واضح آرشیو وب فارسی:تابناک: چرا سرمايهگذاران ايراني وخارجي از ايران فراري هستند؟
سرمايهگذاران ميگويند: «جايي كه امنيت باشد، وطن من همانجاست».وقتي ما ميگوييم امنيت سرمايهگذار تأمين شود، يكي از اولين مباحث است، منظور امنيت رواني سرمايهگذاري است؛ يعني به سرمايهدار و توليدكننده به چشم زالو و يك فرد استثمارگر نگاه نشود. در ايران اگر كسي بخواهد اشتغال ايجاد كند، اين تفكر هست كه اين سرمايهگذار زالو صفت است و از مال مردم به اينجا رسيده است.
بايد دو مسأله در رأس برنامههاي اقتصادي دولت قرار بگيرد؛ يكي خروج از اقتصاد و سپردن فضاي كسب و كار به مردم و ديگري، ايجاد زيرساختهاي لازم براي جذب سرمايهگذاران خارجي به ايران.
بهمن اخوان در گفت و گو با خبرنگار تابناك، با ذكر اين مساله اظهار داشت: هر كجا كه دولت خواسته است همه كاره باشد و هم نظارت و هم اجرا كند، ناموفق بوده است. در سيستمهاي دولتي هزينهها بالا و درآمدها پايين است.
اين استاد دانشگاه با بيان اينكه در كشورهاي توسعه يافته بيشتر هزينههاي دولت از محل مالياتهاي دريافتي تامين ميگردد، گفت: بايد مردم حاصل پرداخت ماليات را ببينند. در تمام كشورهايي كه بيشتر درآمد دولت از محل ماليات به دست ميآيد، به هنگام افتتاح پروژهاي، مردم را دعوت ميكنند نه مسئولين را. با اين كار اعلام ميكنند كه پروژهها با پولي ساخته ميشود كه مردم از طريق ماليات دادهاند. از سوي ديگر فرهنگ مالياتي هنوز در كشور ما جا نيفتاده است. بيشترين ماليات را در كشور ما كارمندان دولت ميدهند.
عضو سابق كميسيونهاي صنايع و اصل نود، در ادامه به مشكلات پيش روي سرمايهگذاران اشاره كرد و خاطر نشان كرد: مشكل امروز سرمايهگذاري در ايران، كمبود امنيت است. امنيت براي سرمايه آنقدر مهم است كه در اصطلاحات حرفهاي خيلي از ثرتمندان و سرمايهگذاران هويت و شناسنامه خود را امنيت تعريف ميكنند و ميگويند: «جايي كه امنيت باشد، وطن من همانجاست». ما بايد امنيت را براي سرمايهگذاري در كشور فراهم كنيم. تنگ نظري و ديدگاه امنيتي و پليسي را بايد كنار بگذاريم. چرا تركيه و مالزي در جذب سرمايهگذار خارجي موفق هستند؟ چين كمونيستي چگونه توانسته در اين زمينه تا اين حد موفق باشد؟ امنيت را براي سرمايهگذاري تأمين كردهاند و تنگ نظري را از بين برده است.
بهمن اخوان با اشاره به رشد حداكثري چين در جذب سرمايههاي خارجي، گفت: سيستم چين كمونيستي است، ولي خود را به گونهاي نشان داده كه پس از امريكا بيشترين سرمايهگذاري را جذب كرده است. روسيه هم به اين سمت در حال حركت است. چين در سال ۲۰۱۲ توانست با ۲۵۰ ميليارد دلار سرمايهگذاري خارجي خالص، بيش از ۲۲ درصد از حجم سرمايهگذاري خارجي را از آن خود كند. اگر به آمار منتشره از سوي بانك جهاني دقت كنيم، ميبينيم در همين زمان روسيه نيز با ۵۱.۵ ميليارد دلار، سهم مناسبي حدود ۶ درصد را به خود اختصاص دهد.
وي در ادامه قوانين دست و پاگير، فساد اداري و نگاههاي سختيگرانه را عوامل اصلي فرار سرمايهگذار خارجي بيان كرد و افزود: بحث ما امنيت فكري است، نه امنيت نظامي. قوانين ما دست و پا گير و برخوردها خشك و انعطافناپذير است. از سوي ديگر، فساد اقتصادي و عدم شفافيت اقتصاد از ديگر موارد ناامني سرمايهداران در ايران است.
