واضح آرشیو وب فارسی:تابناک: جدال اردوغان و گولن؛ تقابل مرشد و مريدان سابق!
پس از ناكامي هاي مكرر دولت تركيه در عرصه سياست خارجي كه در نهايت به بازنگري اين دولت در اهداف و راهبردهاي خارجي خود منجر شد و پس از مواجهه با موج اعتراضات عمومي در ماجراي «پارك قزي»، اينك دولت عدالت و توسعه با سومين چالش بزرگ خود طي يك ساله اخير مواجه شده است: انشقاق هاي داخلي در بالاترين سطح سياسي و ميان دو گروه متحد سابق در تركيه.
پس از ناكامي هاي مكرر دولت تركيه در عرصه سياست خارجي كه در نهايت به بازنگري اين دولت در اهداف و راهبردهاي خارجي خود منجر شد و پس از مواجهه با موج اعتراضات عمومي در ماجراي «پارك قزي»، اينك دولت عدالت و توسعه با سومين چالش بزرگ خود طي يك ساله اخير مواجه شده است: انشقاق هاي داخلي در بالاترين سطح سياسي و ميان دو گروه متحد سابق در تركيه.
به گزارش «تابناك»، دستگيري ده ها تن در تركيه كه به اتهام فساد مالي و فعاليت هاي غيرقانوني اقتصادي انجام شد، به عنوان واقعه اي مورد تحليل قرار گرفت كه پتانسيل ايجاد يك چالش بزرگ ديگر و افزودن بر بار مشكلات دولت اردوغان را داراست. مهمترين مسئله در اين زمينه، وجود رقابت هاي شديد پشت پرده اي است كه در نهايت به بازداشت ها و طرح اتهامات اخير منجر شده است.
نيروهاي پليس تركيه، دو روز پيش با انجام يك عمليات گسترده، ده ها نفر را به اتهامات فوق بازداشت كرد كه در ميان آن ها، برخي افراد نزديك به دولت، از جمله فرزدان وزراي كشور، اقتصاد و محيط زيست تركيه نيز حضور داشتند. اما نكته مهم در اين زمينه، اين بود كه عمليات دستگيري ها بدون هماهنگي و اطلاعات وزارت كشور و دولت اردوغان انجام شده بود.
اين امر سبب شد كه شخص رجب طيب اردوغان، نخست وزير تركيه به بيان انتقادات شديد از پليس و دستگاه هاي امنيتي اين كشور پرداخته و ماجراي دستگيري ها را توطئه اي عليه دولت خود معرفي نمايد؛ توطئه اي كه بيان وي، با هدايت عناصر داخلي و خارجي و به منظور ضربه زدن به جايگاه حزب عدالت و توسعه در آستانه انتخابات شوراها انجام گرفته است.
اما از ديد برخي از تحليلگران، مهمترين عاملي كه در تحولات اخير تركيه موثر بوده و شرايط كنوني را رقم زده، اختلافات شديدي است كه ميان نخست وزير تركيه و فتح الله گولن، رهبر مذهبي و رئيس جنبش گولن رخ داده و روز به روز تشديد شده است. به عبارت ديگر، مرشد (گولن) اكنون در مقابل مريدان سابق خود (اعضاي حزب عدالت و توسعه) قرار گرفته است.
سايت شبكه خبري «دويچه وله» در تحليل جامعي به بررسي اين موضوع پرداخته و اشاره مي كند كه در دستگيريهاي نزديكان اردوغان، حاميان پرنفوذ فتحالله گولن در ساختار پليس و قوه قضائيه نقش داشتهاند و اين مسئله با انتخابات آتي تركيه ارتباط دارد.
به نوشته اين سايت، هر چند دعواي رجب طيب اردوغان نخست وزير تركيه و گولن با سركوبهاي "پارك قزي" استانبول و آغاز بحث بستن مدارس وابسته به فتحالله گولن و همچنين تفكيك جنسيتي در خوابگاههاي تركيه آغاز شد، اما رسانههاي تركيه خصومت بين اردوغان و گولن را با انتشار سندي در روزنامه ليبرال «طرف» نيز در ارتباط ميدانند. طرف با انشار سندي مدعي شد كه طيب اردوغان قصد از ميان بردن جنبش مذهبي فتحالله گولن را دارد.
