين ما در اين دوره كه براي 12 جلسه برنامه ريزي شده است، مراحل زير را طي خواهيم كرد:
جامعه شناسي و شهر (مرور اجمالي تاريخ جامعه شناسي)
تاريخ انديشه فضايي در جامعه شناسي و موانع تحقق آن (وبر، زيمل، بنيامين، لوفور، هاروي، كاستلز)
مفهوم فضا در فلسفه (دكارت، لايبنيتس، كانت، نيچه و پساساختارگرايي) و نسبت آن با تحولات فيزيك (از نيوتن تا كوانتوم) و بيولوژي
بررسي و نقد نظريه هاي موجود در جامعه شناسي شهر تهران و ارائه يك جامعه شناسي جايگزين
مؤسسه مطالعات سياسي اقتصادي پرسش در خيابان ولي عصر(عج)، ضلع شمالي پارك ساعي، خيابان ساعي1، پلاك 7 واقع است و علاقه مندن براي كسب اطلاعات بيشتر مي توانند با شماره تلفن 5-88658603-021 تماس حاصل كنند.
كد خبر: 2200752
تاريخ مخابره : ۱۳۹۲/۱۰/۱ - ۱۵:۳۰
يکشنبه 1 دي 1392
این صفحه را در گوگل محبوب کنید
[ارسال شده از: مهر]
[تعداد بازديد از اين مطلب: 55]