واضح آرشیو وب فارسی:خبر آنلاين: موانع ورود فنآوري هاي روز به صنعت خودرو
اگر نگاهي به تاريخ صنعت خودروسازي كشور بيندازيم. متوجه مي شويم كه صنعت خودروسازي كشور از يك صنعت صد در صد مونتاژ، تبديل به صنعتي شده است كه مي تواند تا حدودي روي پاي خود بايستد و به صورت مستقل و بدون وابستگي هاي خارجي به توليد محصول بپردازند. شاهد اين مسئله توليد خودروهاي مانند سمند، تيبا، رانا و بخش عمده اي از قطعات تندر 90 است. قطعه سازان داخلي به اين قابليت رسيده اند تا حدود 80 درصد قطعات محصولات خودروسازان را در داخل كشور توليد كنند و تنها 20 درصد از اين قطعات مورد نياز شركت هاي خودروساز از خار وارد مي شود. عدم ورود خودروسازان و به تبع آن، قطعه سازان به حيطه توليد اين قطعات مربوط مي شود به عدم توجيه اقتصادي براي توليد اين قطعات.
از آنجايي كه تيراژ صنعت خودرو در كشور در قياس با خودروسازان بين المللي بسيار كمتر است، توجيه سرمايه گذاري براي توليد برخي از قطعات را از بين مي برد و در اين حالت كفه واردات سنگين تر مي كند وهمين امر سبب مي شود تا تكنولوژي هاي مرتبط با آن ها وارد كشور نشوند. البته در چند سال اخير نمي توان از مسئله تحريم ها به راحتي گذر كرد. تحريم هاي اقتصادي سبب شد تا در چند سال اخير روند انتقال تكنولوژي به كشور در بخش خودرو با موانعي روبرو شود و همين امر سبب شد تا قطعه سازان نتوانند آن طور كه بايد و شايد خود را در اين زمينه بروز كنند. امروزه در دنيا سرعت تغييرات در بخش تكنولوژي هاي توليدي به سرعت در حال تغيير است. به طور مثال، يك برند مطرح توليد كننده خودرو در طي يك سال امكان دارد تا فنآوري خود را در زمينه توليد پلاستيك، شيشه و ساير مواد مورد استفاده در خودرو تغيير دهد.
بنابراين، اينكه بخش قطعه ساز كشور، حدود 3 سال از سطح اول فنآوري روز دنيا دور بوده است، مي تواند مشكلاتي را براي اين بخش و به تبع آن براي شركت هاي خودروساز ايجاد كند. يكي از حلقه هاي كه در زمينه انتقال فنآوري روز به بحث توليد خودرو در كشور معمولا مورد توجه قرار نمي گيرد و كمتر به آن توجه مي شود، نبود واحدهاي تحقيق و توسعه در شركت هاي خودرو ساز است.
متاسفانه اين مسئله به صورت اپيدمي در داخل صنعت كشور ديده مي شود. معمولا اين واحدهاي تحقيق و توسعه در بخش توليد كشوروجود ندارد و در شركت هايي هم كه اين بخش را دارند چندان توجهي به آن نمي كنند. در صورتي كه در شركت هاي مطرح خودروساز بخش مهم و قابل توجهي از فعاليت اين شركت ها صرف بحث تحقيق و توسعه مي شود.
بي ترديد اگر اين بخش در شركت هاي توليد كننده كشور علي الخصوص شركت هاي خودروساز وجود داشت، امروز كمتر شاهد تاثير تحريم ها بر روي بخش هاي توليدي در كشور بوديم. به نظر من براي اينكه بتوانيم به سمتي حركت كنيم كه واحدهاي توليدي بروزي در كشور داشته باشيم، واحدهايي كه به بحث تحقيق، توسعه و همچنين توسعه منابع انساني توجه ويژه اي داشته باشند. بايد از شركت هاي بين المللي موفق در اين زمينه الگو برداري كنيم. بي ترديد الگو برداري صحيح در اين زمينه مي تواند به توسعه اين قبيل واحدها در داخل شركت هاي توليد داخلي كمك فراوان كند.
چهارشنبه 27 آذر 1392
این صفحه را در گوگل محبوب کنید
[ارسال شده از: خبر آنلاين]
[تعداد بازديد از اين مطلب: 39]