محمد بارانسو، نويسنده سرشناس روزنامه طرف اواخر ماه نوامبر امسال سند محرمانهاي مربوط به سال ۲۰۰۴ ميلادي منتشر كرد. در اين نامه كه به امضاي اردوغان و عبدالله گل وزير امور خارجه وقت رسيده بود، شوراي امنيت ملي تركيه آشكارا از دولت خواسته بود تدابيري را براي پايان دادن به فعاليتهاي جنبش فتحالله گولن به اجرا در آورد.
اردوغان خبرنگار روزنامه طرف را به "افشاي اسناد دولتي و خيانت" متهم كرد. وي از دستگاه قضايي خواست تا وظيفه خود را در قبال روزنامه "طرف" انجام دهد. اما ويصل آك وكيل روزنامه طرف نيز اعلام كرد اين روزنامه قصد دارد از اردوغان به خاطر"سخنان افتراآميز و ارادهاش براي نفوذ در دستگاه قضايي" شكايت كند.
جنگ لفظي اردوغان و گولن به رسانههاي نزديگ به دولت و حاميان گولن نيز كشيده شد. روزنامههاي نزديك به دولت از جمله "يني شفق" در روزهاي اخير حملات خود به جماعت گولن را تشديد كردند. اين روزنامه از وجود يك گروه وابسته به جماعت گولن در پليس و قوه قضاييه كه قصد سرنگوني اردوغان را دارند سخن به ميان آورد.
در مقابل رسانههاي وابسته به جماعت گولن از جمله "زمان" نيز به انتقادهاي شديدي از دولت اردوغان دست زدند. زمان نوشت: «حزب حاكم عدالت و توسعه همانند خودرويي است كه در مسير عكس يك جاده حركت مي كند. اين حزب در مسير اشتباه حركت مي كند ولي فكر مي كند كه خودروهايي كه از مقابل مي آيند همگي در مسير اشتباه هستند».
به هر حال، به نظر مي رسد اردوغان پس از مواجهه با دو چالش مهم طي حدود يك سال اخير (يكي به واسطه ناكامي هايش در عرصه بين المللي و به ويژه وضوع سوريه و ديگري در اثر شورش هاي برآمده از ماجراي پارك قزي)، اينك با سومين بحران خود – كه شايد تأثيرات منفي بسيار بيشتري را نيز برايش به همراه داشته باشد – روبرو شده است.
پتانسيل تأثيرگذاري اين بحران به ويژه از آنجا افزايش مي يابد كه هنوز عناصري از دولت تركيه و حزب عدالت و توسعه، به گولن وفادار هستند و همين موضوع مي تواند در صورت تشديد بيشتر اختلافات ميان گولن و اردوغان، آن ها را به جدايي از حزب سوق دهد و به اين ترتيب، شكافي جدي در بدنه دولت تركيه ايجاد شود.
گفتني است مدارس جماعت گولن در تركيه از نزديك به ۴۰ سال پيش بهطور محدود و پس از از كودتاي سال ۱۹۸۱ ميلادي بطور گسترده فعاليت خود را آغاز كردند و در حال حاضر در مناطق مختلف تركيه به ويژه در كلانشهرهايي چون استانبول، آنكارا و ازمير فعاليت ميكنند. طبق ارقام رسمي اين جماعت در داخل تركيه داراي ۳ هزار و ۸۶۴ آموزشكده است. گفته ميشود نزديك به ۶۵ هزار معلم و استاد در اين مراكز اشتغال دارند و شهريه والدين دانش آموزان به آموزشكدهها نيز تا ۵ ميليارد دلار در سال برآورد ميشود.
تحليلگران اشاره مي كنند كه هزاران تن از مريدان اين شيخ در اداره پليس و قوه قضائيه شغلهاي كليدي دارند؛ دستگيريهاي نظاميان تركيه از جمله كارهاي اين جماعت به شمار ميآيد و دستگيريهاي فرزندان وزيران كابينه هم از سوي حاميان پرنفوذ گولن صورت گرفته است.
پنجشنبه 28 آذر 1392
این صفحه را در گوگل محبوب کنید
[ارسال شده از: تابناک]
[تعداد بازديد از اين مطلب: 37]