اين كارشناس اقتصادي در پاسخ به اينكه چين و روسيه كمونيستي چگونه توانستند در را بر روي سرمايه گذاران خارجي باز كنند، گفت: در روسيه و چين هرچند همچنان فضاي كمونيستي در حوزه سياست و فرهنگ حاكم است، اين تفكرات در حوزه اقتصاد بسيار كمرنگ شده است و به سمت سيستم اقتصاد آزاد حركت كردهاند. تسهيل روند سرمايهگذاري، تأمين امنيت سرمايه و همچنين تلاش براي آماده سازي زيرساختها از جمله مهمترين كارهايي است كه دولتهاي بلوك شرق همچون چين و روسيه كه زماني سردمدار مبارزه با اقتصاد غيردولتي و سرمايهداري بودند، در دستور كار قرار دادند.
اخوان با بيان اينكه يكي از اولين مباحث است، امنيت رواني سرمايهگذاري است، گفت: در كشورهاي توسعه يافته، طبقه كارگر و كارمند به مانند ثروتمندان ميتوانند بهترين لباس را بپوشند و بهترين ماشين را سوار شوند. مردم را بلندنظر بار آوردهاند، نه تنگنظر. وقتي ما ميگوييم امنيت سرمايهگذار تأمين شود، يكي از اولين مباحث است، امنيت رواني سرمايهگذاري است؛ يعني به سرمايهدار و توليدكننده به چشم زالو و يك فرد استثمارگر نگاه نشود. در ايران اگر كسي بخواهد اشتغال ايجاد كند، اين تفكر هست كه اين سرمايهگذار زالو صفت است و از مال مردم به اينجا رسيده است. اين فرهنگ بايد در كشور جمع شود. اين شايد جزور يكي از مهمترين مقولههاي بازگشت سرمايههاي ايراني به داخل است.
وي در ادامه افزود: ما سيستم سرمايهگذاري را ميخواهيم كه در آن اشتغال ايجاد شود و سرمايهگذار حق بيمه و ماليات بدهد. سيستمي كه در آن سرمايهگذار به كارگر رسيدگي كند و خودش نيز فايده ببرد و سطح زندگي مردم را ارتقا دهد، مردم احساس ميكنند كسي حق آنها را نخورده و هر كس به اندازه توان و تلاشش سود ميبرد.
بهمن اخوان در ادامه با بيان اينكه متأسفانه پس از انقلاب، فرهنگ تنگ نظري و ديد بد داشتن نسبت به سرمايهگذاري در كشور رايج شده است، گفت: اگر كسي خوب لباس پوشيد و از راه درست سرمايه به دست آورد، نبايد با ديد منفي به آن نگاه كرد. متأسفانه در رژيم گذشته نيز افراد خاصي سوءاستفادههايي كردند. بزرگان و مديران كشور و به ويژه علما و مراجع بايد تلاش كنند تا فرهنگ احترام به كارآفرين و توليدكننده را رواج دهند. بايد به مردم اين فرهنگ را بدهيم كه هم كار خوب است، هم كارگر محترم و هم كارآفرين مورد تقدير.
وي با اشاره به لزومه تامين امنيت رواني سرمايهگذار خارجي، گفت: با وجود حساسيت خاص چيني ها به مسائل استراتژيك و امنيتي كه هنوز هم ادامه دارد و به رغم اينكه در حوزه فرهنگ، ارتباطات و سياست هنوز پيرو سيستم كمونيستي هستند، در اقتصاد راه ديگري را پيش گرفتند. اكنون در چين خارجي بودن جرم نيست و با توريستها و سرمايهگذارها تا وقتي جرمي رخ نداده باشد، برخوردي بسيار محترمانه دارند. متأسفانه بايد اين را بپذيريم كه هنوز در كشور ما به شهروند بسياري از كشورهاي ثروتمند و صاحب سرمايه به چشم مجرم نگاه ميشود و سرمايهگذار خارجي متوجه اين نگاهها ميشود.
اخوان با اشاره به رقباي منطقه اي و فرامنطقهاي اقتصاد ايران، گفت: برخي كشورهاي اروپايي همچون فرانسه درصدد تشويق سرمايهگذاران آمريكايي و اروپايي براي رفتن به آفريقا هستند، اما صاحبان سرمايه در اين مناطق، با توجه به موقعيت خاص ايران و منطقه خاورميانه، بيشتر متقاضي اين هستند كه تچربه موفق دوران گذشته خود در ايران را تكرار كنند و از همين رو شاهد اين تاثير گذاري بر معادلات سياسي هم هستيم و اكنون بهترين زمان است تا دستگاه ديپلماسي اقتصادي و سياسي ما سرمايههاي خارجي را به سمت ايران سوق دهند.
يکشنبه 1 دي 1392
این صفحه را در گوگل محبوب کنید
[ارسال شده از: تابناک]
[تعداد بازديد از اين مطلب: 156]