واضح آرشیو وب فارسی:مهر: وحدت حوزه و دانشگاه راهبردي سازنده در قالبي شعاري/ سكولارمنشي مهمترين مانع تحقق وحدت
بيرجند – خبرگزاري مهر: وحدت حوزه و دانشگاه راهبردي اساسي براي توسعه دانش بنيان نظام است كه به دليل تنگ نظري برخي و سكولارمنشي برخي ديگر پس از گذشت 30 سال از انقلاب هنوز بهصورت ايدهآل محقق نشده و تنها در حد يك شعار باقي مانده است.
به گزارش خبرنگارمهر، اگر تاريخ جوامع بشري را بررسي كنيم متوجه ميشويم انقلابها براساس تصور عاميانه به معناي تكامل تاريخ يك ملت نيست بلكه انقلابها در حقيقت آغاز گر مسير پيشرفت و مقدمه اي براي توسعه ملتها هستند و انقلاب اسلامي ايران كه در سال 57 اتفاق افتاد هم از اين قاعده مستثي نيست.
مردم ايران پس از سال 57 متوجه شدند كه براي اداره كشور خود نيازمند راهبردها و ساختارهايي هستند كه با توجه به فرهنگي كه در آن زمان بر كشور ما حاكم بود حوزه و دانشگاه دو ركن اساسي براي توليد فكر و ايجاد ساختارها و كاركردهايي مورد نياز مردم بودند كه علاوه بر اداره نظام موجب پيشبرد و بقا كشور در صحنه جهاني ميشدند.
اما مانع بزرگي براي تحقق اين منظور وجود داشت زيرا دانشگاهها به عنوان مراكز اصلي توليد فكر و علم با قواعد علم غربي و دانشهاي بيگانه برون مرزي به طور كامل آميخته شده بودند و هر مدل و چارچوبي كه در راستاي مسايل و مشكلات جامعه ارايه ميكردند از مباني و محورهايي گرفته ميشد كه با ساختار جامعه اسلامي ما هيچ سنخيتي نداشت.
برهمين اساس طبق رهنمودهاي امام خميني(ره) و كساني كه حوزه و دانشگاه را تجربه كرده بودند وحدت حوزه و دانشگاه بهعنوان راه حلي براي ارايه اين مشكل مطرح شد و آنها ميخواستند با ايجاد پيوند و همبستگي ميان حوزه به عنوان نماد توليد فكر و علم اسلامي و همچنين دانشگاه زمينه توليد علم وساختارسازي را دركشور مطرح كنند اما زماني كه سران استكبار به آثار مثبت وحدت حوزه و دانشگاه پي بردند با ترور پرچمداران اين جريان يعني شهيد مفتح،شهيد مطهري و شهيد بهشتي سعي كردند اين جريان را متوقف كنند.
پس از آغاز جنگ تحميلي و پس از آن به دليل خسارات و مشكلات ناشي از اين جنگ اين موضوع در اولويت پايين قرار گرفت و دانشگاه با اسلامي كردن ظاهر خود به روند استفاده از محتواي علمي غربي ادامه داد و اين روند تا سال هاي اخير نيز ادامه داشت اما در زمان كنوني با توجه به اهميت روز افزون مهندسي فرهنگي و توليد علم واتكا به پيشرفت بر مبناي توسعه علوم بومي و اسلامي و تاكيدات مقام عظماي ولايت بارديگر مسئله وحدت حوزه و دانشگاه پررنگ تر از گذشته خود را نشان داده ولي نگاه غلط حوزه و دانشگاه به يكديگر ، نقشه هاي استكبار و ترويج تفكر سكولار منشي و انزواگرايي در حوزه و دانشگاه موجب شده سخنان مقام معظم رهبري در اين زمينه چندان محقق نشود و تنها به وحدت ظاهري مانند تدريس دورس معارف و ايجاد كميته هاي فرهنگي اكتفا شود.
نگرش توحيدي نقطه اساسي وحدت حوزه و دانشگاه
مديركل تبليغات اسلامي خراسان جنوبي در گفتگو با مهر، نگرش توحيدي و جامع به مسايل جوامع بشري را مهم ترين نقطه وحدت حوزه و دانشگاه عنوان كرد و گفت: نگاه سكولارمنشي و فتنه انگيزي هاي استكبار مهم ترين مانع پيش روي وحدت حوزه و دانشگاه است.
