واضح آرشیو وب فارسی:ايران: وزير راه و شهرسازي از نامه كارشناسان در دولت قبل پرده برداشت فروش تراكم 17 درصد به اقتصاد تهران آسيب زد
سهيلا يادگاري
وزير راه و شهرسازي نامهاي را كه در آن اعضاي كميته فني شوراي عالي شهرسازي و معماري ايران از علي نيكزاد وزير سابق راه و شهرسازي درخواست كردهاند، جلوي افزايش تراكم در تهران گرفته شود، منتشر كرد.
عباس آخوندي در برنامه نگاه يك كه روز شنبه روي آنتن رفت به نامهاي اشاره كرد كه در آن اعضاي كميته فني شوراي عالي شهرسازي و معماري ايران(در تاريخ سوم ارديبهشت 91) از نيكزاد وزير سابق راه و شهرسازي درخواست كردهاند جلوي افزايش تراكم در تهران گرفته شود.
آخوندي در خصوص جزئيات اين نامه گفت: اين درخواست در روز سوم ارديبهشت 91 از سوي كميته فني شوراي عالي شهرسازي و معماري ايران به نيكزاد رئيس شوراي عالي شهرسازي و وزير سابق راه و شهرسازي ارائه شد اما نكته جالب آن اين كه فرداي همين درخواست مصوبهاي صادر شده كه بهطور تقريبي 17 درصد به تراكم تهران اضافه كرده است.
به اعتقاد آخوندي افكار عمومي بايد از آنچه بر اثر افزايش تراكم بر شهر تهران رفته اطلاع پيدا كنند و در مورد چگونگي اداره شهر نظر مردم لحاظ شود.
به گفته وزير راه و شهرسازي بيشترين تخريب فضاي سبز و باغها در مناطق 2، 4 و 22، كه كريدور تنفسي دارد اتفاق افتاده در حالي كه در اين مناطق بايد كمترين تراكم جمعيتي و بيشترين سبزينگي وجود داشته باشد.
وزير راه و شهرسازي هدف از انتشار نامهاي را كه در آن اعضاي كميته فني شوراي عالي شهرسازي و معماري ايران از وزير سابق راه و شهرسازي درخواست كردهاند، جلوي افزايش تراكم در تهران گرفته شود حق مردم از دانستن آنچه كه در تهران و فضاي سبز آن رخ داده است، اعلام و تأكيد كرده با اين مصوبه در منطقه يك تهران به تنهايي بالغ بر 300 هزار متر مربع اضافه تراكم داده شده است.
درخواست اعضاي كميته فني
از نيكزاد
اما نامه مورد اشاره وزير چه بود؟ اعضاي كميته فني شوراي عالي شهرسازي و معماري، در نامه خود در تاريخ سوم ارديبهشت سال 91 از وزير وقت راه و شهرسازي درخواست كردهاند پيامدهاي افزايش تراكم در سطح شهر تهران در نظر گرفته شود و با توجه به اهميت موضوع و جبرانناپذيري بخشي از تبعات ناشي از هر گونه تصميمگيري عجولانه، تصميمگيري در مورد افزايش تراكم جهت بررسي كارشناسي بيشتر به اين كميته ارجاع داده شود.
اعضاي فني در نامه خود به نيكزاد تأكيد كردهاند زيرساختهاي برنامهريزي شده براي شهر تهران بر اساس جمعيت ثابت 2/9 ميليون نفر بوده كه هر گونه بارگذاري جمعيتي افزون بر اين رقم و بدون تجديدنظر در زيرساختهاي شهر، غيركارشناسي بوده و مشكلات و چالشهاي موجود در زمينه تأمين خدمات، ترافيك، آلودگي هوا، تأمين آب و... را تشديد خواهد كرد.
اعضاي كميته فني شوراي عالي شهرسازي و معماري در اين نامه به وزير راه و شهرسازي وقت يادآوري كردهاند كه تمامي سياستهاي كلان مجلس و دولت در زمينه لزوم تمركززدايي از شهر تهران با تصويب پيشنهاد افزايش تراكم مخدوش و به چالش كشيده خواهد شد و اين برنامه با سياستهاي تشويقي براي مشاركت شهروندان در بهسازي و نوسازي بافتهاي فرسوده متناقض بوده و علاوه بر آن فضاهاي سبز موجود تهران كه به عنوان ريه تنفسي كلانشهر تهران هستند بشدت در معرض تخريب و ساخت و ساز قرار خواهد گرفت.
