واضح آرشیو وب فارسی:الف: گزارش موسسه انگليسي از وضعيت صادرات گاز ايران
موسسه جهاني انرژي فكتس (FGE) در لندن اعلام كرد: انتخاب وزير جديد نفت و كاهش تحريمها، چشمانداز خوبي را براي آيندهي صادرات گاز ايران از طريق خطوط لوله فراهم كرده است. وزير نفت ايران، افراد با سابقهاي را در مناسب اجرايي قرار داده و تكميل فازهاي فراساحل ميدان گازي پارس جنوبي را در اولويت قرار داده است.
به گزارش ايسنا، در صورتيكه مسائل ايران در ارتباط با موضوع هستهاي حلوفصل شود، ايران قادر خواهد بود روزانه ۳ الي ۴ ميليارد فوت مكعب گاز به همسايگان خود از جمله عمان، امارات، كويت، پاكستان وعراق صادر كند. اين درحالي است كه چشمانداز چندان روشني براي صادرات گاز طبيعي مايع (LNG) وجود ندارد.
پيشرفتهاي پارس جنوبي
ميدان گازي بزرگ پارس جنوبي هماكنون قادر به توليد حدود ۹ ميليارد فوت مكعب گاز از ۱۰ فاز است و ۱۴ فاز آن در حال توسعه است. همه اين فازها غير از پنج مورد، در مراحل اوليهي خود قرار دارند و بعيد به نظر ميرسد كه تا پيش از ۲۰۲۰ به مدار توليد وارد شوند. احتمالا فازهاي ۱۲ و ۱۵ تا ۱۸ تا سه الي چهار سال آينده در مدار توليد قرار ميگيرند. اين فازها قادر خواهند بود توليد روزانه گاز ايران را هفت ميليارد فوت مكعب و ۲۸۰ هزار بشكه ميعانات گازي افزايش دهند.
براساس گزارش موسسه جهاني انرژي فكتس، فاز ۱۲ كه توسعه يافتهترين فاز از پنج فاز مورد اشاره است، نهايتا قادر به توليد روزانه سه ميليارد فوت مكعب گاز و ۱۲۰ هزار بشكه ميعانات گازي خواهد بود. براساس اين گزارش، اولين مرحله از شش مرحلهي شيرينسازي گاز فاز ۱۲ در اواسط سال ۲۰۱۴ با توليد ۵۰۰ ميليون فوتمكعب آغاز ميشود. باقي مراحل تا سال ۲۰۱۵ اجرايي خواهند شد.
شركت ملي نفت ايران، اولين بسترهاي لازم به منظور توليد گاز از فاز ۱۲ را فراهم كرده و حفاري شش چاه را آغاز كرده است. براساس گزارش سازمان انرژي جهاني فكتس، فاز ۱۵ و ۱۶ كه ۷۴ ماه است در حال توسعه هستند، به منظور شروع توليد گاز حداقل به دو سال زمان بيشتر نياز دارند. انتظار ميرود كه اين فازها روزانه دو ميليارد فوتمكعب گاز و ۸۰ هزار بشكه ميعانات گازي توليد كنند.
فاز ۱۷ و ۱۸ در مجموع داراي ۱۱چاه از ۴۴ چاه طراحي شده هستند. حفاري باقي اين چاهها سالها زمان نياز دارد. يكي از واحدهاي شيرينسازي گاز در اين فاز احتمالا سال آينده كامل ميشود، ولي ساخت باقي واحدها به دو الي سه سال زمان نياز دارد. انتظار ميرود اين فازها روزانه دو ميليارد فوت مكعب گاز و ۸۰ هزار بشكه ميعانات گازي توليد كند.
عمان و عراق
ايران طي تفاهمنامه اي با عمان در نظر دارد، طي دو سال آينده صادرات حدود يك ميليارد فوت مكعب گاز در روز را با استفاده از خطوط لوله به اين كشور آغاز كند كه از اين ميزان ۷۰ درصد براي مصرف داخلي عمان به استفاده ميرسد و باقي آن براي مايعسازي به واحدي در حال ساخت در شهر سور انتقال داده ميشود.
سازمان انرژي جهاني فكتس معتقد است كه ايران قادر به تكميل اقدامات زيربنايي لازم براي صادرات به عمان تا اوايل ۲۰۱۸ و ۲۰۱۹ نخواهد بود. اين سازمان همچنين معتقد است، اين دو كشور هنوز بر سر قيمت گاز صادراتي به توافق نرسيدهاند، چرا كه قيمت درخواستي ايران ۱۱ تا ۱۴ دلار براي هر ميليون BTU و قيمت مورد نظر عمان شش تا هفت دلار براي اين مقدار است.
ايران همچنين با عراق قراردادي براي تحويل گاز از طريق خطوط لوله با ظرفيت ۸۵۰ ميليون فوت مكعب گاز در روز امضا كرده است و اين دو كشور در حال مذاكره براي دومين قرارداد به منظور افزايش صادرات به سطح ۱.۶ ميليارد فوت مكعب تا سال آينده هستند. ايران در حال ساخت خط لولهاي ۲۲۷ كيلومتري است كه از ايلام تا مرز خسروي را شامل ميشود، عراق نيز در حال ساخت ۲۲۰ كيلومتر خطوط لوله است كه به منظور استفاده از گاز در نيروگاههاي برق در نزديك بغداد به كار گرفته ميشود، ولي تكميل اين طرح به دلايل امنيتي به تاخير افتاده است.
ايران همچنين در حال مذاكره با عراق به منظور ساخت خط لولهاي از خرمشهر تا بصره در جنوب عراق براي تحويل ۷۰۰ ميليون فوت مكعب گاز در روز است. هزينهي گاز فروخته شده به عراق همچنان مورد اختلاف دو كشور است.
تقاضا و صادرات
موسسه جهاني فكتس از كاهش رشد مصرف گاز در ايران خبر داده است كه بخشي از آن به دليل اصلاح قيمتها در دسامبر ۲۰۱۰ و بخشي از آن به دليل مشكلات اقتصادي است. وزارت نفت از كمبود يك ميليارد فوت مكعبي گاز در زمستان سال جاري خبر داده است، اما قراردادهاي اخير، موجب افزايش تعهدات صادرات گاز ايران به بيش از ۲.۷ ميليارد فوت مكعب در سالهاي ۲۰۱۴ تا ۲۰۱۵ ميشود.
اين سازمان گزارش ميدهد كه با توجه به تاخيرات پروژههاي پارس جنوبي، بعيد به نظر ميرسد كه ايران به اين سطح از صادرات در كوتاهمدت برسد.
طرحهاي صادرات گاز طبيعي مايع به دليل تحريمها و عدم مشاركت شركاي بينالمللي و شركتهاي ارائهدهندهي خدمات تكنولوژي با تاخير مواجه شده است. اين موسسه انتظار ندارد ايران صادرات گاز طبيعي مايع را در دستور كار قرار دهد، ولي اعلام ميكند كه حذف همهي تحريمها احتمالا ايران را وارد پروژهي بزرگ ايران LNG ميكند كه ساخت دو واحد مايعسازي گاز را در دستور كار دارد و از مجموع ظرفيت توليدي معادل ۱۰.۸ ميليون تن در هر سال برخوردار است.
چهارشنبه 27 آذر 1392
این صفحه را در گوگل محبوب کنید
[ارسال شده از: الف]
[تعداد بازديد از اين مطلب: 59]