حجت الاسلام كاظم لطفيان، با بيان اين كه امروزه مهندسي فرهنگي و اتكا به دانش بومي و اسلامي يكي ازمهم ترين مسيرها براي پيشرفت و تعالي كشور است، گفت: اسلامي سازي علوم انساني و دست يابي به الگوي سبك زندگي اسلامي و ايراني كه ازمهم ترين متدهاي مهندسي فرهنگي هستند تنها با تحقق وحدت حوزه و دانشگاه ايجاد مي شود.
وي با بيان اينكه حوزه و دانشگاه در نظام اسلامي دو ركن اساسي براي تعالي كشور هستند،تصريح كرد: وحدت حوزه و دانشگاه به معناي فداشدن و اطاعت يكي از ديگري نسيت بلكه تحقق وحدت حوزه و دانشگاه به معناي حاكم شدن نگرش جامع توحيدي بر اين دونهاد براي توليد فكر و ايجاد ساختارها و راهكارهايي منطبق براساس شرايط ملي و مذهبي براي حركت كشور است.
مديركل تبليغات اسلامي خراسان جنوبي با اشاره به اين كه پويايي جامعه در گرو پويايي حوزه و دانشگاه است، گفت: حوزه و دانشگاه زماني مي توانند پويا باشند كه دانشگاهيان براساس تعاليم حوزويان و حوزويان براساس دانش دانشگاهيان اقدام به توليد فكر و ساختارها و چارچوب هايي مفيد براي حل مشكلات و پيشبرد اهداف كشور كنند.
رواج مدرك گرايي و منطبق نبود تدريس علوم ديني با نياز و واقعيت هاي جامعه
حجت الاسلام لطفيان با بيان اين كه اسلامي نبودن علوم انساني يكي از مهم ترين موانع تحقق وحدت حوزه و دانشگاه است، گفت: در كشور ما دانشگاه ها كه بايد منشا توليد علم باشند به حقيقت مركز توليد علم نيستند.
وي بيان داشت: درحال حاضر دانشگاه ها به دستگاه و محلي براي بازگرداني و ترجمه محتوا و انديشه غربي تبديل شده اند كه اين محتوا به دليل رويكرد سكولارمنشي و جدا كردن دين از ساير حوزه هاي زندگي انسان ها نه تنها فاصله حوزه و دانشگاه را زياد كرده است بلكه موجب تربيت انسان هاي غرب زده شده كه اين انسان ها نه تنها براي كشور سودي ندارند بلكه در بسياري از موارد بازوي اجرايي اهداف غرب در كشور بوده و ضررهاي جبران ناپديزي به چارچوب حكومت وارد مي كنند.
مديركل تبليغات اسلامي خراسان جنوبي
مديركل تبليغات اسلامي خراسان جنوبي با اشاره به اين كه مدرك گرايي از ديگر مشكلاتي است كه دانشگاه ها را از حوزه ها دور كرده است، گفت: داشتن تفكر سنتي و تدريس مباحث ديني بودن توجه به نيازهاي و واقعيت هاي جامعه و توجه به ظاهر دانشگاه ها از جمله مواردي است كه فاصله حوزه ها را از دانشگاه زياد كرده است.
وي بيان داشت: تدريس دروس معارف در دانشگاه ها، تاسيس حوزه علميه علوم اسلامي دانشگاهيان( حوزه علوم اسلامي شهيد بهشتي) و تصويب سند چشم انداز دانشگاه اسلامي از مهم ترين اقداماتي است كه در سال هاي اخير در راستاي تحقق وحدت حوزه و دانشگاه صورت گرفته است.
رهنمودهاي رهبري و ايجاد كارگروه تخصصي وحدت راهكاري براي تحقق وحدت حوزه و دانشگاه
حجت الاسلام لطفيان با بيان اينكه حركت در مسير وحدت حوزه و دانشگاه يك حركت درازمدت است، تصريح كرد: توجه به رهنمودهاي مقام معظم رهبري و ايجاد كارگروه هاي تخصصي وحدت با قدرت اجرايي و مانور و تصويب قانون در زمينه وحدت از مهم ترين راهكارهاي تحقق وحدت حوزه و دانشگاه است.