اما با وجود نامه اعضاي كميته فني شوراي عالي شهرسازي و معماري و درخواست آنان براي بررسي كارشناسي طرح افزايش تراكم، در روز بعد يعني چهارم ارديبهشت سال 91 مصوبهاي به تصويب رسيد كه بر اساس آن افزايش تراكم تهران قانوني شد.
شورايعالي شهرسازي و معماري در مصوبه خود در اين تاريخ همه پهنههاي مسكوني شهررا يك طبقه افزايش تراكم داد و به اين ترتيب افزايش جمعيتپذيري شهر كه خلاف روح طرح جامع تهران و همه طرحهاي بالادستي كه هدفشان اين بود كه براي تهران بايد به دنبال تمركززدايي باشيم، بود.
بر اساس طرح افزايش تراكم ساخت و ساز در قطعات با مساحت بيشتر از 50 متر تا 150 مترمربع (با رعايت حداقل عرض معبر 6 متر و رعايت برنامههاي اصلاحي) در اراضي و املاك ريزدانه مسكوني حداقل سه طبقه روي پيلوت مجاز شد و در اراضي و املاك داراي مساحت كمتر از 50 مترمربع افزايش يك واحد مسكوني (زيرزمين و همكف) با حداكثر 80 درصد سطح اشغال مجاز خواهد بود. همچنين تراكم زمينهاي ارزشمند سبز باغها با تراكم ساختماني 120درصد سطح اشغال، حداكثر 30درصد و حداكثر 4 طبقه تعيين شد.
تخريب ساختمانهاي نوساز براي افزايش طبقات
پيروز حناچي، دبير شوراي عالي شهرسازي و معماري كشور، روز چهارشنبه در حاشيه نشست خبري وزير راه و شهرسازي، از خسارتهاي اقتصادي غير قابل جبران افزايش تراكم در تهران خبر داد و گفت: اين طرح باعث شد خانههاي نوساز به خاطر افزايش طبقات تخريب شوند.
وي گفت: در نقاط شمالي شهر و در منطقه يك تهران بيشترين ميزان تخريب ساختمانهايي با عمر مفيد 10 تا 12ساله به ثبت رسيده است.
به گفته حناچي تخريب ساختمانهاي نوساز علاوه بر خسارتهاي اقتصادي باعث افزايش نخالههاي ساختماني غيرقابل بازيافت شده است.
معاون وزير راه و شهرسازي افزود: بحث افزايش تراكم از دوشنبه گذشته در دستور كار شوراي عالي شهرسازي و معماري كشور قرار گرفت تا بازتعريف جديدي در ضوابط اداره شهر اتفاق بيفتد.
حناچي با بيان اينكه طرح تفصيلي بايد متوقف شود تا مورد اصلاح و بازنگري قرار گيرد، افزود: در طرح تفصيلي جديد تهران همه پهنههاي مسكوني شهر را يك طبقه افزايش تراكم دادهاند كه همين موضوع علاوه بر خسارتهاي اقتصادي افزايش جمعيتي در كلانشهر تهران را چند برابر كرد. دبير شوراي عالي شهرسازي و معماري با اشاره به ابطال مجوز تراكم اضافه گود ايرانزمين در جلسه اين شورا را واكنش دولت به اقدامات ماههاي اخير مديريتشهري تهران در ناديده گرفتن قوانين بالادستي عنوان كرد و گفت: كميسيون ماده 5 خلاف روح طرح تفصيلي و طرح جامع شهري مجوز ساخت طرح ايران زمين را دادهبود.
گودبرداري غير اصولي طرح تجاري اداري ايران زمين در شهرك غرب مشكلاتي مانند نشست زمين به عمق 40 متر و ايجاد تركهاي متعدد در ديوار برخي خانهها كه اعتراض و شكايت ساكنان اين منطقه را به همراه داشت.
دبير شوراي عالي شهرسازي و معماري همچنين گفت: در كميسيون ماده 5 از مسير اهداف قانوني خارج شديم و عملكرد قابل دفاع نيست. قطعاً در اين كميسيون ديگر مجوزهايي كه در راستاي آن تراكم 3 طبقه ناگهان به بالاي 12 طبقه تبديل شود و فاقد توجيه شهرسازي باشد، صادر نخواهد شد. حناچي تأكيد كرد طرح تفصيلي بايد متوقف شود تا مورد اصلاح و بازنگري قرار گيرد.
پنجشنبه 28 آذر 1392
این صفحه را در گوگل محبوب کنید
[ارسال شده از: ايران]
[تعداد بازديد از اين مطلب: 90]