لطفيان با بيان اين كه در خراسان جنوبي برگزاري كرسي هاي آزاد انديشي باحضور اساتيد حوزه ودانشگاه ، برگزاري طرح هاي ضيافت انديشه ويژه اساتيد دانشگاه ها با رويكرد تدريس علوم انساني اسلامي در عمل موجب افزايش نزديكي حوزيان و دانشگاهيان شده است، گفت: ايجاد ارتباط بيشتر ميان حوزه و دانشگاه نيازمند تغيير نگر ش هرچه بيشتر حوزيان ودانشگاهيان به يكديگر است.
وي با بيان اين كه استقبال پرشور دانشجويان در دانشگاه از مبلغان نشانه علاقه دانشجويان برا ي فراگيري معارف حوزوي است، گفت: در خراسان جنوبي بسياري از حوزويان علاوه بر فراگيري دروس حوزي در دانشگاه ها در سطوح مختلف تحصيلات تكميلي مشغول تحصيل هستند.
مديركل تبليغات اسلامي خراسان جنوبي از برگزاري مراسم ويژه سالروز وحدت حوزه و دانشگاه با حضور آيت الله نوري همداني در بيرجند خبرداد و گفت: وحدت حوزه و دانشگاه تنها به يك روز اختصاص ندارد بلكه حوزويان و دانشگاهيان بايد در تمام طول سال براي اين وحدت تلاش كنند.
وي يادآورشد: دليل ترس استكبار از وحدت حوزه و دانشگاه اين است كه وحدت حوزه و دانشگاه به معناي تربيت انسان هاي وارسته و كليد سعادت مادي و معنوي بشريت است.
وحدت حوزه ودانشگاه سرمنشا ايجاد افقهاي تازه وتئوريك در مسيرتوسعه كشور
مديرگروه فلسفه و معارف دانشگاه بيرجند در گفتگو با مهر، با بيان اين كه وحدت حوزه و دانشگاه نويد بخش افقهاي جديد تئوريك در مسير پيشرفت و تعالي كشور است، گفت: دانشگاه ها با توليد علم به مسايل دنيوي زندگي انسان ها توجه دارد و حوزه به مسايل اخروي و وحدت حوزه و دانشگاه موجب تربيت انسانهايي ميشود كه علاوه بر توجه به سعادت دنيوي به سعادت اخروي خود نيز توجه مي كنند.
حجت الاسلام محمد هادي شهاب با بيان اين كه امام خميني دانشگاه متكي به علوم اسلامي را مبدا تحولات معنوي در سرنوشت انسانها ميدانند، بيان كرد: اسلامي شدن دانشگاه ها تنها با كمك وحدت حوزه و دانشگاه ايجاد مي شود.
مديرگروه فلسفه و معارف اسلامي دانشگاه بيرجند با اشاره به اين كه متاسفانه وحدت حوزه و دانشگاه در حد يك شعار باقي مانده است، تحجر و سكولار منشي را مهم ترين مانع تحقق اين وحدت عنوان كرد.
خروج حوزه از انزوا و اسلامي كردن علوم دانشگاهي خواسته رهبري براي دست يابي به وحدت
وي با اشاره به اينكه عمل به سند چشم انداز دانشگاه اسلامي دانشگاه ر ابه وحدت با حوزه ها نزديك مي كند، گفت: انسان زماني به كمال مي رسد كه علاوه بر تقويت عقلي به تربيت روحي خود نيز اهميت دهد.
مديرگروه فلسفه و معارف اسلامي دانشگاه بيرجند روز وحدت حوزه و دانشگاه را بهترين فرصت براي دانشگاهيان وحوزويان براي واكاوي نقش وحدت آنها در يك نشست نسبت به اهدافشان براي تعالي جامعه عنوان كرد.
حجت الاسلام شهاب ادامه داد: خروج حوزه از انزوا و اسلامي كردن علوم دانشگاهي مهم ترين محور مورد نظر مقام معظم رهبري براي دست يابي به وحدت است.
وي يادآورشد: ايجاد يك كميته دايمي براي بررسي روند وحدت حوزه و دانشگاه و عمل به سند چشم انداز دانشگاه اسلامي در هر استان ضروري است.
كد خبر: 2198206
تاريخ مخابره : ۱۳۹۲/۹/۲۷ - ۱۲:۳۷
چهارشنبه 27 آذر 1392
این صفحه را در گوگل محبوب کنید
[ارسال شده از: مهر]
[تعداد بازديد از اين مطلب: 35]